2 Ιουλίου 2022

To «κορίτσι της Ναπάλμ» υποβλήθηκε στην τελική θεραπεία -Μισό αιώνα μετά τη συγκλονιστικότερη φωτογραφία του πολέμου του Βιετνάμ.

Γράφει ο ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΚΑΪΣΕΡΛΙΔΗΣ
 
Γνωστή ανά την υφήλιο ως «κορίτσι της Ναπάλμ», η Παν Τι Κιμ Πουκ ήταν μόλις εννέα ετών όταν φωτογραφήθηκε να τρέχει να απομακρυνθεί ουρλιάζοντας από τους πόνους μετά την επίθεση με ναπάλμ στο χωριό της, Τρανγκ Μπανγκ, στο Βιετνάμ, στις 8 Ιουνίου 1972.
 
Μισόν αιώνα αργότερα, η Πουκ υποβλήθηκε στην τελευταία θεραπεία της για την αποκατάσταση των πληγών στο κορμί της, που της προκαλούσαν πόνους επί πέντε δεκαετίες. 
 
H συγκλονιστική φωτογραφία που τράβηξε στις 8 Ιουνίου του 1972 ο φωτογράφος του Associated Press, Νικ Ουτ, με το «κορίτσι της Ναπάλμ», Παν Τι Κιμ Πουκ, να ουρλιάζει από τους πόνους. 
 
Η φωτογραφία, που απαθανάτισε την εφιαλτική στιγμή με τα παιδιά να τρέχουν με εγκαύματα μετά από επίθεση με βόμβες ναπάλμ, αποτελεί μια από τις συγκλονιστικότερες του πολέμου του Βιετνάμ αλλά και ολόκληρου του 20ού αιώνα και βραβεύτηκε με Πούλιτζερ. Αλλά για την 59χρονη σήμερα Πουκ ο πόνος 50 χρόνια αργότερα δεν πέρασε και η επιζήσασα του πολέμου βρέθηκε την Τρίτη στο Μαϊάμι για να υποβληθεί στη 12η θεραπεία για τα εγκαύματά της.  
 
H Παν Τι Κιμ Πουκ υποβάλλεται σε θεραπεία με λέιζερ για την αποκατάσταση των ουλών από τα εγκαύματα που είχε υποστεί πριν από μισό αιώνα στη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ / Φωτογραφία: AP Photo/Lynne Sladky 
 
Η θεραπεία αυτή στο Ινστιτούτο Λέιζερ και Δερματολογίας του Μαϊάμι ήταν η τελευταία για την Πουκ, που συναντήθηκε με τον φωτογράφο Νικ Ουτ του Associated Press στη μεγαλούπολη της Φλόριντα και θυμήθηκαν τον τρόμο εκείνης της μέρας, πριν από πενήντα χρόνια. 
 
«Κοίταξα στον ουρανό και είδα το αεροπλάνο και τέσσερις βόμβες»
 
Η Πουκ έπαιζε με άλλα παιδιά όταν Βιετναμέζοι στρατιώτες τούς είπαν να τρέξουν να απομακρυνθούν. 
 
«Κοίταξα ψηλά και είδα το αεροπλάνο και τέσσερις βόμβες ναπάλμ να προσγειώνονται. Άκουσα τον θόρυβο, μπουπ-μπουπ, μπουπ- μπουπ, και ξαφνικά ξέσπασαν φωτιές παντού γύρω μου και είδα το χέρι μου τυλιγμένο στις φλόγες», δήλωσε η Πουκ, όπως μετέδωσε το δίκτυο NBC 6 South Florida.  
 
O Ουτ, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιβίωση της Πουκ και των άλλων παιδιών, θυμήθηκε τη στιγμή που την είδε να τρέχει ουρλιάζοντας: «Είδα το χέρι της να καίγεται, το κορμάκι της να φλέγεται τόσο άσχημα». 
 
«Μου είπε ότι όταν τράβηξε τη φωτογραφία μου, με είδε με τόσο σοβαρά εγκαύματα, που άφησε κάτω τη φωτογραφική του μηχανή και έτρεξε να με μεταφέρει στο κοντινότερο νοσοκομείο», πρόσθεσε η Πουκ. 
 
To «κορίτσι της ναπάλμ» υποβάλλεται στην τελευταία θεραπεία με λέιζερ, παρουσία του φωτογράφου Νικ Ουτ, του Associated Press, που την είχε απαθανατίσει με τον φακό του να τρέχει σφαδάζοντας από τους πόνους τον Ιούνιο του 1972 / Φωτογραφία: AP Photo/Lynne Sladky 
 
Ο φωτογράφος περιέγραψε πώς αρνήθηκαν στο νοσοκομείο να παραλάβουν το κορίτσι και του είπαν να τη μεταφέρει σε άλλη κλινική, δύο ώρες δρόμο μακρύτερα: «Εξοργίστηκα, τους έδειξα τη δημοσιογραφική μου ταυτότητα και τους λέω “είμαι από τα ΜΜΕ, αν η μικρή πεθάνει στα χέρια μου, η φωτογραφία της θα είναι αύριο στα πρωτοσέλιδα κάθε εφημερίδας”. Τότε ανησύχησαν με αυτά που τους είπα και την πήραν αμέσως μέσα». 
 
