Τελευταίες αναρτήσεις

8 Μαΐου 2017

Καταρρέουν οι «σταθερές» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Του Κωνσταντίνου Χολέβα*

Επί 20 περίπου χρόνια η εξωτερική πολιτική μας βασίσθηκε σε ορισμένες παραδοχές, οι οποίες τελικά αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές. Πρέπει το συντομότερο να συνειδητοποιήσουμε τις αλλαγές στη γειτονιά μας και να αναπροσαρμόσουμε την τακτική μας.

Πρώτη «σταθερά», η οποία καταρρέει, είναι η ελπίδα για εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας. Οι οπαδοί αυτής της αντιλήψεως πίστεψαν ότι, αν η Ελλάς βοηθήσει την Τουρκία να ενταχθεί στην Ευρ. Ένωση, θα έχουμε δίπλα μας ένα γείτονα λιγότερο επιθετικό και περισσότερο συνεργάσιμο. Σήμερα  η ωραία παράσταση έλαβε τέλος. Η ημιδικτατορική Τουρκία του Ερντογάν ετοιμάζεται να επαναφέρει τη θανατική ποινή, ενώ καθημερινά διώκει και φυλακίζει τους πολιτικούς αντιπάλους του καθεστώτος.

Ούτε η Ευρ. Ένωση ούτε η Τουρκία ενδιαφέρονται πλέον για προενταξιακές συνομιλίες. Εμείς τί θα κάνουμε; Αφού το θηρίο δεν εξημερώνεται οφείλουμε να αλλάξουμε πορεία. Η πρότασή μου είναι να αυξήσουμε τη στρατιωτική θητεία, να ενισχύσουμε την άμυνα των συνόρων μας στο Αιγαίο και στη Θράκη και να παύσουμε να ελπίζουμε στον «ρεαλιστή» Ερντογάν. Οι Κεμαλιστές μάς απειλούσαν με casus belli αν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα. Τώρα το καθεστώς Ερντογάν θέτει για πρώτη φορά διεκδίκηση για κατοικημένο νησί. Το Αγαθονήσι ας μάς αφυπνίσει. Και επιτέλους ας σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα παιχνίδια με την αναθεώρηση της σχολικής Ιστορίας. Εθνικό φρόνημα αναπτύσσεις όταν διδάσκεις τους ήρωες του Μαραθώνα και του 1821 και όχι όταν περιγράφεις αναλυτικά ποια εμπορεύματα διακινούσε τον 19ο αιώνα το λιμάνι του Πειραιά.

Δεύτερη «σταθερά»  που καταρρέει είναι η αντίληψη ότι το Κυπριακό θα το λύσουν οι δύο κοινότητες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Αποδεικνύεται ότι ακόμη και ο δήθεν ήπιος Ακιντζί είναι όργανο της Άγκυρας και εκφράζει τη βούληση του τουρκικού στρατού κατοχής, ο οποίος παραμένει στην Κύπρο. Ο Ακιντζί στήριξε την επιθυμία της Άγκυρας για την διατήρηση των εγγυήσεων, δηλαδή επιθυμεί την παραμονή του κατοχικού Αττίλα και στη νέα Κύπρο, η οποία προβλέπεται να αντικαταστήσει τη σημερινή Κυπριακή Δημοκρατία. Επί πλέον ο Τουρκοκύπριος εντολοδόχος του Ερντογάν απαίτησε να έχει λόγο για τον τρόπο που διδάσκουν την Ιστορία τους στα σχολεία οι Έλληνες της Κύπρου. 

Σκεφθείτε τί θα γίνει να επικρατήσει μία λύση τύπου Αννάν! Είναι, λοιπόν, ανάγκη η Αθήνα και η Λευκωσία να απαγκιστρωθούν από το σχέδιο λύσης που υπάρχει στο τραπέζι και να διακηρύξουν ότι δεν γίνεται συζήτηση αν δεν αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα. Η ελληνική πρόταση να προβλέπει την πλήρη εφαρμογή του Κοινοτικού Κεκτημένου με δικαίωμα των Ελληνοκυπρίων να κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλο το νησί τους. Προς το παρόν πρέπει να επανενεργοποιήσουμε το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου και να αξιοποιήσουμε τη συνεργασία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. 

Τρίτη «σταθερά», που αποδεικνύεται λανθασμένη, είναι η αντίληψη ότι με την Αλβανία οι σχέσεις μας θα βελτιώνονται σταδιακά και το μόνο που χρειάζεται είναι να θυμίζουμε κατά καιρούς τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών. Ο Πρωθυπουργός Ράμα μάς προσγειώνει απότομα. Αλλοιώνει δημογραφικά τις  περιοχές της Ελληνικής Μειονότητας, προωθεί το όραμα της Μεγάλης Αλβανίας και θέτει συνεχώς ζήτημα επιστροφής των Τσάμηδων εγκληματιών πολέμου. Απαιτείται μία διαφορετική αντίδραση από την Ελλάδα, η οποία θα βασίζεται στην Ιστορία και στο Διεθνές Δίκαιο. Ας επαναφέρουμε, λοιπόν, το αίτημα για Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου εντός αλβανικού εδάφους, με βάση το Πρωτόκολλο της Κερκύρας του 1914. 

Η τέταρτη «σταθερά»,  που απεδείχθη... ασταθής, είναι η πολιτική μας προς τα Σκόπια. Συζητούμε τα τελευταία χρόνια για παραχώρηση του ονόματος Μακεδονία με γεωγραφικό προσδιορισμό και προωθούμε κάποια ατελέσφορα Μέτρα Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης. Με όλα αυτά οι ψευδομακεδόνες αποθρασύνηκαν ακόμη περισσότερο και κακοποιούν την Ιστορία μας. Εξ άλλου οι πρόσφατες ταραχές  και οι απαιτήσεις των Αλβανών για καθεστώς ισότιμης μεταχείρισης, μάς φέρνουν αντιμέτωπους με το ερώτημα αν η ΠΓΔΜ θα συνεχίσει να υπάρχει ως ενιαίο κράτος ή μήπως θα διαλυθεί μεταξύ Αλβανίας, Βουλγαρίας και Σερβίας. Η πρότασή μου είναι να σταματήσουμε κάθε συζήτηση για παραχώρηση του ονόματος και της ιστορίας της Μακεδονίας σε ένα κράτος με αβέβαιο μέλλον. Επιπλέον θεωρώ ότι συμφέρον της Ελλάδος είναι να αποκτήσει μία ομοσπονδιακή μορφή το κράτος των Σκοπίων (καντονοποίηση). Έτσι θα φανεί ότι οι λεγόμενοι «Μακεδόνες»  αποτελούν μειοψηφία μεταξύ Αλβανών, Βουλγάρων, Ελλήνων, Σέρβων κ.ά., άρα δεν δικαιούνται να επιβάλουν το όνομά τους σε ένα πολυεθνικό κράτος. 

Θαρσείν χρη. Ας μην μένουμε προσκολλημένοι σε ξεπερασμένες αντιλήψεις και ας εφαρμόσουμε μία δυναμική εξωτερική πολιτική. 

*Ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας είναι πολιτικός επιστήμων. 

Πηγή: Λιμπεράλ
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.