10 Νοεμβρίου 2021

Το «ξεπάγωμα» των παλιών συγκρούσεων στα Δ. Βαλκάνια

Νέα δημόσια παρέμβαση έκανε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για την διένεξη του Κοσσόβου με τη Σερβία. Ο πρωθυπουργός του Κοσσόβου Άλμπιν Κούρτι, που το κόμμα του δεν τα πήγε καλά στον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών, προκειμένου να επωφεληθεί πολιτικά-εκλογικά, μετατρέπει μια επί της ουσίας μικρής κλίμακας ένταση στην περιοχή της Μιτρόβιτσα, σε διαφορά στρατηγικής σημασίας για τα Δυτικά Βαλκάνια.
 
Κι αυτό, λόγω της ρωσικής και δυτικής παρέμβασης, καθώς και της διασύνδεσής της περιοχής με άλλα περιφερειακά ζητήματα, κυρίως με τα τεκταινόμενα στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Η Μόσχα επανέλαβε την προειδοποίησή της ότι «το φιτίλι της πυριτιδαποθήκης των Βαλκανίων είναι έτοιμο να πάρει φωτιά, λόγω των Αλβανών υπερεθνικιστών που έχουν αναλάβει την εξουσία στο Κόσσοβο, αλλά και των δυτικών συνενόχων που τους παροτρύνουν».
 
Αυτά ανέφερε η εκπρόσωπος Μαρία Ζαχάροβα, ώστε περισσότερο από την ηγεσία του Κοσσόβου, αποδέκτες να είναι οι δυνάμεις της Δύσης, κυρίως η Βρετανία. Σημειωτέον, ο Βρετανός πρέσβης στο Βελιγράδι είχε πρόσφατα δηλώσει κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο διαμελισμού του Κοσσόβου, ή της περιβόητης λύσης για ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου. 
 
Η κατάσταση μοιάζει αντιφατική. Από τη μια, στα σύνορα Κοσσόβου-Σερβίας, αλλά και στη Βοσνία Ερζεγοβίνη η κατάσταση δείχνει εύφλεκτη. Από την άλλη στο Βελιγράδι οι ηγέτες Σερβίας, Αλβανίας και Σκοπίων (το άρθρο έγραφε Βορ. Μακ) συνεχίζουν τις συνομιλίες για τα “Ανοιχτά Βαλκάνια”. Μάλιστα, συμμετέχει και ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου με καθεστώς παρατηρητή, προς το παρόν, αλλά με μεγάλες πιθανότητες να προστεθεί επισήμως. 
 
Ρωσική παρέμβαση  
 
Η δήλωση της Ζαχάροβα ωστόσο δεν πέφτει στο κενό. Η ίδια προσθέτει ότι οι δυνάμεις που κυβερνούν στο Κόσσοβο θέλουν από την εθνικιστική ρητορική να περάσουν σε πράξεις εις βάρος –όπως είπε– της κοινότητας των Σέρβων της περιοχής και να επωφεληθούν στο δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών στις 14 Νοεμβρίου. Από την άλλη πλευρά, ο πρώην αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Κοσσόβου δήλωσε ότι η Σερβία στρατολογεί Ρώσους παραστρατιωτικούς με σκοπό να εισβάλει στην περιοχή. 
 
Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Βούλιν, στενός συνεργάτης του προέδρου Βούτσιτς, του απάντησε άμεσα λέγοντας ότι η χώρα του μπορεί να επιστρέψει στο Κόσσοβο, χωρίς τη βοήθεια των Ρώσων και κανενός άλλου. Τους αρκούν, όπως είπε, «οι Σέρβοι γηγενείς της περιοχής». Ο ίδιος, τους τελευταίους μήνες, έχει επιδοθεί στην ευρεία υποστήριξη επιχειρημάτων υπέρ της ανάγκης να υπάρξει ενιαίος χώρος για όλους τους Σέρβους. Η πλατφόρμα αυτή, σύμφωνα με την δυτική προσέγγιση, θεωρείται άκρως επικίνδυνη και απόδειξη ότι διασυνδέεται με τους σχεδιασμούς της Μόσχας στην περιοχή. 
 
