14 Οκτωβρίου 2022

Τρία ενδεικτικά άρθρα για την πορεία των ρωσο-ουκρανικών συγκρούσεων κοντά στην Χερσώνα.

Προλογικό σχόλιο
 
 
Τα τρία άρθρα που θα διαβάσετε παρακάτω προέρχονται από ένα συστημικό δυτικό ΜΜΕ το Forbes. Ωστόσο παρά την διαφαινόμενη και δεδομένη φιλο-ουκρανική στάση, υπάρχει από πλευράς του αρθρογράφου David Axe μια προσπάθεια να "δεί" με αντικειμενικό τρόπο τα γεγονότα...
 
Νομίζω ότι θα τα βρείτε αρκετά ενδιαφέροντα.
 
Οι Ουκρανοί διεισδύουν στον νότο και θέλουν να εγκλωβίσουν τους Ρώσους 
 
Του David Axe 
04-10-2022  
 
Μία ημέρα αφότου απελευθέρωσαν το Λύμαν –βασικό κόμβο ανεφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία– οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να προωθούνται προς τον νότο. Όπως και στο Λύμαν, τα ρωσικά στρατεύματα στη νότια Ουκρανία κινδυνεύουν να περικυκλωθούν, την ώρα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ανεφοδιασμό τους.  
 
Με κάθε διαδοχική φάση της διπλής αντεπίθεσης που ξεκίνησαν –στα νότια και στα ανατολικά– πριν από έναν μήνα, οι Ουκρανοί υλοποιούν το στρατηγικό τους σχέδιο για να επικρατήσουν έναντι ενός μεγαλύτερου –τουλάχιστον στα χαρτιά– στρατού.  
 
Το στρατηγικό σχέδιο του Κιέβου προϋποθέτει υπομονή, πειθαρχία και ακρίβεια: τρεις ιδιότητες που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των ουκρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, καθώς οδεύουμε προς τη συμπλήρωση 8 μηνών πολέμου.  
 
Αρχικά, οι Ουκρανοί χτυπούν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού, έπειτα προσπαθούν να εντοπίσουν τα τρωτά σημεία στη ρωσική άμυνα για να τα εκμεταλλευθούν και να διεισδύσουν στα μετόπισθεν των Ρώσων, αναγκάζοντάς τους να υποχωρήσουν από μεγάλες εκτάσεις εδαφών που έχουν καταλάβει, αφήνοντας πίσω τους χρήσιμο για τους Ουκρανούς πολεμικό εξοπλισμό.  
 
Η ουκρανική Επιχειρησιακή Διοίκηση του Νότου ξεκίνησε να αντεπιτίθεται τον Μάιο, αφότου παρέλαβε προηγμένα αμερικανικά οβιδοβόλα και εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών Himars. Για περισσότερους από τρεις μήνες, οι Ουκρανοί χτυπούσαν γέφυρες, σιδηροδρομικές γραμμές, αποθήκες ανεφοδιασμού και κέντρα στρατιωτικής διοίκησης μέσα και γύρω από τη Χερσώνα – κομβικής σημασίας λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα σε μια υπό ρωσική κατοχή περιοχή μεταξύ των ποταμών Ίνχουλετς και Δνείπερου.  
 
Η 49η Ρωσική Στρατιά στη Χερσώνα άρχισε να λυγίζει. Το Κρεμλίνο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κρατήσει υπό την κατοχή της την περιοχή –και εντέλει να την προσαρτήσει στη Ρωσική Ομοσπονδία– έσπευσε να στείλει ενισχύσεις, μεταφέροντας στρατιωτικές δυνάμεις από τα ανατολικά της Ουκρανίας προς τα νότια. Αυτή η κίνηση αποδυνάμωσε τη ρωσική άμυνα ανατολικά του Χάρκοβο.  
 
Στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη, οι Ουκρανοί εκμεταλλεύτηκαν την αριθμητική δυσαναλογία του ρωσικού στρατού. Ουκρανικές ταξιαρχίες εξαπέλυσαν επιθέσεις ανατολικά του Χάρκοβο και νότια προς τη Χερσώνα. Η αντεπίθεση στο ανατολικό μέτωπο είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση περισσότερων από 1.000 τ. χλμ. στο Ντονμπάς ανοίγοντας τον δρόμο για να προωθηθούν οι Ουκρανοί προς την περιφέρεια του Λουχάνσκ που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις και οι αποσχιστές.  
 
