7 Ιουλίου 2022

Το μεγάλο δίλημμα ενός ρομαντικού αρθρογράφου

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα
 
Η ζέστη ανυπόφορη. Αεράκι πουθενά. Έβαλα για πρώτη μέρα μια βερμούδα και ένα Τ- Shirt και βγήκα γύρω στις 11.30 σαν ….τουρίστας στη Φωκίωνος Νέγρη για μια βολτίτσα, όπως τόσα και τόσα χρόνια. Εκτός από πέρυσι και πρόπερσι που ήμασταν κλεισμένοι μέσα. Μέχρι ο λαχειοπώλης στη γωνία χαμογελούσε που με είδε. Γύρισα κάθιδρος σπίτι σε μια ώρα. Σωριάστηκα στον καναπέ, έβαλα το αιρ κοντίσιον και άνοιξα την τηλεόραση ν ακούσω ένα δελτίο ειδήσεων, διαβάζοντας ταυτόχρονα στο laptop την επικαιρότητα στα sites.
 
Πρώτη είδηση, οι πυρκαγιές. Δεύτερη είδηση, η «έκρηξη» κρουσμάτων από τον κορωναιό. Τρίτη είδηση, η δευτερολογία του Μητσοτάκη. Και στη συνέχεια…. όλες οι εξελίξεις στην Υπόθεση Πισπιρίγκου τώρα που έχουν μπει στο «κάδρο» και οι ιατροδικαστές. Και αμέσως μετά, 2-3 ρεπόρτερς να μιλάνε με καταστηματάρχες, εμπόρους , υπαλλήλους, σερβιτόρους, απλούς καταναλωτές και εργαζόμενους γενικά που μιλούσαν – σχεδόν με δάκρυα στα μάτια – για την «παλιοκατάσταση», την ακρίβεια, τις τιμές, τα προβλήματα στα μαγαζιά, την απότομη φτωχοποίηση, την τιμή της βενζίνης, την «στάση εμπορίου» και την «άδεια τσέπη». 
 
Μα αυτό δεν είναι και το σοβαρότερο θέμα για όλους αυτούς τους υπαλλήλους, τους οικογενειάρχες, τους μαγαζάτορες; Ό,τι κι αν λένε οι «άλλοι», οι απλοί άνθρωποι της γειτονιάς κλαίνε. Ποιο είναι το κορυφαίο θέμα της επικαιρότητας; Πώς το κρίνουμε εμείς οι δημοσιογράφοι; Τι αναδεικνύουμε; Ναι, οι πυρκαγιές καταστρέφουν τη φύση και τις περιουσίες και απειλούν ζωές. Ο κορωναιός ξαναδείχνει τα δόντια του και μας απειλεί όλους. Ο Μητσοτάκης ορθώς λέει ότι «Είναι δικαίωμα κάθε ευρωπαϊκού κράτους-μέλους να προστατέψει τα σύνορα του με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων». Οι δικηγόροι και οι ιατροδικαστές λένε αυτά που πιστεύουν για την τραγωδία της Πάτρας. Αλλά ο «μικρομεσαίος» που είναι; Που στέκεται σ αυτή την κατάσταση; 
 
Κλείνω την τηλεόραση –που κι αυτή τη δουλειά της κάνει- κλείνω το αιρ κοντίσιον γιατί η ενέργεια στοιχίζει πανάκριβα και ρίχνομαι στη μελέτη όσων γράφονται για την καθημερινότητα. 
 
Ο Economist Intelligence Unit μιλά για την «Aμετάβλητη πρόβλεψη για σταθερή ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022». Το σημειώνω.  
 
Ψάχνω κι άλλο. Και ψάχνοντας ανάμεσα σε πάρα πολλά, βρίσκω το bankingnews.gr και διαβάζω ότι « Το τελευταίο 3μηνο του 2022 και κυρίως το 2023 θα είναι χειρότερο από ότι έχει εκτιμηθεί για την ελληνική οικονομία».  
 
