5 Ιουλίου 2022

Σκοτεινά αδιέξοδα…

Γράφει ο Νότης Μαυρουδής
 
Τελικά, δεν μπόρεσα να το αποφύγω. Είναι από τα πράγματα που η εφιαλτική τους επίμονη επανάληψη, θα έλεγα έως και εμμονή, κυρίως επειδή έχει γίνει… καραμέλα και εύκολη αναφορά σε κάθε ΜΜΕ, την ένιωσα ως και… εξαναγκασμό· ένα συγκλονιστικό σύγχρονο δράμα, από εκείνα που καταγράφονται στις τραγικές σελίδες τής σκοτεινής πλευράς τής ανθρώπινης ψυχής…
 
Αναφέρομαι στον θάνατο (από εγκληματική ενέργεια;) των τριών άμοιρων παιδιών τής τραγικής οικογένειας από την Πάτρα… 
 
Επαναλαμβάνω: μόνο ως «σύγχρονο δράμα» μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την όλη ιστορία, ανεξάρτητα από την δικαστική έκβαση και την ετυμηγορία. 
 
Απέφευγα να ασχοληθώ με το θέμα (παρ’ όλο που είναι από τα «ξεχωριστά» παγκοσμίως και που δυστυχώς συμβαίνει εδώ, έξω από την πόρτα μας) διότι είναι από τα γεγονότα που διστάζω ακόμα και να τα… ακουμπήσω, να τα ανιχνεύσω, μέσα από τα κείμενά μου. Η πίεση είναι δεδομένη· οι λεπτομέρειες, η δημοσιότητα, η καταγραφή τού γεγονότος, οι έντονες συζητήσεις σε κάθε χώρο, η εξέλιξη ενδεχόμενης συμμετοχής συγγενικών προσώπων σε αυτή τη φρικτή ιστορία, το θολό σύννεφο του μπαμπά, οι αντιφάσεις, αλλά και ο πάντα παρών λαϊκός θυμός, μου χτύπησαν το… καμπανάκι· κάτι σαν… υποχρέωση να εκφέρω προσωπική γνώμη· όχι γιατί θα λείψει από τα αμέτρητα γραφόμενα περί του θέματος, αλλά, ομολογώ, πως δεν θέλω να απέχω από σημαντικά θέματα, τα οποία μάλιστα στιγματίζουν την κοινωνία μας… 
 
Δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε λεπτομέρειες. Είναι όλα στο φως και συγχρόνως στο σκοτάδι… Κάθε μέρα όλο και κάποιο νέο στοιχείο αποκαλύπτεται· ιατρικά στοιχεία, εμπλεκόμενα πρόσωπα με αντιφατικές δηλώσεις, ψυχώσεις, μιντιακός πανζουρλισμός, απέραντη θλίψη για τα τρία αθώα θύματα, παρακμιακά κοινωνικά περιστατικά, όπως εκείνα των συγκεντρώσεων έξω από το σπίτι τής οικογένειας στην Πάτρα… 
 
Εικόνες και γεγονότα σε μια ιατρό-αστυνομική έρευνα διαρκείας, που επί μακρό διάστημα λαμβάνει χώρα μπροστά στα μάτια όλων, όταν-για να λέμε την αλήθεια- τέτοια θέματα ενδοοικογενειακής βίας προκαλούν έντονα το ενδιαφέρον, τόσο, ώστε να στήνονται εύκολα «λαϊκά δικαστήρια» και αποκρουστικές αντιδράσεις. Βαλκάνια γαρ… 
 
Όλοι αναρωτιόμαστε: ποιο είναι το ζητούμενο μπροστά σε μια τέτοια δραματική ιστορία; Πώς μπορούν να αντιδράσουν τα κοινωνικά μας ανακλαστικά; Πόσο μπορούν να… θεραπευτούν αυτές οι τραγωδίες; Ένας λαός (εν προκειμένω ο δικός μας) πώς θα μπορούσε να προστατευθεί, να απομακρυνθεί, από πράξεις ακραίας βίας οι οποίες σήμερα χρησιμοποιούνται συχνά, ακόμα και στα παιδιά του, τους γονείς, τον αδελφό, το γυναικείο φύλο, τον γείτονα του διπλανού οικοπέδου, τον ανταγωνιστή… Με ποιο σύστημα θα απόσχει από βίαιες πράξεις, συμμορίες, οργανωμένες κομπίνες και όποια άλλη έκνομη ενέργεια που καταλήγει στο κελί της φυλακής; 
 
Με λίγα λόγια, πώς θα μπορούσε να ομαλοποιηθεί η κοινωνική και ατομική συμπεριφορά, ώστε να απομακρυνθούν οι άνθρωποι από την έλξη που τους ασκούν οι ακραίες συμπεριφορές; 
 
Η φτώχεια, οι ανισότητες, η στέρηση και τα διαρκώς αυξανόμενα αδιέξοδα, σπρώχνουν τον άνθρωπο, τις κοινωνίες, ολοταχώς προς την αδιέξοδη απελπισία τού… αυτόχειρα βομβιστή. Η κάθε περίπτωση ακραίας βίας είναι ξεχωριστή· όμως όλες μαζί φτιάχνουν ένα μίγμα εκρηκτικό, οπισθοδρομικό, απάνθρωπο, αντικοινωνικό και, εν τέλει, αθεράπευτο (?). Δυσκολεύομαι να προτείνω ένα Σύστημα το οποίο δεν θα δημιουργεί δυσλειτουργικές οικογένειες όπως εκείνη των τριών μικρών της Πάτρας. 
 
Κάθε φορά, μπροστά στην υπέρτατη βία, χάνεται η λογική και αρχίζει ο τρόμος! Μετά από τέσσερις χιλιετίες πολιτισμού, έως τον σύγχρονο ηλεκτρονικό Κόσμο μας, το δέος για την εξαχρείωση ανθρώπων και κοινωνιών εξακολουθεί να υπάρχει, να είναι κραταιό συναίσθημα και να πρυτανεύει. 
 
Και, στη συνέχεια, αναρωτιέμαι: Η θεραπεία και η αποφυγή μιας ενδεχόμενης μελλοντικής δυστοπικής προοπτικής, είναι όνειρο απατηλό;  
Είναι Ουτοπία;
Ένα προεξοφλημένο φαλιμέντο;
Ή μια ελπιδοφόρα φαντασίωση για έναν κόσμο καλύτερο;
Μου φαίνεται πως το σύνθημα στον τοίχο, είναι πιο συγκεκριμένο…Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.