Τελευταίες αναρτήσεις

1 Απριλίου 2017

Ραντεβού τέλη Μαρτίου 2019

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

Για τον Χριστόφορο Κολόμβο που αναζητούσε συντομότερη διαδρομή για την Ινδία αλλά τελικά ανακάλυψε την Αμερική λέγεται ότι όταν ξεκίνησε δεν ήξερε πού πήγαινε και όταν έφθασε δεν κατάλαβε πού έχει φθάσει. Κάπως έτσι μοιάζει και η δίχρονη διαπραγμάτευση για το Brexit που ξεκινά σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Μέι, καθώς η αβεβαιότητα σκιάζει και τις δύο πλευρές και το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε. των «27».

Αβεβαιότητα όχι τόσο για το αν το διαζύγιο ανάμεσα στις δύο πλευρές θα είναι βελούδινο-συναινετικό ή σκληρή πλήρης ρήξη, αλλά για σοβαρότερους εκατέρωθεν υπαρξιακούς λόγους: Στις 29 Μαρτίου του 2019 μια προθεσμία που μπορεί να παραταθεί αν συμφωνούν και οι δύο πλευρές ουδείς μπορεί σήμερα να εγγυηθεί ότι θα υπέχουν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ε.Ε. των «27» στη σημερινή τους σύνθεση και θεσμική πλαισίωση.

Είναι πολύ δύσκολο να φαντασθούμε το Brexit σαν μια κλειστή διαπραγμάτευση ανάμεσα σε δύο ομάδες, με επικεφαλής αντίστοιχα τον Βρετανό Ντέιβις και τον Γάλλο πρώην επίτροπο Μπαρνιέ, μια κλειστή διαπραγμάτευση που δεν θα επηρεάζεται από τους κραδασμούς των αναταράξεων και στις δύο πλευρές.

Μπορεί το Λονδίνο να επισείει την απειλή του σκληρού Brexit της αποχώρησης, δηλαδή χωρίς καν μια Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου αν στην πορεία της διαπραγμάτευσης καταστεί σαφές ότι την εκδοχή αυτή δεν πρόκειται να ακολουθήσουν η Σκοτία και η Βόρεια Ιρλανδία;

Μπορούν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο να αρνηθούν μια ειδική για το Ηνωμένο Βασίλειο Ειδική Σχέση, αν η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία και στη Γαλλία πυροδοτήσουν μια νέα ανάφλεξη στην κρίση της Ευρωζώνης που θα απειλεί την ίδια την επιβίωση της Ε.Ε.;

Σήμερα οι πιο ψύχραιμες φωνές μιλούν για πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος και για τις δύο πλευρές και τη Βρετανία και την Ε.Ε. σε περίπτωση σκληρού Brexit. Με το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα της Ιταλίας ωρολογιακή βόμβα ικανή να εκραγεί ανά πάσα στιγμή και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να «φλερτάρουν» με σενάρια επιστροφής στη λιρέτα η και καθιέρωσης παράλληλου με το ευρώ νομίσματος, υπάρχει χώρος για σενάρια τιμωρητικής προς το Λονδίνο συμπεριφοράς για παραδειγματισμό όσων μπουν στον πειρασμό να ακολουθήσουν τον δρόμο του;

Μπορεί να ξεγράψουν Βερολίνο και Παρίσι ελαφρά τη καρδία τη βαρύνουσα στρατιωτική ισχύ της Βρετανίας στην αναζήτηση κοινής άμυνας και ασφάλειας της Γηραιάς Ηπείρου;

Μπορεί το Βερολίνο που ασκεί για φέτος την Προεδρία της Ομάδας της G-20 και η Ιταλία που προεδρεύει της Ομάδας της G-7 να διακινδυνεύσουν πλήρες αδιέξοδο στις Συναντήσεις Κορυφής του Αμβούργου και της Ταορμίνα αντίστοιχα χωρίς να ζητήσουν τη συνδρομή του Λονδίνου, που είναι ο μόνος παράγων που μπορεί να μεσολαβήσει ανάμεσα στον Προστατευτισμό του Τραμπ και τους αμήχανους απέναντι στην επιθετική στάση της Ουάσιγκτον, Ευρωπαίους;

Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντιν Άτσεσον είχε διατυπώσει την ειρωνική διαπίστωση ότι η Βρετανία έχασε μια Αυτοκρατορία και ακόμη αψάχνει να βρεί ένα ρόλο.

Σήμερα με την αβεβαιότητα που σκιάζει την Ηπειρωτική Ευρώπη θα μπορούσαμε να πούμε ότι η «Δόλια Αλβιών» πήρε αποστάσεις ασφαλείας από μιά Ε.Ε. σε συνολική περιδίνηση την πιο κατάλληλη στιγμή.

Ούτως ή άλλως όπου και να βρίσκονται Ηνωμένο Βασίλειο και Ε.Ε. σε δύο χρόνια θα εξακολουθεί να ισχύει το γεωπολιτικό αυτονόητο ότι η ισορροπία στη Γηραιά Ήπειρο είναι αδιανόητη χωρίς την ενεργό παρουσία της Βρετανίας και της Ρωσίας, μια αλήθεια που επιβεβαιώνει η ιστορία των τελευταίων τριών αιώνων. Με την επίγνωση αυτής της αλήθειας ο Τσόρτσιλ κράτησε την ψυχραιμία του όταν η χώρα του έμεινε μόνη της τον Ιούνιο του 1940 μετά την ήττα της Γαλλίας από τη Γερμανία. 

Κατάλληλη στιγμή 

Σήμερα με την αβεβαιότητα που σκιάζει την Ηπειρωτική Ευρώπη θα μπορούσαμε να πούμε ότι η «Δόλια Αλβιών» πήρε αποστάσεις ασφαλείας από μια Ε.Ε. σε συνολική περιδίνηση την πιο κατάλληλη στιγμή. 

http://www.imerisia.grShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.