Μας λέει η γνωστή γερόντισσα της Αττικής: ” “Για την πείνα (που έρχεται) θα γίνει ό,τι έγινε και στους προηγούμενους πολέμους. Με λίγα χόρτα ζούσε κάποιος.”
΄Ολα καλά όταν πρόκειται για ενήλικες. Θα βρεθούν όμως μανάδες ή και γιαγιάδες που θα κληθούν μέσα σε αντίξοες καταστάσεις να μεγαλώσουν παιδιά, ακόμη και μωρά. Και τότε τα παιδάκια αυτά θα αναφωνήσουν:
“Σε τι κόσμο, μπαμπά (μαμά, παππού, γιαγιά) με έχεις φέρει να ζήσω;”
Επομένως αποφασίσαμε, να δώσουμε κάποιες χρηστικές συμβουλές για τις μικρομάνες, που θέλουν να κάνουν μια προετοιμασία, που πιθανόν να τις βοηθήσει να τα βγάλουν πέρα στα δύσκολα. Πάντα βέβαια με τη βοήθεια του Χριστού και της Παναγίας μας και εφόσον είναι το θέλημά Του.
1) Νερό:
Καλά είναι να έχουμε αποθηκευμένο νερό γιατί σε περιπτώσεις πολέμου ή και δολιοφθοράς το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να χτυπάνε (ή και να μολύνουν) τις εγκαταστάσεις ύδρευσης.
Τρόποι αποθήκευσης νερού είναι:
α) Εμφιαλωμένο.
β) Σε δεξαμενή.
γ) Σε βυτίο.
Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις γίνεται συλλογή κυρίως βρόχινου νερού και φυσικά θα πρέπει να υπάρχουν ταμπλέτες καθαρισμού του νερού, για να αποφύγουμε τα διαρροϊκά σύνδρομα και την αφυδάτωση. Επίσης να έχουμε οπωσδήποτε αγιασμό.
Σε επόμενα άρθρα θα αναφερθούμε εκτενώς στους τρόπους με τους οποίους κάνουμε το νερό πόσιμο αλλά και πώς στην ανάγκη συλλέγουμε νερό ακόμη και από τα δέντρα.
2) Τροφή:
Μια πρόταση, ειδικά για βρέφη είναι η εξής:
Ως γνωστόν η πρώτη παιδική τροφή, από τη στιγμή που η μητέρα θα σταματήσει ή θα αραιώσει το θηλασμό, είναι το ρυζάλευρο. Και βέβαια κυκλοφορούν πολλές έτοιμες παιδικές τροφές, που το έχουν ως κύριο συστατικό. Επειδή όμως σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης είναι σχεδόν βέβαιο, ότι θα υπάρξουν ελλείψεις ειδικά σε συσκευασμένα τρόφιμα, παραθέτουμε τον τρόπο που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι ρυζάλευρο αλλά και κάποιες συνταγές για το μωρό ή το παιδάκι.
α) Αγοράζουμε εκ των προτέρων μια ικανή ποσότητα ρυζιού.
Ποιο ρύζι είναι προτιμότερο να επιλέξουμε;
Προτιμότερο είναι το καστανό ρύζι, που είναι ολικής αλέσεως και περιέχει όλα τα μέρη του κόκκου – συμπεριλαμβανομένου του ινώδους πίτουρου και της θρεπτικής φύτρας. Αυτό το κάνει πιο πλούσιο από το λευκό σε θρεπτικά συστατικά και συγκεκριμένα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
Από την προσωπική μου έρευνα αγοράς, μεγάλες ποσότητες καστανού ρυζιού σε τιμή χονδρικής μπορείτε να βρείτε εδώ
β) Αλέθουμε το ρύζι σε μπλέντερ (όχι σε multi) ώστε να γίνει σκόνη, κοινώς αλεύρι. ΄Αλλος τρόπος άλεσης του ρυζιού είναι με χειρόμυλο, εφόσον αποφασίσουμε, να προμηθευτούμε για τις δύσκολες εκείνες μέρες, που μπορεί να κληθούμε να ζήσουμε χωρίς ηλεκτρισμό.
Οι χειρόμυλοι είναι αρκετά ακριβοί στην αγορά τους, θα αποβούν όμως ιδιαίτερα χρήσιμοι ακόμα και για να αλέσουμε σιτάρι και να κάνουμε αλεύρι.
Μετά από μια έρευνα αγοράς πέρα από τους κλασικούς χειρόμυλους που κοστίζουν γύρω στα 270 – 300 Ε, βρήκα και την παρακάτω οικονομική λύση:
γ) Αποθήκευση του ρυζάλευρου (εφόσον το φυλάξουμε αλεσμένο) ή του ρυζιού:
Το ρύζι γενικά έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. ΄Ισως όμως ως ρυζάλευρο είναι πιο ευαίσθητο, επομένως έχουμε τους παρακάτω τρόπους διατήρησής του:
ι) Μέσα σε τενεκέ τυριού, όπως ακριβώς και το αλεύρι:
Βάζουμε συμπιεσμένο το ρυζάλευρο ως τη μέση του τενεκέ, ένα δάχτυλο χοντρό αλάτι να το καλύψει, μετά πάλι συμπιεσμένο ρυζάλευρο μέχρι λίγο κάτω από το χείλος του τενεκέ, μετά άλλο ένα δάχτυλο χοντρό αλάτι και τέλος φύλλα δάφνης. Κλείνουμε με το καπάκι και το σφραγίζουμε με λιωμένο κερί. ΄Ετσι μπορεί να μείνει για πολλά χρόνια.