Οι εντάσεις μεταξύ Αλβανών και Σέρβων στο Κόσσοβο είναι σε συνάρτηση με ανάλογες καταστάσεις στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Ο ηγέτης του σερβοβοσνιακού κρατιδίου, Ντόντικ, που είναι και μέλος της Τριμελούς Προεδρίας της Βοσνίας, προωθεί νομοθετικές ρυθμίσεις που στην ουσία αποτελούν βήματα απόσχισης. Ειδικά το νομοθέτημα που προβλέπει την ίδρυση ανεξάρτητης ένοπλης δύναμης Σέρβων της περιοχής σε συνδυασμό με ανάλογη υπηρεσία πληροφοριών, ανεξάρτητο σύστημα φορολόγησης και τελών κ.α. Πρόκειται για σενάριο που δεν αποκλείεται να επιφέρει αναφλέξεις στις καταψυγμένες συγκρούσεις στην περιοχή. 
 
Εντάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια 
 
Ο Αμερικανός στρατηγικός αναλυτής, με ειδική γνώση στα Δυτικά Βαλκάνια, Τζεϊνούς Μπουγκάϊσκι προειδοποιεί για το πολύ πιθανό ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης της περιοχής. Ο τίτλος του κειμένου “Η Μόσχα ετοιμάζει τον επόμενο βαλκανικό πόλεμο” τα λέει όλα. Εστιάζει περισσότερο στο γεγονός ότι το Βελιγράδι επικαλείται την ασφάλεια και την ευημερία της σερβικής μειονότητας στο Κόσσοβο, πράγμα που συνάδει –σύμφωνα μ’ αυτόν– σε ανάλογες πρακτικές παρέμβασης που ακολουθεί η Ρωσία με μειονότητες στην Ουκρανία, τη Γεωργία κ.α. 
 
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ έχουν ρίξει το κέντρο βάρους στην αντιπαράθεση με την Κίνα, ενώ η ΕΕ διάγει περίοδο ατονίας λόγω της πανδημίας και της ακρίβειας. Κατ’ αυτόν, δεν αποκλείεται να επωφεληθεί η Ρωσία ώστε να αιφνιδιάσει, προκαλώντας τοπικές αναφλέξεις στη Βαλκανική. Εξ άλλου θα είχε πολλά να επωφεληθεί –σύμφωνα με τον Αμερικανό αναλυτή– μεταφέροντας την ένταση στην αυλή της Ευρώπης την περίοδο που της προκαλούν οχλήσεις στο μαλακό υπογάστριό της. 
 
Ο ίδιος, μάλιστα, ανησυχεί ότι ενδεχόμενη εισβολή σερβικού στρατού στην περιοχή του Κοσσόβου θα έχει μάλλον επιτυχία, καθώς είναι περιορισμένη η δύναμη του ΝΑΤΟ που σταθμεύει στην περιοχή. Η Ζαχάροβα, όμως, επιρρίπτει όλη την ευθύνη στη Δύση, που παραβιάζει –όπως λέει– το ψήφισμα του ΟΗΕ για το καθεστώς του Κοσσόβου, πραγματοποιώντας στην ουσία αλλαγές των συνόρων στην περιοχή και ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου και στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. 
 
Οι εθνοτικές εντάσεις που δεν λείπουν ιστορικά απ’ την περιοχή συνοδεύονται και από εσωτερικές πολιτικές κρίσεις και ανάλογη αστάθεια. Η πιο χαρακτηριστική είναι η κυβερνητική κρίση στα Σκόπια. Ωστόσο, Τίρανα και Βελιγράδι έχουν διολισθήσει στο επικίνδυνο πεδίο της αυταρχικής διακυβέρνησης και της διαφθοράς με συνέπεια την πιθανή εσωτερική πολιτική σύγκρουση. 
 
Οι διαφορές μεταξύ των κρατών της περιοχής μπορεί να μοιάζουν έριδες που δεν έχουν ουσιαστικά κοινωνικά ερείσματα, ειδικά μάλιστα ότι υπάρχει η ελκυστική προοπτική ένταξης στην ΕΕ με τα ανάλογα οικονομικά οφέλη. Πλην, όμως, μπορεί όλα να ανατραπούν εάν επικρατήσουν στρατηγικά συμφέροντα των μεγάλων που ωθούν σε σύγκρουση. Η ιστορία αποδεικνύει ακριβώς αυτό στην πολύπαθη περιοχή. 
 
Πηγή: Ορφέας Μπέτσης / slpress.gr
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.