Τελευταίες αναρτήσεις

6 Μαΐου 2017

Αμφίρροπη προβλέπεται η αναμέτρηση μεταξύ Λεπέν και Μακρόν στο β΄ γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών

Γράφει ο ΘΕΟΦΑΝΗΣ Θ. ΓΚΑΤΖΗΣ
Οικονομολόγος-Διεθνολόγος, Aρθρογράφος

ΜsC Σχεδιασμός και Ανάπτυξη του Τουρισμού και Πολιτισμού, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,
Εmail: theofanis28@gmail.com 

Στο παρόν άρθρο θα επιχειρηθεί να αναλυθεί το αποτέλεσμα του α΄ γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών και παράλληλα να προβούμε σε εκτίμηση του νικητή του β΄ γύρου αυτών παρουσιάζοντας τις προεκλογικές εξαγγελίες των δύο υποψηφίων της Λεπέν και του Μακρόν. 

Το πρώτο συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι  ότι το 45% των ψηφοφόρων επέλεξε αντισυστημικούς υποψηφίους που χαρακτηρίζονται ως ευρωσκεπτικιστές και είναι πολέμιοι της παγκοσμιοποίησης, καθότι η Λεπέν που διακηρύττει την αποστροφή της στην ΕΕ  υποσχόμενη  δημοψήφισμα για έξοδο της Γαλλίας από αυτήν αν η ΕΕ δεν αποδεχτεί τη διαμόρφωση μιας χαλαρής σύνδεσης με τη Γαλλία εντός έξι μηνών επέλεξε το 21,30% των ψηφοφόρων!

Ακόμη, τον ακροαριστερό υποψήφιο Μελανσόν, που εναντιώνεται στους θεσμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ επέλεξε  το 19, 58% και τον υποψήφιο Νικολά Ντιπόν-Ενιάν (υποστηρικτή της Λεπέν στο β΄ γύρο) που είναι θερμός υποστηρικτής της εξόδου  της Γαλλίας από την ευρωζώνη (FREXIT) το 4,70%

Παρατηρούμε λοιπόν ότι οι απόψεις του Μελανσόν και της Λεπέν είναι ταυτόσημες σε αρκετά σημεία οπότε οι οπαδοί του πρώτου είναι πιθανό αν στραφούν στην επιλογή της Λεπέν στο γύρο ή να απέχουν από αυτόν και ένα μικρότερο ποσοστό να επιλέξουν τον έτερο υποψήφιο Μακρόν που είναι εκλεκτός του συστήματος (πρώην μεγαλοτραπεζίτης) και βαθιά ευρωπαϊστής!

Επιπρόσθετα, ο δεξιός υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν που έλαβε το 20,01% των ψήφων διαθέτει ιδέες στο πεδίο της οικονομίας που ταυτίζονται με τον υποψήφιο και φαβορί για την προεδρία Μακρόν (φιλελεύθερες), ενώ οι προεκλογικές του εξαγγελίες στα κοινωνικά θέματα (π.χ. τρομοκρατική αναχαίτιση) συνδέονται με την Λεπέν, οπότε οι ψηφοφόροι του είναι το ίδιο πιθανό να υποστηρίξουν είτε Μακρόν, είτε Λεπέν στο δεύτερο γύρο. 

Τέλος, οι ψηφοφόροι του σοσιαλιστή Μπενουά Αμόν που συγκέντρωσε το 6,36% είναι λογικό κατά μεγάλο βαθμό να στραφούν προς την υποψηφιότητα που πριν από κάποιους μήνες ήταν υπουργός Οικονομικών του σοσιαλιστή Προέδρου Ολάντ. Από τα άνω συνάγεται ότι θα είναι αμφίρροπη η αναμέτρηση  και δεν πρέπει αν αποκλειστεί η νίκη της Λεπέν, παρότι οι δημοσκοπήσεις δεικνύουν ότι ο Μακρόν υπερέχει αισθητά έναντι της Λεπέν καθώς λαμβάνει ποσοστά 60-64% έναντι  36-40% της Λεπέν. Εν κατακλείδι, η απάντηση για το ποιος ή ποια θα είναι η επόμενος/ επόμενη ένοικος του Ελιζέ θα δοθεί στις 7 Μαΐου.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.