ιι) Σε σακούλες και στο ψυγείο / καταψύκτη.
ιιι) Σε ειδικές σακούλες μακροχρόνιας αποθήκευσης τροφίμων κατόπιν αφαίρεσης του αέρα ή αφού βάλουμε μέσα απορροφητές οξυγόνου.
Εδώ οι απορροφητές οξυγόνου:
δ) Συνταγές:
ι) Βράζουμε 200 ml (ή γραμμάρια) νερό. Χαμηλώνουμε στη συνέχεια αρκετά την φωτιά και ρίχνουμε μέσα 50 γραμμάρια ρυζάλευρο. Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη συνεχόμενα για 8-10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο.
ιι) Αργότερα και εφόσον επιτρέπεται μπορούμε να βάλουμε και λίγο γάλα ή ζωμό κρέατος (αφαιρώντας την αντίστοιχη ποσότητα νερού) ή να προσθέσουμε γιαούρτι ή φρούτα.
3) Καθαριότητα:
Αν υπάρχει νερό και η δυνατότητα να το ζεστάνουμε είναι πιο εύκολα τα πράγματα. ΄Ομως καλά είναι να διαθέτουμε βοηθητικά τα εξής:
ι) Μωρομάντηλα
ιι) Αφρό καθαρισμού χωρίς νερό
ιιι) Πάνες πλενόμενες πολλαπλών χρήσεων.
Εκτός όμως από τα χρηστικά, υπάρχουν και τα πολύ σημαντικότερα πνευματικά. Και αν βρεθούμε σε καταστάσεις που δε θα βρίσκουμε ιερέα ούτε και για τα μυστήρια και αν δεν μπορούμε ούτε να βαπτίσουμε το μωρό, ας γνωρίζουμε, ότι υπάρχει και το αεροβάπτισμα, που μπορεί να υποκαταστήσει το κανονικό βάπτισμα, μέχρις ότου αυτό γίνει εφικτό.
Η διαδικασία είναι η εξής:
Οποιοσδήποτε βαπτισμένος Χριστιανός σηκώνει το μωρό την πρώτη φορά ψηλά στον αέρα και λέει: «βαπτίζεται ο δούλος του Θεού τάδε, εις το όνομα του Πατρός», το σηκώνει δεύτερη και λέει «και του Υιού» το σηκώνει και τρίτη και λέει «και του Αγίου Πνεύματος, αμήν».
(Προτιμότερο να μην είναι ένας από τους γονείς, επειδή δεν μπορεί ταυτόχρονα να είναι γονέας και πνευματικός γονέας, επομένως αυτομάτως λύεται ο γάμος. Επειδή το τελευταίο μου το έχει πει ιερέας και δεν το βρίσκω γραπτώς, καλά είναι να ρωτήσει όποιος θέλει τον πνευματικό του προς επιβεβαίωσιν.) ΄Οταν παρέλθει η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και το επιτρέψουν οι συνθήκες, το μωρό πρέπει να βαπτιστεί κανονικά.
Και κλείνω με την ωραιότερη προσευχή που μπορεί, να κάνει μια μητέρα για το παιδί της από τον ΄Αγιο Νικόλαο Βελιμίροβιτς:
Κάνε μου την τιμή γιε μου / κόρη μου, να σταθείς ανδρείος / α για το Χριστό.
Να Τον ομολογήσεις άφοβα και χωρίς δισταγμό!
Ελπίζω μέσα στην καρδιά μου ότι σύντομα θα ανθίσει επάνω σου το στεφάνι του μαρτυρίου…
Προς τιμή μου και προς σωτηρία πολλών μη φοβηθείς τις απειλές ή τα ξίφη ή τους πόνους ή τις πληγές ή την πυρά.
Τίποτα να μη σε χωρίσει από το Χριστό, αλλά να κοιτάξεις προς τον ουρανό.
Από εκεί μπορείς να περιμένεις τη μεγάλη, αιώνια και πλούσια ανταμοιβή σου από το Θεό.
Να φοβάσαι το μεγαλείο του Θεού.
Να φοβάσαι τη φρικτή κρίση Του.
Να φοβάσαι τον Παντεπόπτη Θεό, διότι όλοι εκείνοι που Τον αρνούνται θα λάβουν μισθαποδοσία φοβερή, το πυρ το άσβεστο και τον αιωνίως ακοίμητο σκώληκα.
Ας είναι η ανταμοιβή μου από εσένα, γλυκύτατο παιδί μου, για τους πόνους με τους οποίους σε ανέθρεψα και σε μόρφωσα, αυτή: “Να κληθώ μητέρα ενός μάρτυρος”.
Γένοιτο, Αμήν.
ΥΓ. Ας μην ξεχνάμε, ότι ακόμα και αν το παιδάκι δεν τα καταφέρει, εφόσον είναι βαπτισμένο, θα καταλήξει στη βασιλεία των ουρανών.
(Τα λινκ δίνονται προς διευκόλυνση και όχι με σκοπό να κάνουμε διαφήμιση. Ο καθένας μπορεί, να κάνει την προσωπική του έρευνα αγοράς.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου