18 Οκτωβρίου 2022

ΤΟΥΡΚΙΑ: Ο Επιτήδειος Επαμφότερος…

ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΣ ΕΠΑΜΦΟΤΕΡΟΣ: Επιτήδειος χειριστής – εκμεταλλευτής και των δύο
 
 
Γράφει ο Λάζαρος Μαύρος
 
ΓΝΩΣΤΟΣ είναι ο τίτλος «Επιτήδειος Ουδέτερος» τον οποίο απέσπασε η Τουρκία για τον ρόλο της κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όπου δεν έριξε ούτε μία ντουφεκιά στους αγώνες και τις εκατόμβες των ελευθέρων λαών εναντίον της φρικιαστικής λαίλαπας του ναζισμού και του φασισμού τών Χίτλερ – Μουσολίνι, θαυμαστών του προηγηθέντος στις γενοκτονίες αιμοσταγούς Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. 
 
ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ εκμεταλλεύτηκε και αξιοποίησε η Τουρκία, με επικεφαλής τον διάδοχο του Κεμάλ, τον Ισμέτ Ινονού, την τριπλή Γερμανο-Ιταλο-Βουλγαρική κατοχή που υπέστη η αγωνιζόμενη Ελλάδα 1941-1944, ακόμη και για να επιβάλει το 1942 τον εξοντωτικό, περιβόητο έκτοτε, νόμο του «Βαρλίκ Βεργκισί» (Φόρο Περιουσίας) ώστε να υφαρπάσει τις περιουσίες των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, των Αρμενίων και των Εβραίων. Και να στείλει καταδικασμένους σε καταναγκαστικά έργα στα «τάγματα εργασίας», στο Άσκαλε του Ερζουρούμ, εκατοντάδες ανήμπορους να πληρώσουν Ρωμιούς. 
 
ΤΟΝ ΙΔΙΟ τίτλο, «Επιτήδειος Ουδέτερος» (“The Evasive Neutral”), για την στάση και την πολιτική της Τουρκίας στον Β΄ Παγκ. Πόλεμο, είχε και το πολύ σημαντικό βιβλίο του Αμερικανού καθηγητή Ιστορίας Frank G. Weber, η ελληνική έκδοση του οποίου κυκλοφόρησε το 1983 με πρόλογο του αείμνηστου από το 1986 πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδος Παναγιώτη Κανελλόπουλου.
 
Επαμφοτερίζοντας από το 1939 έως και τον Φεβρουάριο του 1945 μεταξύ της χιτλερικής Γερμανίας και της Βρετανίας του Ουίνστων Τσώρτσιλ η τουρκική διπλωματία, στη διάρκεια του Β΄ Παγκ. Πολέμου, διαπραγματευόμενη να συνταχθεί είτε με τους μεν είτε με τους δε, απαιτούσε τα Δωδεκάνησα, την Κύπρο, εντολή στην Αλβανία, εδαφικές ρυθμίσεις σε βάρος της Βουλγαρίας, έλεγχο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, την φύλαξη Χίου, Σάμου και Λέσβου, εδάφη της Συρίας, του Ιράκ και της Σοβιετικής Ένωσης καθώς και εντολή στην Αίγυπτο. Απέτυχε σε όλα…  
 
ΣΗΜΕΡΑ, 77 χρόνια από την λήξη του Β΄ Παγκ. Πολέμου, και σε περιστάσεις ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που απειλούν έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο τίτλος που διεκδικεί επιμόνως, εκβιαστικώς και εμπράκτως η Τουρκία, τού επί 20ετία στην εξουσία επίδοξου νεο-οθωμανού νεο-σουλτάνου και ισλαμιστή Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι εκείνος του «Επιτήδειου Επαμφότερου» (αν μας επιτρέπεται η… λεξοπλαστική απόπειρα). 
 
ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΣ ΕΠΑΜΦΟΤΕΡΟΣ: Επιτήδειος χειριστής – εκμεταλλευτής και των δύο: Επί αμφοτέροις. Εξ ού και το «Επ-αμφότερος». 
 
Ούτως ώστε να εκμεταλλευτεί επιτηδείως και να αξιοποιήσει δι’ ίδιον όφελος, αμφότερους του ήδη συγκρουομένους: 
– Τις ΗΠΑ αφ’ ενός, επικεφαλής της Δύσης, και τον Βλαντιμίρ Πούτιν αφ’ ετέρου, επικεφαλής της Ρωσίας. 
– Με πρόταγμα βεβαίως τα συμφέροντα που ο ίδιος ο Ερντογάν επιδιώκει για το καθεστώς του. Στις νεο-οθωμανικές διαστάσεις που εκείνος σχεδιάζει. Για τα «σύνορα της καρδιάς του», τις «γαλάζιες πατρίδες» του, τις «32 χώρες με τα 78 νεκροταφεία Τούρκων μαρτύρων», έχοντας από χρόνια ετοιμάσει ήδη στην Άγκυρα το «Ακ» παλάτι του με τις 1001 αίθουσες και τις προσωπικές του… γιγαντοαφίσες «αυτο-θεοποίησης» όλο και μεγαλύτερες από του Ατατούρκ. Αυξανομένης ερντογανικής υπεροψίας και μέθης ένεκεν. Και ρωσικούς S-400 εξασφαλίζοντας και αμερικανικά F-35 διεκδικώντας. Με την έπαρση κιόλας του κατόχου του τίτλου «Σκακιστής Παγκόσμιας Κλάσης» που του είχε επιδαψιλεύσει προ διετίας ο προηγούμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ…  
 
ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ συνεχίζει να τα καταφέρνει, αν και πυκνότερα σύννεφα άρχισαν να συσσωρεύονται από την πλευρά της Δύσης, εξαιτίας των αυξανόμενων «αγκαζέ» εναγκαλισμών Ερντογάν με τον Πούτιν. Ο Ρώσος δείχνει να απολαμβάνει τους εντεινόμενους εκβιασμούς που ασκεί ο Τούρκος στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην μέθη τής γιγάντωσης τού Ερντογάν φροντίζει ο Πούτιν να προσθέτει, κάθε φορά, ακόμη ένα ποτηράκι περαιτέρω αφιονισμού. Αλλ’ αυτό δεν περνά πλέον ακαταλόγιστο. Οι επί δεκαετίες σκανδαλωδώς θωπευτές της «πολύτιμης τους» Τουρκίας, η κότζαμ οποία «διαθέτει και τον δεύτερο σε όγκο στρατό του ΝΑΤΟ», το δε ποινικό μητρώο της οποίας φρόντιζαν αδιάντροπα να παραβλέπουν, άρχισαν πλέον να ξινίζουν τα μούτρα τους. 
 
Η ΕΛΛΑΣ πέτυχε προσώρας να αξιοποιήσει τις περιστάσεις και να επωφεληθεί. Γεγονός που προκάλεσε παροξυσμούς ανθελληνικών αντιδράσεων της Άγκυρας. Και έξαλλης φρενοβλάβειας καθημερινές τουρκικές απειλές πολέμου. Εναντίον της Ελλάδος στρεφόμενες στα νησιά του Αιγαίου, προς εκβιασμό ονομαστικά των ΗΠΑ εκφερόμενες. Η Αλεξανδρούπολη ως παράκαμψη των Δαρδανελίων, τα F-16 και τα F-35 της πολεμικής αεροπορίας, η άρση του εμπάργκο αμερικανικών όπλων για την Κυπριακή Δημοκρατία, ως μαστίγιο αντί του καρότου προς Άγκυρα, προκαλεί «ξαφνικά κάθε βράδυ» μεγάλο πόνο στον Ερντογάν. Έσπευσε να τον απαλύνει με τις υποσχέσεις του Πούτιν ότι θα καταστήσει την Τουρκία… «ενεργειακό κόμβο» της Ρωσίας προς την «ενεργειακώς» εκβιαζόμενη ήδη από την Ρωσία Ευρωπαϊκή Ένωση. 
 
Ο ΠΡΩΗΝ Επιτήδειος Ουδέτερος του Β΄ Παγκ. Πολέμου που με πολλή υπεροψία μετεξελίχθηκε εσχάτως σε Επιτήδειο Επαμφότερο, επιχειρώντας ως… παγκόσμιας κλάσης σκακιστής την «πολιτική του Εκκρεμούς», προφανώς εκλαμβάνεται πλέον ότι ρέπει ήδη εχθρικά έναντι της Δύσης. Η Δύση δεν θέλει βέβαια να χάσει την Τουρκία. Την θέλει με τους δυτικούς κανόνες. Η ίδια όμως φροντίζει επιμόνως για το αντίθετο… 
 
– Ανάμεσα στους ηττημένους του Α΄ Παγκ. Πολέμου και απειλούμενη με διαμελισμό από τη Συνθήκη των Σεβρών του 1920, έσπευσε προς τον Βλαδιμίρ Λένιν της νεοσύστατης Σοβιετικής Ένωσης για να εκβιάσει τους εναγκαλισμούς των Δυτικών. Ώστε να διασωθεί εν τέλει με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923. Χωρίς να ρίξει ντουφεκιά διασώθηκε και στον Β΄ Παγκ. Πόλεμο. Τώρα η μεγαλομανής βουλιμία του Ερντογάν δείχνει να… φροντίζει για το αντίστροφο. 
 
ΕΝΩΠΙΟΝ μιας τέτοιας πιθανής εξέλιξης των πραγμάτων, έχει άραγε ο Ελληνισμός (η Αθήνα και η Λευκωσία) την στρατηγική σοφία να καραδοκεί, προπαρασκευάζοντας στο έπακρον τις δυνατότητες και την ετοιμότητά του; Εάν δεν την έχει, είναι καθήκον του κατεπειγόντως να την αποκτήσει. Διαθέτει ήδη, επί δεκαετίες κεκτημένο, ένα ζωτικής σπουδαιότητας προσόν που δυστυχώς – δυστυχέστατα τού έλειπε στη λήξη και του Α΄ και του Β΄ Παγκ. Πολέμου. Το προσόν της απαλλαγής του από την αυτοκαταστροφική χολέρα των εμφυλιοπολεμικών του παθών και των εθνικών διχασμών… 
 



Share

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό και αποκαλυπτικό συμπατριώτη κ. Μαύρο.

