Τελευταίες αναρτήσεις

6 Μαΐου 2017

Το «ξεπούλημα» της Μακεδονίας μας και η χαλιναγώγηση των Eλλήνων δημοσιογράφων

Του Χρήστου Μαζανίτη* 

Ήταν 11 Μαρτίου 2017 όταν στο Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών αποκαλύφθηκε το μέγεθος μίας εν εξελίξει απόπειρας καταστρατήγησης κάθε διεθνούς συνθήκης αλλά και του τρόπου άσκησης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. 

Η ονομασία των Σκοπίων 

Κι αν επί 15 μήνες το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ, με ευθύνη της ηγεσίας του, δεν είχε συνεδριάσει, στις 11 Μαρτίου είχαν λόγο σοβαρό να θυμηθούν (!) ότι υπάρχουν εκλεγμένα όργανα, που πρέπει να λειτουργήσουν. 

Στις 18-19 Μαΐου είχε αποφασιστεί να διοργανωθεί στην Αθήνα το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΕΟΔ). Επισημαίνεται ότι η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΕΣΥ είναι από τις ιδρυτικές Ενώσεις της ΕΟΔ. 

Κι αν η διοργάνωση αυτή αποτελούσε μία πρώτης τάξης ευκαιρία ώστε η ΕΟΔ να καταστεί κοινωνός των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα, όπως φίμωση Μέσων Ενημέρωσης, στοχοποίηση συναδέλφων από κυβέρνηση και κυβερνητικά κέντρα, κατάργηση του αγγελιοσήμου και ισοπέδωση κάθε εργατικού κι εργασιακού κεκτημένου, κάποιοι είχαν αντίθετη άποψη. 

Μέλος της ΕΟΔ – όχι όμως ιδρυτικό - είναι και τα Σκόπια. Μόνο που από τον Ιούνιο του 2015, στην επίσημη ιστοσελίδα αναγράφονται ως «Μακεδονία»! (το link εδώ). 

Το Ιστορικό 

Η διοργάνωση στην Αθήνα της ετησίας Γενικής Συνέλευσης στην ΕΟΔ άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι μιας περίεργης-τουλάχιστον- ιστορίας που όσο απίστευτο κι αν ακούγεται ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και την Ένωση Συντακτών Μακεδονίας Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ). 

Έκπληκτος ο δημοσιογραφικός κόσμος, η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΕΣΥ διαπίστωσαν ότι στη Συνέλευση της ΕΟΔ στο Μαυροβούνιο τον Ιούνιο του 2015 είχε υιοθετηθεί ψήφισμα, με το οποίο η ΕΟΔ αναγνωρίζει τα Σκόπια ως «Μακεδονία». 

Οι καταγγελίες που ακούστηκαν στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι της Ελλάδας σε εκείνη τη Συνέλευση, (σ.σ. ο ένας προέρχεται από την ΕΣΗΕΜΘ , που είναι και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΟΔ, και η εκπρόσωπος από την ΕΣΗΕΠΗΝ που εκπροσωπούσε την ΠΟΕΣΥ) φέρονται να μην έκαναν ουδεμία έγγραφη παρέμβαση με τις ελληνικές θέσεις. Επιπλέον δεν ενημέρωσαν εγγράφως τις ελληνικές Ενώσεις για τα ψήφισμα που είχε υιοθετηθεί στην επίμαχη Συνέλευση.

Πιθανότατα μόνο η ΕΣΗΕΜΘ να γνώριζε και δεν μάλλον δεν έδειχνε να ενοχλείται! Όμως, η ΕΟΔ ως όφειλε εξέδωσε ανακοίνωση κι από εκεί, μετά από σχεδόν δύο έτη απραγίας φθάσαμε στο πρόσφατο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ, με αφορμή την διοργάνωση της ετήσιας συνέλευσης της ΕΟΔ στην Αθήνα. 

Οι οργισμένες αντιδράσεις που έλαβαν χώρα στη συνεδρίαση οδήγησαν στη μεταφορά της συνέλευσης από την ΕΟΔ στο Κουκουριστώ ενώ αποφασίστηκε να αποσταλεί επιστολή με την οποία να εκφράζεται το αίτημα των Ελλήνων Δημοσιογράφων να αντικατασταθεί άμεσα το «Μακεδονία» από τον διεθνώς αναγνωρισμένο όνομα «FYROM». 

Για το σκοπό αυτό, μετά από πιέσεις, η ΠΟΕΣΥ υπέβαλλε σχετικό ψήφισμα που θα ανακαλούσε το προηγούμενο. 

