2 Ιουνίου 2021

Το κάψιμο των βιβλίων…

Διαβάζω σε «προοδευτική» (τρομάρα της) ιστοσελίδα: «Η 10η Μάη 1933 είναι μια σκοτεινή μέρα για τον πολιτισμό. Είναι η μέρα που το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας οργανώνει την πρώτη δημόσια πυρά για το κάψιμο δεκάδων χιλιάδων βιβλίων. Πέντε χιλιάδες φοιτητές της χιτλερικής νεολαίας καίνε σχεδόν πενήντα χιλιάδες βιβλία».
 
Από τον Χρήστο Μπολώση
 
Από κοντά και άλλη καραπροοδευτική (κι’ αυτής τρομάρα της) ιστοσελίδα γράφει κλαίγοντας και μοιργιολογόντας: «16 Αυγούστου 1936: Το κάψιμο των βιβλίων από τον φασίστα Μεταξά, «πατέρα» των Χρυσαυγιτών. Μία από τις πρώτες ενέργειες της δικτατορίας, δώδεκα ημέρες μετά την κατάλυση της δημοκρατίας, ήταν να προχωρήσει στο κάψιμο βιβλίων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. 
 
Σε μίμηση του παραδείγματος αντίστοιχων ενεργειών του ναζιστικού καθεστώτος, χιλιάδες βιβλία με προοδευτικό και δημοκρατικό περιεχόμενο, Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, ρίχτηκαν στην πυρά σ’ εκείνες τις μεσαιωνικού χαρακτήρα τελετές». 
 
Αυτά βέβαια ήταν ολοκληρωτικά καθεστώτα και ιδιαιτέρως σκληρά. Ιδίως αυτό του Μεταξά, που για να επιβιώσει έπνιγε καθημερινώς 50 σοσιαλιστές, 72 κομμουνιστές, 33 σοσιαλδημοκράτες,22 Ολυμπιακούς, 18 Παναθηναϊκούς, και από 13 ΑΕΚτζήδες ΠΑΟΚτζήδες και Αρειανούς. 
 
Αυτά όμως πέρασαν. Η ιστορία τα έκλεισε στο χρονόντούλαπό της, χωρίς ναφθαλίνη και δόξασε την δημοκρατία, που ανέτειλε στην Ελλάδα μας, μετά την 29 Αυγούστου του 1949, όταν ο Ελληνικός Στρατός τάπωσε τον «Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας». 
 
Όλα πήγαιναν καλά, ώσπου εκεί στα τέλη της δεκαετίας του 1960, τα πράγματα στράβωσαν και φθάσαμε στην 21η Απριλίου του 1967. Άλλες καθημερινές εκτελέσεις τότε. Τότε ήταν που σημειώθηκε και η μαζική αντίσταση των δημοκρατικών πολιτών και μέσα στο πολύ σύντομο χρονικό διάστημα των… 7 ετών η 21η Απριλίου παρέδωσε τα ηνία της εξουσίας στον πολιτικό κόσμο. 
 
Και τότε αρχίζει το πανηγύρι, για το οποίο ουδείς μίλησε και ουδείς το σχολίασε. Αυτές δεν ήταν μεσαιωνικές τελετές, αλλά αβρές εκδηλώσεις αγάπης και λατρείας. 
 
Άρχισαν λοιπόν να πέφτουν σαν το χαλάζι οι διαταγές, που καθόριζαν την άμεση απόσυρση και πολτοποίηση εκατοντάδων βιβλίων, που αναφέρονταν στον Συμμοριτοπόλεμο, στους Βασιλείς, σε ιστορικά πρόσωπα της σύγχρονης ιστορίας μας, όπως οι Παπάγος, Τσακαλώτος, Βεντήρης, Τσολάκογλου κ.λπ. 
 
Η αρχή έγινε το 1976, όταν ο «ευπατρίδης» Ευ. Αβέρωφ, υπουργός Εθνικής Αμύνης τότε, δεν επέτρεψε την κυκλοφορία του βιβλίου «Η απελευθέρωσις της Ελλάδος και τα μετά ταύτην γεγονότα 1944-1945»,του οποίου η πρώτη έκδοση είχε εξαντληθεί, είχε ανατυπωθεί το 1973 και ήταν έτοιμο να κυκλοφορήσει. 
 
Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι ιστορικοί τόμοι που εκδόθηκαν από την Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού του ΓΕΣ και αποσύρθηκαν στον βωμό της δημοκρατίας και της ελευθέρας διακινήσεως των ιδεών. 
 
Τότε ήταν λοιπόν που καταστράφηκαν, όχι όμως από φωτιά, όπως έκαναν οι φασίστες, οι πολυτιμότατες εκδόσεις του ΓΕΣ για τον Συμμοριτοπόλεμο.
 
Τότε δεν άναψαν φωτιές στις πλατείες. Τα πράγματα έγιναν σεμνά, ταπεινά και μουλωχτά. Δεν ξέρω ποια ακριβώς είναι η διαφορά μεταξύ φωτιάς και μουλωχτού, αλλά, δεν μπορεί, κάτι θα υπάρχει. 
 
Βέβαια, δεν νομίζω να περίμενε κάποιος από τις «προοδευτικές» (και ξαναμανα τρομάρα τους) ιστοσελίδες να αναφερθούν στο «κάψιμο» αυτό. Άλλωστε αυτό, ανήκει στην καλή λογοκρισία. 
 
Πάντως η στήλη δεν πρόκειται να σας αφήσει στα σκοτάδια των προοδευτικών δυνάμεων. Σας προσφέρει (αρχίσαμε κι΄ εμείς τις προσφορές, μπας και δούμε καμιά άσπρη μέρα) τα λογοκριμένα τμήματα της Ελληνικής ιστορίας που αναφέρονται στα Δεκεμβριανά και τον Συμμοριτοπόλεμο. Πιθανώς σε μερικούς να μην αρέσουν αυτά. Μα γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έχει εφευρεθεί το delete…
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.