Προσθέτω.
ΙΔΕΤΕ GOOGLE ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ. ( Δυστυχώς το πλαίσιο των σχολίων δεν δέχετε λίγκ, απ΄ ευθείας παραπομπής.)

Οι ανέκαθεν προδοσίες της Τουρκίας κατά των συμμάχων ...https://koukfamily.blogspot.com › bl...
22 Oct 2021 — Ολίγα λοιπόν και ενδεικτικά, για την προδοτική στάση της Τουρκίας , έναντι των συμμάχων και υπέρ των Γερμανών, εξ ου και η αυτονόητη ...
Σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν: «Η τύχη του κόσμου δεν πρέπει να αφεθεί στο έλεος μιας *χούφτας χωρών, που κέρδισαν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ….» ( Βαθύ και συμβολικό το νόημα αυτής της δήλωσης και οι σύμμαχοι ας ψάξουν να το βρουν. Απωθημένα είναι γιατί δεν νίκησαν οι ΝΑΖΙ σύμμαχοι της Τουρκίας στον Β ΠΠ.)

*Αυτές οι χώρες, που εμπόδισαν τους εγκληματίες ΝΑΖΙ Γερμανούς φίλους και συμμάχους της Τουρκίας, να καθυποτάξουν τους ελεύθερους λαούς και πλήρωσαν βαρύτατο τίμημα αίματος, που νωπό είναι ακόμη και αχνίζει. Ας αφεθεί λοιπόν η τύχη του κόσμου στα χέρια της Τουρκίας …

Η Τουρκία πλέον με την ανοχή των συμμάχων έσπασε και το χτένι και την χτένα … Παραβιάζει κανονισμούς του ΝΑΤΟ, εισβάλλει σε ξένες χώρες, κατασφάζει αμάχους, εξαφανίζει Χριστιανικές μειονότητες στην Μ. Ασία, εισβάλλει στην Ελληνική Κύπρο το 1974 και δολοφονεί 5000 αμάχους (1619 αγνοούμενοι), εκτοπίζει 300000 γηγενείς Κυπρίους, εγκλωβίζει 30000 αμάχους, κακοποιεί 800 ομήρους γυναίκες, λεηλατεί 500 εκκλησίες, κατέχει παράνομα το 37% των Κυπριακών εδαφών, διεκδικεί ΕΛΛΗΝΙΚΑ εδάφη, θάλασσες και αιθέρες, που δεν της ανήκαν ποτέ, απειλεί γειτονικές χώρες, εκβιάζει την ΕΕ και διεθνή κοινότητα, ασεβεί, εξυβρίζει και προσβάλλει τους πάντες. Έχει γίνει κράτος τρομοκράτης και διεθνής ταραξίας της Μεσογείου και όλοι σωπαίνουν ένοχα …

25 Φεβρ. 1945.

Το τραγελαφικό, μετά τις συμφωνίες συμμαχίας Τουρκίας – Γερμανίας και αφού ο πόλεμος είχε κριθεί και ο γερμανικός στρατός σχεδόν στο σύνολο του συνθηκολόγησε, η Τουρκία κηρύσσει «ακήρυχτο» πόλεμο στους ΝΑΖΙ φίλους της, που ήδη έπνεαν τα λοίσθια … και ήταν εγκλωβισμένοι στο Βερολίνο ….
Και μιλούν και πράττουν, σήμερα οι σύμμαχοι μας και εταίροι. Και υποστηρίζουν την άπιστη τους εκδιδομένη παλλακίδα Τουρκία και προδίδουν και παραπλανούν εξαπατούν και κοροϊδεύουν τον Ελληνισμό με λόγια κούφια λαοπλάνα και ξεχνούν, ότι ευεργετήθηκαν από την Ελλάδα ανά τους αιώνες και που πάντα πιστή τους σύμμαχος ήταν…!
Β΄Π.Π. Έγραφαν πρωτοσέλιδα όλες οι Τουρκικές φιλοκυβερνητικές Τούρκικες εφημερίδες:

Ενδεικτικά.

«Σε όλο αυτό τον πόλεμο δείξαμε τη φιλία μας στους Γερμανούς και το κάναμε την στιγμή, που είχαν την μεγαλύτερη ανάγκη. Εφημ Ανατολή 7/5/1943.

«Παραμένουμε φίλοι της Γερμανίας μέχρι τέλος». Σον Ποστάν 22/4/1944

ΑΙΔΩΣ ΑΧΡΕΙΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΜΠΕΣΑ, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΠΑΜΠΕΣΑ, ΑΛΛΑ ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ "ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ" ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΝΕΧΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.
Μαρία Ρ. Ερευνήτρια.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.