3 Ιουλίου 2022

TURK AEGEAN (ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΤΗΣ ΜΟΓΓΟΛΟΕΙΔΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΙΑΣ)

Γράφει ο Χρίστος Γούδης
 
Υπουργοί και υπουργίνες του Τουρισμού, του Πολιτισμού και της Ανάπτυξης, και λοιποί λαύροι ταύροι και μαινόμενες αγελάδες εν υαλοπωλείω, των λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων.
 
«Αχός βαρύς ακούγεται, πολλά ντουφέκια πέφτουν» για την τουριστική καμπάνια της γείτονος χώρας να προβάλλει τα παραθαλάσσια θέρετρα των μικρασιατικών ακτών της, που όντως βρέχονται από το Αιγαίο, χρησιμοποιώντας στα αγγλικά τον όρο «το Τούρκικο Αιγαίο». Δικαίωμά τους, γούστο τους και καπέλο τους. Αντί να χαρούμε που ακόμα και οι Τούρκοι αναγνωρίζουν ότι για να τσιμπήσουν κανένα τουρίστα παραπάνω θα πρέπει να προβάλλουν την ελληνική γλώσσα («Αιγαίο») και τον ελληνικό αιγαιακό πολιτισμό, ως μαγνήτες, για να επισημάνουν ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα που έχει ελληνικές αρχαιότητες και πανέμορφα νησιά, που τόσο λατρεύουν οι τουρίστες, αλλά ότι και αυτοί, παρά το ότι είναι Τούρκοι, έχουν πανέμορφα και ιστορικά παράλια γεμάτα από ελληνικές αρχαιότητες, κάτι σαν «ελάτε και σ’ εμάς ρε παιδιά, δεν κατουρήσαμε στο πηγάδι, θα δείτε Πέργαμο, Σμύρνη, Έφεσο, Μίλητο, Αλικαρνασσό και άλλα και άλλα αρχαιοελληνικά μνημεία», αρχίσαμε να διαμαρτυρόμαστε γιατί βάλανε και το τουρκοεπίθετο μπροστά από την «καθ’ ημάς θάλασσα». Τούρκικα είναι πλέον τα πάλαι ποτέ μικρασιατικά μας παράλια, σε τί μας ενοχλεί αυτό, τη στιγμή μάλιστα που σύμπας ο πολιτικός μας κόσμος μάς έχει φλομώσει με το «δεν διεκδικούμε τίποτα»;
 
Η ερώτησή μου είναι άλλη, και παραμένει αναπάντητη, παρά το ότι την έχω θέσει επανειλημμένως στα χρόνια που πέρασαν σε πολλές δημόσιες παρεμβάσεις μου. Θέλει πολύ νιονιό για να συνταχθεί από τους επίσημους αρμόδιους φορείς αυτής της υπνώτουσας πολιτείας ένας πολιτιστικός χάρτης της Μείζονος Ελλάδος της Αρχαιότητος που να περιλαμβάνει τις πόλεις με τα αρχιτεκτονικά μνημεία μας και τους φιλοσόφους, τους ποιητές, τους δραματουργούς, τους αθλητές, τους γιατρούς, τους επιστήμονες και τους μηχανικούς, τα ονόματα των οποίων κοσμούν όλες τις εισαγωγές όλων των διεθνών βιβλίων, συγγραμμάτων, και πραγματειών που αναφέρονται στον πολιτισμό και την επιστήμη σύμπασας της ανθρωπότητας;  
 
Έναν πολιτιστικό χάρτη ιδιαίτερης αισθητικής, ο οποίος να διανέμεται δωρεάν στα εκατομμύρια των τουριστών που εισέρχονται στις νόμιμες πύλες εισόδου της χώρας μας (αεροδρόμια, λιμάνια, οδικές και σιδηροδρομικές προσβάσεις). Είναι δύσκολο να συλλάβει κανείς τη δύναμη μιας τέτοιας εικόνας στο θυμικό, στη λογική, και στον συναισθηματικό κόσμο αυτού που θα αντικρίζει ολιστικά το πολιτιστικό μεγαλείο της Ελλάδος; 
 
Σε περίπτωση που δεν έχετε πρόχειρους τους χάρτες που απεικονίζουν την έκταση της Αρχαίας και Μεγάλης Ελλάδας, σας αποστέλλω δύο κλασικούς γερμανικούς χάρτες που το κάνουν, επί τη βάσει των οποίων θα μπορέσετε να υλοποιήσετε αυτή την στοιχειώδη υποχρέωσή σας, έστω και αν αυτό δεν θα γίνει από την φιλεκπαιδευτική σας διάθεση και την εσωτερική σας ανάγκη να προβάλετε urbi et orbi την μοναδική και αξεπέραστη πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά από την ανάγκη άγρας τουριστών σε αντιπαράθεση με την πρόσφατη προπαγανδιστική διεκδίκησή τους από τους οικούντες την άλλη μεριά του Αιγαίου. Καμιά φορά βλέπετε, ακόμα και «περιμένοντας τους βαρβάρους» μπορεί να αποτελεί ευκαιρία για «μια κάποια λύση» αντιμετώπισής τους. Το είπε άλλωστε και ο Καβάφης. Επ’ ευκαιρία, μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε και την ελληνιστική Αλεξάνδρεια. 
 
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ 
 
ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ 
 
ΥΓ: Όντως, δεν διεκδικούμε τίποτε, απλά θυμίζουμε στους λωτοφάγους ότι, άμα τύχει, μπορούμε να τους φιλέψουμε και με μπανάνες…Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.