27 Ιανουαρίου 2021

Τα λάβαρα του 1821!

Οι πολεμικές σημαίες της Εθνεγερσίας σε όλη την επικράτεια, με κύριο έμβλημα τον σταυρό. Ο σταυρός που λείπει παντελώς από την επιτροπή Ελλάδα 2021, αλλοιώνοντας πλήρως το ύφος της Εθνεγερσίας.
 
Η χαρτογράφηση είναι μια εξαιρετική δουλειά του GreekArmsof1821 που αξίζει να ακολουθήσετε στο Twitter.
 
H χαρτογράφηση των λαβάρων (σημαιών) του 1821 αποτελεί ένα ενδιαφέρον πεδίο ως προς τα μοτίβα, τα σύμβολα (πχ κυριαρχία σταυρού και άγκυρας) και τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν.
 
Πέραν των στολών και της σημαίας, οι Έλληνες επαναστατημένοι τόσο το 1821 όσο και προ-επαναστατικά δεν φέρουν διακριτικά βαθμών. Παρά τις σχέσεις ιεράρχησης οι Έλληνες στρατιώτες υπακούν στον καπετάνιο τους και οι σχέσεις είναι προσωπικές/χαλαρές -τουλάχιστον ως το 1824.
 
Με τις σημαίες ωστόσο εξυπηρετείται το βασικό μήνυμά τους, δηλ. η αναγνώριση, επί του πεδίου, των φίλιων τμημάτων/δυνάμεων. Φυσικά το 1821 επικρατεί ακόμη ο τοπικισμός και το στοιχείο προέλευσης (στεριανοί/θαλασσινοί) εξού και τα επιμέρους σύμβολα/μοτίβα.
 
Λόγω της ανομοιομορφίας των τμημάτων και παρά τις διακριτές διαφορές μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων ως προς την εξωτερική εμφάνιση σε σχέση με την “στολή” υπάρχουν στοιχεία για να αποφεύγονται οι απώλειες από τα “φίλια πυρά”. 
 
Πχ οι Σουλιώτες όταν μάχονται με Αλβανούς άτακτους (η ομοιότητα των ενδυμάτων κάποιες φορές είναι προφανής) χρησιμοποιούν διακριτικά όπως η περίδεση ενός υφάσματος στον ώμο -στοιχείο που προσδίδει ομοιομορφία. 
 
Το ίδιο ισχύει και για ένοπλα τμήματα στη Πελοπόνησσο στα πρώτα χρόνια της Επανάστασης όπως και στην περίοδο του προσκυνήματος και των εμφυλίων συγκρούσεων.
 
Φυσικά, βλέποντας κανείς τους χρωματισμούς των στολών Ελλήνων, Τούρκων, φιλελλήνων ή ξένων στρατιωτικών συμβούλων (πχ στον Ιμπραήμ) ή αιγυπτιακών τμημάτων αντιλαμβάνεται πως το πεδίο των μαχών το 1821 είναι… πολύχρωμο.
 
Δεν υπάρχουν δηλαδή προσπάθειες για εναρμόνιση της ένδυσης με τα χρώματα του φυσικού περιβάλλοντος για να υπάρξει στοιχειώδης κάλυψη/απόκρυψη ή παραλλαγή -πράγμα που συναντάμε στις σύγχρονες στολές μάχης.
 
Ωστόσο τα χρώματα που κυριαρχούν στην ενδυμασία των Ελλήνων επαναστατημένων (όπως το λευκό και το κόκκινο) δεν είναι πάντα, σε πραγματικές συνθήκες μάχης, όπως η λαμπερή τους εξιδανίκευση που βλέπουμε στους πίνακες. 
 
Κι αυτό λόγω της φθοράς και της συνεχούς μετακίνησης σε σκληρές, συχνά, κλιματολογικές συνθήκες όπου η έκθεση σε σκόνη, ακαθαρσία, κοκ αλλοιώνει τον φυσικό χρωματισμό τους -στην απουσία συνθηκών καθαρισμού τους.
 
Η οργάνωση τακτικών ελληνικών τμημάτων σταδιακά θα καθιερώσει στις στολές παρελκόμενα όπως τα σειρήτια, οι επωμίδες και οι ενδείξεις βαθμού (πχ χιλίαρχος) και, φυσικά, κλείνοντας το νήμα η συνύπαρξη πολλών και διαφορετικών λαβάρων θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την ενοποίησή τους και την τελική διαμόρφωση όχι μόνο της ελληνικής σημαίας αλλά και των διαφόρων σημαίων του, πλέον υπό γέννηση μετά το 1830, ελληνικού στρατού.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.