6 Ιανουαρίου 2021

ΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Γράφει ο Σπύρος Κατσούρης
 
Όταν το 1977 εισήλθα (με Γραπτό Διαγωνισμό αυστηρών αξιώσεων πτυχιούχων ΑΕΙ) στην Τράπεζα της Ελλάδος, έννοιωσα δέος για την λειτουργία του όλου Τραπεζικού Συστήματος στην Ελλάδα. Αντελήφθην πως ήτο μια καλοκουρδισμένη μηχανή που έδινε ζωή στην κοινωνία, όπως η καρδιά το αίμα σε όλο το σώμα. Ήτο ο μοχλός ανάπτυξης και δραστηριότητος της Οικονομίας της χώρας. Κι όταν τοποθετἠθηκα στο Υποκ/μα της Ρόδου, το προσωπικό ανήρχετο εις 82 υπαλλήλους! Δεν είχα ούτε κάθισμα να καθίσω. Όρθιος στο γκισέ για εξυπηρέτηση του κόσμου 7-8 ώρες την ημέρα! Και τι δραστηριότητες δεν είχε η Τράπεζα!;
 
Έλεγχος εισαγωγών Εμπορικών Τραπεζών, Χρηματοδοτήσεις, Ξένο Συνάλλαγμα( φοιτητικό, τουριστικό, νοσηλευτικό), Χρυσός και χρυσές λίρες, εφοδιασμός των Εμπ. Τραπεζών με κέρματα και χαρτονομίσματα, Στατιστικές υπηρεσίες, Αναμνηστικά νομίσματα κλπ. Αλλά και οι Εμπορικές Τράπεζες ως το τέλος του περασμένου αιώνα, έσφιζαν από δραστηριότητες. Η μία ανταγωνίζετο την άλλη στην δημιουργία Υποκ/των ακόμα και στο εξωτερικό! Και πολλές νέες Τράπεζες έκαναν την εμφάνισή τους ως το 2011, που συνταξιοδοτήθηκα. Για προσέλκυση πελατών έδιναν υψηλά επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων , που έφθασαν κάποτε το 24% (πχ Κρατικών Ομολόγων), αλλά και χορηγήσεις Δανείων. 
 
Η Εθνική μάλιστα εξηγόρασε Τράπεζες στα Βαλκάνια και στην Τουρκία! Ο Τραπεζοϋπαλληλικός κόσμος αριθμούσε 66.000(!) κι όταν οι εργατοπατέρες της ΟΤΟΕ απεφάσιζαν Απεργία, παρέλυαν τα πάντα! (Αλήθεια, που είναι τώρα να φωνάξουν, να καταγγείλουν, να ξεσηκώσουν, να απεργήσουν(;)που άρπαζαν βαθμούς και θέσεις, χωρίς να έχουν δουλέψει ποτέ τους, ενώ εμάς μας έβγαινε ο πάτος;;). Σε γιορτές και πανηγύρια (Χριστούγεννα, Πάσχα, Εθνικές επετείους) εγένετο «χαμός». Χοροεσπερίδες, συνεστιάσεις, εκδρομές. 
 
Η τότε Τράπεζα Πίστεως πρωτοπορούσε σε εκδρομές, διαφημιστικά ημερολόγια, αναμνηστικά. Μπορεί να μας έβγαινε το λάδι από την πολλή δουλειά, αλλ’είχαμε οικονομική, ηθική και κοινωνική αμοιβή. Ήτο ένα καλοστημένο όνειρο. Αλλ’όπως κάθε όνειρο τελειώνει με το φως της μέρας, έτσι και το όνειρο των Ελληνικών Τραπεζών άρχισε να ξεθωριάζει με την ένταξή μας στο Ευρώ. Το περιβόητο υπό του Σημίτη λεχθέν ότι «θα τρώμε με χρυσά κουτάλια», μετετράπη σε εφιάλτη, που σιγά σιγά οι ξένοι έτρωγαν με χρυσά κουτάλια και έφαγαν και τα χρυσά και τα ασημικά μας! 
 