Επιπλέον, αποφασίστηκε να μεταβεί τον Μάιο στο Βουκουρέστι ισχυρή ελληνική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους Πρόεδρους όλων των Ελληνικών Ενώσεων προκειμένου να υποστηριχτεί το ψήφισμα με τον καλύτερο και πλέον επίσημο τρόπο. Ταυτόχρονα, εστάλη ενημερωτική επιστολή σε όλα τα μελή της ΕΟΔ και στην ηγεσία της Διεθνούς Ομοσπονδίας (ΔΟΔ) με την οποία καταγράφεται το διπλωματικό ατόπημα της ΕΟΔ και ενημερώνονται οι Ευρωπαϊκές Ενώσεις ότι κατά παράβαση των αρμοδιοτήτων τους, ένα συνδικαλιστικό όργανο παρεμβαίνει και καταργεί αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Κι αν ως εδώ είναι… καλά, η υπόθεση έχει κι άλλα επεισόδια. 

Η «Χάρτα της Ειδομένης» 

Στις 28 Απριλίου 2017 η ΕΣΗΕΜΘ εξέδωσε μία υπερήφανη ανακοίνωση σχετικά με εκδήλωση, που έλαβε χώρα στην Ιταλία, παρουσία βουλευτών κι ευρωβουλευτών για την προώθηση της «Χάρτας της Ειδομένης». Πρόκειται για μία σειρά άρθρων – οδηγού με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών και τον τρόπο που θα πρέπει οι δημοσιογράφοι να ασκούν τα καθήκοντά τους. 

Τι αναφέρουν όμως μεταξύ άλλων τα άρθρα αυτά; 

ΑΡΘΡΟ 4: Οι δημοσιογράφοι «πρέπει να συμβουλεύονται εμπειρογνώμονες και στελέχη ΜΚΟ που γνωρίζουν το θέμα». 

Με απλά λόγια, οι ΜΚΟ – πέραν των όσων έχουν κατά καιρούς γραφτεί από αξιόλογους συναδέλφους για τον ρόλο τους, τη δράση τους αλλά και την εμπλοκή στελεχών από την πολιτική ζωή της χώρας – πλέον θα έχουν έναν υπερ-ρόλο αρχισυντάκτη, που θα υποδεικνύουν πώς θα γράφεται τι. 

ΑΡΘΡΟ 8: «Δεδομένου  ότι  η  ελληνική  πολιτεία  αναγνωρίζει  μόνον  την  ύπαρξη μουσουλμανικής μειονότητας, ενώ ελληνικές και διεθνείς ΜΚΟ υποστηρίζουν ότι υπάρχουν εθνοτικές, γλωσσολογικές και θρησκευτικές μειονότητες στην Ελλάδα, που υπόκεινται σε συμπεριφορές διάκρισης, τα ΜΜΕ οφείλουν να προσεγγίζουν με ευαισθησία ανάλογα θέματα, σεβόμενοι τα δικαιώματά τους». 

Με απλά λόγια, τίθεται θέμα ύπαρξης μειονοτήτων στην Ελλάδα, κάτι που δημιουργεί στο ελάχιστο διπλωματική αναταραχή και προφανώς απειλή για το Σύνταγμα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. 

Γι’ αυτά τα άρθρα, λοιπόν, είναι υπερήφανη η ΕΣΗΕΜΘ αλλά και ορισμένοι από την ηγεσία της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ, που στέκονται αρωγοί ή εγκληματικά απαθείς, ώστε η «Χάρτα της Ειδομένης» να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της δημοσιογραφικής δεοντολογίας αλλά και της ελληνικής διπλωματίας. (Ολόκληρη η «Χάρτα» στο link αυτό) 

Επικίνδυνα παιχνίδια 

Με οριακή πλειοψηφία, η «Χάρτα της Ειδομένης» απορρίφθηκε από την ΠΟΕΣΥ και συμφωνήθηκε η σύνταξη και αποστολή επιστολής προς την ΕΟΔ που θα ενημερώνει γι’ αυτήν την απόφαση. Παρά ταύτα, απτόητη η ΕΣΗΕΜΘ εξακολουθεί να περιφέρει ανά την Ευρώπη τη «Χάρτα» της και το «Παρατηρητήριο» της και να διαλαλεί την υπερεξουσία ορισμένων ΜΚΟ στους δημοσιογράφους και την ύπαρξη μειονοτήτων στην Ελλάδα πέραν της μουσουλμανικής.

Αλλά στο σημείο αυτό νέα παρατράγουδα ξεκινούν... 
Σε πρόσφατη συνεδρίαση της ΠΟΕΣΥ ζητήθηκε από τον Πρόεδρο η ανάκληση του ψηφίσματος! Έκπληκτο το Συμβούλιο έμαθε ότι το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ είχε αποφασίσει να μην παραστεί στο Βουκουρέστι να υπερασπιστεί το ψήφισμα για τη Μακεδονία μας. 

Αυτή η απόφαση αφενός ράγιζε την ενιαία εθνική γραμμή -πλην της ηγεσίας της ΕΣΗΕΜΘ(!) - αφετέρου συμπαρέσυρε και τις άλλες Ενώσεις σε μία άτοπη λογική του στυλ «μπορεί να το χάσουμε και άρα να μην πάμε»! Δεν πέρασε και πάλι οριακά. 

