7 Οκτωβρίου 2022

Νέο αφήγημα τρόμου – ίδια συνταγή: Αργά ή γρήγορα, ενεργειακό «lockdown» στο λιανεμπόριο!

 
Το λιανεμπόριο θα κατεβάσει ξανά διακόπτες; - Όπως με την πανδημία, έτσι και με την ενεργειακή κρίση, μόνιμη «απάντηση» το κλείσιμο της χώρας και η ευθύνη στον πολίτη.
 
«Lockdown» – Λιανεμπόριο: Περιορισμοί ελευθερίας, ποινές, lockdown και λίστες Πέτσα ήταν η «χρυσή συνταγή» της κυβέρνησης για να εφαρμόσει τον υγειονομικό ολοκληρωτισμό στα χρόνια της πανδημίας.  
 
Ω του «θαύματος», σήμερα η συνταγή επαναχρησιμοποιείται ατόφια, με φόντο ένα νέο «τέρας», αυτό της ενεργειακής κρίσης. Περιορισμοί ελευθερίας (στην κατανάλωση), ποινές και αντικίνητρα για τους ενεργειακά επιζήμιους, ενεργειακά «lockdown» στα εμπορικά καταστήματα (και πιθανότατα και στα νοικοκυριά σύντομα), και λίστα Σκρέκα στην θέση της λίστας Πέτσα, που θα ενημερώνει τους πολίτες για την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας. 
 
Μπορεί η κυβέρνηση προς το παρόν να προσποιείται πως νίπτει τας χείρας της για το ενδεχόμενο μείωσης ωραρίου εργασίας στα εμπορικά καταστήματα, άλλα οι μεγαλύτεροι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας ήδη χορεύουν στον σκοπό του ενεργειακού «τροπαρίου» που παίζει η Δύση και όπως έπραξαν με την πανδημία, έτσι και τώρα προτίθενται να προσαρμοστούν απόλυτα στο νέο αφήγημα τρόμου.  
 
Προκειμένου να μην φανεί πως η κυβέρνηση επιβάλλει και πάλι υποχρεωτικότητες (γιατί έρχονται και εκλογές), οι εμπορικοί σύλλογοι θα παρουσιάσουν μια υπέρμετρη… ενεργειακή «συνείδηση» και «ευαισθητοποίηση, υιοθετώντας από μόνοι τους αυτά που θέλει να επιβάλλει το Μαξίμου.  
 
Ένα μέτρο που δεν θα προσφέρει τίποτε θετικό
 
Όση επίδραση είχε στην αντιμετώπιση της πανδημίας η απόφαση να επιτρέπεται στα εμπορικά καταστήματα ένας πελάτης ανά… 16 τετραγωνικά μέτρα, άλλη τόση θα έχει και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης το να κλείνουν 2 ώρες νωρίτερα τα σούπερ μάρκετ και τα μαγαζιά. Καμία δηλαδή. Πολύ απλά γιατί η έλλειψη ενέργειας είναι σε μεγάλο βαθμό τεχνητά προκαλούμενη και διότι το πρόβλημα δεν είναι τι ενέργεια καταναλώνει το νοικοκυριό και η επιχείρηση, άλλα πώς δρουν ανεξέλεγκτα τα συμφέροντα που λυμαίνονται την ενέργεια, την τιμή της και την διαχείριση της.  
 
Ασφαλώς μείωση ωραρίου, συνεπάγεται μεγαλύτερο ενεργειακό κόστος για τους εργαζόμενους, που αντί να βρίσκονται σε έναν κοινό θερμαινόμενο χώρο, θα ξοδεύουν ρεύμα στα σπίτια τους. Επίσης η μείωση ωραρίου σημαίνει και μείωση των αποδοχών ή απολύσεις. Και η μόνη εναλλακτική θα είναι να εγκλωβιστούν οι μισθωτοί σε εκβιαστικές συνθήκες «ευέλικτης εργασίας» με κομμένα ρεπό, κόντρα βάρδιες και – ίσως – κυριακάτικη εργασία.  
 
Και βεβαίως ο περιορισμός των αγορών θα απαιτήσει να δοθεί ένας νέος γύρος κρατικών επιδοτήσεων για τις επιχειρήσεις που θα επηρεαστούν από τα mini – lockdown, άρα και μια νέα αιμορραγία από τα κρατικά ταμεία για να στηριχθεί το καινούργιο αφήγημα τρόμου. Σε κάθε περίπτωση, ένα τέτοιο μέτρο στέλνει τον «λογαριασμό» της ενεργειακής ακρίβειας και της εκμετάλλευσης πίσω στον πολίτη, και μάλιστα πιο φουσκωμένο από πριν.  
 
