2 Ιουλίου 2022

Η Λιθουανία διέβη τον Ρουβίκωνα: Ξεκινά ολικό αποκλεισμό στο Καλίνινγκραντ και ζητά πίσω το Σμολένσκ από τη Ρωσία!

Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας 
 
Η Λιθουανία αποφάσισε να διαβεί τον Ρουβίκωνα εφαρμόζοντας ολικό αποκλεισμό του Καλίνιγκραντ από τις 10 Ιουλίου. Η κατάσταση πλέον στην Βαλτική οδεύει από το κακό στο χειρότερο…
 
Και επειδή αυτό δεν ήταν αρκετό, Λιθουανός βουλευτής προειδοποίησε δύο φορές την Μόσχα να μην άρει την Συνθήκη αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της Λιθουανίας το 1991!  
 
Σε διαφορετική περίπτωση, η Λιθουανία θα ανακαλέσει από την πλευρά της τη Συνθήκη Polyanovka και θα απαιτήσει την επιστροφή της ρωσικής περιοχής Σμολένσκ!  
 
Πλέον η Μόσχα έχει μία και μόνο λύση αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά μέσα στο δεκαήμερο…  
 
“Οι κυρώσεις στο Καλίνινγκραντ θα εφαρμοστούν πλήρως”  
 
Η Λιθουανία θα προχωρήσει με τις κυρώσεις διαμετακόμισης στο Καλίνινγκραντ όπως είχε προγραμματιστεί.  
 
Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ingrida Šimonytė δήλωσε ότι η χώρα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους όρους του τέταρτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας και θα σταματήσει τη διαμετακόμιση άλλων αγαθών στην περιφέρεια του Καλίνινγκραντ από τις 10 Ιουλίου, όταν πρόκειται να τεθούν σε ισχύ οι περιορισμοί.  
 
«Ναι, με τον τρόπο που συμμορφωνόμαστε επί του παρόντος με τις κυρώσεις που τέθηκαν σε ισχύ στις 17 Ιουνίου», είπε η Šimonytė, απαντώντας στο ερώτημα εάν θα εφαρμοστούν άλλες κυρώσεις.  
 
Σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Λιθουανίας, οι πελάτες των Λιθουανικών Σιδηροδρόμων έχουν ήδη ενημερωθεί.  
 
«Οι μεταφορείς ενημερώθηκαν ότι από τις 10 Ιουλίου θα τεθούν σε ισχύ οι κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις κυρώσεις, ώστε να μην φορτώνουν φορτίο μετά την ημερομηνία αυτή», είπε.  
 
Σημειώνεται ότι από τις 17 Ιουνίου έχουν τεθεί σε ισχύ οι κυρώσεις της ΕΕ για τη μεταφορά χάλυβα και σιδηρούχων μετάλλων μέσω του εδάφους της Λιθουανίας στη ρωσική περιφέρεια Καλίνινγκραντ.  
 
Από τις 10 Ιουλίου θα επιβληθούν περιορισμοί στη διαμετακόμιση τσιμέντου, οινοπνεύματος και αγαθών πολυτελείας ενώ η απαγόρευση του άνθρακα και άλλων στερεών ορυκτών καυσίμων θα τεθεί σε ισχύ στις 10 Αυγούστου.  
 
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε πρόσφατα την Επιτετραμμένη της Λιθουανίας Virginia Umbrasene, για να εκφράσει τη διαμαρτυρία της για την απόφαση των λιθουανικών αρχών να απαγορεύσουν τη διαμετακόμιση μεγάλης ποικιλίας εμπορευμάτων στην περιφέρεια του Καλίνινγκραντ.  
 
“Αργότερα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας παρέδωσε στον Ρώσο προσωρινό επιτετραμμένο στο Βίλνιους Σεργκέι Ριαμπόκον ένα σημείωμα που εξηγούσε τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η ΕΕ σε ορισμένες κατηγορίες εμπορευμάτων υπό διαμετακόμιση στο Καλίνινγκραντ. Κατά τη συνάντηση, διαψεύστηκαν οι πληροφορίες που διαδόθηκαν από τη ρωσική πλευρά ότι η Λιθουανία έχει απαγορεύσει τη διέλευση επιβατών και εμπορευμάτων που δεν υπόκεινται στις κυρώσεις της ΕΕ.”  
 
«Μπορούμε να περιμένουμε διάφορες αντιδράσεις από τη Ρωσία, ούτε καν αντιδράσεις, αλλά ενέργειες, χωρίς λόγο και χωρίς πρόσχημα», είπε η Σιμόνιτε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη.  
 
Όταν ρωτήθηκε πώς θα επιβληθούν οι νέες κυρώσεις, ο πρωθυπουργός είπε, «με τον ίδιο τρόπο που επιβάλλονται τώρα αυτές που τέθηκαν σε ισχύ στις 17 Ιουνίου».  
 
Θέμα Σμολένσκ αν η Ρωσία ακυρώσει τη Συνθήκη…
 
“Μετά τον αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ, η Λιθουανία, ζητά την επιστροφή των «αρχικών εδαφών του Σμολένσκ» αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ. Και προσθέτουν:  
“Στις 18 Ιουνίου, η Λιθουανία επέβαλε ντε φάκτο αποκλεισμό της περιοχής του Καλίνινγκραντ, καθιερώνοντας απαγόρευση διαμετακόμισης φορτίου από την περιοχή του ρωσικού θύλακα.  
 
Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό για ορισμένους Λιθουανούς καθώς οι ορέξεις τους μεγαλώνουν. Όχι μόνο σαμποτάρουν τις προσπάθειες της ίδιας της ΕΕ για εξομάλυνση της κατάστασης, αλλά προβάλλουν ακόμη και εδαφικές διεκδικήσεις κατά της Ρωσίας, κλιμακώνοντας ενεργά την κατάσταση.  
 
Για παράδειγμα, το μέλος του Seimas (Κοινοβούλιο) της Λιθουανίας, ο Matas Maldeikis, ζήτησε από τη Μόσχα να επιστρέψει στο Βίλνιους «τα εδάφη των προγόνων του Σμολένσκ».  
 
Μάλιστα το ζήτησε δύο φορές μέσα στον Ιούνιο!  
 
«Εάν η Ρωσία ανακαλέσει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Λιθουανίας το 1991, η Λιθουανία θα ανακαλέσει τη Συνθήκη Polyanovka του 1634 και θα απαιτήσει από τη Ρωσία να επιστρέψει όλα τα κατεχόμενα εδάφη στο Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας. Το Σμολένσκ είναι η Λιθουανία!».  
 
“Απαιτώ να να μας επιστραφεί η πρόσβαση στα αρχικά λιθουανικά εδάφη του Σμολένσκ μέσω αυτού του χερσαίου διαδρόμου” είπε, επισυνάπτοντας έναν χάρτη στον οποίο σημάδευε σημαντικό τμήμα της Λευκορωσίας και τις δυτικές περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας.  
 
Ο εκδότης της ρωσικής έκδοσης του Regnum, Yury Baranchik ως απάντηση στις ενέργειες του Βίλνιους σε σχέση με το Καλίνινγκραντ είπε: 
“Μέρος της Λιθουανίας θα προσαρτηθεί στη Λευκορωσία, το υπόλοιπο στην περιοχή του Καλίνινγκραντ”  
 
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Vladimir Soloviev στην εκπομπή της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης. Είπε σχετικά:
“Υπάρχει ένα πρόβλημα. Ζητούν την επιστροφή του Σμολένσκ στο Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας. Όταν ένας Λιθουανός βουλευτής μιλάει, κανείς δεν του δίνει σημασία. Όταν μιλάει ο Πούτιν, ακόμη και ένα μικρό ήχο, όλοι γνωρίζουν ότι ο κόσμος θα ακούσει πολύ προσεκτικά.  
 
Μας λέει ότι το Σμόλενσκ είναι λιθουανική γη, ας έρθουν να τα πάρουν”.  
 
Δείτε το βίντεο 
 
Δημιουργούν συνοριακή πολιτοφυλακή
 
Ταυτόχρονα, η Λιθουανία προχωρά στην δημιουργία συνοριακής πολιτοφυλακής.  
 
Επί του παρόντος, υπάρχουν περίπου 12.000 μέλη και ο αριθμός αυτός αυξάνεται κάθε μήνα. Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία, ο αριθμός των νεοσύλλεκτων που επιδιώκουν να ενταχθούν κάθε μήνα έχει αυξηθεί από 10 σε περισσότερους από 100.  
 
Αυτό σημαίνει ότι στη πρώτη γραμμή άμυνας είναι οι άντρες και γυναίκες εάν τα ρωσικά στρατεύματα που σταθμεύουν λιγότερο από 100 πόδια μακριά, προχωρήσουν προς τον Διάδρομο Suwalki.  
 
Ο διάδρομος Suwalki περνά από τη μικρή πόλη Kybartai. Αυτή η έκταση γης, περίπου 60 μίλια πλάτους, βρίσκεται ανάμεσα στην βαριά οχυρωμένη, πυρηνικά οπλισμένη, πόλη της Ρωσίας στο Καλίνινγκραντ και τη σύμμαχό της, τη Λευκορωσία.  
 
“Η Λιθουανία πρέπει να είναι έτοιμη για όλα”
 
Η Λιθουανία πρέπει “να είναι έτοιμη” και “να μην φοβάται” τη ρωσική δράση στο Καλίνινγκραντ, τόνισε ο ΥΠΕΞ της χώρας μιλώντας για μια πιθανή ρωσική κλιμάκωση στον θύλακα του Καλίνινγκραντ.  
 
Ο υπουργός Εξωτερικών Gabrielius Landsbergis είπε ότι δεν περιμένει αντιπαράθεση για τον ρωσικό θύλακα σε συνέντευξή του στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.  
 
“Η Ρωσία είναι δυσαρεστημένη για τις κυρώσεις…είναι κατανοητό ότι η χώρα που εξαρτιόταν τόσο από τη Δύση αυτή τη στιγμή αποκόπτεται τώρα από τις προμήθειες που έρχονται από τη Δύση και έχει παράπονα για αυτό”, είπε ο Landbergis.  
 
Ωστόσο, είπε, «μόνο περίπου το 0,7% της κυκλοφορίας που διέρχεται από το έδαφος της Λιθουανίας διακόπτεται», κάτι που δεν είναι «μεγάλος λόγος» για αδιέξοδο.  
 
“Αλλά και πάλι, υπάρχουν άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορούν να μεταφέρουν υλικά ή οτιδήποτε άλλο χρειάζονται, στο Καλίνινγκραντ”, είπε. 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.