17 Μαρτίου 2022

Η διπροσωπία της κυβέρνησης Μητσοτάκη: Παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με Τουρκία για το μοίρασμα του Αιγαίου

Υπάρχουν πολλά δεδομένα που ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη προωθεί συμφωνία με την Τουρκία 
 
Γράφει ο Ανδρέας Πετσίνης 
 
«Βόμβα» μεγατόνων εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar, ο οποίος αποκάλυψε ότι παρασκηνιακά γίνονται συζητήσεις Ελλάδας – Τουρκίας για το μοίρασμα του Αιγαίου, για συνεκμετάλλευση, ενώ δεν έχει επιλυθεί το μείζον, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, η οριοθέτηση της ΑΟΖ!  
 
Σήμερα (17 Μαρτίου 2022) μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη του Erdogan με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Hulusi Akar δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ έκανε λόγο για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και μάλιστα υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά έχει λάβει και θετική απάντηση από την Αθήνα!  
 
Υπάρχουν πολλά δεδομένα που ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη προωθεί συμφωνία με την Τουρκία, επιχειρώντας να παρακάμψει τις βασικές αρχές και τους πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας έναντι της γείτονος χώρας.  
 
Χωρίς άρση του Casus belli, χωρίς οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ καμιά συμφωνία με την Τουρκία για το Αιγαίο δεν μπορεί να υπάρξει.  
 
Όσο και αν η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη επιχείρησε να υποβαθμίσει τις αποκαλύψεις αυτές φτάνοντας μάλιστα στο σημείο με διαρροές να κάνει λόγο για… κακή μετάφραση (!) η διπροσωπία της κυβέρνησης αποκαλύφθηκε. Ο «βασιλιάς» είναι πλέον γυμνός.  
 
Η προετοιμασία  
 
Το έδαφος για συμφωνία με την Τουρκία φαίνεται ότι προετοιμάζεται συστηματικά εδώ και πολύ καιρό. Κάποια μηνύματα είτε με «υπόγεια» κανάλια είτε δημοσίως – ώστε να προετοιμάζεται και η κοινή γνώμη- έχουν σταλεί εδώ και καιρό.  
 
Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δηλώσεις του Θάνου Ντόκου, τότε αναπληρωτή σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου στις αρχές Φεβρουαρίου 2020 που ξεκάθαρα μίλησε για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.  
Μετά το σάλο που προκλήθηκε ο κ. Ντόκος προσπάθησε να ανασκευάσει λέγοντας ότι είναι προσωπικές απόψεις το μήνυμα στάλθηκε εκεί που έπρεπε.  
 
Βέβαια πολύ δύσκολο κανείς να πιστέψει ότι ο σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μιλούσε δημοσίως για το πιο καυτό θέμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής χωρίς κάποιου είδους συνεννόηση με τον προϊστάμενο του.  
 
Στην πραγματικότητα ο Θ. Ντόκος λειτούργησε ως λαγός.  
 
Η αναβάθμιση της Τουρκίας  
 
Βέβαια, τότε ακόμη οι συνθήκες δεν ήταν ακόμη κατάλληλες για περισσότερες κινήσεις.  
Οι αντιδράσεις σφοδρές.  
Ωστόσο «η μηχανή πήρε μπρος».
Το κλίμα για τα επόμενα βήματα σιγά – σιγά προετοιμάζονταν.
Και να που τώρα ο Akar αποκαλύπτει ότι στην αιφνίδια συνάντηση του με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο συζητήθηκαν θέματα συνεκμετάλλευσης του πλούτου του Αιγαίου και ότι έλαβε θετική απάντηση!  
 
Και για να μην κοροϊδευόμαστε:
Λόγος γίνεται για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και όχι για τα… ψάρια του Αιγαίου πελάγους!..  
 
Όμως τι συνέβη τώρα και το θέμα του μοιράσματος του Αιγαίου ανακινείται;  
Η θεαματική αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Τουρκία κατάφερε να έχει άριστες σχέσεις και με την Ουκρανία και με την Ρωσία.
 
Κατάφερε να γίνει αποδεκτός ως διαμεσολαβητής και μάλιστα η ουκρανική πλευρά να προτείνει μια από τις τρείς εγγυήτριες δυνάμεις της ανεξαρτησίας της να είναι η Τουρκία.  
Παράλληλα, το κλίμα ενισχύεται και από την επιθυμία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για αποκατάσταση του θετικού κλίματος στην ανατολική Μεσόγειο ώστε να δυσχερανθεί περαιτέρω η θέση της Ρωσίας στην περιοχή.
 
Το ιστορικό προηγούμενο  
 
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να θυμηθούμε τις δυο προηγούμενες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.  
Η μία έγινε το 1991 από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη οπότε και εκδηλώθηκε αμερικανική παρέμβαση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και συμφωνία για συνεκμετάλλευση.  
Ωστόσο, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν αδύναμη και δεν μακροημέρευσε…  
Η δεύτερη προσπάθεια έγινε επί κυβέρνησης Κ. Σημίτη και αφού είχαν προηγηθεί τα Ίμια και το «γκριζάρισμα» νησιών – και ολόκληρων περιοχών- του Αιγαίου.  
 
Η ιδέα της συνεκμετάλλευσης αποτέλεσε τη βάση της συμφωνίας της Μαδρίτης στην οποία κατέληξαν οι ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές το 2003.  
 
Aνδρέας Πετσίνης  
www.bankingnews.gr



Share

2 σχόλια:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΑΓΑΛΙ ΑΓΑΛΙ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ''ΜΕΛΙ''
ΕΙΠΑΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΚΡΟΠΝΟΟ ΜΕ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Μητσοτάκης και κ. Αποστολίδης καλό θα ήταν να μην συζητούν με τους βαρβάρους για το μέλλον μας, ερήμην μας. Άλλα συζητούν και άλλα λένε στον απλό λαό... Αυτό και αν είναι διπροσωπία, αλλά και υποτέλεια ...
Και σημειώστε "κύριοι" ότι ο καλός αυτός λαός, ο πάντα ευκολόπιστος και πάντα προδομένος δεν ανέχεται πλέον κοροϊδίες και ψέματα, που τα συζητάτε πίσω από κλειστές πόρτες.
Τέλος για ακόμη φορά ερωτώ... 64 κύκλοι διερευνητικών για Μ.Ο.Ε ( Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) και αρκετές άλλες άκαρπες συναντήσεις Μητσοτάκη - Ερντογάν.... Ποτέ δεν ανάφέρατε είτε κατά τις "ιδιωτικές" σας συναντήσεις, ούτε και σε όποια δημόσια ενημέρωση το όνομα της Ελληνικής Κύπρου ...ΠΟΤΕ.
Ισχύουν φαίνεται ακόμη τα δόγματα του τότε προδότη Αρχι(@@) Στράτηγου Μπονάνου ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟΣ ΧΤΥΠΟΥΝ, ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΑΣ και εν συνεχεία δια στόματος τότε Πρωθυπουργού .. Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΕΙΤΑΙ ΜΑΚΡΑΝ ...
Προσέξτε και εσείς λοιπόν και όλοι οι συμπορευόμενοι σας ...

Αλίμονο σε αυτούς που ζουν με τις ψευδαισθήσεις ότι θα αποφύγουν το κολαστήριο της αδέκαστης ιστορίας, που επέρχεται ως καταλύτης και κριτής αδυσώπητος, για όσα έπραξαν εις βάρος αυτών που τους εμπιστεύτηκαν».
ΑΑ

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.