Μετά από έναν χρόνο θεραπειών, το «κορίτσι της ναπάλμ» κατάφερε να επιζήσει και έμεινε μέχρι το 1992 στο Βιετνάμ, προτού μετακομίσει με τον άνδρα της στον Καναδά, όπου ζει μέχρι σήμερα. Ωστόσο, δεν σταμάτησε να υποφέρει από τους πόνους και άρχισε ειδικές θεραπείες με λέιζερ πριν από αρκετά χρόνια με τη χειρουργό Ζιλ Ζουαϊμπέλ στο Μαϊάμι, που της προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες της.  
 
«Παλαιότερα όσοι είχαν τραύματα σαν της Πουκ έχαναν τη μάχη. Είμαστε ευλογημένοι τώρα που μπορούμε να διατηρούμε στη ζωή τους ανθρώπους, αλλά πρέπει να τους βοηθούμε να ζουν καλά», δήλωσε η χειρουργός.  
 
H Πουκ ποζάρει χαμογελαστή στον φακό μετά την τελευταία της θεραπεία για την αποκατάσταση των ουλών από τα εγκαύματα που της προκάλεσε η βόμβα ναπάλμ / Φωτογραφία: AP Photo/Lynne Sladky 
 
«Τώρα, 50 χρόνια αργότερα, δεν είμαι πλέον ένα θύμα του πολέμου. Δεν είμαι το “κορίτσι της ναπάλμ», αλλά μια φίλη, μια βοηθός, μια γιαγιά και μια επιζήσασα, που απευθύνει έκκληση για ειρήνη», είπε η Πουκ πρόσφατα στο CBS, με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα από τον τραυματισμό της. Και εξέφρασε την ελπίδα να μάθει ο κόσμος «να ζει με αγάπη, ελπίδα και να συγχωρεί. Αν μάθουν όλοι να ζουν κατ’ αυτόν τον τρόπο, δεν θα χρειάζονται πια οι πόλεμοι», τόνισε.  
 



Share

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΝΑΠΑΛΜ....
Όλες οι απαγορευμένες εμπρηστικές βόμβες ΝΑΠΑΛΜ, που περίσσεψαν στον πόλεμο του Βιετνάμ οι Αμερικανοί τις παρέδωσαν στους Τούρκους συμμάχους τους. Τις χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα κατά την διάρκεια εισβολών σε ξένες χώρες οι βάρβαροι.
Το 1963-64, 1967, 1974, κατέκαψαν χιλιάδες Έλληνες Κυπρίους αμάχους όταν διενεργούσαν τις ... "ειρηνευτικές" τους αποστολές στην Ελληνική Κύπρο.... Ταυτόχρονα χρησιμοποιούσαν και τις απαγορευμένες εκρηκτικές σφαίρες ντουμ-ντουμ. Και τα δύο έχουν απαγορευθεί από τον ... θίασο του ΟΗΕ...

Οι Αμερικανοί προμήθευσαν την βάρβαρη Τουρκία όλα τα απαγορευμένα χημικά όπλα που τους περίσσεψαν από τους πολέμους της Κορέας και του Βιετνάμ…. Με αυτές τις βόμβες έκαψαν γυναικόπαιδα το 1974 στην Κύπρο, το ίδιο κάνουν και σήμερα στο Κουρδιστάν… και Συρία. Ποιός τους εμπόδισε….;;;

Για το 1964 όπως και το 1974, οι "σύμμαχοι" των Τούρκων δόλιοι παρατηρητές του ΟΗΕ, δεν αναφέρονται ονομαστικά στις βόμβες Ναπάλμ, αφού είναι «απαγορευμένες» από τους ίδιους, μην στεναχωρήσουν τους Τούρκους, αλλά αναφέρουν διπλωματικά τις απαγορευμένες εμπρηστικές βόμβες Ναπαλμ, « bombs and incendiaries ( εμπρηστικές)» : « Τα τουρκικά αεροπλάνα χρησιμοποίησαν …πολυβόλα, ρουκέτες, χημικές βόμβες και «εμπρηστικά», τα οποία και αυτά απαγορευμένα είναι…» Κατά αμάχων ούτε λέξη, αλλά κατ΄ αυτούς ήταν …«..little fighting» και.. «…the Governmet troops were thought to be located or passing through…»
*Ο Εφευρέτης Louis F. Fieser, σε μυστικό εργαστήριο του Πανεπιστήμίου Χάρβαρτ το 1942 ( Και αυτό εγκληματικό αφού ουσιαστικά οι πανεπιστημιακές έρευνες στα πανεπιστήμια είναι μόνο για ειρηνικούς σκοπούς!), δημιούργησε ένα πραγματικά φονικό εμπρηστικό όπλο από μείγμα αλουμινίου, να-φθενικό οξύ, αργό πετρέλαιο και παλμ-ιτικό οξύ καρύδας. Με την προσθήκη βενζίνης γίνεται το πλέον εμπρηστικό αποτελεσματικό όπλο. Από την λέξη να-φθενικό και την λέξη παλμ-ιτικό προέρχεται το ΝΑΠΑΛΜ. Έστω και ένα θραύσμα αν κτυπήσει το σώμα, ο φωσφόρος απλώνεται σε όλο το σώμα και το κατακαίει. Σε περίμετρο 100 περίπου μέτρων οι στρατιώτες παθαίνουν ασφυξία. Αποκρουστικό και βάρβαρο και χρησιμοποιείται από βαρβάρους….
ΑΙΔΩΣ ΑΧΡΕΙΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΣΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ... ΟΗΕ, ΕΕ....
ΑΑ

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.