Η αντεπίθεση στον νότο εξελίχθηκε πιο αργά και είχε μεγαλύτερο κόστος για τους Ουκρανούς – το γιατί είναι προφανές. "Ουκρανικές και ρωσικές πηγές συγκλίνουν στο ότι το Κρεμλίνο συνέχισε να μεταφέρει ενισχύσεις στη Χερσώνα", εξηγεί το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) στην Ουάσινγκτον. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν "αξιολογεί ως σημαντικότερη προτεραιότητα τη διατήρηση των κατεχομένων εδαφών στη νότια Ουκρανία σε σύγκριση με την υπεράσπιση του Λουχάνσκ".  
 
Η νότια Ουκρανία είναι πεδινή, χωρίς ψηλή βλάστηση ως επί το πλείστον, και τη διασχίζουν ποτάμια που λειτουργούν ως αναχώματα. Δύσκολο έδαφος για κάθε επιτιθέμενο. Οι τυμπανοκρουσίες για τις απώλειες των Ουκρανών στον νότο –φορτηγά, στρατιωτικά οχήματα, άρματα μάχης, ακόμη και ένα βομβαρδιστικό Su24– ήταν χαρακτηριστικές για τη σφοδρότητα των μαχών.  
 
Ωστόσο, οι Ρώσοι μέτρησαν μεγαλύτερες απώλειες τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε πολεμικό εξοπλισμό. Και, ίσως, το πιο σημαντικό: οι ουκρανικές γραμμές ανεφοδιασμού παρέμειναν συμπαγείς, ενώ οι ρωσικές υπέστησαν φθορά από τις πυραυλικές επιθέσεις και το πυροβολικό των Ουκρανών.  
 
Οι ουκρανικές δυνάμεις χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να διασπάσουν τις ρωσικές γραμμές στον νότο σε σύγκριση με τα ανατολικά. Φαίνεται όμως πως κατάφεραν να τις σπάσουν την περασμένη Κυριακή. Βίντεο από το μέτωπο επιβεβαιώνουν πως τα ουκρανικά στρατεύματα φτάνουν στη Zolota Balka και στην Khreshchenivka, στη δεξιά όχθη του Δνείπερου. Επιπλέον, υπήρξαν αναφορές ότι οι Ουκρανοί έφτασαν στην περιοχή Dudchany αναγκάζοντας τα ρωσικά στρατεύματα να κινηθούν προς το Beryslav.  
 
Τι σημαίνουν όλα αυτά, εφόσον ισχύουν: ότι οι Ουκρανοί έχουν διεισδύσει έως και 15 μίλια εντός των εδαφών που οι Ρώσοι είχαν υπό την κατοχή τους την προηγούμενη εβδομάδα. Το χειρότερο για τους Ρώσους είναι πως οι Ουκρανοί μπορούν να περικυκλώσουν τις ρωσικές μονάδες στη δυτική πλευρά του Δνείπερου, εγκλωβίζοντάς τες μεταξύ των ουκρανικών θέσεων και του ποταμού. "Οι Ρώσοι δεν βρίσκονται και στο καλύτερο σημείο", επισήμανε ο Mark Hertling, Αμερικανός στρατηγός εν αποστρατεία.  
 
Οι εγκλωβισμένες δυνάμεις θα πληγούν σφοδρά. Αναλογιστείτε τι έγινε στο Λύμαν την περασμένη εβδομάδα. Ουκρανικές ταξιαρχίες περικύκλωσαν την πόλη από τρεις πλευρές. Οι Ρώσοι είχαν μονάχα μία δίοδο διαφυγής – έναν μικρό δρόμο με ανατολική κατεύθυνση. Μα ο δρόμος βρισκόταν εντός του βεληνεκούς των ουκρανικών όπλων. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι Ρώσοι υπέστησαν βαριές απώλειες κατά την εκκένωση του Λύμαν.  
 
