18 Ιουλίου 2022

Ερευνα συνδέει τα αλλαντικά με τον καρκίνο

Άσχημα είναι τα νέα που έρχονται από τη Γαλλία για τους απανταχού λάτρεις των αλλαντικών, όπως το ζαμπόν, μπέικον, λουκάνικα κτλ. Η εθνική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας Περιβάλλοντος και Εργασίας της Γαλλίας (ANSES) επιβεβαίωσε ότι τα νιτρώδη/νιτρικά άλατα που περιέχονται στις εν λόγω λιχουδιές συνδέονται άμεσα με την πρόκληση καρκίνου του εντέρου. Πλέον οι αρχές εξετάζουν ακόμα και την εξάλειψή των ουσιών αυτών.
 
Τα νιτρώδη άλατα είναι χημική ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των επεξεργασμένων κρεάτων και να δώσει στο βραστό ζαμπόν το ροζ χρώμα, καθιστώντας τα επικίνδυνα για την υγεία, καθώς στο πεπτικό σύστημα του καταναλωτή, αυτή η ένωση μετατρέπεται σε νιτροζαμίνη, που είναι καρκινογόνος ουσία ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην ανάπτυξη αλλαντίασης, λιστερίωσης ή σαλμονέλας.
 
Υπενθυμίζεται ότι το 2015, έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ταξινόμησε το επεξεργασμένο κρέας ως καρκινογόνο, επειδή η ωρίμανση -με την προσθήκη νιτρικών ή νιτρωδών αλάτων ή με το κάπνισμα- μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό χημικών ουσιών που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Η έκθεση της ANSES έρχεται να επιβεβαιώσει τον ΠΟΥ παίρνοντας μάλιστα και πολιτικές διαστάσεις. 
 
Ήδη, τον Φεβρουάριο του 2022, το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο με στόχο τη σταδιακή μείωση της χρήσης νιτρωδών στα αλλαντικά και διέταξε την επανεξέταση των πιθανών κινδύνων για την υγεία. 
 
Έτσι, όπως αναφέρεται στην έκθεση, «περισσότερο από το ήμισυ των περιπτώσεων έκθεσης στα νιτρώδη προέρχεται από την κατανάλωση αλλαντικών, λόγω των πρόσθετων [συντηρητικών] που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τους». 
 
Τα ευρήματα επιβεβαίωσαν επίσης «την ύπαρξη συσχέτισης μεταξύ του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου και της έκθεσης σε νιτρώδη ή/και νιτρικά άλατα, είτε μέσω της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος είτε με πόσιμο νερό. Όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση σε αυτές τις ενώσεις, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου στον πληθυσμό», αναφέρει η έκθεση. 
 
Ωστόσο στην έκθεση σημειώνεται ότι μπορεί τα νιτρώδη να συνδέονται και με άλλα είδη καρκίνων ωστόσο, όπως αναφέρεται «τα διαθέσιμα δεδομένα, μέχρι σήμερα, δεν επιτρέπουν το συμπέρασμα μιας αιτιώδους συνάφειας. Ο οργανισμός συνιστά να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα σε αυτόν τον τομέα για να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν αυτές οι σχέσεις». 
 
Η ANSES συμβουλεύει τους καταναλωτές «να περιορίσουν την κατανάλωση αλλαντικών στα 150 γραμμάρια την εβδομάδα» και «να τρώνε μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή, με τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα». Σημειώνεται ότι σήμερα οι Γάλλοι καταναλώνουν περίπου 280 γραμμάρια αλλαντικών ημερησίως, οπότε πρέπει να αλλάξουν σημαντικά το διαιτολόγιό τους. 
 
Ανησυχεί η βιομηχανία
 
Πλέον, η γαλλική κυβέρνηση έχει τώρα 12 μήνες για να αποφασίσει εάν μειώσει ή καταργήσει σταδιακά το συντηρητικό. Ο Γάλλος κεντρώος βουλευτής Richard Ramos, που από την πρώτη στιγμή τάχθηκε κατά της χρήσης χημικών, είναι ήδη έτοιμος να ζητήσει για άλλη μια φορά την απαγόρευσή τους. «Υπάρχει σύνδεση μεταξύ του καρκίνου του παχέος εντέρου και των νιτρικών αλάτων στα αλλαντικά, επομένως πρέπει να απαγορεύσουμε τα νιτρικά», είπε ο Ramos. 
 
Επί του παρόντος, το 90% όλων των αλλαντικών περιλαμβάνουν νιτρώδη άλατα, και έτσι η είδηση έχει προκαλέσει αναστάτωση στην γαλλική βιομηχανία αλλαντικών. 
 
Είναι γεγονός ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες όπως η Herta ή η Fleury Michon της Nestlé, πειραματίζονται ήδη με προϊόντα χωρίς νιτρώδη, ωστόσο σχεδόν 300 μικρές και μεσαίες εταιρείες του κλάδου θα δυσκολευτούν να κατασκευάσουν τα προϊόντα τους χωρίς τη χρήση νιτρωδών αλάτων. Η έλλειψη του συντηρητικού θα μειώσει τη διάρκεια ζωής τους και θα αυξήσει τον κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης. 
 
Το ερώτημα είναι πως θα είναι μετά η γεύση του αγαπημένου για πολλούς ζαμπόν δίχως αυτή την επίνδυνη ουσία. Θα αντικατασταθεί από άλλο υποκατάστατο ή θα είναι αλλιώς μετά το προϊόν;
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.