2 Μαρτίου 2022

Στοιχεία για την ελληνική διάλεκτο στα μινωικά αρχεία. (μέρος 1ο)

1o Μέρος
 
Στοιχεία για την ελληνική διαλεκτό στα μινωικά αρχεία. Η έρευνα αυτή δείχνει πως η γραμμική α είναι μια μορφή της ελληνικής γλώσσας οι επιγραφές είναι ενδεικτικές. Οι επιγραφές είναι από την σελίδα της Δρ. Ester Salgarella, ερευνήτρια στο St John’s College του Κέιμπριτζ. Οι μεταφράσεις της μινωικής γλωσσάς έχουν σχέση με τις ετεοκρητικές μεταφράσεις (Ετεοκρήτες άμεσα απόγονοι των μινωιτών) και τις μεταφράσεις λαμιακής γλωσσάς που δίνω στις πηγές. 
 
Ο κάθε γράφων των επιγραφών μας δίνει ρίζες της αρχαίας ελληνικής γλωσσάς και φέρνουμε αυτές τις ρίζες στην μορφή της αρχαίας ελληνικής. Η γραμμική α είναι μια γραφή με συντομεύεις και ρίζες ελληνικών λέξεων όπως δείχνω παρακάτω. Μπορώ να πω πως οι χαράκτες γνώριζαν την έννοια κάθε συλλαβογράμματος, όταν είναι συντόμευση υπάρχει δηλαδή ένα μοτίβο μια πεπατημένη με την έννοια πως οι συντομεύσεις υπάρχουν σε όλες τις επιγραφές με την ιδία έννοια. 
 
Θα πω δυο λόγια για κάποιες λέξεις που έχουν δώσει γλωσσολόγοι έννοια μα δεν λαμβάνουν υπόψιν την κρητική αρχαία γλωσσά πρώτη λέξη είναι η λέξη kura kuro υποθέτουν πως σημαίνει σύνολο για εμένα είναι λάθος στην γραμμική β έχουμε το u ως ο, υ στην γραμμική α του έχουμε και ως ου έχει την έννοια κυρά. Μεταφορικά η λέξη kura στην Κρήτη υπάρχει η φυλή Κουρήτες στην μυθολογία οι Κουρήτες ήταν αυτοί που φρόντιζαν, πρόσεχαν τον Δια όταν οι Κουρήτες πέρασαν στην ηπειρωτική Ελλάδα Το όνομά τους ετυμολογείται κατά τους μεν από το Κούριο όρος της Αιτωλίας, κατά τους δε από το γεγονός ότι «έκειραν» (κούρευαν) το μπροστινό μέρος της κόμης τους σε αντίθεση με τους Ακαρνάνες γείτονές τους που τη διατηρούσαν άθικτη. 
 
Όπως βλέπουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα πηρέ την έννοια κοπή να το δούμε και λίγο με την λέξη κουροτροφός που είναι αυτοί που προσέχουν τα βρέφη. Η λέξη kura δεν έχει σχέση με το σύνολο όπως λένε γλωσσολόγοι μα με την λεξη κυρα και με την φροντίδα με μια μεταφορικη εννοια. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ.
 
Υγ. Με τον τρόπο που δείχνω μπορεί να διαβαστεί η γραμμική α όπως και να βρεθούν κ αλλά συμβολογράμματα έχουμε να κάνουμε με συντόμευσης και ρίζες ελληνικών λέξεων. Στις πηγές μου δίνω σελίδες με μεταφράσεις με τον ίδιο τρόπο ετεοκρητικών επιγραφών και λαμιακής γλώσσας. 
 
Συλλαβογράμματα  
 
ΑΒ*123 (ro) συντομέυσεις Ηρώ, αροτε εδώ εξετάζουμε τα συλλαβάγραμμα 
362 (du) ἁδοῦσιν 
(ab49 ) ra Ura… ουρανός 
584 ra ιερά ??? και αρουρα
ro αροτε
ro= αρότε 
188 ro….συντομέυσεις αροσις και αρότε 
586= ro αρότε αροσιν 
A 325 ra = ουρανός 
A610 (ra) η (ro) αρούρα αρότες εγώ χρησιμοποιώ το ρο. 
A 613 (ro) αροτε 
Α 609 ro αρούρα αρότε 
A 622 RO h ra αροτε αρουρας ty 3b εγω χρησιμοποιω το ro 
A 618 ra η ro εγώ χρησιμοποιώ το ro
A510 (ro)
A626 (ro)
AB22/CAPm( ra )
A621(ro)
608 ro= αροτε
a72 ro
310 ro=αροτες, Ηρώ
Α 306= si σίτος
A 305 ro
A304 = ro η ra ήρα εγώ χρησιμοποιώ ro
A622= ro
A7092(ro)αν και είμαι σίγουρος
Α 307=sa
Ht 146
A324(di) διδόασι(ν)
A 702 ro
A705 = ro
A578= ro
A303(ro)
A308(ro ) 
A612(ro)
Α 614(ro)
A508(ro):
A509(ro )
318(ro)
A565 (pa) η ro έχουμε λίγα στοιχειά αλλά πιστεύω πως είναι ένα από τα δυο σύμβολα.
A 708 ro βοήθησε πολύ η 96β 
A545( ro):
A308(ro) 
188(ro )-
86(ro )
A578(ro)
A561(ro)
A323(ro)
A317(ro)
A344(ro)
A574( ro)
A517 (ro)
A580( ra)
A703(ro )
A342(ro)
A559( ro)
A511( ro) 
 
