5 Ιανουαρίου 2021

Κρήτη, ένα παραμύθι χωρίς δράκο και ενα δημοψήφισμα.

Γράφει ο Ιωσήφ Τσιμισκής.
 
Επειδή μπερδευέται η υπόθεση των Καταλανών ή άλλων αποσχιστικών μειονοτήτων στην Ευρώπη και αλλαχού με την Κρήτη έτσι για να έχουμε κάτι να λέμε, το ένα θέμα δεν έχει ουδεμία σχέση με το άλλο. Αυτό που συμβαίνει στο δυνητικά παγκόσμιο αποσχιστικό χάρτη του μέλλοντος, είναι οτι αλλοεθνείς μειονότητες που είχαν συνενωθεί σε μια ενιαία κρατική οντότητα ζητούν ή υποκινούνται να ζητήσουν την ανεξαρτησία τους. 
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οτι οι Καταλανοί σε σχέση με τους Ισπάνούς δεν είναι ομοεθνείς, αντίθετα με αυτο το οποίο συμβαίνει με τους Κρήτες οι οποίοι ειναι ομοεθνείς με τους υπολοίπους ´Έλληνες, οπως ομοεθνείς μας είναι οι Κύπριοι, οι Βορειοηπειρώτες και ημείς οι της Ιωνικής γης αυτόχθονες κάτοικοι της Μικράς Ασίας. Οι Καταλανοί έχουν διαφορετική γλώσσα με τους Ισπανούς σε αντίθεση με όλους τους προαναφερομένους Έλληνες οι οποίοι διατηρούν την αυτή γλώσσα, δηλ την ελληνική γλώσσα με διαφορετικές διαλέκτους. 
 
Την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα την απαίτησαν οι ίδιοι οι Κρητικοί (οπως προσπάθησαν και οι Κύπριοι) συναισθανόμενοι οτι είναι μέρος του « ομοούσιου και αδιαίρετου ελληνικού έθνους» συνεπώς δεν τείθεται ούτε στην πιο νοσηρή φαντασία θέμα οτι αυτοί που αιμορροούσαν για την Ένωση με την Ελλάδα να ζητήσουν ποτε την απόσχιση τους . Σε αντίθεση οι Καταλανοί υποχρεώθηκαν σε ένωση με την Ισπανία χωρίς δική τους συμμετοχή. 
 
Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Λονδίνου (η οποία δεν επικυρώθηκε, καθώς μεσολάβησε ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος, ήταν όμως δεσμευτική για τους Συμμάχους), μεταξύ άλλων αποφασίζεται η απελευθέρωση της Κρήτης από την Τουρκία (η οποία παραιτήθηκε όλων των δικαιωμάτων της στο νησί, εκχωρώντας τα προσωρινά στους Βαλκανικούς συμμάχους) και στην ουσία ανοίγει ο δρόμος για την ένωση του νησιού με την Ελλάδα, με εγγυήτριες τις Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, Ιταλία). 
 
”Δημοψηφίσματα και Σχίσματα”  
 
Στο σημείο αυτό αρχίζει η παραφιλολογία, με την υποτιθέμενη ύπαρξη ενός όρου στη συνθήκη, ο οποίος προέβλεπε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Κρήτη σε 100 χρόνια (δηλαδή το 2013), μέσω του οποίου οι κάτοικοι της Κρήτης θα αποφάσιζαν αν η Κρήτη θα παρέμενε ενωμένη με την Ελλάδα, ή θα προχωρούσε σαν ανεξάρτητο κράτος. 
 
Το απόσπασμα από τη Συνθήκη του Λονδίνου που αφορά την Κρήτη, και στο οποίο δεν γίνεται αναφορά σε κανέναν όρο: 
 
α) Η αρχική πρόταση των Μεγάλων Δυνάμεων: 
(3) Turkey to abandon all claims to Crete. 
[Μετάφραση: Η Τουρκία να παραιτηθεί από κάθε αξίωση για την Κρήτη]. 
 
β) Η τελική απόφαση στις 30 Μαΐου 1913: 
(3) The Sultan of Turkey ceded Crete to the Balkan allies in whose favor all rights of sovereignty were renounced. 
[Μετάφραση: Ο σουλτάνος της Τουρκίας παραχώρησε την Κρήτη στους Βαλκανικούς Σύμμαχους, υπέρ των οποίων παραιτήθηκε όλων των κυριαρχικών δικαιωμάτων του]. 
 
