18 Ιουνίου 2019

Οι πυρηνικές δυνάμεις συνεχίζουν να αναβαθμίζουν τα οπλοστάσιά τους

Οι πυρηνικές δυνάμεις του πλανήτη συνεχίζουν να εκσυγχρονίζουν και να αναπτύσσουν τα οπλοστάσιά τους, παρότι καταγράφεται μικρή μείωση του αριθμού των πυρηνικών κεφαλών που διαθέτουν, υποδεικνύουν δεδομένα του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) που δίνονται στη δημοσιότητα σήμερα Δευτέρα. Ο αριθμός των πυρηνικών κεφαλών που διέθεταν στα οπλοστάσιά τους οι εννέα πυρηνικές δυνάμεις ανερχόταν σε 13.865 στις αρχές του χρόνου, ήταν δηλαδή μειωμένος κατά 600 από τις αρχές του 2018, σύμφωνα με το SIPRI Yearbook 2019.

Εξ αυτών, περίπου 2.000 πυρηνικές κεφαλές βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία παραμένουν πάντα οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις, με τα οπλοστάσιά τους να ξεπερνούν το 90% των πυρηνικών κεφαλών στον πλανήτη. Κατά τους υπολογισμούς του SIPRI, οι ΗΠΑ διαθέτουν 6.185 πυρηνικές κεφαλές, η Ρωσία 6.500.

Και οι εννέα χώρες που είναι γνωστό ότι διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό τους. Τα προγράμματα που εφαρμόζουν ή σχεδιάζουν αφορούν την ανάπτυξη πυραύλων και αεροσκαφών ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα, καθώς και την κατασκευή υποδομών για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, διευκρινίζει το Ινστιτούτο.

«Αυτό που καταγράφουμε είναι ότι ο συνολικός αριθμός των πυρηνικών κεφαλών βρίσκεται σε πτώση, αλλά όλα τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα είτε εκσυγχρονίζουν ή έχουν ανακοινώσει σχέδια εκσυγχρονισμού των δυνάμεών τους», τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο ερευνητής του SIPRI Σάνον Κάιλ.

«Είναι ξεκάθαρο ότι τα πυρηνικά όπλα παραμένουν κεντρικό στοιχείο στη στρατιωτική στρατηγική τους και στα δόγματά τους ως προς την εθνική [τους] ασφάλεια», πρόσθεσε, τονίζοντας πως τα πυρηνικά όπλα κάθε άλλο παρά «έχουν απολέσει την αξία που τους αποδίδεται όσον αφορά την εθνική ασφάλεια» των χωρών που τα διαθέτουν.

Ως πυρηνικές δυνάμεις το SIPRI ορίζει πλέον τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Κίνα, την Ινδία, το Πακιστάν, το Ισραήλ και τη Βόρεια Κορέα. Η έκθεση του Ινστιτούτου βασίζεται σε ανοικτές πηγές, ανάμεσά τους στοιχεία που δημοσιοποιούν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, που εφαρμόζουν, συγκριτικά, πολιτική διαφάνειας ως προς τα πυρηνικά τους οπλοστάσια. Ωστόσο, η έλλειψη διαφάνειας γενικότερα αποτελεί τεράστια πρόκληση, αναγνωρίζει το SIPRI.

Χρειάζεται να ασκηθεί πίεση σε διεθνές επίπεδο προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι χώρες που έχουν πυρηνικά οπλοστάσια θα δίνουν στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία γι’ αυτά, έκρινε ο Κάιλ, παραδεχόμενος πάντως πως αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί καθώς τα στοιχεία για αυτού του είδους τα όπλα είναι σχεδόν ανεξαιρέτως άκρως απόρρητα. Η Ρωσία μοιράζεται στοιχεία για το οπλοστάσιό της με τις ΗΠΑ βάσει των όρων της Νέας START.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία μείωσαν τα αποθέματά τους, όπως προέβλεπε αυτή η διμερής συνθήκη του 2010, που αφορούσε κυρίως την καταστροφή πεπαλαιωμένων πυρηνικών κεφαλών, της εποχής του ψυχρού πολέμου. Ωστόσο, ο ρυθμός της μείωσης επιβραδύνεται σε σύγκριση με 10 χρόνια νωρίτερα.

Επιπλέον, δεν γίνεται καν «συζήτηση ούτε για μια απλή παράταση» της Νέας START, η ισχύς της οποίας εκπνέει το 2021, υπογράμμισε ο Κάιλ. Η τάση που επιμένει να υπογραμμίζει το SIPRI είναι πως η Ουάσινγκτον και η Μόσχα, όπως και οι άλλες πυρηνικές δυνάμεις, προχωρούν σε ταχείες διαδικασίες εκσυγχρονισμού των οπλοστασίων τους. Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, ανακοίνωσαν το 2018 σχέδια για τη διεύρυνση του ρόλου των πυρηνικών όπλων στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς τους. 

Η Ινδία εκτιμάται ότι έχει στη διάθεσή της 130 ως 140 πυρηνικές κεφαλές και το Πακιστάν από 150 ως 160, αριθμό ελαφρώς αυξημένο σε σύγκριση με το 2018. «Η Ινδία και το Πακιστάν συνέχισαν και οι δύο να μεγεθύνουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια», τόνισε ο Κάιλ, ο οποίος είναι επικεφαλής του προγράμματος του SIPRI για τον πυρηνικό αφοπλισμό, τον έλεγχο των εξοπλισμών και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. 

Τα δύο αντίπαλα κράτη της Νότιας Ασίας επεκτείνουν εξάλλου τη δυνατότητά τους να παράγουν υλικό κατάλληλο για την κατασκευή πυρηνικών όπλων και ενδέχεται να «αυξήσουν σημαντικά το μέγεθος των πυρηνικών τους οπλοστασίων μέσα στα επόμενα 10 ως 15 χρόνια», προειδοποίησε ο ίδιος. 

Η Βρετανία εκτιμάται ότι διαθέτει περίπου 200 πυρηνικές κεφαλές, η Γαλλία 300, η Κίνα 290. Το οπλοστάσιο του Ισραήλ εκτιμάται ότι περιλαμβάνει 80 ως 90 πυρηνικές κεφαλές. Η Βόρεια Κορέα υπολογίζεται πως διαθέτει 20 ως 30 πυρηνικές κεφαλές αλλά οι πληροφορίες για το οπλοστάσιό της είναι λιγοστές, επισημαίνει το SIPRI.

Το 2018, η Βόρεια Κορέα συνέχισε να «δίνει προτεραιότητα στο πρόγραμμά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων» μολονότι ανακοίνωσε μορατόριο στις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων μέσου και μεγάλου βεληνεκούς, καταγράφει η έκθεση. Σύμφωνα με τον Κάιλ, το μορατόριο αποτελεί «καλό σημάδι, τουλάχιστον προς το παρόν», ωστόσο ο ίδιος επισήμανε πως δεν είναι σαφές για πόσο θα συνεχίσει να εφαρμόζεται, κρίνοντας ότι είναι ανάγκη να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα.


πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.