Τελευταίες αναρτήσεις

26 Απριλίου 2017

Η νέα Γαλλική Επανάσταση;

Γράφει ο Γιάννης Μήτσιος
πολιτικός επιστήμων-διεθνολόγος, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Ελεύθερης Πατρίδας. 

Στην ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια ιστορία, το αποτύπωμα της Γαλλίας του Διαφωτισμού, της Γαλλικής Επανάστασης αλλά και του Ναπολέοντα υπήρξε καταλυτικό διότι μετά από τα παραπάνω γεγονότα μια νέα Ευρώπη και μια νέα Γαλλία προέκυπτε. ‘Ετσι, λοιπόν και τώρα είμαστε εμπρός σε μια νέα Γαλλία και μια νέα Ευρώπη, αφού η Γαλλία, από την ώρα που έφυγε η Μεγ. Βρεττανία από την ΕΕ αποτελούν μαζί με τη Γερμανία τους πυλώνες της Ενωμένης Ευρώπης.

Η «νέα Γαλλική επανάσταση», σηματοδοτεί μια νέα στροφή και μεγάλη αλλαγή στο τοπίο της πολιτικής, αφού έφερε τα πάνω κάτω σε σταθερές που ξέραμε μέχρι τώρα. Έτσι πχ:
  • Για πρώτη φορά σε μια μεγάλη χώρα της Ευρώπης, ηττούνται τα παραδοσιακά κόμματα της δεξιάς και των σοσιαλιστών, δείγμα ότι ο κόσμος σιχάθηκε την διακυβέρνηση των περασμένων δεκαετιών και την αποτυχία τους στο να φέρουν πραγματικές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.
  • Για πρώτη φορά ο ευρωσκεπτικισμός που εκφράστηκε τόσο από το κόμμα της Λεπέν αλλά και της αριστεράς του Μελανσόν ξεπέρασε το 40%, χωρίς να προσθέσουμε και ένα σοβαρό μέρος ευρωσκεπτικιστών που ψήφισαν Φιγιόν ή και που συνυπάρχουν σε άλλα κόμματα. Πολύ πιθανόν ο ένας στους δύο Γάλλους να αμφισβητεί την ίδια την ΕΕ.
  • Για πρώτη φορά, ένας 39χρονος «αντισυστημικός» (παιδί του συστήματος και των media), κατεβαίνει ανεξάρτητος υποψήφιος πρόεδρος  ιδρύοντας ένα κίνημα, ένα χρόνο πριν τις εκλογές και καταφέρνει να πάρει το 25% των ψήφων και να γίνει πολύ πιθανόν ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας που
  • Για πρώτη φορά ένας πιθανόν Πρόεδρος δεν έχει κόμμα πίσω του αλλά ούτε και βουλευτές στη Βουλή να τον υποστηρίξουν, την ώρα που σε ένα μήνα η Γαλλία θα έχει βουλευτικές εκλογές και ο Πρόεδρος θα είναι όμηρος στην ουσία κομματικών συμφωνιών στη Βουλή και στη Γερουσία, αφού κανένα κόμμα δεν πρόκειται να λάβει π.χ. τους 289 από τους 566 βουλευτές, για να έχει αυτοδυναμία. Η Λεπέν και ο Μελανσόν αν κρατήσουν τα ποσοστά τους θα ελέγχουν το 40% της νέας Βουλής με πάνω από 200 βουλευτές, ενώ το κόμμα των σοσιαλιστών έχει στην ουσία εξαερωθεί ενώ η δεξιά των Φιγιόν και Σαρκοζί κατασπαράσσεται στην ουσία από εσωτερικές διαμάχες.
  • Για πρώτη φορά και ένα πολιτικό σύστημα ενώνεται (προσωρινά),ενάντια σε εκείνους που το απειλούν και το αμφισβητούν στα ίσα. Εν ονόματι της προστασίας της Δημοκρατίας από το κόμμα της Λεπέν η Δεξιά του Φιγιόν, οι Σοσιαλιστές, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γαλλίας, η μισή αριστερά του κόμματος του Μελανσόν, ενώνονται υπέρ του Μακρόν ενώ και η ΕΕ μέσω Γιουνκέρ παρενέβη να δηλώσει ποιον επιθυμεί να ψηφίσει ο γαλλικός λαός.

Άρα τι δηλώνουν όλα τα παραπάνω για το μέλλον της Γαλλίας αλλά και της ίδιας της Ευρώπης; Μήπως περάσαμε σε μια νέα φάση της πολιτικής επιστήμης, των ιδεολογιών και της ευρωπαϊκής ιστορίας όπως την ξέραμε μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο; Σαφέστατα και ναι. Ήδη μετά το Brexit και το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών απεδείχθη ότι οι πολίτες παγκοσμίως  αμφισβητούν πλήρως το σύστημα, τα κομματικά κατεστημένα και γενικότερα την χειραγώγηση των κρατών από πολιτικούς και κόμματα «μαριονέτες» των κυρίαρχων οικονομικών παραγόντων και των διεθνών πολιτικών δομών, αφού στην ουσία ούτε το βιοτικό τους επίπεδο αλλάζει αλλά και η κοινωνική συνοχή των λαών δοκιμάζεται από την μετανάστευση, την τρομοκρατία και την ανασφάλεια.

Μετά τις γαλλικές εκλογές, η Γαλλία θα βγει τραυματισμένη, με κίνδυνο πολιτικής αστάθειας και πόλωσης στο εσωτερικό, την ώρα που βιώνει υψηλή ανεργία, ασθενική ανάπτυξη, οικονομική στασιμότητα και σταδιακή αύξηση του δημοσίου χρέους. Οι ευρωσκεπτικιστές και εθνικιστές αυξάνονται και πληθύνονται αγγίζοντας μέχρι και το 50% σε ευρωπαϊκές χώρες (βλ. Ολλανδία, Αυστρία, Πολωνία, Ουγγαρία κλπ), όπως επίσης αυξάνεται και η αμφισβήτηση της γερμανικής ηγεμονίας που πολύ δύσκολα θα αντέξει να κρατήσει μόνη της το οικοδόμημα της ΕΕ και του ευρώ με ότι αυτό θα συνεπάγεται για το μέλλον της ευρωπαϊκής ηπείρου και των λαών της.

Η γαλλική επανάσταση του 1789 έφερε ανατροπές, αίμα, τρομοκρατία και τον ίδιο τον Ναπολέοντα που διέλυσε τη Γαλλία και αιματοκύλισε την Ευρώπη για να έρθει μια μεγάλη περίοδος ειρήνης στην Ευρώπη 1814-1914. Για να δούμε τώρα λοιπόν οι άνεμοι της ιστορίας που θα μας οδηγήσουν και τι θα φέρει η «νέα γαλλική επανάσταση»;Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.