Το εάν ο ρωσικός στρατός θα υποστεί μια παρόμοια καταστροφή στον νότο εξαρτάται από τον όγκο των μάχιμων εφεδρειών που διαθέτουν οι Ουκρανοί, από το εάν υπάρχουν ρωσικές εφεδρείες στην περιοχή και από το εάν ο Πούτιν θα επιτρέψει στους διοικητές του στρατού να υποχωρήσουν προτού στενέψει και άλλο ο κλοιός.  
 
 
Το 2014, Ουκρανοί αποστάτες σχημάτισαν μια νέα ρωσική ταξιαρχία - Το 2022, ο ουκρανικός στρατός την κατέστρεψε 
 
Του David Axe  
09-10-2022 
 
Όταν τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας τον Φεβρουάριο του 2014, οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις στη στρατηγική χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας ως επί το πλείστον εξανεμίστηκαν. Αλλά χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν και πολλοί από αυτούς αυτομόλησαν.  
 
Όταν περίπου 700 μέλη μιας ουκρανικής ταξιαρχίας πεζοναυτών άλλαξαν στρατόπεδο, το Κρεμλίνο είδε μια ευκαιρία. Επανεξόπλισε τους αποστάτες και τους ενέταξε σε μια νέα ταξιαρχία παράκτιας άμυνας του ρωσικού ναυτικού.  
 
Η 126η Ταξιαρχία Παράκτιας Άμυνας (GCDB) δεν άντεξε για πολύ. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ένα από τα θύματα της αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού στη νότια Ουκρανία. Μια αντεπίθεση που γρήγορα αποκτά δυναμική.  
 
Η 126η GCDB είναι -ήταν- μοναδική. Και όχι μόνο λόγω των εκατοντάδων αποστατών που γέμισαν τα στρατόπεδά της. Ενώ όλοι οι περιφερειακοί στόλοι του ρωσικού ναυτικού διαθέτουν τάγματα και ταξιαρχίες πεζοναυτών για παράκτιες επιχειρήσεις και αμφίβιες επιθέσεις, η 126η GCDB είναι η μόνη ταξιαρχία παράκτιας άμυνας.  
 
Τα τρία τάγματα πεζικού, το ένα τάγμα τεθωρακισμένων και οι υποστηρικτικές μονάδες μηχανικού, αεράμυνας και πυροβολικού -που συνολικά ανέρχονται σε περίπου 2.000 στρατιώτες- μοιάζουν -ή ήταν- περισσότερο με σχηματισμό στρατού παρά με σχηματισμό πεζοναυτών. 
 
Η 126η GCDB είναι ο στρατός του ναυτικού.  
 
Στην πραγματικότητα, η 126η GCDB ανήκει στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος πλέει από τη Σεβαστούπολη στην κατεχόμενη Κριμαία. Η δουλειά της, σε καιρό ειρήνης, είναι να προστατεύει τις εκτεταμένες υποδομές του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη χερσόνησο.  
 
Αλλά όταν η Ρωσία διεύρυνε τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας από τα τέλη Φεβρουαρίου, εισήλθε στη νότια Ουκρανία υπό τη σημαία του ρωσικού 22ου Σώματος Στρατού, μιας ομάδας δύο ναυτικών ταξιαρχιών και ταγμάτων υποστήριξης.  
 
Χτυπώντας βόρεια από την Κριμαία, οι εισβολείς κατέλαβαν γρήγορα το λιμάνι της Χερσώνας και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το Μικολάιβ, όπου έπεσαν μετωπικά πάνω στην ενισχυμένη ουκρανική άμυνα. Η 126η υπέστη βαριές απώλειες γύρω από την πόλη Βοζνεσένκ. Οι Ρώσοι υποχώρησαν από το Μικολάιβ, εδραιώνοντας τελικά τις γραμμές τους βόρεια της Χερσώνας.  
 