Οι «Ντιρεκτίβες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σαν κύμματα, η μία πίσω από την άλλη, έφεραν τα πάνω –κάτω σ’όλη την Οικονομία και Κοινωνία της χώρας. Μικρές Τράπεζες εξηφανίσθησαν εν ριπή οφθαλμού! Ισχυρές Ελληνικές Τράπεζες (Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ιονική, Πίστεως) γονάτισαν κυριολεκτικά κι υποχρεώθησαν σε συρρίκνωση του Ενεργητικού τους και συγχωνεύσεις (με υποδαύλιση και εκ των έσω σκανδάλων). Συνεταιριστικές Τράπεζες (όπως η δική μας Τράπεζα Δωδεκανήσου) λόγω μεγάλων χορηγήσεων δανείων , υποχρεώθησαν σε κλείσιμο! Και τα επόμενα χαστούκια ακολούθησαν:΄Ολες οι εν Ελλάδι λειτουργούσες Εμπορικές Τράπεζες υποχρεώθησαν σε νέα συρρίκνωση και συγχώνευση σε 4 μόνον «Συστημικές Τράπεζες»: ΕΤΕ, ALPHA BANK, EUROBANK και ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Το 2008 τα Υποκ/τα των Εμπορικών Τραπεζών ήσαν 4.100 σ’όλη την Επικράτεια , ενώ τώρα είναι μόλις 1800 και βαίνουν μειούμενα εισέτι. Το Υπαλληλικό Προσωπικό που αριθμούσε 66.200 άτομα, έφθασε στο τέλος του 2019 τις 36.700 και βαίνει κι αυτό μειούμενο προσέτι, με προγράμματα εθελουσίας εξόδου των ως άνω Τραπεζών. Ισχυρό ράπισμα όμως δέχθησαν και το 2015 με το κλείσιμό τους από τον περιβόητο Γιάνη Βαρουφάκη (με το ένα -ν ) και τα γνωστά Capital Controls! Συνθήκες τριτοκοσμικής χώρας και πανικού του κόσμου, που έσπευσε να αποσύρει τις καταθέσεις του, προτιμώντας να τις έχει στο μαξιλάρι ή στο σεντούκι του. 
 
Κάθετη πτώση, λοιπόν, του Ενεργητικού των Τραπεζών, που άρχισαν να εκποιούν περιουσιακά τους στοιχεία και να πιέζουν τον κόσμο για εξοφλήσεις των χορηγηθέντων δανείων. Κάθετη πτώση όμως και της αξίας των μετοχών αυτών στο Χ.Α.Α. Κι από Blue Chips, όπως χαρακτηρίζονται διεθνώς, έγιναν Black Chips!! Ένα λαϊκό τραγούδι λέει: «Όταν παίρνω φόρα, φόρα κατηφόρα κι ο Θεός ο ίδιος δεν με σταματά».. 
 
Ἐτσι κι οι Ελληνικές Τράπεζες, παίρνοντας τον κατήφορο δεν σταματούν στην καταβαράθρωσή τους. Και δεν σταματούν γιατί έρχεται κι άλλο ισχυρό χαστούκι από τους εκλεκτούς Εταίρους μας στην Ε.Ε. που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα και την οικονομία της Χρεοκοπημένη, κι αρχίζουν «και ένα, και δύο, και τρία και τέσσερα παιδιά..»(διάβαζε Μνημόνια). Κι εδώ γεννάται ένα καυτό ερώτημα: «Γιατί επέλεξαν την Ελλάδα για χρεοκοπία , την στιγμή που όλες οι χώρες χρωστούν(!) όχι μόνο δισεκατομμύρια αλλά και τρισεκατομμύρια!! Και γιατί ειπώθησαν από τον ΓΑΠ τα του Καστελλορίζου και γιατί φουσκώθηκε το Δημόσιο Χρέος;;!! Και ο χορός του Ζαλόγγου των Ελληνικών Τραπεζών συνεχίζεται. 
 
Τώρα μπαίνουν και ξένα τρωκτικά, ακόμα και στα Διοικητικά τους Συμβούλια, αρπάζοντας και τεράστια ποσοστά συμμετοχής των στην Κεφαλαιακή τους επάρκεια αλλά και απαιτώντας να είναι αυτές καθαρές από τα «βαρίδια» των χορηγηθέντων δανείων. Έτσι δημιουργούν νέες εταιρείες διαχείρισης αυτών των δανείων και ξεκινά ο Πλειστηριασμός ακόμα και των πρώτων κατοικιών των οφειλετών. Θα περίμενε κανείς οι «Ελληνικές Τράπεζες» (εντός εισαγωγικών, αφού πλέον όπως καταλαβαίνετε κάθε άλλο παρά Ελληνικές είναι) για να ανακάμψουν και να προσελκύσουν ξανά τα δισεκατομμύρια των χρημάτων που έφυγαν απ’αυτές κατά την περίοδο της κρίσεως (2015-2020) να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων!
 
