Τελευταίες αναρτήσεις

8 Απριλίου 2017

11 αλλόκοτα έθιμα στην Ιαπωνία που κανένας άλλος λαός δεν καταλαβαίνει

Αν κάποιος δώσει πουρμπουάρ αγοράζοντας ένα σνακ, το φάει στο δρόμο και επιπλέον αναφέρει τον αριθμό 4, ένα πράγμα θα εισπράξει στην Ιαπωνία. Αυστηρά βλέμματα και γκριμάτσες αποδοκιμασίας. 

Είναι μερικά μόνο από τα έθιμα της χώρας τα οποία δεν μπορεί να καταλάβει κανένας άλλος λαός. 

Οι Ιάπωνες έχουν έναν ιδιαίτερα αυστηρό κώδικα συμπεριφοράς, ο οποίος αφορά όλες τις πτυχές, από τα δώρα που πρέπει να κάνει κάποιος, μέχρι το πώς να τρώει τα νουντλς. 

1. Ο αριθμός 4 αποφεύγεται με κάθε τρόπο 

Η λέξη για τον αριθμό τέσσερα μοιάζει πολύ με εκείνη του θανάτου. Για τους Ιάπωνες είναι κάτι σαν το 13 για τους Δυτικούς. 

Θεωρείται εξαιρετικά γρουσούζικος αριθμός και χρησιμοποιείται όσο λιγότερο γίνεται. 
Ακόμη και στα ασανσέρ, μπορεί να λείπει ο τέταρτος όροφος. Σε άλλες, πιο ακραίες περιπτώσεις, δεν υπάρχουν καν ενδείξεις για τους ορόφους 40-49. 

Μάλιστα το 49 θεωρείται ακόμη πιο γρουσούζικος αριθμός, γιατί ακούγεται σαν τη φράση που σημαίνει «πόνος μέχρι θανάτου». 

2. Είναι εξαιρετικά αγενές το φύσημα της μύτης δημοσίως

Πρέπει απλά να περιμένει κάποιος να βρεθεί μόνος για να το επιχειρήσει. Οι Ιάπωνες θεωρούν αποκρουστική ακόμη και την εικόνα ενός μαντηλιού. 

3. Το πουρμπουάρ μπορεί να αντιμετωπιστεί ως προσβολή 

Θεωρείται ως κάτι αγενές ή ακόμη και ταπεινωτική κίνηση. Μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και κάποιοι Ιάπωνες φτάνουν στο σημείο να κυνηγούν τους ξένους, για να τους δώσουν πίσω τα χρήματά τους. 

4. Θεωρείται βρώμικο να τρως και να περπατάς 

Αυτή τη συνήθεια των δυτικών την επικρίνουν οι Ιάπωνες αυστηρά. Επίσης, θεωρείται αγένεια η κατανάλωση τροφίμων σε δημόσιο χώρο, ή σε τρένα. Υπάρχουν μικρές εξαιρέσεις σε αυτό τον κανόνα, όπως για παράδειγμα το παγωτό. 

5. Υπάρχουν υπάλληλοι που σπρώχνουν τον κόσμο για να χωρέσουν σε ένα γεμάτο βαγόνι 

Οι «Oshiya» φορούν στολές, λευκά γάντια και καπέλα και η δουλειά τους είναι να σπρώξουν τον κόσμο μέχρι να χωρέσουν όλοι στα γεμάτα στοιβαγμένους επιβάτες βαγόνια του μετρό τις ώρες αιχμής. Καθήκον τους είναι να φροντίσουν ώστε να μην εγκλωβιστεί κάποιος στις πόρτες που κλείνουν. 

6. Ο κόσμος συνηθίζει να κοιμάται στο τρένο, ακουμπώντας στον διπλανό 

Αν κάποιος άγνωστος ακουμπήσει το κεφάλι του στον ώμο σας, μέσα στο τρένο και κοιμηθεί, μην διαμαρτυρηθείτε. Είναι κάτι που συνηθίζεται σε αυτή τη χώρα. 

7. Υπάρχουν παντόφλες μόνο για το μπάνιο

Είναι σύνηθες να φορά ένας επισκέπτης παντόφλες μπαίνοντας σε ένα γιαπωνέζικο σπίτι, σε παραδοσιακό εστιατόριο, ναό και καμιά φορά σε μουσεία και γκαλερί. Ομως, υπάρχουν και συγκεκριμένες παντόφλες που υπάρχουν μόνο για το μπάνιο. 

8. Προσφέρουν πάντα δώρο στον οικοδεσπότη 

Είναι τιμή η πρόσκληση στο σπίτι κάποιου στην Ιαπωνία και για αυτό πάντα ο καλεσμένος πρέπει να πάει με δώρο. Μάλιστα το περιτύλιγμά του πρέπει να είναι ιδιαίτερα περιποιημένο, με όσο το δυνατόν περισσότερες κορδέλες. Επίσης, ποτέ δεν πρέπει κάποιος να αρνηθεί το δώρο που του προσφέρουν, αν και πρέπει πρώτα να διαμαρτυρηθεί έντονα. 

9. Είναι αγένεια να σερβίρει κανείς στο ποτήρι του 

Σε άλλες χώρες, είναι πρέπον να σερβίρει κανείς πρώτα τους άλλους και μετά τον εαυτό του. Στην Ιαπωνία όμως, δεν πρέπει ποτέ να γεμίσει μόνος του το ποτήρι του. Επίσης, πρέπει όλοι να περιμένουν να πει κάποιος «Kanpai» (στην υγειά μας) πριν πιει. 

10. Το ρούφηγμα των νουντλς είναι ευγενική χειρονομία 

Επιπλέον, δείχνει ότι ευχαριστήθηκε κάποιος το γεύμα του. Μάλιστα, αν τα νουντλς δεν καταναλωθούν με… θορυβώδη τρόπο, μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν άρεσαν στον καλεσμένο. 

11. Είναι συνηθισμένος ο ύπνος σε ξενοδοχεία κάψουλες 

Είναι φτηνά καταλύματα για όσους θέλουν μόνο ένα μέρος για να κοιμηθούν. Κυρίως επιχειρηματίες, που ξενύχτησαν και έχασαν το τελευταίο τρένο με το οποίο θα επέστρεφαν στο σπίτι. Οι κάψουλες δεν είναι μεγαλύτερες από ένα φέρετρο και τα κρεβάτια είναι το ένα δίπλα στο άλλο.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.