Τρελαίνομαι. Μα… τι κάνουμε, τι λέμε, τι γράφουμε και που πάμε; Τι ακριβώς; «αναλύουμε»; Θα μου πεις ότι ο μικρομεσαίος καταναλωτής και μαγαζάτορας «δεν διαβάζει ούτε Economist, ούτε Banking news. gr. Ναι αλλά τα διαβάζουν κι αυτά –και άλλα πολλά εξειδικευμένα ΜΜΕ - τα κόμματα, οι πολιτικοί, οι τραπεζίτες, οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης, οι λογογράφοι, τα επιτελεία των πολιτικών αρχηγών, οι βουλευτές, τα κανάλια (ίσως) και τα ραδιόφωνα(ίσως) και έτσι προωθούν αυτά που λέγονται και γράφονται και επηρεάζουν και «διαμορφώνουν κλίμα». 
 
Εγώ ποιον να πιστέψω ώστε να ενημερώσω αυτούς – τους λίγους έστω- που με διαβάζουν; Τι να γράψω; 
 
1. Το Economist Intelligence Unit είναι το τμήμα έρευνας και ανάλυσης του μεγάλου, παραδοσιακού Ομίλου Economist της Αγγλίας , το οποίο παρέχει υπηρεσίες προβλέψεων και συμβουλευτικών υπηρεσιών μέσω έρευνας και ανάλυσης,.  
 
2. To BANKINGNEWS , είναι μια Ελληνική «ηλεκτρονική εφημερίδα», ένα οικονομικό μέσο μαζικής ενημέρωσης που παρουσιάζει και αναλύει τις οικονομικές, τραπεζικές, επιχειρηματικές και πολιτικές εξελίξεις.  
 
Επαγγελματίες αναλυτές και ειδικοί περί τα οικονομικά και τραπεζικά γράφουν και στα δυο. Το πρώτο είναι πολύ παλαιότερο , παραδοσιακό και Αγγλικό. Το δεύτερο είναι πολύ πιο σύγχρονο και Ελληνικό. Αλλά αυτό, πλέον, δεν σημαίνει σχεδόν τίποτα. Μέσα στην κορύφωση της παγκοσμιοποίησης. 
 
Εγώ πρέπει να διαλέξω τι θα πιστέψω: ότι – όπως γράφει το Economist- “ αναθεωρήθηκαν προς τα… κάτω οι προβλέψεις για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία αλλά το Economist Intelligence Unit (EIU) διατήρησε αμετάβλητη στο 4% την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022. 
 
Ή ότι – όπως γράφει το Bankingnews.gr – “ Από ότι φαίνεται το μείγμα πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση θα επιδράσουν στην προβληματική ελληνική οικονομία στο τελευταίο 3μηνο του 2022 και κυρίως το 2023 όπου θα καταγραφεί σε τριμηνιαία βάση και ύφεση…” 
 
Θα μπορούσα βέβαια να πιστέψω και αυτό που γράφει η «Ναυτεμπορική» , ότι δηλαδή: «Ο ΟΟΣΑ κατεβάζει τον πήχυ για την Ελλάδα. Αναμένεται επιβράδυνση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2,8% φέτος και 2,5% το 2023. Ο πληθωρισμός το 2022 θα κυμανθεί στο 8,8% για να υποχωρήσει στο 3,4% το επόμενο έτος όπως προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)». 
 
Λέω να μην επεκταθώ άλλο. Όσο διαβάζω, τόσο μπερδεύομαι. Και σας μπερδεύω κι εσάς. Θα ξανανοίξω το αιρ κοντίσιον – κι ας πάει στο διάολο ο λογαριασμός της ΔΕΗ-, θα ξανανοίξω την τηλεόραση στο αθλητικό κανάλι και θα δω ό,τι κι αν παίζει. Ακόμα και το ματς του Τσιτσιπά με τον Κύργιο στο τένις. Έπεσε πολύ γέλιο.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.