5 Ιουλίου 2022

Το Κοινοβούλιο της Σκωτίας ψηφίζει για τη μονιμοποίηση των "Εξουσιών Έκτακτης Ανάγκης" για το Covid

30 Ιουνίου 2022, Kit Knightly Διάβαστε το εδώ 
 
Μετάφραση: Απολλόδωρος
 
Χθες (εννοεί 29-06-2022), τα μέλη του Κοινοβουλίου της Σκωτίας (MSPs) ψήφισαν να καταστήσουν ορισμένα από τα μέτρα έκτακτης ανάγκης - που αρχικά θεσπίστηκαν για την "καταπολέμηση της πανδημίας" - μόνιμα χαρακτηριστικά της σκωτσέζικης νομοθεσίας.
 
Ο νόμος για τον κορονοϊό (Σκωτία), ο οποίος ψηφίστηκε αρχικά τον Μάρτιο του 2020, θέσπισε κάθε είδους εξουσίες που δεν είχε διεκδικήσει ποτέ πριν το αποκεντρωμένο κοινοβούλιο. 
 
Τώρα μετονομάζεται σε "νομοσχέδιο για τον κορονοϊό (ανάκαμψη και μεταρρύθμιση) (Σκωτία)" - “Coronavirus (Recovery and Reform) (Scotland) Bill”και κωδικοποιεί ορισμένες από αυτές τις "έκτακτες" εξουσίες σε μόνιμο νόμο. 
 
Οι εξουσίες αυτές περιλαμβάνουν τη μόνιμη διεξαγωγή ποινικών δικών μέσω βίντεο-σύνδεσης, την καταγραφή θανάτων εξ αποστάσεως και άλλες πρακτικές που είναι ευρύτατα ανοικτές στη διαφθορά. 
 
Άλλες χορηγούν στο κοινοβούλιο (ή στους φορείς υγείας) την εξουσία να "περιορίζουν ή να απαγορεύουν την πρόσβαση σε σχέση με το σύνολο ή ένα συγκεκριμένο μέρος ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος ή των σχετικών χώρων", καθώς και "να προβλέπει διαφορετικές διατάξεις για διαφορετικούς σκοπούς (για παράδειγμα, για διαφορετικές περιγραφές ατόμων που φοιτούν σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα)". Για όσους δεν έχουν μάθει τη λέξη "γραφειοκράτης" στο Duolingo, αυτό σημαίνει ότι διατάσσει τα σχολεία να κλείσουν και/ή να αποκλείσουν ή να διαχωρίσουν μαθητές "διαφορετικών περιγραφών". Τους ανεμβολίαστους, για παράδειγμα. 
 
Η αιτιολόγηση για την επέκταση των εξουσιών είναι τόσο ασαφής όσο θα περίμενε κανείς, δήλωσε στο BBC ο αναπληρωτής πρωθυπουργός John Swinney:
"...η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου διατηρεί εκείνες [τις εξουσίες] που θα διασφαλίσουν ότι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για μελλοντικές απειλές για τη δημόσια υγεία, ρεαλιστικές μεταρρυθμίσεις που επέτρεψαν πιο αποτελεσματικές ή βολικές δημόσιες υπηρεσίες και κάποιες προσωρινές αλλαγές για να μετριάσουμε τον αντίκτυπο που είχε το Covid στο σύστημα δικαιοσύνης μας."
 
Οπότε, έτσι απλά, οι εξουσίες έκτακτης ανάγκης που υποτίθεται ότι τέθηκαν σε εφαρμογή για την καταπολέμηση αυτής της "πανδημίας" είναι αίφνης λογικές πρακτικές δημόσιας υγείας που μας προετοιμάζουν για την επόμενη "πανδημία". 
 
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε σε νόμο με 66 ψήφους έναντι 52 σε πρώτη ανάγνωση. 
 
Αφού το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε τον εθνικό νόμο για τον κορονοϊό τον Μάρτιο του 2020, οι εξουσίες έκτακτης ανάγκης που παραχωρήθηκαν στο κοινοβούλιο ήταν "μόνο προσωρινές". 
 
Αυτό ήταν πάντα εντελώς αναληθές. Πολύ περισσότερο από το ένα τέταρτο των ρητρών του νόμου για τον κορονοϊό δεν είχαν συγκεκριμένα ημερομηνία λήξης και θα διαρκέσουν για πάντα. Συν τοις άλλοις, πολλές από τις "προσωρινές" ρήτρες παρατάθηκαν επίσης. 
 
Τώρα οι Σκωτσέζοι βουλευτές έχουν ενωθεί με τα αφεντικά τους στο Westminster. Και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι καθόλου μόνο του. 
 
Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη παρατείνει μια φορά την "κατάσταση έκτακτης ανάγκης" για το Covid, και αναμένεται να το κάνει ξανά πριν λήξει στο τέλος του επόμενου μήνα. 
 
Η Νότια Αφρική έχει ήδη παρατείνει δύο φορές την "κατάσταση έκτακτης ανάγκης". 
 
Ο Biden παρέτεινε την "κατάσταση έκτακτης ανάγκης" των ΗΠΑ για το Covid τον Φεβρουάριο, στη μακρά παράδοση των αμερικανικών "καταστάσεων έκτακτης ανάγκης" που κυριολεκτικά δεν τελειώνουν ποτέ. 
 
Ο νόμος της Νέας Ζηλανδίας για την αντιμετώπιση του COVID-19 Public Health Response Act 2020 έχει ρήτρα που απαιτεί παράταση με κοινοβουλευτική ψηφοφορία κάθε 90 ημέρες... και υπερψηφίζεται κάθε φορά. 
 
Καλώς ήρθατε στις "εξουσίες έκτακτης ανάγκης". Αυτό συμβαίνει. Κάθε φορά.
************ 
 
Δικτυογραφία
Scottish Parliament votes to make Covid “emergency powers” permanent – OffGuardian
https://off-guardian.org/2022/06/30/scottish-parliament-votes-to-make-covid-emergency-powers-permanent/Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.