Τελευταίες αναρτήσεις

18 Απριλίου 2017

Το μέλλον της αποικίας και των σκλάβων χρέους

Γράφει ο Ιάκωβος Ιωάννου

Η σημερινή κυβέρνηση, η οποία είναι το «ερμαφρόδιτο κατασκεύασμα» της επιθετικής κατάληψης της μειοψηφικής αριστεράς από το πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ που εκδίωξε τελικά το βασικό της πυρήνα και συνεργάστηκε με την εθνικιστική δεξιά, τάσσεται σταθερά υπέρ των μνημονίων – έστω με τη μέθοδο του «τράβα με και ας κλαίω». 

Όσον αφορά τις «απειλές» του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις οποίες προϋπόθεση για να εφαρμόσει τα μέτρα που υπέγραψε για το 2019 και το 2020, όπου μάλλον δεν θα κυβερνάει ο ίδιος, είναι να έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζονται τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα συμφωνηθούν μετά την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, καλύτερα να μην τις σχολιάσουμε – μεταξύ άλλων επειδή μόνο και μόνο η λέξη «μεσοπρόθεσμα» τις αναιρεί, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που παριστάνει το λιοντάρι, βάζοντας αμέσως μετά την «ουρά κάτω από τα πόδια του».

Από την άλλη πλευρά, η αξιωματική αντιπολίτευση τοποθετείται φανατικά υπέρ των μνημονίων, προσποιούμενη ότι διαφέρει επειδή ισχυρίζεται πως υπάρχει ένα άλλο μείγμα πολιτικής – μέσω του οποίου τα μνημόνια θα μπορούσαν να είναι υποφερτά, καθώς επίσης πως η οικονομία μας θα είχε τη δυνατότητα να αναπτυχθεί αποτελώντας μία μοναδική ιστορική εξαίρεση, παρά τα τεράστια χρέη και την ολοκληρωτική απώλεια της πιστοληπτικής της ικανότητας. Τα δικά της ΜΜΕ πάντως ονειρεύονται εκλογές – έχοντας την ψευδαίσθηση πως η κυβέρνηση θα παραιτηθεί, επιτρέποντας τους τη νομή της εξουσίας. 

Το γερμανικό υπουργείο οικονομικών τώρα πιστεύει το ίδιο, υποσχόμενο σήμερα πως θα «αξιολογήσει το χρέος» (μία έκφραση που αδυνατούμε να καταλάβουμε), μόνο αφού εφαρμοσθούν οι μεταρρυθμίσεις – όπου, εάν υπαινίσσεται τη διαγραφή μέρους του, δεν θα ήταν η πρώτη φορά που θα έλεγε ψέματα, αφού το υπόσχεται σταθερά μετά το 2012, χωρίς ποτέ να κρατήσει το λόγο του. Πιστεύει επίσης πως μπορεί η χρεοκοπημένη Ελλάδα να έχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για πολλά χρόνια, παρά το ότι σχεδόν καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν το έχει καταφέρει μέχρι στιγμής, ενώ μόνο η Νορβηγία το πέτυχε για τρία έτη, όταν βρήκε πετρέλαιο. 

Παραδόξως λοιπόν μόνο το ΔΝΤ έχει αντίθετη άποψη, αναφέροντας τα εξής σε ελεύθερη απόδοση: "Η Ελλάδα δεν έχει βιώσιμο δημόσιο χρέος ούτε ιδιωτικό, δεν έχει βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, δεν έχει βιώσιμο κοινωνικό κράτος, δεν έχει βιώσιμο δημόσιο τομέα, δεν έχει βιώσιμο φορολογικό σύστημα, δεν έχει βιώσιμο πολιτικό σύστημα και δεν διαθέτει ούτε βιώσιμες τράπεζες". 

Εν τούτοις, όταν έχει απέναντι του την κυβέρνηση που απαιτεί τη μη συμμετοχή του στο πρόγραμμα (κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνη τη Γερμανία, προφανώς επειδή δεν θέλει να θεωρηθεί υπεύθυνη για τη δολοφονία της Ελλάδας – ενώ το έχει η ίδια διώξει από την Ευρωζώνη, τελευταία από την Πορτογαλία διευκολύνοντας την να το αποπληρώσει), δεν έχει άλλη δυνατότητα από το να διαπραγματεύεται με τη Γερμανία – γνωρίζοντας πως ο στόχος της καγκελαρίου είναι η καθυστέρηση για να διεξαχθούν οι εκλογές, χωρίς να δεσμεύσει τη χώρα της για το μέλλον αφού κανένας δεν ξέρει τα αποτελέσματα τους. 

Το πού θα καταλήξει πάντως η ελληνική τραγωδία, εάν δεν αντιδράσουν οι Πολίτες, είναι σχεδόν βέβαιο: σε ένα τέταρτο μνημόνιο, μέσω του οποίου οι δανειστές θα πληρώνουν μόνο τον εαυτό τους, όταν και όποτε δεν επαρκούν τα χρήματα που θα εισπράττουν από τη λεηλασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων (η ιδιωτική θα μεταβιβάζεται αφενός μεν στο κράτος μέσω των φόρων και από εκεί στους δανειστές, μεταξύ άλλων με τη βοήθεια κατασχέσεων και πλειστηριασμών, καθώς επίσης στις τράπεζες με την ίδια μέθοδο). 

Όσον αφορά τη λειτουργία του κράτους, συμπεριλαμβανομένων των τόκων των δανείων, τα έξοδα του θα εξασφαλίζονται από το ίδιο – το οποίο, όταν δεν τα καλύπτει, θα υποχρεώνεται να τα μειώνει με την πληρωμή χαμηλότερων μισθών και συντάξεων, με τον περιορισμό του κοινωνικού κράτους, με την αύξηση των φόρων κοκ. Φυσικά θα υποχρεωθεί η Ελλάδα στο παράλληλο νόμισμα του Σόιμπλε για να διευκολυνθεί η λεηλασία της, οπότε θα είναι τυπικά μόνο μέλος της Ευρωζώνης και της ΕΕ – με όλα τα μειονεκτήματα και χωρίς κανένα πλεονέκτημα, ενώ οι Έλληνες θα αντιμετωπίζονται σαν οικονομικοί μετανάστες δεύτερης κατηγορίας στην ίδια τους τη χώρα. 

Τι προβλέπω κλείνοντας για τους περισσότερους Έλληνες; Φαίνεται καθαρά από τα σχόλια τους. Όταν τους προτείνει κανείς τη ρήξη, λέγοντας πως είναι η τρίτη και τελευταία τους ευκαιρία, αντιδρούν λέγοντας πως θα τους εκδικηθούν οι δανειστές, ότι θα βάλουν τους Τούρκους να τους επιτεθούν, πως δεν θα έχουν γάζες τα νοσοκομεία, ότι τα σούπερ μάρκετ δεν θα έχουν χαρτί υγείας, πως θα πεινάσουν, ότι θα επικρατήσει η αναρχία, πως θα καταλυθεί η κατ’ επίφαση τάξη που βιώνουν σήμερα, αφού δεν γνωρίζουν τι θα τους συμβεί την άλλη ημέρα το πρωί κοκ.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.