Αντ’αυτού βλέπουμε συνεχείς πτώσεις των επιτοκίων μέχρι μηδενισμού τους! (τέλος 2020). Και προβλέπεται –λένε-να γίνουν αρνητικά από το τρέχον νέον έτος, με Ευρωπαϊκές, φυσικά, «ντιρεκτίβες». Δηλαδή να πληρώνει κι από πάνω ο καταθέτης «φύλακτρα» στην Τράπεζα που τα έχει!!! Και όχι μόνον. Οι Τράπεζες, δια των υπαλλήλων τους, προτείνουν στους Έλληνες καταθέτες αντί των προθεσμιακών ή απλών καταθέσεων τους να «επενδύσουν» τα χρήματά τους σε Αμοιβαία, Ομόλογα, Μετοχικά, Ασφαλιστικά κλπ Τραπεζικά προϊόντα του εσωτερικού (ΧΑΑ) ή εξωτερικού (Διεθνή Χρηματιστήρια), με το δέλεαρ τάχα κάποιου μικρού κέρδους, από 1-10% (διάβαζε τυράκι στη φάκα) αγνοώντας τον κίνδυνο απωλείας και ολοκλήρου του επενδυομένου κεφαλαίου, ως ρητά αναφέρεται παρά πόδας στα υπογραφόμενα συμβόλαια Αμοιβαίων. (ήδη ο υπογράφων απώλεσε κεφάλαιο άνω των 50.000 Ευρώ). 
 
Βρήκαν λοιπόν τρόπους να εκμηδενίσουν και τις προσωπικές οικονομίες των Ελλήνων. Και η κατηφόρα που προείπαμε, συνεχίζεται: Αντί προσωπικού τώρα στις Τράπεζες βλέπεις.. μηχανήματα!!! Αντί μετρητών σου δίνουν χρεωπιστωτική κάρτα και σου λένε να κάνεις μ’αυτήν, γρήγορα και ασφαλή, τις συναλλαγές σου, ακόμα και προς το Δημόσιο. Τι κι αν δεν ξέρεις ή δεν θέλεις να μάθεις;; Κόψε τον λαιμό σου! Κι η «πλάκα» είναι που οι ίδιοι οι υπάλληλοι (με εντολή φυσικά άνωθεν) σου λένε κάνε e-banking για να γλυτώσεις μια και καλή από τις ουρές και ταλαιπωρίες, χωρίς να γνωρίζουν οι άμοιροι ότι σκάβουν οι ίδιοι τον λάκκο τους που θα πέσουν μέσα, γιατί έτσι θα τους δώσουν πολύ γρήγορα τον κλώτσο για να πάνε στα ..σπιτάκια τους!! 
 
Το επόμενο βήμα;; Η περαιτέρω συρρίκνωση των Τραπεζών (πιθανώς σε μία μόνον), που κι αυτή με την σειρά της θα απορροφηθεί από ξένη μεγαλύτερη Τράπεζα. Κι αν νομίσατε ότι τελειώνουν εδώ τα δεινά των Τραπεζών (και ημών των Ελλήνων πολιτών) είσθε γελασμένοι. Όπως γελασμένοι είμαστε πως θα γλιτώσουμε από τους κορωναϊούς με τα εμβόλια. Στις Τράπεζες λοιπόν εμφανίσθηκε ένας νέος ιός (εγώ τον ονομάζω τερατοϊό), που καταβροχθίζει Χρήμα, Τράπεζες, Οικονομίες, Περιουσίες, επενδυτικά προϊόντα. Τα πάντα!!! Τόχει η μοίρα μας φαίνεται να βλέπουμε στις μέρες μας όλες τις τερατογεννήσεις και κοσμογονικές επαναστάσεις. Ο λόγος είναι για τις λεγόμενες Ψηφιακές Τράπεζες και τα ψηφιακά τους χρήματα ή τα κρυπτονομίσματα (Bit coins). Οι ψηφιακές Τράπεζες, χωρίς φυσικό δίκτυο Υποκ/των, απειλούν σοβαρά πλέον τις παραδοσιακές Τράπεζες σ΄όλο τον κόσμο, αποσπώντας σταδιακά κερδοφόρες δραστηριότητες. Τεράστια ποσά κεφαλαίων μετακινούνται εν ριπή οφθαλμού από το ένα άκρο της γης στο άλλο, παρακάμπτοντας Νόμους, Κεντρικές Τράπεζες, σύνορα, κράτη, οικονομίες και απόρρητα προσωπικά δεδομένα. Πριν 10 χρόνια ακόμα (όταν υπηρετούσα στην Τ.τ.Ε.) έβγαιναν Εγκύκλιοι Συναλλαγματικών Ελέγχων και Ξεπλύματος μαύρου χρήματος. 
 