Επίσης το μέτρο της μείωσης του ωραρίου, εφόσον εφαρμοστεί με οριζόντιο τρόπο θα αδικήσει παράφορα τις μικρομεσαίες – συνοικιακές επιχειρήσεις (ακριβώς όπως έγινε και με τα παράλογα μέτρα της πανδημίας), αφού τα πολυκαταστήματα καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ρεύματος, ενώ τα μικρά εμπορικά καταστήματα έχουν μικρή κατανάλωση. Και βέβαια, οι δύο ώρες μείον στο ωράριο, στοιχίζουν πολύ περισσότερο στην επιβίωση μιας μικρής επιχείρησης, λόγω του περιορισμένου πελατολόγιου της.  
 
Όποια και αν είναι η εξέλιξη αυτού του θέματος, η «μαύρη» αλήθεια είναι πως η Ελλάδα σταδιακά «κατεβάζει ρολά», και μάλιστα οικειοθελώς. Δεν είναι πλέον ακραίο σενάριο το να φανταστούμε μια «κατοχική» καθημερινότητα όπου στις επτά θα κλείνουν τα καταστήματα και οι πολίτες θα βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε σκοτεινές, αφιλόξενες και επικίνδυνες πόλεις. Μια ζοφερή πραγματικότητα με τεχνητά blackout, συσκότιση στα σπίτια, «εναλλακτικούς» τρόπους θέρμανσης ως «πράσινη» πρόταση που φτιασιδώνει την εξαθλίωση των νοικοκυριών.  
Τα κυρίαρχα ΜΜΕ θα αναλάβουν την πλύση εγκεφάλων  
 
Και εδώ ερχόμαστε στον ρόλο που καλούνται να παίξουν τα ΜΜΕ, όπως έκαναν για δύο χρόνια με την πανδημία. Ήδη η ΕΡΤ, που λειτουργεί και υπάρχει με χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων ξοδεύει ρεπορτάζ για να εξοικειώσει τον κάθε πολίτη πως τον φετινό χειμώνα πρέπει να ζεσταθεί με ηλεκτρική κουβέρτα και… κουκούτσια από ροδάκινα.  
 
Ουσιαστικά το κρατικό κανάλι ωθεί τους πολίτες να αποδεχθούν στωικά την εξαθλίωση τους και να προσαρμοστούν στην ιδέα πως αυτοί είναι οι μόνοι που θα πληρώσουν κόστος για την ενεργειακή κρίση, και όχι η κυβέρνηση που με τις επιλογές της έφερε τον ενεργειακό όλεθρο στον ελληνικό λαό.  
 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα ιδιωτικά κανάλια. Δίνουν όλο και περισσότερες συμβουλές για «καταπληκτική ποιότητα ζωής» με εναλλακτική θέρμανση, ενώ ξεκίνησαν ήδη να κραδαίνουν τον βούρδουλα της ατομικής ευθύνης για τους «σπάταλους».  
 
Οι πολίτες μπορεί συχνά – πυκνά να ξεμένουν από καύσιμα λόγω υπερβολικής ακρίβειας, άλλα τα ΜΜΕ δεν ξεμένουν ποτέ. Έτσι, προκειμένου να εξυπηρετηθεί μια ακόμα καμπάνια τύπου: «κάνε το χρέος σου προς την χώρα και υποτάξου – εξαθλιώσου οικειοθελώς», εγκρίθηκε η λίστα Σκρέκα που θα μοιράσει περίπου 7.500.000 ευρώ στους ημέτερους για να εμπεδώσει ο κόσμος πως το να πατάει τον διακόπτη συσκευής για να την ανάψει, είναι πολύ κακό πράγμα.  
 
Ήδη στην Γαλλία τα κρατικά κανάλια ετοιμάζουν δελτίο καιρού… ηλεκτρισμού, όπου με τρία χρώματα στο κάτω μέρος της οθόνης θα υποδεικνύεται η ενεργειακή καταπόνηση του δικτύου, και το «κόκκινο» επίπεδο θα συνεπάγεται με επιβαλλόμενα blackout στις περιοχές που δεν συμμορφώνονται με την εξοικονόμηση ενέργειας. Διόλου απίθανο να δούμε σύντομα κάτι ανάλογο και στην χώρα μας.  
 
Η ενεργειακή λιτότητα φαίνεται πως είναι η νέα «πανδημία» που θα χτυπήσει αλύπητα τους λαούς της Ευρώπης. Μια δυστοπική πραγματικότητα υλοποιείται μέρα με την μέρα, και έχει να κάνει με το επόμενο στάδιο της χειραγώγησης των λαών, που πλέον περνάει σε μια νέα μορφή απολυταρχισμού. 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.