18 Απριλίου 2017

ΛΙΒΙΑΧΟΒΟ ΛΕΝΕ ΤΟ ΜΟΙΡΟΛΟΓΙ

Μετά την πτώση της Μουργκάνας, Νοεμβριος 1948 (Εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ)  

Η παρουσίαση του νέου αυτού βιβλίου των Εκδόσεων ΠΕΛΑΣΓΟΣ έγινε την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017, 6.30΄μ.μ. στο Polis Art Cafe, (Στοά Βιβλίου). Ο κεντρικός παρουσιαστής του βιβλίου ήταν ο συγγραφέας - δημοσιογράφος ΖΑΧΟΣ  ΧΑΤΖΗΦΩΤΙΟΥ.

Συμπαρουσιάστριες ήταν οι ΝΑΓΙΑ  ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ (Ποιήτρια, Υπεύθυνη Λεσχών Ανάγνωσης Δυτικής Αττικής), η ΕΛΙΝΑ  ΜΑΣΤΕΛΛΟΥ - ΓΙΑΝΝΑΚΕΝΑ (Επιμελήτρια της Εκδόσεως) και η συγγραφέας ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΣΟΥΛΗ. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Β. ΚΑΤΣΙΒΑΡΔΑΣ, δικηγόρος.  Η Στεφανία  Ιωάννου Σούλη έγραψε το βιβλίο αυτό  προς τιμήν του αδικοσκωτομένου παππού της, Στέφου Σουλή, από το Ραδοβίζι της Ηπείρου.  Στην αίθουσα που γινόταν η παρουσίαση, ήταν παρόντες η αδελφή του Στέφου και ο γιος του Ιωάννης, ο πατέρας της συγγραφέως.

Τα γεγονότα που περιγράφει είναι όλα πραγματικά και αρχίζουν από την δράση των "ανταρτών", όπως αποκαλούσαν τότε τους κομμουνιστοσυμμορίτες. 

Μετά τήν πτώση τῆς Μουργκάνας, τέ­λη Ὀκτωβρίου τοῦ 1948, τμήμα τῆς 8ης Με­ραρχίας τοῦ ΔΣΕ, γνωστή στήν Ἤπειρο ὡς Δι­λοχία Πε­τρίτη ἤ Τάγμα Σουλίου, στρατοπε­δεύ­ει στά χωριά Ραδοβίζι καί Διχούνι (πρώ­ην Στριγανέτσι) τοῦ Νομού Ἰωαννίνων. Οἱ ἀντάρ­τες κρατοῦν αἰχμά­λωτους καί δύο στρατιώ­τες του Εθνικού Στρατού. Ο Στέφος, ένα καλόκαρδο 20χρονο παιδί, νιόπαντρος με ετοιμόγεννη γυναίκα, την Ρήνα, συνελήφθη από μία ομάδα "ανταρτών", την ώρα που έσπαιρνε στο χωράφι του. Αυτοί τον απήγαγαν στο στρατόπεδό τους, τον έβαλαν μαζί με τους δύο στρατιώτες και τους είχαν όλους δεμένους πισθάγκωνα με συρματόσκοινα, πετώντας τους ένα ξεροκόμματο για τροφή. 

Η συγγραφέας περιγράφοντας τἱς ἐνα­γώνιες προσπά­θειες τῆς μάνας του καί τῆς ἐτοιμόγεννης γυ­ναίκας του νά τόν ἐλευθερώσουν, περιγράφει παράλληλα και τις άθλιες συνθήκες που ζούσαν όσοι ντόπιοι κάτοικοι δεν πρόλαβαν να δραπετεύσουν σε παρακειμενα χωριά που τα προστάτευε ο Εθνικός Στρατός.

