4 Ιουλίου 2022

Στη διάρκεια της Πανδημίας οι δισεκατομυριούχοι αυξήθηκαν!..

Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος*
 
Θα σας ξαφνιάσω σήμερα φίλες και φίλοι αναγνώστες με ένα κείμενο που αφορά σε μια μικρή σε αριθμό ομάδα, σε μια «χούφτα» κατοίκων του πλανήτη μας, που είναι κάτοχοι περιουσιακών στοιχείων με εξωπραγματικά μεγέθη.
 
Διευκρινίζω με Αριστοφανική και ειλικρινά καλοπροαίρετη αίσθηση χιούμορ πρώτον, ότι ΔΕΝ γνωρίζω προσωπικά ΚΑΝΕΝΑΝ από τα μέλη αυτής της απίστευτα μικρής ομάδας δισεκατομμυριούχων συνανθρώπων μας και δεύτερον, ότι ΔΕΝ με προσέλαβαν ως εκπρόσωπο των Δημοσίων Σχέσεών τους...  
 
Γονατίσαμε οι κάτοικοι του Πλανήτη από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι σήμερα εξαιτίας της πανδημίας covid-19 για την οποία όχι μόνο ακόμη ΔΕΝ απαντήθηκαν αλλά φοβάμαι ότι ίσως ΔΕΝ θα απαντηθούν πριν την γνωστή διεθνώς περίοδο «προστασίας δεδομένων» των 30 χρόνων, κάποια όχι μόνο χρήσιμα αλλά ΚΑΙ καθοριστικά κρίσιμα σε ότι αφορά το πώς, το ποιοί και το γιατί σχετικά ερωτήματα. 
 
Και ενώ σταδιακά είχαμε αρχίσει να βγαίνουμε από τις απαγορεύσεις και τα λόκντάουν όχι μόνο στην Πατρίδα μας αλλά και σε Ευρώπη και τον Δυτικό κόσμο, βιώνουμε από τις 24 Φεβρουαρίου τα τραγικά γεγονότα εισβολής Ρωσικών στρατευμάτων στην ανεξάρτητη Δημοκρατία της Ουκρανίας. Βιώνουμε μια, «απρόβλεπτη» για κάποιους και «αναμενόμενη» για κάποιους άλλους, Πολεμική Σύγκρουση που ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις για τριήμερη ή επταήμερη διάρκεια και συνεχίζεται για 5ο κατά σειρά μήνα χωρίς «πρόβλεψη τέλους» επιδεικνύοντας όλα τα χαρακτηριστικά ενός «πολέμου φθοράς» (κατά την Αγγλοσαξωνική ορολογία “A war of attrition”).  
 
Θα αποσπάσω τώρα την προσοχή σας από την τρέχουσα πραγματικότητα και θα σας μεταφέρω, καλοπροαίρετα, σε έναν άλλο κόσμο σχεδόν μυθικό, σχεδόν μαγικό και σίγουρα εξωπραγματικό: στον κόσμο ουσιαστικά μιάς «χούφτας» συνανθρώπων μας που οι περιουσίες τους δεν μετρώνται σε δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια αλλά σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια... 
 
Όταν έκλεισε ο περασμένος χρόνος, το 2021, το καταστροφικό όχι μόνο οικονομικά αλλά και σε ψυχολογικές και κοινωνιολογικές παραμέτρους δεύτερο έτος της πανδημίας covid-19 οι δισεκατομμυριούχοι της γης ήταν 2755 άτομα!.. 
 
Έδωσα έμφαση με τη χρήση του θαυμαστικού στην παραπάνω πρόταση του αριθμού 2755 επειδή ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 660 άτομα σε σύγκριση με το έτος 2020 και, επιπρόσθετα, το 86% των υπαρχόντων δισεκατομμυριούχων έγιναν ακόμη πλουσιότεροι στον χρόνο που πέρασε!!!  
 
Οι 20 πρώτες χώρες σε αριθμό δισεκατομμυριούχων (ο αριθμός σε παρένθεση) κατά φθίνουσα σειρά είναι οι ακόλουθες:  
 
1. ΗΠΑ (724), 2. Κίνα (698), 3. Ινδία (237), 4. Γερμανία (136), 5. Ρωσία (117),
6. Βραζιλία (65), 7. Καναδάς (64), 8. Ηνωμένο Βασίλειο (56), 9. Ιταλία (51),
10. Ιαπωνία (49), 11. Ταϊβάν (47), 12. Αυστραλία (44), 13. Νότιος Κορέα (43),
14. Γαλλία (42), 15. Σουηδία (41), 16. Ελβετία (40), 17. Ταϋλάνδη (31), 18. Ισπανία (30),
19. Τουρκία (27) & Σιγκαπούρη (27), και 20. Ισραήλ (17).
 
Οι 71 χώρες από τις 193 που συμμετέχουν στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών έχουν 1 ή και περισσότερους δισεκατομμυριούχους ενώ οι δύο χώρες, η Καπιταλιστική Αμερική και η Κομμουνιστική Κίνα έχουν τους περισσότερους από το 50% των δισεκατομμυριούχων της Υφηλίου.... 
 
Η Πατρίδα μας Ελλάδα έχει 3 δισεκατομμυριούχους και η Μεγαλόνησος Κυπριακή Δημοκρατία έχει επίσης 3 δισεκατομμυριούχους. 
 
