Τελευταίες αναρτήσεις

10 Απριλίου 2017

H AOZ οδηγεί σε υπεργιγαντιαίους υφάλους τύπου ZOΡ Νοτιοδυτικά της Κρήτης

Γράφουν οι Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Τ. Φωκιανού, Α. Φώσκολος

Η ελληνική έρευνα υδρογονανθράκων είναι επικεντρωμένη σήμερα στην χερσαία και υποθαλάσσια δυτική Ελλάδα που περιέχει κλασικούς ασβεστολιθικούς στόχους κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Αντίθετα γύρω μας οι περισσότερες χώρες έχουν ήδη στοχεύσει στο νέο ερευνητικό μοντέλο της ΕΝΙ αναζήτησης υφάλων ασβεστολίθων τύπου ΖΟΡ. Ιδιαίτερα στην Κύπρο, η προσπάθεια αυτή έχει ήδη ξεκινήσει με τις υπογραφές νέων ερευνητικών συμβάσεων με την ExxonMobil και Qatar Petroleum στο θαλάσσιο οικόπεδο 10, TOTAL και ENI στο θαλάσσιο οικόπεδο 6 και ΕΝΙ στο θαλάσσιο οικόπεδο 8. 

Όπως αναφέραμε σε προηγούμενη δημοσίευσή μας, στο θαλάσσιο οικόπεδο 7 της Κύπρου, υπάρχει στόχος ψαμμιτικού κοιτάσματος ανάλογου σε μέγεθος με το Λεβιάθαν αλλά και στόχος ασβεστολιθικού κοιτάσματος (Reef) πενταπλάσιος σε μέγεθος (500km2) από το υπεργιαγαντιαίο κοίτασμα ΖΟΡ (100km2). Το μεγαλύτερο μέρος του στόχου αυτού βρίσκεται μέσα στο Κυπριακό θαλάσσιο οικόπεδο 7 (βλ. Εικ.1).

Να σημειώσουμε ακόμα ότι ακόμα και η προβληματική και διχασμένη Λιβυκή Κυβέρνηση ανέθεσε με τον πιο επίσημο τρόπο στην γεωφυσική εταιρεία ΙΟΝ να αναζητήσει - βάσει του νέου προαναφερθέντος ερευνητικού μοντέλου της ΕΝΙ - υφάλους στην υπεράκτια ΑΟΖ της ανατολικής Λιβύης. Όπως ήδη έχουμε δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της αναζήτησης αυτής υπήρξαν συνταρακτικά στη περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης. Διαπιστώθηκαν υπεργιγαντιαίοι στόχοι κοιτασμάτων υφάλων που το μέγεθος τους ξεπερνάει κάθε προηγούμενο σε παγκόσμια κλίμακα ενδιαφέροντος (βλ. Εικ.2).

Σύμφωνα με μελέτες που στη δημοσιότητα έδωσε - μόλις πριν μερικές εβδομάδες - η αμερικανική γεωφυσική Εταιρεία Spectrum υπάρχει Νοτιοδυτικά της Κρήτης στόχος ανάλογος του προαναφερθέντος πενταπλάσιου του ΖΟΡ κυπριακού στόχου κοιτάσματος. Ο στόχος αυτός κοιτάσματος είναι επίσης πενταπλάσιος σε μέγεθος του πενταπλάσιου Κυπριακού στόχου κοιτάσματος ΖΟΡ (βλ. Εικ.2). 

Λαμβάνοντας υπ' όψη ότι οι στόχοι αυτοί ασβεστολιθικών υφάλων - οι οποίοι δημιουργήθηκαν σε ακτές παλαιολιμνοθαλασσών του ύστερου μειοκάινου - είναι κατά κανόνα επαναλαμβανόμενοι κάτω από αλάτια του Μεσσηνίου θα απαιτηθούν για λεπτομερέστερη χαρτογράφιση σεισμικά τριών διαστάσεων (3D) γύρω από το τριπλό σημείο οριοθέτησης ΑΟΖ Λιβύης, Ελλάδος, Ιταλίας.

Για να γίνει αντιληπτή η θέση των χαρτογραφηθέντων από την Spectrum στόχων κοιτασμάτων υφάλων ασβεστολίθου χρησιμοποιήσαμε τον χάρτη παλαιολιμνοθαλασσών της Ανατολικής Μεσογείου, όπως αυτός παρουσιάστηκε από την Luliana Vasilliev του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης στην Βαρκελώνη της Ισπανίας (βλ. Εικ.3).

Κατά την Spectrum η περιοχή αυτή νοτιοδυτικά της Κρήτης περιέχει τουλάχιστον πόρους πετρελαίου της τάξης των 10 Δις Βαρελιών(Βbl) πετρελαίου ή 5,72 Τρις m3(Tcm) φυσικού αερίου.

Λαμβάνοντας υπ' όψη το μέγεθος των προοπτικών αυτών ανακαλύψεων κοιτασμάτων Νοτιοδυτικάς της Κρήτης και τις διεκδικήσεις που είχε εμφανίσει η Λιβύη στον 4ο γύρο παραχωρήσεων της το 2004 (βλ. Εικ.4). Ο Χάρτης περιλαμβάνει και την Γαύδο, μετά από διαμαρτυρίες της Ελλάδος και της Ιταλίας ο χάρτης ευτυχώς αποσύρθηκε αλλά οι διεκδικήσεις παραμένουν.

Υπάρχει ως εκ τούτου επιτακτική ανάγκη ρύθμισης του τριπλού σημείου της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος, Ιταλίας, Λιβύης, διότι χωρίς αυτήν ο τεράστιος πλούτος που βάσιμα πρέπει να υπάρχει εκεί θα μείνει για πάντα ιδιοκτησία της ανικανότητας μας να διαμορφώσουμε την κατάλληλη στρατηγική ανάδειξης του ορυκτού μας πλούτου υδρογονανθράκων.

4ος Γύρος Παραχωρήσεων Λιβύης, EPSA IV, Εικ.4


Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής 

Δείτε επίσης
Ν. Λυγερός: "Έξυπνη Παιδεία". Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. 05/04/2017  ΕΔΩ Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.