Το νότιο μέτωπο πάγωσε, για μήνες, χωρίς καμία πλευρά να κάνει μεγάλες κινήσεις. Στη συνέχεια, τον Μάιο, ο ουκρανικός στρατός -επανεξοπλισμένος με αμερικανικής κατασκευής πυραυλοβόλα- ξεκίνησε να ξεριζώνει τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού σε όλη τη νότια Ουκρανία, διαβρώνοντας σταδιακά τη δύναμη του 22ου Σώματος Στρατού και της παρακείμενης και πολύ μεγαλύτερης, 49ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων.  
 
Τέσσερις μήνες αργότερα, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, ουκρανικές ταξιαρχίες επιτέθηκαν νότια από πολλαπλά καταφύγια κατά μήκος της νότιας γραμμής του μετώπου, συμπεριλαμβανομένου προγεφυρώματος στην αριστερή όχθη του ποταμού Ίνχουλετς, που κερδήθηκε με πολύ κόπο. Το Κίεβο σχεδίασε αυτή τη νότια αντεπίθεση ώστε να συμπέσει με μια ξεχωριστή αντεπίθεση στα ανατολικά.  
 
Η επίθεση στα ανατολικά κινήθηκε γρήγορα. Η νότια επίθεση, αντίθετα, χρειάστηκε μερικές εβδομάδες για να αποκτήσει πρόσφυση στο ανοιχτό τοπίο του νότιου πεδίου της χώρας, δύσκολο έδαφος για κάθε επιτιθέμενο.  
 
Οι Ουκρανοί στο νότο προχώρησαν κατά μήκος τουλάχιστον τριών αξόνων. Η 17η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία του ουκρανικού στρατού κινήθηκε προς τη Χερσώνα από τα δυτικά, ενώ η 35η Ταξιαρχία Πεζοναυτών του ουκρανικού ναυτικού προέλασε νότια από το προγεφύρωμα του Ίνχουλετς και η 128η Ορεινή Ταξιαρχία του στρατού βάδισε νότια κατά μήκος του πλωτού ποταμού Δνείπερου.  
 
Στον ανατολικό τομέα του νότιου μετώπου, μεταξύ του Ίνχουλετς και του Δνείπερου, οι ουκρανικές δυνάμεις συνάντησαν την 126η GCDB και τη βρήκαν αδύναμη. Οι στρατιώτες της ταξιαρχίας φέρεται να βρίσκονταν στα ορύγματά τους επί έξι μήνες χωρίς ανακούφιση και με όλο και λιγότερα εφόδια λόγω των ουκρανικών χτυπημάτων σε γέφυρες, σιδηροδρόμους και αποθήκες.  
 
Επιπλέον, το Κρεμλίνο υπολόγιζε στην 126η για να υπερασπιστεί προφανώς εκατοντάδες τετραγωνικά μίλια. "Η γραμμή του μετώπου έχει τεντωθεί τόσο πολύ που ορισμένα χωριά σε αυτόν τον τομέα έχουν 15 άνδρες να τα υπερασπίζονται", ανέφερε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, με έδρα την Ουάσιγκτον.  
 
Η ταξιαρχία δεν άντεξε για πολύ. Στις 2 Οκτωβρίου, υπήρξαν αναφορές ότι η 126η GCDB είχε αναγκαστεί σε υποχώρηση. Δύο ημέρες αργότερα, αναφορές υποστήριζαν ότι η ταξιαρχία είχε υποβαθμιστεί, ή και καταστραφεί.  
 
Οι ρωσικές δυνάμεις στη δεξιά όχθη του Δνείπερου ανατολικά της Χερσώνας, συμπεριλαμβανομένων των όποιων υπολειμμάτων της 126ης, φαίνεται να υποχωρούν προς το Μπέρσισλαβ, το οποίο θα τους δώσει εύκολη πρόσβαση σε ένα ανθεκτικό πέρασμα του ποταμού σε περίπτωση που χρειαστεί να υποχωρήσουν στην αριστερή όχθη του ποταμού και να εγκαταλείψουν το πεδίο της μάχης.  
 
 
Ουκρανοί πεζοναύτες vs Ρώσων αλεξιπτωτιστών: Η καθοριστική σύγκρουση στο νότιο μέτωπο 
 
Του David Axe  
12-10-2022
 
Ουκρανοί πεζοναύτες προωθούνται προς ένα χωριό-κλειδί για τις πολεμικές εξελίξεις στα νότια της χώρας. Εμπόδιο στον δρόμο τους είναι μια σκληρή ρωσική αερομεταφερόμενη Μεραρχία.  
 