Στην επιγραφή ht 39 έχουμε τα σύμβολα 657 και 564 νομίζω πως ανάμεσα σε αυτά τα σύμβολα υπάρχουν ακόμα 2 που δεν τα έχει επιλέξει η καθηγήτρια είναι το 707 και το 704 πιθανολογώ πως το 657 είναι ro και και το 564 ro ανάλυση στην επιγραφή. Και το σύμβολο 534 είναι το te και η λεξη αρότε…. αγρότες  
 
Προηγούμενα σπασμένα Συλλαβογράμματα 
 
ΑΒ 131 (RO) ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ AROTE(αρούρα) ριζες α(ρο)σιν α(ρο)υρα
A312(si) συντόμευση για τον σίτο
AB56 (Du) για την λέξη δίδουσιν αλλά και άδουσιν και δουλοι
A706 (ti) ματηρ
A 550(ma) ματηρ?
707 (ki) για την λέξη κυρά
704 (ra) για την λέξη κυρά
AB100/VIR (ro) λέξη τηρώ, και στην επιγραφή 94a kaparo…απάγω, άρω.
A= 307 sa ….
AB47 ti συντόμευση για το μάτηρ
ΑΒ34 si .. σίτος
AB120/GRA ro
AB122/OLIV ro
ΑΒ*79 συντόμευση ge.. γαία συνήθως συνοδεύεται από την λέξη geni= γέννημα … Γαίας γέννηματα 
10 b επιγραφή Το σύμβολο στο νούμερο 5 στην επιγραφή 10 b είναι το rο 
AB86 te συντόμευση για το arote…αγρότες 
ΑΒ*118 te συντόμευση για σίτος , αγρότες, θεαν 
A539 (ro ) επιγραφές μας δίνουν την λέξη arote.. αγρότης αν δείτε τις επιγραφές με τα σύμβολα 
A554 ( ro) 
A301= (ro h ra) συντόμευση για το ήρα Ηρώ μεταφορικά η άρουρα εγώ χρησιμοποιεί το ro
A 510 (ro) αροτης 
 
Επιγραφή ARKH 1a
 
μεταγραφή: a-su-mi*118(te) - ne(2)-ki- a-pa-#14: [?] mi-ki-sa-ne  
λέξεις: 
a=(α)ρότε
su= Κνωσού υπάρχει σε επιγραφή παρακάτω ku-ni-su= Κνωσού επιγραφή ht10 a
m(it)e=(μητ)έρα(σ(ίτ)ου συντόμευση 2 εδώ υπάρχουν σαν συντομέυσεις οι χαράκτες όπως είπα γράφανε με συντομέυσεις και ρίζες λέξεων.
mit=μητέρα συντόμευση
118 τε= θεάν, αλλα και αγρότες εννοείτε…,
ne=νέοι
apa=υπάγω
ikis= οἰκία
ki=κυράς συντόμευση
ne=νεους
 
απόδοση: αρότε Κνωσού εις την μητέρα θεάν (σίτου). 2 νέους αρότε(αγρόται) εις οἰκίαν κυράς Υ(πά)γω. της μητρί την οικίαν σαίρουσιν νέοι.  
 
Επιγραφή ARKH 2 
 
H επιγραφή από την σελίδα της Δρ. Ester Salgarella, ερευνήτρια στο St John’s College του Κέιμπριτζ https://sigla.phis.me/document/ARKH%202/
 
Μεταγραφή της επιγραφής: Si-da-te-ku-ra-:131b (ro) 5 a-si-da-to-i 3- *79(ge)- A301(ro,ra) se-de-gi- *118(te) 6 a-su-pu-wa 4-ru-mi
 
Λέξεις: 
Si=σῖτον
daτ=id= διδοασιν τα ύ(δατ)α , da= δα γης….
Te = ἀγρόται (συντόμευση)
Kura= κυρά αλλά μεταφορικά και κούρα ινδοευρωπαικά σημαίνει φροντίζω. Στα αρχαία ελληνικά μεταφορικά έχει σχέση με την κοπή, κοπή και περιποίηση μαλλιού εδώ έχει μεταφορική σημασία με το έδαφος και την περιποίηση τον καλλωπισμό και τη κοπή μεταφορικά εδώ της γης . αλλά ίσως και κυράς ηρας
Aro=άροσιν άρουρας
Degi…δεγη, γης?
Ge=γαια
Ro ra= Ηρώ ήρα
Se= σεληνη σαίρουσιν
De, gi =γη
SU=ΚΝΩΣΟΥ?
puwa ρίζα…πυρά σίτα το w έχει την θέση του διγάμματος και υπέστη σίγαση πριν τον 8 αιώνα πχ 
w(aru)mi= …άρουρα, ἀρόω 
 
αρχαία ελληνικά βάζω προθέσεις, τόνους, πνεύματα σημεία στίξης κλπ: εις τον σῖτον διδοασιν τά ὕδατα εις την δα αγρόται κυράς ήρας «Κούρα». Εις την άροσιν αρούρας (5 ἀγρόται), εις την άροσιν αρούρας σίτου ύδατα, εις την δα(γη) του σίτου τα ύδατα 3. Γαία Ηρώς, ήρας, σελήνης σαίρουσιν. Εις την δε γη αγρόται, α(γρόται) 6 εις Κνωσού τα πυρά. 4 εις ἄροσιν της ἄρούρας της μητρός.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.