Τελευταίες αναρτήσεις

26 Απριλίου 2017

Ε.Ε. και εκλογές: Ο βασιλιάς είναι γυμνός. Ζήτω ο βασιλιάς.

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών απλά είναι μια ακόμα σημείωση που δείχνει το πρόβλημα της Ενωμένης Ευρώπης, ως αντανάκλαση της κατάστασης σε Γαλλία. Η επικράτηση των Ευρωσκεπτικιστών είναι εμφανής. Ακόμα και αν η εικόνα μέχρι στιγμής φαίνεται πώς η Λεπέν δύσκολα θα επικρατήσει έναντι του Μακρόν που θα απολαύσει το σύνολο των δυνάμεων στην Γαλλία. Μια εικόνα που δείχνει και το σημαντικό πρόβλημα στην Ένωση.

Σε μια Ευρώπη όπου το ζητούμενο για κάποιους ιδεαλιστές είναι η επικράτηση ενός όνειρου που θα ϕέρει μια "ενωμένη ήπειρο εθνών, ανθρώπων, θρησκειών και κουλτούρας", η αιτία της αποτυχίας είναι παραπάνω από εμϕανής.

Μια ενωμένη οντότητα που διαμορϕώνεται ως ενας γεωπολιτικός Φρανκεστάιν από διαϕορετικά μέρη και κουλτούρες για να μην έχει το αισθητικό και μελλοντικό τέλος του τέρατος του μυθιστορήματος, οϕείλει να δημιουργήσει ομόκεντρους θεσμούς και ιδεολογία που θα σέβεται το διαϕορετικό αλλά θα τιμωρεί το αλαζονικό και την δικτατορία της μειοψηϕίας. Δυστυχώς εκεί η ΕΕ έχει αποτύχει. Οραματίστηκε μια ανθρωποκεντρική μορϕή των Αρχών του Wilson σε μια νέα μορϕή που έϕερε αρχικά την επιτυχία σε ΕΟΚ και ΟΝΕ , ίσως και στα πρώτα βήματα της ΕΕ με την σημερινή διάταξη της. Όμως αυτό στην πορεία ανατράπηκε καθώς αϕέθηκε η οικονομία και η εθνική πολιτική να γίνουν οι εϕαρμοστές Αρχών που δεν κατανοούσαν.

Η ΕΕ έτσι βρέθηκε από οντότητα εθνών σε οντότητα εταιρικών μελών. Σε μια τέτοια αλλαγή το μόνο που θα μπορούσε να ακολουθήσει είναι αυτό που ζούμε σήμερα όπου η άμιλα έγινε ανταγωνισμός και η πρόσκληση σε κάτι ανώτερο σε μια βίαιη επίταξη και επιβολή στην υποταγή και εϕαρμογή διαταγών. Παράλληλα οι θεσμοί αδυνάτισαν τόσο που η εικόνα κύρους τους έχει κουρελιαστεί ενώ οι επίδοξοι ισχυροί ανταγωνιστές της όπως η Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ που διαθέτουν και την ήπια και την σκληρή ισχύ σε ανώτερο βαθμό, καταϕέρνουν πλήγματα εστιάζοντας πάνω σε αυτό.

Το όλο πρόβλημα μεγεθύνεται όσο η ΕΕ αδυνατεί να το αντιληϕθεί και στρέϕεται πάλι σε αυτό που ξέρει. Την οικονομοκρατία και την έκϕραση εθνικών πολιτικων των ισχυροτέρων χωρών μελών ως εκϕραστές του συνόλου, επιταχύνοντας έτσι την αποτυχία της. Δυστυχώς η ΕΕ κατά την άποψη μου για να επανέρθει σε αυτό που είδαν οι δημιουργοί της τον 20ο αιώνα και αποτέλεσε και ελπίδα για θετική έκβαση στην Ευρώπη, πρέπει πρώτα να διαλυθεί και μετά να αναδημιουργηθεί με τον ίδιο ιδεολογικό πυρήνα αλλά με αυστηρότερους όρους που θα εστιάσουν σε Ευρωπαική πολιτική που θα σέβεται την διαϕορετικότητα και θα επιζητεί την συμϕωνία με θετική έλξη σε κεντρικό ιδεολογικό πόλο.

Παράδειγμα η αναζήτηση για την βελτίωση του ατόμου ως ολοκληρωμένη οντότητα με πίστη σε όραμα μιας χώρας ηπείρου και οχι μιας εταιρίας με ευρεία διαθεσιμη οικονομική αγορά. Δεν είναι ντροπή να πάρει παράδειγμα κάποιος τις ΗΠΑ που έχουν διαϕορετικότητες, αλλά ο μηχανισμος  βασίζεται στο σεβασμό τους, όμως με εστίαση για το ανώτερο σύστημα τους σε κοινά αποδεκτά θεσμούς λόγω ιδεολογίας και οχι λόγω τιμωρίας.

Αν αυτό δεν διορθωθεί για την ΕΕ, σύντομα το BREXIT, το αποτέλεσμα των Γαλλικών εκλογών, και ίσως,  και αυτών σε Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία θα δείξει πόσο γρήγορα ξηλώνεται ένα πουλόβερ όταν θα τραβήξουν και άλλοι να το ξεχειλώσουν γιατί δεν τους χωράει πλεον αλλά τους στενεύει, αφήνοντας και τον "βασιλιά σε γυμνή κατάσταση"

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.