Τελευταίες αναρτήσεις

18 Απριλίου 2017

Τι διασταυρώνει και τι θα διασταυρώσει στις δηλώσεις η εφορία

Του Σπύρου Δημητρέλη

Ένα ευρύ πρόγραμμα διασταυρώσεων δεδομένων των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβάλει και πρόκειται να υποβάλουν φέτος προγραμματίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για προσπάθεια αύξησης των φορολογικών εσόδων προκειμένου να πιαστούν οι εισπρακτικοί στόχοι του προϋπολογισμού και οι δημοσιονομικοί στόχοι του ελληνικού προγράμματος. Ενοίκια, εισοδήματα στο εξωτερικό, έκδοση αποδείξεων, τεκμήρια και ακίνητα είναι μερικά από τα πεδία που ήδη επιχειρείται ή θα επιχειρηθεί να εντοπισθεί φορολογητέα ύλη. Μάλιστα οι διασταυρώσεις έχουν πλέον διπλό στόχο καθώς εκτός από τα φορολογικά έσοδα επηρεάζουν και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων αφού υψηλότερο εισόδημα συνεπάγεται και υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές.

Οι διασταυρώσεις που ήδη γίνονται είναι οι εξής: 

- εισόδημα από ενοίκια. Οι ενοικιαστές δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση
το συνολικό ετήσιο μίσθωμα που καταβάλλουν καθώς και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του ιδιοκτήτη. Όταν προκύπτει σημαντική διαφορά στα ποσά (διότι προκύπτουν μικροδιαφορές μεταξύ τους λόγω λαθών στην αναγραφή για παράδειγμα του χαρτοσήμου) τότε ο ιδιοκτήτης καλείται στην εφορία για παροχή εξηγήσεων
 
- τόκοι και δαπάνη για εξυπηρέτηση δανείων. Ήδη στις φορολογικές δηλώσεις έχουν "φορτωθεί" τα δεδομένα για τους τόκους που εισέπραξαν οι φορολογούμενοι καθώς και για τα ποσά που δαπάνησαν για την εξυπηρέτηση δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών κα).
 
Όταν προκύπτουν σημαντικές διαφορές στα ποσά που δηλώνονται τελικά από τους καταναλωτές, τότε χτυπάει καμπανάκι και ο φορολογούμενος καλείται για έλεγχο
 
- τις επαγγελματικές δαπάνες με τα έσοδα των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος των ΜΥΦ. Στόχος είναι να εντοπισθούν πλαστά και εικονικά τιμολόγια

Έρχεται, όμως, και ένα νέο κύμα διασταυρώσεων από το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για: 
 
- τη λήψη στοιχείων εντός του 2017 για τα εισοδήματα που εισπράττουν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας στο εξωτερικό. Η πρώτη αποστολή στοιχείων αναμένεται έως τον Σεπτέμβριο και θα γίνει μέσω της ειδικής πλατφόρμας του ΟΟΣΑ που έχουν αποδεχθεί περισσότερες από 100 χώρες. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα γίνουν διασταυρώσεις για να διαπιστωθεί αν δηλώνονται τα σχετικά εισοδήματα στις φορολογικές δηλώσεις στην Ελλάδα καθώς ο φορολογικός κάτοικος Ελλάδας είναι υποχρεωμένος να δηλώνει το παγκόσμιο εισόδημά του
 
- ποσά δαπάνης που αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης, όπως για παράδειγμα τη δαπάνη για ιδιωτικά σχολεία ή τη δαπάνη για τη συντήρηση δεξαμενής κολύμβησης. Τα σχετικά στοιχεία λαμβάνονται από εταιρείες κατασκευής δεξαμενών κολύμβησης καθώς και τα ιδιωτικά σχολεία
 
- τη χρέωση καρτών με την έκδοση αποδείξεων από τις ταμειακές μηχανές. Έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν επαγγελματίες που ενώ δέχονται πληρωμές με κάρτες δεν εκδίδουν τις αποδείξεις
 
- το αρχείο ακίνητης περιουσίας που οικοδομήθηκε με βάση το Ε9 με το ηλεκτρονικό αρχείο του κτηματολογίου προκειμένου να εντοπισθούν φορολογούμενοι που δεν έχουν δηλώσει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους. 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.