25 Ιουνίου 2019

Μουσείο της Ακρόπολης: Στο φως η ανασκαφή από την αρχαία και βυζαντινή αθηναϊκή γειτονιά στο υπόγειο

Μετά από δέκα χρόνια λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης αποκαλύφθηκε το καλά κρυμμένο μυστικό – Πλέον, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την αρχαία ελληνική γειτονιά.

Το καλά κρυμμένο μυστικό που κρυβόταν στο επίπεδο -1 του Μουσείου της Ακρόπολης αποκαλύφθηκε και στο κοινό. Από το πρωί της Παρασκευής επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο κατέκλυσαν τους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, που την Πέμπτη έκλεισε δέκα χρόνια λειτουργίας. Πλέον όσοι επισκέπτονται το Μουσείο θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν και να δουν τα όσα η ανασκαφή έφερε στο φως από μια αρχαία αθηναϊκή γειτονιά.

Το Protothema.gr βρέθηκε σε αυτό το χώρο και παρουσιάζει εικόνες και βίντεο από την σπουδαία ανακάλυψη.

Ενδιαφέρον εποπτικό υλικό που έχει τοποθετηθεί σε καίρια σημεία της ανασκαμμένης έκτασης βοηθά στην κατανόηση των κυριότερων κτιρίων και υποδομών της, όπως σπίτια, εργαστήρια, λουτρά, δρόμοι και δίκτυο απορροής υδάτων, τα οποία ανήκουν σε αλλεπάλληλες φάσεις, με κυρίαρχη αυτή της ύστερης αρχαιότητας. Περίπου σε έναν χρόνο από τώρα θα προστεθούν μια μεγάλη προθήκη με περισσότερα από 1.000 αντιπροσωπευτικά κινητά ευρήματα, μια γλυπτοθήκη με σπουδαία γλυπτά, καθώς και μια σειρά από αρχιτεκτονικά μέλη. Τα παραπάνω θα προσδώσουν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην περιήγηση της αρχαίας γειτονιάς που ξεδιπλώνει με τον πιο ιδιαίτερο τρόπο πτυχές της καθημερινής ζωής των κατοίκων της. 

Βίντεο Ακρόπολη (2)

Η αθηναϊκή γειτονιά 

Χτισμένη στη σκιά του Βράχου της Ακρόπολης, η γειτονιά κατοικείται από τον 5ο αιώνα π. Χ. έως και τον 12ο αιώνα μ. Χ., χωρίς να λείπουν και τα αρχαιότερα κατάλοιπα. Από την 4η χιλιετία π. Χ. ως και το τέλος των αρχαϊκών χρόνων η χρήση της περιοχής είναι ήπια. Μετά το 480 π. Χ., οπότε τα όρια της πόλης διευρύνονται, εντάσσεται στον αστικό ιστό της αρχαίας πόλης, με αποτέλεσμα να αρχίσει να αναπτύσσεται δυναμικά. Είναι η γειτονιά που περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μας δίνει τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε σχεδόν ολόκληρη την ιστορία της αρχαίας πόλης.

Βίντεο Ακρόπολη (3) 

Σύμφωνα με τα ευρήματα στη γειτονιά αυτή ζούσε κάποιο διακεκριμένο μέλος της Αθηναϊκής κοινωνίας που διέθετε πλούτο, δύναμη και εξουσία. Αυτό φαίνεται από ένα κτίριο που υπάρχει. Πυρήνας του κτιρίου είναι μεγάλη αψιδωτή αίθουσα στην οποία ο οικοδεσπότης δέχεται το κοινό και παραθέτει γεύματα στους καλεσμένους του. 

Η αίθουσα επικοινωνεί με τρίκογχο διαμέρισμα, ίσως ένα δεύτερο τρικλίνιο για τους στενότερους συνεργάτες του ιδιοκτήτη ή ένα παρεκκλήσι για την άσκηση ιδιωτικής λατρείας. 

Η είσοδος στο κάτω επίπεδο γίνεται με έξι σκαλοπάτια που οδηγούν σε υπαίθριο προθάλαμο. Το συγκρότημα καταστρέφεται στα τέλη του 6ου αιώνα μ.Χ και λίγο αργότερα ο κάτω όροφος χρησιμοποιείται από εργαστήρια που λειτουργούν τουλάχιστον μέχρι τον 8ο αιώνα μ.Χ. Στις εγκαταστάσεις ανήκουν αρκετές κατασκευές που είναι σήμερα ορατές στο χώρο.

Από το 2ο αιώνα μ.Χ τα περισσότερα σπίτια της αρχαίας γειτονιάς έχουν το δικό τους ιδιωτικό , αποχωρητήριο. Ωστόσο σε έναν ελεύθερο χώρο ανάμεσα σε τρεις δρόμους, ιδρύονται δημόσια αποχωρητήρια που λειτουργούν διαδοχικά σε τέσσερις διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Τα δυο καλύτερα σωζόμενα έχουν τη μορφή οικίσκων και εξυπηρετούν ταυτόχρονα επτά ή οκτώ άτομα. Τα καθίσματα με τις χαρακτηριστικές οπές δεν βρέθηκαν ωστόσο διατηρούνται οι αποχετευτικοί τάφροι, που περί τρέχουν τις τρεις πλευρές.Οι τάφροι δέχονται τα λύματα, που με τη βοήθεια τρεχούμενου νερού, παροχετεύονται στον κεντρικό οχετό που διαπερνά υπόγεια τον κεντρικό δρόμο.


Στα τέλη του 4ου αιώνα-αρχές του 5ου αιώνα μ.Χ περίοδο οικιστικής ακμής για την περιοχή και την Αθήνα, ιδρύονται άνετα αλλά όχι πολυτελή οικοδομήματα, ίσως κατοικίες ανθρώπων της μεσαίας αστικής τάξης. Χτίζονται πάνω στα ερείπια αρχαιότερων σπιτιών και λειτουργούν μέχρι τις αρχές του 6ου αιώνα μ.Χ. 


πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.