17 Νοεμβρίου 2021

Τα βήματα για την ολοκλήρωση του Μουσείου του γηπέδου της ΑΕΚ

Σάββας Καλεντερίδης: Από τον εκβαρβαρισμό στον εκπολιτισμό! Τα βήματα για την ολοκλήρωση του Μουσείου Προσφυγικού Πολιτισμού της «Αγιάς Σοφιάς»
 
Τα πρακτικά βήματα για την ολοκλήρωση του εγχειρηματος για το Μουσείο Προσφυγικού Πολιτισμού, της «Αγιάς Σοφιάς», ξεκαθαρίζοντας, ότι η προσπάθεια που γίνεται δεν είναι ανταγωνιστική, ανέλυσε ο Σάββας Καλεντερίδης.
 
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση για το ζήτημα. «Θέλουμε ο κόσμος να δώσει στο Μουσείο αντικείμενα που πιθανόν έχει από την οικογένειά του. Στα σπίτια έχουν τη σημασία τους τα αντικείμενα. Στο μουσείο θα έχουν πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια. Η συλλογή του υλικού είναι σημαντικό βήμα. Εκτός από τη δωρεά μπορεί να γίνει χρησιδάνειο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σάββας Καλεντερίδης, ο οποίος αποκάλυψε τη σκέψη που υπάρχει να τοποθετηθεί στο κέντρο του μουσείου αντιγραφή της μεγαλοπρεπούς στολής του τελευταίου αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. 
 
Ένας άλλος στόχος του μουσείου, όπως επεσήμανε, είναι να οδηγήσουμε το ποδόσφαιρο από τον εκβαρβαρισμό στον εκπολιτισμό. Εγώ 25 χρόνια μέσα στα γήπεδα είμαι, οπότε θεωρώ, ότι αυτός ο σκοπός είναι ο δυσκολότερος έως και άπιαστος. 
 
Ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας, αρθρογράφος και επικεφαλής του www.infognomonpolitics.gr, Σάββας Καλεντερίδης, στην παρουσίαση η Επιστημονική Επιτροπή του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, το οποίο θα στεγαστεί στο γήπεδο της ΑΕΚ.  
 
Συντονιστείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube: 
 
Το ρεπορτάζ 
 
Στις 14 Νοεμβρίου 2018, σε μια λαμπερή εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης παρουσιάστηκε η Επιστημονική Επιτροπή του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, το οποίο θα στεγαστεί στην Αγιά Σοφιά. 
 
Την εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης παρουσίασε ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός Γιώργος Λιάνης, ο οποίος διάβασε επίσης στους παρευρισκόμενους επιστολή του μέλους της Τιμητικής Επιτροπής (μαζί με τους Κώστα Γαβρά και Λευτέρη Παπαδόπουλο), Γιώργου Νταλάρα, ενώ ασφαλώς τη μεγαλύτερη συγκίνηση προκάλεσε η επιστολή του Επίτιμου Προέδρου του Μουσείου, Μίκη Θεοδωράκη, την οποία ανέγνωσε στο κοινό η κόρη του, Μαργαρίτα. 
 
Σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού, του πνεύματος, του αθλητισμού, της τέχνης, της λογοτεχνίας, της επιστήμης, της Ορθοδοξίας και της ευρύτερης οικογένειας της ΑΕΚ έδωσαν το «παρών» στην παρουσίαση της Επιστημονικής Επιτροπής του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, με άπαντες να αναφέρουν ότι το μεγαλόπνοο αυτό έργο, το οποίο φυσικά θα στεγαστεί στην Αγιά Σοφιά, θα αποτελεί όταν επιτέλους δημιουργηθεί χώρο σεβασμού και μνήμης για τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τις αλησμόνητες χαμένες πατρίδες σχεδόν έναν αιώνα πριν… 
 
Χαιρετισμός της Προέδρου της Επιτροπής, Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ: «Έπρεπε να περιμένουμε έναν αιώνα για να κάνουμε το πρέπον, να περάσει ένας αιώνας για να γίνει το Μουσείου του Προσφυγικού Ελληνισμού, κάτι που αποτελεί σκάνδαλο. Δεν υπάρχει στο Πανεπιστήμιο ούτε Έδρα για την Ιστορία του Προσφυγικού Ελληνισμού, για την Ρωμιοσύνη, σε αντίθεση με τις ξένες χώρες. 
 
Χαίρομαι ιδιαίτερα που αυτό το έργο γίνεται από την ΑΕΚ, δεν χρειάζεται να κάνω αναφορά στον κ. Μελισσανίδη, θυμάμαι τον αδερφό μου όταν ήμουν παιδί, ήταν προπονητής μπάσκετ στην ΑΕΚ. 
 
Από όλες τις γειτονιές που έχουν το «νέο» μπροστά, μόνο εσείς στη Νέα Φιλαδέλφεια θυμάστε πάντα τον Προσφυγικό Ελληνισμό και σας συγχαίρω για αυτό. Δεν θα είμαι ίσως τόσο χρήσιμη στην Επιτροπή, καθώς θα είμαι στην Γαλλία, αλλά μου κάνετε σπουδαία τιμή. 
 
Να θυμάστε, η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο. Όπως λένε οι Πόντιοι, αυτό το τραγούδι, θα γίνει έτσι που το τελευταίο λουλούδι που θα φέρει η Ρωμιοσύνη, να είναι ένα αμάραντο ρόδο. Σας ευχαριστώ». 
 
Στο βίντεο της εκδήλωσης υπάρχουν ομιλίες κατά σειρά από: Άντζελα Γκερέκου, Μιμή Ντενίση, Αλέκο Φλαμπουράρη, Μητροπολίτη Γαβριήλ, Κώστα Γεωργουσόπουλο, Ιωάννη Μετζικώφ, Κώστα Φωτιάδη, Τάσο Μπουλμέντη, Ανδρέα Μπαλτά, Στέλιο Σεραφείδη. 
 
Λίγο πριν την ολοκλήρωσή της, ο κ. Σάββας Καλεντερίδης ενημέρωσε το κοινό για όλα τα πρακτικά ζητήματα τα οποία αφορούν τη δημιουργία του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού και τον τρόπο με τον οποίο οι απόγονοι των Προσφύγων θα μπορούν να επικοινωνήσουν με την ΠΑΕ ΑΕΚ για τη διάθεση των κειμηλίων τους, προκειμένου να εκτεθούν σε αυτό για τους επισκέπτες του και κυρίως τις νεότερες γενιές.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.