Τελευταίες αναρτήσεις

20 Απριλίου 2017

Έμμεσο «τσεκούρι» στο αφορολόγητο για όσους έχουν και άλλα εισοδήματα.

Του Κωστή Πλάντζου

Προ εκπλήξεως θα βρεθούν χιλιάδες μισθοσυντήρητοι μόλις δουν τα νέα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος. ​Πριν καν ψηφιστούν τα νέα μέτρα και η μείωση του έμμεσου αφορολογήτου μετά το 2019, «ψαλιδίζεται» η έκπτωση φόρου των 1900-2100 ευρώ που δικαιούνται φέτος οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες, εάν δηλώνουν και εισόδημα από άλλες πηγές.

Με εγκύκλιο που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ορίζεται ότι:

- Η μείωση του φόρου που προβλέπεται από τον ν.4172/2013 υπολογίζεται στα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, καθώς και στην προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων που φορολογείται με την κλίμακα μισθωτών εισοδημάτων που αποκτώνται από το φορολογικό έτος 2017 και εφεξής.

- Επιπλέον, οι μειώσεις φόρου αυτές εφαρμόζονται και για τους κατ' επάγγελμα αγρότες, όπως αυτοί ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία (άρθρο 65 του ν.4389/2016), εφόσον δηλαδή τουλάχιστον το 50% του εισοδήματός τους προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα.

Ωστόσο, με βάση την νομοθεσία όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο:

- «Στην περίπτωση που αποκτάται εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις ή/και από ατομική αγροτική επιχείρηση μαζί με εισόδημα από λοιπές κατηγορίες, η μείωση του φόρου που προβλέπεται στο άρθρο 16 θα είναι αυτή που αναλογεί μόνο στο μέρος του εισοδήματος που προέρχεται αποκλειστικά από μισθωτή εργασία και συντάξεις ή/και από ατομική αγροτική επιχείρηση. 

Με άλλα λόγια, με βάση τα παραπάνω, αν πχ τα εισοδήματα από μισθούς και αγροτική απασχόληση αποτελούν τα 2/3 και το υπόλοιπο 1/3 αποτελείται από εισοδήματα από άλλες πηγές (ενοίκια, μπλοκάκια, τόκοι καταθέσεων κλπ), τότε η έκπτωση των 1900-2100 ευρώ εφαρμόζεται μόνο για τα 2/3 του εισοδήματος και όχι στο συνολικό άθροισμα των εισοδημάτων. Άρα και η έκπτωση περιορίζεται στα 2/3 και η επιβάρυνση αυξάνεται κατά 633-700 ευρώ. 

Η ίδια νομοθεσία αποτελεί τη βάση και για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (htt://www.efka.gr/forologia-2017) αναγράφεται για την φορολογία των εισοδημάτων του 2017 ότι: 

- Ο φόρος που προκύπτει μειώνεται κατά το ποσό των χιλίων εννιακοσίων (1.900) ευρώ για το φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα όταν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις δεν υπερβαίνει το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ. 

Η μείωση του φόρου ανέρχεται σε χίλια εννιακόσια πενήντα (1.950) ευρώ για το φορολογούμενο με ένα (1) εξαρτώμενο τέκνο, σε δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ για δύο (2) εξαρτώμενα τέκνα και σε δύο χιλιάδες εκατό (2.100) ευρώ για τρία (3) εξαρτώμενα τέκνα και άνω. 

- Τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται με την παραπάνω κλίμακα αφού προστεθούν σε τυχόν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις. Για τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν εφαρμόζονται οι μειώσεις φόρου εισοδήματος. 

- Τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχείρηση φορολογούνται αυτοτελώς. Στο φόρο που προκύπτει για το εισόδημα από ατομική αγροτική επιχείρηση εφαρμόζονται οι μειώσεις φόρου εισοδήματος. 

- Στην περίπτωση που αποκτάται εισόδημα από μισθούς και συντάξεις μαζί με εισόδημα ατομικής αγροτικής επιχείρησης, η μείωση φόρου υπολογίζεται μία φορά για το σύνολο των εισοδημάτων. 

- Στην περίπτωση που αποκτάται εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις ή και από ατομική αγροτική επιχείρηση μαζί με εισόδημα από λοιπές κατηγορίες, η μείωση του φόρου θα είναι αυτή που αναλογεί μόνο στο μέρος του εισοδήματος που προέρχεται αποκλειστικά από μισθωτή εργασία και συντάξεις ή και από ατομική αγροτική επιχείρηση.

Newmoney.gr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΣΧΟΛΙΟ
Εχει απομείνει σε αυτήν την χώρα κάποιος που να μην θεωρεί ότι η κυβέρνηση-συμμορία των κατακλέβει;
Αν υπάρχει κάποιος να πάνε τον εγκέφαλό του στο μουσείο για δείγμα λοβοτομημένου εγκαφάλου...
Η σύσταση συμμορίας συνίσταται στην σχέση (όπως έχουμε πει δεκάδες φορές) κράτους-τραπεζών με εντολές απευθείας από την Μαφία των Βρυξελλών και του Βερολίνου...

Πήγα σήμερα στην τράπεζα για μια μικρή ανάληψη ποσού...
Η ταμίας με ρώτησε γιατί δεν πήγα στο ΑΤΜ...
Της απάντησα ότι έχω ΜΟΝΟ βιβλιάριο κι όχι κάρτα...
- Αυτό απαγορεύεται μου είπε "ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΡΤΑ το λέει ο νόμος.."   
Της απάντησα ότι ΕΓΩ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΚΑΡΤΑ.....
- ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ μου είπε...
- Είναι ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ και ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ της είπα....
- Να την βγάλετε κι ας μην την χρησιμοποιείτε....
Ούτως ή άλλως κάποια στιγμή θα καταργηθούν τα βιβλιάρια.... μου είπε χαιρέκακα.
Μέχρι τότε της είπα δεν θα έχουμε ούτε λογαριασμούς γιατί θα τους μηδενίσουμε και θα τους κλείσουμε...
- ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ μου απάντησε...
Πολίτης χωρίς λογαριασμό δεν μπορεί να ζήσει βάσει του νόμου.... 

Υπάρχει έστω κι ένας που να θεωρεί ότι δεν έχουμε να κάνουμε με συμμορία;Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.