Συνεχίζω φέροντας στην προσοχή σας έναν νεότευκτο όμιλο αυτών των σύγχρονων κροίσων, αυτών των πάμπλουτων συνανθρώπων μας στον Πλανήτη γη όπου οι κάτοικοι πλησιάζουμε με γοργό ρυθμό τα 8 δισεκατομμύρια, που φέρνει τον Αγγλικό τίτλο «The Giving Pledge» (ο οποίος μεταφράζεται στα ελληνικά ως «Υπόσχεση Προσφοράς»). 
 
Πρόκειται για μία οργάνωση, ένα «κλαμπ» της χούφτας των δισεκατομμυριούχων» που ξεκίνησε στην Αμερική τον Αύγουστο του 2010 από 40 δισεκατομμυριούχους και καθώς κάθε χρόνο προστίθενται νέα μέλη (το 2021 προστέθηκαν 14 νέα μέλη) και το 2022 μέχρι στιγμής προστέθηκαν άλλα 5 νέα μέλη και έτσι το «κλαμπ των φιλανθρώπων» ήδη αριθμεί 236 άτομα ή οικογένειες από 28 διαφορετικές χώρες του πλανήτη μας. Όλα αυτά τα άτομα και οι οικογένειες έχουν δεσμευτεί με δημόσια δήλωση ότι θα δωρίσουν την μισή περιουσία τους εν ζωή ή μετά τον θάνατό τους για φιλανθρωπικούς σκοπούς.  
 
Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες μπορούν να το επιτύχουν εφόσον διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή, λάπτοπ ή σύγχρονο τηλέφωνο επισκεπτόμενοι τον παρακάτω ηλεκτρονικό σύνδεσμο:
https://givingpledge.org/about  
 
Και όσοι επιθυμούν να δούνε τον πλήρη κατάλογο των μελών μπορούνε να το κάνουν επισκεπτόμενοι τον παρακάτω ηλεκτρονικό σύνδεσμο:
https://givingpledge.org/pledgerlist 
 
Το σημερινό μου σύντομο άρθρο παρουσίασης του διεθνούς κλίμακας «κλαμπ των φιλανθρώπων δισεκατομμυριούχων», όπως ήδη έχω δηλώσει δεν συνιστά μιά εκ μέρους μου πράξη Δημοσίων Σχέσεων και ΔΕΝ έχω καμία απολύτως προσωπική ή οικογενειακή σχέση με κανένα άτομο και καμία οικογένεια μέλη του «κλαμπ»... 
 
Το άρθρο μου προκλήθηκε από το γεγονός ότι μεταξύ των μελών αυτής της οργάνωσης συγκαταλέγεται και ο Κύπριος δημιουργός της μεγάλης Διεθνούς αεροπορικής εταιρείας «Easy-Jet» και μιας σειράς επιχειρήσεων που φέρουν το όνομα «Easy» ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου. 
 
Αφήνω σε εσάς τις όποιες κρίσεις, τα ερωτηματικά, τις συζητήσεις για τη συγκεκριμένη οργάνωση αλλά κρίνω απαραίτητο κλείνοντας να φέρω στη δημοσιότητα τη δήλωση του Ελληνο-Κύπριου επιχειρηματία ότι θα δωρίσει την μισή του περιουσία (ανέρχεται στα 2 περίπου δισεκατομμύρια στερλίνες, ή 2,4 δις ευρώ) για φιλανθρωπικούς σκοπούς.  
 
Είπε χαρακτηριστικά ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου::
«Νομίζω ότι όλοι οι πλούσιοι έχουν το χρέος να επιστρέψουν χρήματα, επειδή χάρη στους πελάτες τους που αγόρασαν τα αγαθά ή / και τις υπηρεσίες τους απέκτησαν την περιουσία τους…» 
 
Προσωπικά ως άτομο, ως κοινωνικός επιστήμονας και Καθηγητής σε Σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό δηλώνω ότι ήμουν και συνεχίζω να είμαι θιασώτης και υποστηρικτής της Ελεύθερης Οικονομίας. Ταυτόχρονα δηλώνω απερίφραστα ότι ήμουν και συνεχίζω να είμαι υποστηρικτής της απαραίτητης ύπαρξης και αντικειμενικής εφαρμογής ΑΥΣΤΗΡΩΝ (όχι όμως καταπιεστικών που εμποδίζουν την καινοτομία και την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας) σχετικών ελέγχων από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες κάθε Κράτους σε όλον τον Πλανήτη μας… 
 
Κλείνοντας σας καλώ να διασκεδάσετε αφιερώνοντας 3 λεπτά για να ακούσετε το κλασικό τραγούδι του Δώρου Γεωργιάδη που τον καθιέρωσε στο ελληνικό μουσικό στερέωμα όταν το 1972 κέρδισε το ΠΡΩΤΟ Βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού εδώ στη Θεσσαλονίκη με τίτλο: «Αν ήμουν πλούσιος...» (οι στίχοι ήταν δημιούργημα της Σώτιας Τσώτου).
https://www.youtube.com/watch?v=Kutpf7mVVcc&list=RDKutpf7mVVcc&index=2
------------------------------- 
 
*O Γιώργος Πιπερόπουλος, Δρ Κοινωνιολογίας - Ψυχολογίας, είναι Επίτιμος Καθηγητής Μάνατζμεντ και Μάρκετινγκ στο Βρετανικό Πανεπιστήμιο Durham, συνταξιούχος καθηγητής Μάνατζμεντ, Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου ΜακεδονίαςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.