12 Μαρτίου 2022

Η Ευρώπη φοράει κράνος και παίρνει τ` όπλο της

Tου Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr 
 
Μερικές ημέρες μπορεί να μοιάζουν με δεκαετίες ολόκληρες και αυτή την κατάσταση βιώνει η Ευρώπη το τελευταίο διάστημα: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έφερε για άλλη μία φορά την τραγωδία του πολέμου στην Ευρώπη. «Βιώνουμε ένα σημείο καμπής. Και αυτό σημαίνει: ο κόσμος μετά δεν είναι πια ο ίδιος με τον κόσμο πριν»: Ετσι απλά το έθεσε ο Γερμανός, σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Ολαφ Σολτς: «Σημείο καμπής»! Ο πόλεμος σπρώχνει την Ευρώπη στην αναθεώρηση μιας πολιτικής δεκαετιών.
 
Από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες μείωσαν περισσότερο από το μισό το μερίδιο του ΑΕΠ που διέθεταν για στρατιωτικές δαπάνες, καθώς θεωρούσαν πώς προστατεύονται από μια ισχυρή στρατιωτική συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες .Μέχρι πριν από λίγες μέρες, ο πόλεμος θεωρείτο ένα μακρινό ενδεχόμενο, που το πολύ θα μπορούσε να αφορά μακρινές περιοχές του κόσμου ή το πολύ ένα περιφερειακό τμήμα Ευρώπης με προϊστορία συγκρούσεων, όπως η Βαλκανική χερσόνησος.  
 
Μετά από δεκαετίες μείωσης των στρατιωτικών δαπανών, η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία αλλάζει όλα τα σχέδια στην ΕΕ και να δρομολογεί πολύ βαθύτερους και μακροπρόθεσμους μετασχηματισμούς από αυτούς που είναι άμεσα ορατοί σήμερα, που πιθανότατα θα συμβάλουν στη ριζική αλλαγή ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου: Η Γερμανία επανεξοπλίζεται με τη δημιουργία ενός ταμείου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ και επενδύοντας στην άμυνα πάνω από το 2% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, από το 1,53% που είναι σήμερα.  
 
Στη Δανία, η επίσης σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν στο 2% του ΑΕΠ, όπως είναι ο στόχος του ΝΑΤΟ. «Οι ιστορικοί καιροί απαιτούν ιστορικές αποφάσεις. Έχουμε πάρει μια μεγάλη απόφαση για την ασφάλεια της Δανίας και το κοινό μας μέλλον», δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας, σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, έχοντας στο πλευρό της και τους άλλους τέσσερις ηγέτες των κομμάτων, που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Το κόστος των αυξημένων εξοπλισμών αναμένεται να είναι τόσο βαρύ που τα πέντε κόμματα συμφώνησαν να τροποποιήσουν τον νόμο για τον προϋπολογισμό, ώστε να επιτρέπονται μεγαλύτερα ελλείμματα!  
 
Τους τελευταίους μήνες, οι κυβερνήσεις της Σουηδίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου είχαν ήδη προγραμματίσει αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες και τις τελευταίες ημέρες επιβεβαίωσαν εκ νέου τις δεσμεύσεις τους.  
 
Η Ρουμανία, μια χώρα που ήταν μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας και η οποία ήδη δαπανά σήμερα το 2,4% του ΑΕΠ σε στρατιωτικές δαπάνες παρά το γεγονός ότι είναι πολύ φτωχή, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να υπερβεί το όριο του 2,5%.
 
Αλλαγή «στρατηγικής πυξίδας»  
 
Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, εξέτασαν μάλιστα χθες «τη στρατηγική πυξίδα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διαμόρφωση μιας νέας, συνεκτικής στρατηγικής άμυνας και ασφάλειας. Ενώ μέχρι τώρα, η προοπτική ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού παρέμενε πολύ μακρινή, για γνωστούς από καιρό λόγους - ποιος πρέπει να ηγηθεί; Πώς θα χρηματοδοτούνταν; Πώς θα ενσωματωνόταν στους εθνικούς στρατούς; - αλλά σήμερα φαίνεται αναπόφευκτο να μπει ξανά στη συζήτηση.  
 
«Το αμυντικό πακέτο της ΕΕ, το οποίο στοχεύει στον καλύτερο συντονισμό και τη συγκέντρωση αμυντικών δαπανών και έργων σε κρίσιμους τομείς, απέκτησε ξαφνικά ένα εντελώς νέο επίπεδο συνάφειας», γράφει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Politico.Με δεδομένο το πόσο γρήγορα οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια για τη χρηματοδότηση της αποστολής όπλων στην Ουκρανία, ένας πιο φιλόδοξος αμυντικός συντονισμός δεν φαίνεται πλέον σαν μακρινό όνειρο.  
 
Εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το Σύμφωνο Σταθερότητας;  
 
Η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας της ΕΕ, θα συζητηθεί άλλωστε και στη σύνοδο κορυφής των 27, την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, στις Βερσαλλίες. Σύμφωνα με την Politico, οι 27 αναμένεται να συζητήσουν μάλιστα «αν θα εξαιρούνται πλέον οι δαπάνες για την εθνική άμυνα από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ».  
 
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αναζητούν άλλωστε τρόπους για να χαλαρώσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ μετά τη λήξη της ρήτρας διαφυγής το 2023. Την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών,υποστηρίζει μάλιστα ακόμη και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ! «Στόχος μας, και δικός μου στόχος, είναι να αποκτήσει η Γερμανία, εντός της δεκαετίας, έναν από τους πιο ισχυρούς και καλύτερα εξοπλισμένους στρατούς στην Ευρώπη» ανέφερε ο Λίντνερ και πρόσθεσε: «Θέλουμε έναν στρατό που θα ανταποκρίνεται στη θέση της Γερμανίας και στην ευθύνη που αναλαμβάνουμε για την Ευρώπη».  
 
Ευρωπαϊκές πηγές εκτιμούν πάντως ότι η εξαίρεση της άμυνας από τους κανόνες του προϋπολογισμού θα ήταν «δύσκολη». Χώρες της ΕΕ που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ όπως η Αυστρία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία και η Σουηδία ενδέχεται να αντιταχθούν, όπως και εκείνες που δεν έχουν μεγάλη αμυντική βιομηχανία.  
 
Οι εξελίξεις των επόμενων μηνών θα εξαρτηθούν βέβαια σε μεγάλο βαθμό και από το πώς θα αντιδράσει η κοινή γνώμη: η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών σημαίνει αναπόφευκτα αφαίρεση κονδυλίων από άλλους τομείς, όπως το κοινωνικό κράτος, και μάλιστα σε μια περίοδο που η πανδημία καλά κρατεί και ο πληθωρισμός ανεβαίνει. «Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα κινηθεί η συναίνεση της κοινής γνώμης τις επόμενες εβδομάδες, αλλά η εισβολή στην Ουκρανία ήταν ένα σοκ για ολόκληρη την κοινωνία», τονίζει ο Στέφαν Μάιστερ, ανώτατο στέλεχος του γερμανικού ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής DGAP, μιλώντας στην WashingtonPost.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.