Στις 20 Νοεμβρίου 1948, οι "αντάρτες" έφυγαν από το Ραδοβίζι προς άγνωστη κατεύθυνση, παίρνοντας μαζί τους και τους 3 αιχμαλώτους. Στην διαδρομή, βγήκε μπροστά τους η Ρήνα και τους παρακαλούσε να αφήσουν ελεύθερο τον άντρα της. Τότε ένας <αντάρτης> την χτύπησε δυνατά με τον υποκόπανο του όπλου του την κοιλιά της και αυτή σωριάστηκε αναίσθητη στο χώμα. Ευτυχώς, επέζησε και αργότερα γέννησε ένα αγόρι, που έμελε να γίνει ο πατέρας της συγγραφέως. Όσο για τους 3 αιχμαλώτους, τους πήγαν στο Λιβιάχοβο, τους πέρασαν από λαϊκό δικαστήριο και τους καταδίκασαν σε θάνατο.

Ο Μάρκος, ο πατέρας του Στέφου, πήγε στο Λιβιάχοβο στα μέσα Δεκεμβρίου 1948, βρήκε το νεκρό σώμα του παιδιού του δεμένο πισθάγκωνα μέσα σε ένα ρηχό τάφο και το έγδυσε, σε μία προσπάθεια να βρει την αιτία του θανάτου του. Καμιά πληγή δεν βρήκε, καμιά λαβωματιά, καμιά τρύπα από βόλι, πουθενά αίμα ξεραμένο. Όπως επιβεβαίωσαν, χρόνια μετά, 4 "αντάρτες", .εβαλαν τους 3 αιχμαλώτους να σκάψουν τους λάκους με τα χέρια τους, τους ρίξανε μέσα ζωντανούς και τους πλακώσνε με τις πέτρες.

Το βιβλίο αυτό είναι η καταγραφή των γεγονότων που σημάδευψαν την οικογένεια της συγγραφέως, το 1948 στο Ραδοβίζι της Μουργκάνας. Η οικογένεια Σουλή πλήρωσε τον άδολο πατριωτισμο της και την αγάπη της για την οικογένεια και την προστασία αυτής,  με αίμα. Οι μορφές των ηρώων της είναι βγαλμένες απο τις σελίδες αρχαίου δράματος. Το βιβλίο παραδίδεται ως ιερή παρακαταθήκη στην επόμενη γενιά.

Όπως είπε στην παρουσίαση η συγγραφέας, Στεφανία Σουλή, το βιβλίο, πέρα από την μυθιστορηματική αφήγηγη των γεγονότων που έζησαν οι 2 οικογένειες (του Στέφου και της Κατερίνας) στο Ραδοβίζι, περιέχει στοιχεία και από ιστορικές έρευνες που έχουν γίνει. 

Το βιβλίο είναι όντως ένα βιβλίο βαρύ και θλιβερό, ένα βιβλίο για τα αθώα θύματα της εποχής, τα οποία ήτανε χιλιάδες. Θα έπρεπε μια τέτοια ιστορία να βγει στο φως, γιατί για τα εγκλήματα στα οποία δεν αποδόθηκε ποτέ δικαιοσύνη, και η δημοσιότητα μιας τέτοιας ίστορίας είναι και αυτή μια μορφή δικαιοσύνης. Είπε επίσης "Βρήκα ένα βιβλίο ενός αριστερού αντάρτη δασκάλου το οποίο, διαβάζοντάς το, είδα ότι περιείχε μία δυσάρεστη έκπληξη. Υπήρχε το όνομα του παππού μου, τον οποίον οι "αντάρτες" τον είχανε στο παράρτημα των 'ηρώων' τους και τον είχανε ως ήρωα στρατολογημένο αντάρτη που έπεσε σε μάχη. Ένα έγκλημα που έγινε με αυτόν τον αποτρόπαιο τρόπο, προσπάθησαν να το κρύψουν μέσω ενός βιβλίου (αυτού του δασκάλου)".
 
ΘΩΜΑΊΣ  ΠΑΡΙΑΝΟΥ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.