Τώρα το πουλάκι πέταξε κι άντε να το πιάσεις. Ούτε η ισοτιμία ξένων νομισμάτων έναντι του Αμερικανικού δολλαρίου ισχύει πλέον. Κι εδώ έχουμε άλλη μία Παγκόσμια Επανάσταση! Την 5η φρονώ (μετά την 4η που είναι η Τεχνολογική-Ηλεκτρονική). Ήδη λειτουργούν και στην χώρα μας ΑΤΜς κρυπτονομισμάτων που επιτρέπουν την διεκπεραίωση συναλλαγών εκτός Τραπεζικού Συστήματος. 55 μηχανήματα σ’όλη την Επικράτεια , με τα 25 εξ αυτών να είναι στην Αθήνα, 7 στη Θεσ/κη, 4 στο Ηράκλειο Κρήτης, 3 στη Λάρισσα, 2 στα Χανιά, Ιωάννινα, Μύκονο και Πάτρα και από 1 σε Αλεξανδρούπολη, Άρτα, Χαλκίδα, Χαλκιδική, Καλαμάτα, Καστοριά, Κιλκίς και στη Ρόδο μας. Η δε αγοραπωλησία κρυπτονομισμάτων έχει 8% προμήθεια στην Αγορά και 6% στην Πώληση. Κι ύστερα έχει μερικούς αφελείς να διερωτώνται «πώς χρηματοδοτούνται οι ανά τον κόσμο αναρχικοί και τρομοκράτες ή οι μεγαλέμποροι ναρκωτικών και πολυτίμων λίθων»… 
 
Αυτά κι άλλα πολλά μυρίσθηκε ο κατά τ’άλλα φιλοΕρντογανικός Ντόναλντ Τραμπ και πάτησε πόδι για αν μην περάσουν τα σχέδια των Παγκοσμιοποιητών και της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Αλλά το ιδιόρρυθμο και οξύ του χαρακτήρος του, δεν κατάφερε να ξυπνήσει έγκαιρα και τους λοιπούς Αμερικανούς πολίτες και έτσι του κατάφεραν καίριο πλήγμα, βοηθούντος και του εργαστηριακού κορωναϊού. Τώρα την «μπάλλα» την έχουν οι Κινέζοι, η Ε.Ε. κι ο Καναδάς(!) που με Νόμους πλέον φέρνουν τις Ψηφιακές Τράπεζες και τα Κρυπτονομίσματα στα πρόβατα (συγνώμη, πολίτες ήθελα να πω). 
 
Κι εδώ γεννάται ένα αμείλικτο ερώτημα: «Ποιοι κερ@τ@δες ή πισωγλέντηδες (συγνώμη, ποια άρρωστα μυαλά ήθελα να πω) κινούν τα νήματα της Παγκόσμιας Οικονομικής, Κοινωνικής, Πολιτικής Σκηνής ή τα πιόνια της παγκόσμιας σκακιέρας και οδηγούν τους απλούς πολίτες σε γενικευμένη πτώχευση, και ποιός ο απώτερος σκοπός των»;;; Αλλά μου φαίνεται πως δεν θα πάρω ποτέ απάντηση, όπως δεν θα δω (μέχρι τον επερχόμενο θάνατό μου) να λογοδοτούν στην Δικαιοσύνη οι Κυβερνήσεις της Μεταπολιτευτικής περιόδου (Α.Παπανδρέου, Σημίτη, ΓΑΠ, Κ.Καραμανλή, Τσίπρα, Μητσοτάκη) για την κοινωνικο-οικονομική και εθνική κατάρρευση της φιλτάτης μου και ενδόξου πατρίδος Ελλάδος!
 
Ρόδος, Θεοφάνεια 2021 
 
Σ.Σ. 
 
Νομικός, οικονομολόγος, πολιτειολόγος, εκπαιδευτικός, αρθρογράφος, πρώην Τμ/ρχης Τραπέζης τ. Ελλάδος, λογοτέχνης, Βραβευμένος Ποιητής, Δ/ντής Πολιτισμικού Μελάθρου Ρόδου κλπ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.