Η επόμενη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, στις 10 Αυγούστου 1913, επικύρωσε οριστικά την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Η παράγραφος που αναφέρεται στην Κρήτη είναι επίσης σαφής και πουθενά δεν διαφαίνεται ο όρος περί δημοψηφίσματος:
 
Crete was definitely assigned to Greece and was formally taken over on December 14 of that year. 
Μετάφραση: Η Κρήτη προσαρτήθηκε οριστικά στην Ελλάδα που και επισήμως ανέλαβε τη διοίκηση στις 14 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους. 
 
Συνεπώς απόψεις περί επαναληπτικού δημοψηφίσματος στην εκατονταετία δεν αναφαίρεται πουθένα, ούτε υπάρχει τέτοια πρόνοια σε καμιά συνθήκη. Αυτά είναι παραμύθια για παιδιά προσχολικής ηλικίας. 
 
Δεν είναι πρός διαγραφή απο την ιστορική μνήμη κανενός βέβαια οτι οι ομόδοξοι Ρώσσοι ανέπτυξαν την μεγαλύτερη στρατιωτική δράση στην Κρήτη , οι οποίοι κατέλαβαν και βομβάρδισαν θέσεις Κρητών επαναστατών, τασσόμενοι υπέρ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 
 
Φωκάς και το μεγάλο ”Σουλτάν μερεμέτ”.
 
Τέλος κυριολεκτικά ανάβουμε πάντοτε ένα κεράκι στην ψυχούλα εκείνου του Νικηφόρου Φωκά, ο οποίος ανέκτησε την Κρήτη απο την κυριαρχία των Αράβων οι οποίοι είχαν υποδουλώσει και εξισλαμίσει το νησί απο το 824 μ.Χ.  
 
Η πλειονότητα των Κρητών είχαν διατηρήσει την εθνική και θρησκευτική τους συνείδηση , αν και με δυσκολία, μέχρι τοτε. 
 
Ο Αυτοκράτορας Φωκάς έστειλε τεράστια πολεμική μηχανή για την απελευθέρωση της Κρήτης.
Ο στόλος απαρτιζόταν από 3.307 πλοία, από τα οποία τα 2.000 ήταν χελάνδια, δηλαδή μεγάλα και γρήγορα πολεμικά καράβια, με δύο σειρές κουπιά και από τις δύο πλευρές, με 150-200 κωπηλάτες το καθένα και ήταν εφοδιασμένα με υγρό πυρ.  
 
Χίλια καράβια ήταν δρόμωνες, μεγάλα και γρήγορα πολεμικά καράβια που μετέφεραν το πεζικό και το ιππικό και, τέλος, 307 ήταν "καράβια καματηρά", φορτηγά δηλαδή πλοία που μετέφεραν τις τροφές, τα πολεμικά υλικά, τις πολιορκητικές μηχανές κλπ. 
 
Όντως έγιναν φονικές μάχες για την ανακατάληψη της Κρήτης και εξοντώθηκαν χιλιάδες Σαρακηνοι Άραβες , όπου ορισμένοι περιορισμένης αντιληπτικότητας νέο Έλληνες θεωρούν τον Φωκά σφαγέα. Σαν δηλαδή ο Φωκάς να εξόντωσε Έλληνες και οχι Άραβες οι οποίοι ´Αραβες πριν είχαν κατασφάξει ολους τους Έλληνες Κρήτες Χριστιανούς. 
 
Είναι παραδεκτό από τους ιστορικούς ότι εάν ο Νικηφόρος Φωκάς, δεν απελευθέρωνε την Κρήτη από τους άραβες, οι κρητικοί σήμερα θα είχαν γίνει οπωσδήποτε άραβες, όπως τόσα πολλά άλλα έθνη στην περιοχή, και δεν θα ήταν σήμερα ούτε έλληνες αλλά ούτε και θα μιλούσαν ελληνικά. 
 
Αν θυμηθούμε ανάβουμε και ένα κεράκι στους Α) Άγιο Ιωάννη τον Ξένο και Β) στο τον Άγιο Νίκωνα τον Μετανοείτε πού πήρε αυτό το επώνυμο γιατί έλεγε συνεχώς στους κρητικούς που είχαν εξισλαμισθεί - αραβοποιηθεί να επιστρέψουν. Αμφότεροι, Ξένος και Νίκωνας είχαν δώσει το αγώνα για την Κρήτη σε θρησκευτικό επίπεδο.  
 
«Ουδείς ελληνικός χώρος έχει συνεχή ιστορίαν πέντε χιλιάδων ετών ως η Κρήτη», γράφει ο Ν. Β. Τωμαδάκης, ενώ ο Άρης Πουλιανός τονίζει: «Χωρίς την Κρήτη δεν θα είχαμε τις χρυσές Μυκήνες, ούτε την κλασική Ελλάδα».
 
(ευχαριστούμε τον αγαπητό φίλο Αντώνη Αντωνά για την αποστολή) 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.