Η δικαιολογία που προέβαλε το Προεδρείο της ΕΣΗΕΑ σε αυτή την απόφαση ήταν ότι «δεν ασκεί εθνική πολιτική ή κάτι παρόμοιο»! Δηλαδή, το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ, θεωρεί ότι οι δημοσιογραφικές Ενώσεις της χώρας, η ΠΟΕΣΥ, οι Έλληνες Δημοσιογράφοι συνεπώς και οι Έλληνες, πρέπει αγόγγυστα να δεχθούν τόσο το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και μάλιστα να μετέχουν  - πληρώντας  διόλου ευκαταφρόνητα ποσά στην ΕΟΔ - σαν να μην τρέχει τίποτα. Έως ότου κάνουμε… lobby, ικανό να βάλουμε το ψήφισμα. 

Και κάπως έτσι αποφασίστηκε να σταλεί ακόμη μία επιστολή, συνοδευτική της προηγούμενης, στην οποία να εξηγείται ότι η απουσία γίνεται σε ένδειξη… διαμαρτυρίας! 

Η απόσυρση του ψηφίσματος δεν πέρασε οριακά από την ΠΟΕΣΥ αλλά φαίνεται πως θα είναι ένα αίολο ψήφισμα, αν κάτι δεν αλλάξει το ταχύτερο. 

Το εξωφρενικό είναι ότι υπάρχουν εκλεγμένα μέλη Διοικητικών Συμβουλίων και δη της Θεσσαλονίκης, που θεωρητικά είναι πιο ευαισθητοποιημένοι σε αυτό το θέμα, που μαζί με άλλους εκπροσώπους Ενώσεων θεωρούν ότι ως Έλληνες Δημοσιογράφους δεν πρέπει να μας απασχολεί το θέμα της ονομασίας παρά μόνο οι συνθήκες εργασίας των Σκοπιανών Δημοσιογράφων!  

Αναπάντητα Ερωτήματα 

Θα μπορούσαν να γραφούν και να καταγραφούν χιλιάδες λέξεις, φράσεις, επιχειρήματα. Όμως, για τα αυτονόητα, τα εθνικά συμφέροντα, τα κεκτημένα και την ελευθερία του λόγου οι μόνοι που μπορούν να φέρουν «επιχειρήματα», να εκτοξεύσουν κατηγορίες και να δώσουν «αγώνες» είναι μόνο εκείνοι που ονειρεύονται την αλλαγή των εθνικών συνόρων, την δημιουργία γκρίζων ζωνών εντός της Επικράτειας, την οριοθέτηση και χαλιναγώγηση των δημοσιογράφων κι εν τέλει την φίμωση του Τύπου, της κατάλυση του Συντάγματος και της Δημοκρατίας. 

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι αμείλικτα:
  • Προς τι η σπουδή της ΕΣΗΕΜΘ για την «Χάρτα της Ειδομένης» και η επιμονή επί των συγκεκριμένων άρθρων, παρά το γεγονός ότι έχουν απορριφθεί από το Γενικό Συμβούλιο κι εν τέλει από την ΠΟΕΣΥ κι έχουν καταγγελθεί στην ΕΟΔ; Σημειώνεται ότι η ηγεσία της ΕΣΗΕΜΘ έχει ως «σημαία» της την «Χάρτα» και στο ετήσιο ημερολόγιο που κυκλοφόρησε.
  • Προς τι η άρνηση ορισμένων από την ηγεσία της ΕΣΗΕΜΘ και της ΕΣΗΕΑ να γίνουν όλες οι ενέργειες, ακόμη και με την φυσική παρουσία του ΔΣ, στο συνέδριο στο Βουκουρέστι, ώστε να υποστηριχθούν οι Ελληνικές θέσεις;
  • Προς τι η άρνηση του Προεδρείου της ΕΣΗΕΑ να παραστεί στο συνέδριο και να δώσει αγώνα υπέρ των ελληνικών κεκτημένων; Γιατί αυτή η εγκληματική αδιαφορία;
  • Τι ενέργειες έκαναν η ηγεσία της ΠΟΕΣΥ όταν αποκαλύφθηκε η συντονισμένη (;) περίεργη απόκρυψη σε βαθμό παραπλάνησης εκ μερους συγκεκριμενων μελων του ΔΣ για ψήφισμα τον Ιούνιο του 2015 , οπότε η ΕΟΔ πήρε την απόφαση αναγνώρισης των Σκοπίων ως «Μακεδονία»; Ζητήθηκαν εξηγήσεις; Καταγγέλθηκαν; Άραγε, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και το Μέγαρο Μαξίμου, είναι ενήμεροι γι’ αυτές τις ενέργειες ορισμένων συνδικαλιστών; Κι αν ναι, τι έχουν κάνει;
* Ο Χρήστος Μαζανίτης είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ και του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ, εκλεγμένος με την παράταξη «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι»
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.