Η μάχη για την Κοστρόμκα θα μπορούσε να καθορίσει αν –και πόσο γρήγορα– θα προελάσουν οι Ουκρανοί προς το Μπερισλάβ: την παραποτάμια κωμόπολη όπου αναμένεται να είναι το τελευταίο προπύργιο άμυνας των Ρώσων στο ανατολικό τμήμα της Χερσώνας.  
 
Βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στο διαδίκτυο στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας δείχνει –προφανώς– την 35η Ταξιαρχία Ουκρανών Πεζοναυτών να βγαίνει από τις κρυψώνες της στα πυκνά δάση που περιβάλλουν τα χωράφια της Χερσώνας και να συντάσσονται σε φάλαγγα: άρματα T-64, πίσω τους τεθωρακισμένα οχήματα μεταφορά προσωπικού Kirpi και στρατιωτικά ανιχνευτικά οχήματα BRDM.  
 
Ο ενθουσιασμός των Ουκρανών είναι εμφανής στο βίντεο – και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τον λόγο. Μετά από έξι εβδομάδες κρίσιμων μαχών, οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν προωθηθεί σε όλη την Ουκρανία. Δώδεκα ταξιαρχίες έσπασαν την εύθραυστη αμυντική γραμμή των Ρώσων στην περιφέρεια του Χάρκοβο και απελευθέρωσαν χίλια τετραγωνικά μίλια.  
 
Στον νότο τρεις ουκρανικές ταξιαρχίες προωθήθηκαν, αλλά με πιο αργό ρυθμό. Η 17η Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων κινήθηκε προς την κατεχόμενη Χερσώνα από τα δυτικά, ενώ από την αντίθετη πλευρά η 128η Ορεινή Ταξιαρχία Εφόδου των Ουκρανών προωθήθηκε κατά μήκος του Δνείπερου υπερφαλαγγίζοντας τα ολιγάριθμα, διασκορπισμένα και εξαντλημένα ρωσικά στρατεύματα.  
 
Οι Ρώσοι υποχώρησαν προς το Μπερισλάβ, στη δεξιά όχθη του Δνείπερου απέναντι από τη Νόβα Κακχόβκα. Εάν οι ρωσικές δυνάμεις ανατολικά της Χερσώνας δεν αντισταθούν, το Μπερισλάβ θα είναι η ασφαλέστερη διόδος –μέσω του Δνείπερου– για απομάκρυνση από το πεδίο της μάχης.  
 
Η 35η Ταξιαρχία Ουκρανών Πεζοναυτών, που προελαύνει νότια από το προγεφύρωμά της στην αριστερή όχθη του ποταμού Ίνχουλετς, προσπαθεί να επισπεύσει τη ρωσική υποχώρηση – και ενδεχομένως να περικυκλώσει τυχόν κατάλοιπα του ρωσικού στρατού. Υπάρχει, όμως, μόνο ένας κύριος δρόμος που οδηγεί από το προγεφύρωμα της Ταξιαρχίας κοντά στο χωριό Νταβίντιβ Μπριντ προς το Μπερισλάβ, και μία από τις καλύτερες ρωσικές μεραρχίες –που έχει αντέξει στις εχθροπραξίες– στρατοπεδεύει παραπλεύρως της οδού αυτής κοντά στην Κοστρόμκα.  
 
Η ρωσική 76η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία Εφόδου πολεμούσε στα ανατολικά μέχρι που το Κρεμλίνο –θορυβημένο από τις ουκρανικές κινήσεις στον νότο– μετέφερε πέντε ή έξι τάγματα της Μεραρχίας προς τη Χερσώνα. Τα εν λόγω τάγματα ίσως συγκαταλέγονται στα καλύτερα –επιχειρησιακά– του ρωσικού στρατού και στα πιο ακέραια – από άποψη απωλειών. Ενώ οι ρωσικές μονάδες σε όλη την Ουκρανία καταρρέουν υπό την πίεση των ουκρανικών αντεπιθέσεων, η 76η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία Εφόδου στέκεται όρθια.  
 
