Τελευταίες αναρτήσεις

25 Απριλίου 2017

Προεδρικές Εκλογές Γαλλίας (συνέντευξη του Ν. Λυγερού)

Πώς είδατε συνολικά τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών; 

Ο πρώτος γύρος των γαλλικών εκλογών ήταν εξαιρετικά χαμηλού επιπέδου, με θέματα που αφορούσαν οικονομικές υποθέσεις, σπάνια μιζέρια, εσωκομματικά προβλήματα και παντελή απουσία διεθνούς εμβέλειας της Γαλλίας. 

Ποια είναι η ψυχολογία του μέσου Γάλλου ψηφοφόρου και γιατί παρατηρούνται ιστορικά οι μεταπτώσεις αυτές; (μεγάλη αποχή σε πρώτο γύρο με ενίσχυση ακροδεξιών υποψηφίων και συσπείρωση στον δεύτερο γύρο γύρω από τον αντίπαλο κάθε φορά) 

Η ελευθερία των εκλογών, ο μη υποχρεωτικός χαρακτήρας τους επί της ουσία, η πανταχού παρουσία της έννοιας της κρίσης, η συνεχόμενη εντύπωση ότι η Γαλλία ως κράτος δεν μπορεί να κάνει τίποτα κι ότι όλα καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οδηγούν γενικά τον μέσο Γάλλο να έχει μία πεσμένη ψυχολογία και να μην θέλει να συμμετέχει ενεργά σ’ αυτό που θεωρεί ότι είναι του συστήματος. Επίσης το γεγονός ότι υπάρχουν δύο γύροι, εκλαμβάνεται ως πρόσβαση στην ελευθερία χωρίς μεγάλο κόστος στον πρώτο γύρο και στη συνέχεια ανασυγκρότηση των δυνάμεων ανάλογα με τις δύο επιλογές που απομένουν. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η προσέγγιση ευνοεί τα ακραία στοιχεία που πάντα ψηφίζουν με τον ίδιο τρόπο. Βλέπουμε ότι το 2017 καταλήξαμε με τον πρώτο γύρο με το σχήμα που είχαμε το 2002, αφού είχαμε Chirac- Le Pen και τώρα έχουμε Macro-Le Pen. 

Πιστεύετε ότι θα επαναληφθεί αυτό το σενάριο κι αυτή την φορά; Είναι δεδομένο ότι οι οπαδοί και ψηφοφόροι του Fillon θα ακολουθήσουν τις "οδηγίες" και θα ψηφίσουν Macron; 

Το θέμα δεν είναι αν πιστεύω ότι πρέπει να επαναληφθεί, αλλά πρέπει να επαναληφθεί, διότι δεν μπορούμε να έχουμε στη Γαλλία μια κυβέρνηση ακροδεξιάς που θεμελιώνεται πάνω στον ρατσισμό και στην καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επίσης, το γεγονός ότι ο Fillon ξεκαθάρισε αμέσως ότι έπρεπε οι ψηφοφόροι του ν’ ακολουθήσουν τον μοναδικό υποψήφιο που είναι δημοκράτης, σίγουρα θα βοηθήσει. Ο Hamon έδωσε την ίδια οδηγία, ακόμα κι αν είχε πολύ μικρότερα ποσοστά. Βέβαια υπάρχουν δυσκολίες, γιατί ο Macron δεν συσπειρώνει εύκολα ένα τόσο ευρύ φάσμα ψηφοφόρων, αλλά θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις και στρατηγικές, αφού θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχει συμμάχους για να κυβερνήσει με κάποια σταθερότητα. 

Πολλοί θεωρούν ότι ο Macron είναι ο άνθρωπος των Βρυξελλών, των αγορών, ένας νέος Hollande. Πιστεύετε το ίδιο; 

Ο Macron είναι οπαδός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι άνθρωπος των αγορών και μάλιστα των τραπεζικών. Αυτά είναι γνωστά και μάλιστα αντικειμενικά δεδομένα. Αλλά δεν είναι ένας νέος Hollande. Ο Macron είναι πραγματιστής και δεν στέκεται πάνω σε θεωρητικά μοντέλα χωρίς εφαρμογές. Είναι επίσης πιο κεντρώος και παίζει ταυτόχρονα δεξιά και αριστερά. Με αυτήν την έννοια είναι θεμελιακά διαφορετικός. 

Τι αντίκτυπο πιστεύετε ότι μπορούν να έχουν, αν έχουν, οι γαλλικές εκλογές και στην Ελλάδα; 

Θα έχουμε θετικό αντίκτυπο με τον Macron και πολύ αρνητικό με τη Le Pen, άρα ξέρουμε που είναι το συμμαχικό μας πλαίσιο χωρίς καμία αμφιβολία.

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγτής Γεωστρατηγικής

Δείτε επίσης συνέντευξη στο Δελτίο Ειδήσεων του tvCreta - Αποτελέσματα γαλλικών εκλογών. 24/4/2017  ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.