Δύο ημέρες μετά τη μετακίνηση της 35ης Ταξιαρχίας Ουκρανών Πεζοναυτών προς τον νότο, εμφανίστηκε στο διαδίκτυο ένα βίντεο που δείχνει μια τρομερή επίθεση των ταγμάτων της 76ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας εναντίον ενός ουκρανικού σχηματισμού γύρω από την Κοστρόμκα. Στο βίντεο, ένα ουκρανικό τάγμα αποτελούμενο από άρματα μάχης, οχήματα BMP, BRDM κ.ά. παγιδεύεται σε έναν επαρχιακό δρόμο που εκτείνεται παράλληλα με μια λωρίδα δάσους.  
 
Το ρωσικό πυροβολικό –πιθανόν με βλήματα ακριβείας– πλήττει τουλάχιστον δύο από τα ελαφρύτερα οχήματα. Εάν τα βίντεο αφηγούνται συνεκτικά μια ιστορία –και δεν είναι βέβαιο ότι το κάνουν– είναι πιθανό η 76η Μεραρχία των Ρώσων να ανέκοψε, αν όχι να απέκρουσε, την επίθεση της 35ης Ταξιαρχίας των Ουκρανών Πεζοναυτών στην Κοστρόμκα.  
 
Η κατοχή της Κοστρόμκα δεν εγγυάται την επιτυχία των Ρώσων ανατολικά της Χερσώνας. Όσο η 128η Ορεινή Ταξιαρχία Εφόδου των Ουκρανών συνεχίζει την προέλασή της προς το Μπερισλάβ –ανατολικά των θέσεων της 76ης ρωσικής Μεραρχίας– οι Ρώσοι κινδυνεύουν να πλαγιοκοπηθούν και να αποκοπούν από την πιο γρήγορη οδό διαφυγής.  
 
Οι αντιπαρατιθέμενες δυνάμεις στη νότια Ουκρανία είναι άνισες αριθμητικά. Οι Ουκρανοί έχουν σαφώς τo momentum, αλλά οι Ρώσοι εξακολουθούν να έχουν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή, ώστε να υπερέχουν στη μάχη ένας με έναν.  
 
Ωστόσο, οι γραμμές ανεφοδιασμού των Ουκρανών είναι σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και άθικτες. Αντιθέτως, οι Ρώσοι απομονώνονται όλο και περισσότερο. Από τον Μάιο, οι πύραυλοι, το πυροβολικό, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι σαμποτέρ του Κιέβου στοχεύουν σιδηροδρόμους, γέφυρες και αποθήκες ανεφοδιασμού σε όλη τη νότια Ουκρανία, αποκόπτοντας σταθερά τις γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων στον νότο και της Ρωσίας.  
 
Η ουκρανική επίθεση εναντίον των ρωσικών γραμμών ανεφοδιασμού έφτασε στο αποκορύφωμά της την Παρασκευή, όταν ένα παγιδευμένο φορτηγό ανατινάχτηκε και κατέστρεψε εν μέρει τη γέφυρα του Κερτς: τη μοναδική γέφυρα που συνδέει την προσαρτημένη Κριμαία με τη ρωσική ενδοχώρα. Η ισχυρή έκρηξη κατέστρεψε τις δύο σιδηροδρομικές γραμμές της γέφυρας και προκάλεσε την κατάρρευση δύο εκ των τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας για τα οχήματα. Μέχρι να ανοίξει πλήρως και πάλι η γέφυρα του Κερτς, η Ρωσία έχει λίγες οδούς για τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων της μέσα και γύρω από τη Χερσώνα.  
 
Αυτό σημαίνει ότι η 76η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία Εφόδου των Ρώσων δεν πρόκειται να λάβει μεγάλη ενίσχυση σε στρατεύματα και εφόδια. Πρέπει να κρατήσει την Κοστρόμκα με τα μέσα που ήδη διαθέτει. Αντιθέτως, οι Ουκρανοί πεζοναύτες που συγκεντρώνονται βόρεια των Ρώσων αλεξιπτωτιστών δεν έχουν τόσους περιορισμούς.  
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.