20 Μαΐου 2025

Στη Μικρά Ασία: Ανακαλύφθηκε ο αρχαιότερος πολιτισμός στον κόσμο

Ο πολιτισμός, ηλικίας περίπου 11.500 ετών, φαίνεται να ήταν ο πρώτος στον κόσμο που ανέπτυξε μνημειώδη αρχιτεκτονική, εκλεπτυσμένη γλυπτική και προηγμένη τεχνολογία κατασκευής λίθων. Οι νέες ανακαλύψεις έχουν τεράστια διεθνή σημασία, γράφει η βρετανική independent. 
 
Φαίνεται επίσης ότι ήταν ο πρώτος ανθρώπινος πολιτισμός που ανέπτυξε μεγάλους οικισμούς – πόλεις με πληθυσμό έως και χίλιους κατοίκους.
 
Μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί περίπου 30 οικισμοί και οι αρχαιολόγοι αναμένουν να βρουν τουλάχιστον 30 ακόμη. 
 
Σήμερα, οι τουρίστες μπορούν να επισκεφθούν πολλά αξιοθέατα που εξερευνώνται αυτήν τη στιγμή – συμπεριλαμβανομένων των Καραχάν Τεπέ και Γκιόμπεκλι Τεπέ και (μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου) του Σαϊμπούρτς, του Τσακμακτεπέ, του Σεφέρ Τεπέ και άλλων – και να εξερευνήσουν το εξαιρετικό μουσείο, που βρίσκεται στην πόλη Σανλιούρφα, το οποίο περιέχει γλυπτά και άλλα εντυπωσιακά ευρήματα. 
 
Διπλάσια ηλικία από την Αίγυπτο 
 
Παρόλο που οι δύο τοποθεσίες ανασκάφηκαν τη δεκαετία του 1990, κανείς σε εκείνο το στάδιο δεν συνειδητοποίησε ότι αντιπροσώπευαν έναν μεγάλο και προηγουμένως άγνωστο αρχαίο πολιτισμό που κάλυπτε πάνω από 2.000 τετραγωνικά μίλια. 
 
Είναι περισσότερο από διπλάσια παλαιότερα από την αρχαία Αίγυπτο ή ακόμα και το Στόουνχεντζ και σχεδόν πέντε φορές παλαιότερα από την κλασική Ελλάδα. 
 
Ο πολιτισμός που ανακαλύπτεται σταδιακά φαίνεται να ήταν ο πρώτος που δημιούργησε σύνθετη αρχιτεκτονική – με υπόγεια δωμάτια με θόλους σκαλισμένους σε πέτρα (σχεδόν σίγουρα εξοπλισμένους με οροφές) και μεγάλες τελετουργικές αίθουσες, πλάτους έως και 20 μέτρων, αρχικά με τεράστιες στέγες από ξύλο, καλάμια και λάσπη, που στηρίζονταν σε περίτεχνα διακοσμημένους πυλώνες ύψους έως και 20 μέτρων. 
 
Οι ανασκαφές αποκαλύπτουν επίσης ότι οι άνθρωποι της Λίθινης Εποχής που έχτισαν τις πρώτες γνωστές εξελιγμένες κατασκευές της ανθρωπότητας πριν από περίπου 115 αιώνες στη Μικρά Ασία ήταν επίσης γλύπτες. 
 
Τα τελευταία δύο χρόνια, αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν σε διάφορες τοποθεσίες έχουν φέρει στο φως γιγάντια γλυπτά, συμπεριλαμβανομένου ενός αγάλματος ύψους 2,45 μέτρων. 
 
Άλλα γλυπτά που ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνουν εικόνες λεοπαρδάλεων, κροκοδείλων, φιδιών, βοοειδών, αγριογούρουνων, γυπών, άλλων πτηνών, αγριοκάτσικων, βατράχων και σκορπιών. 
 
Είναι πιθανώς σημαντικό ότι τα περισσότερα από τα ζώα που απεικονίζονταν θεωρούνταν σωματικά πολύ ισχυρά και επικίνδυνα.
 
Μερικοί πίνακες απεικονίζουν ανθρώπους μεταμορφωμένους ή μεταμφιεσμένους σε τέτοια ζώα – και επομένως είναι πιθανό τα γλυπτά να αποτελούν προσπάθειες να επιτραπεί στους ανθρώπους να αξιοποιήσουν πνευματικά τις δυνάμεις των ζώων (ή να εκφράσουν τις τοτεμικές πεποιθήσεις των ανθρώπων ότι τελικά κατάγονταν από τόσο ισχυρά πλάσματα). 
 
Αλλά πολλά άλλα γλυπτά απεικόνιζαν ανθρώπινα κεφάλια – και ορισμένα δωμάτια σε ορισμένους από τους ανασκαμμένους οικισμούς ήταν γεμάτα με δεκάδες πραγματικά ανθρώπινα κεφάλια. 
 
Αγάλματα με εστίαση στην ανθρώπινη γονιμοποίηση 
 
Ο πολιτισμός, γνωστός σήμερα με τουρκική ονομασία ως πολιτισμός Τας Τεπελέρ («Πέτρινοι Λόφοι (Τύμβοι)»), είχε επίσης κάποιο είδος συστήματος πεποιθήσεων που επικεντρώνεται στη γονιμότητα. Μέχρι στιγμής, σε αρκετές τοποθεσίες, οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει πολύ μεγάλα αγάλματα που απεικονίζουν άνδρες να κρατούν τα πέη τους. 
 
Σε ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό παράδειγμα, ένας άνδρας απεικονίζεται σε ημισκελετική μορφή – επομένως είναι πιθανό το σεξουαλικά σαφές γλυπτό, που στεγάζεται σε ένα προφανώς τελετουργικό κτίριο, να αντιπροσώπευε τον βασικό ρόλο του νεκρού προγόνου στην προώθηση της ανθρώπινης γονιμότητας μεταξύ των ζώντων απογόνων του (ή εναλλακτικά την ακραία παράδοση της τελετουργικής νηστείας). 
 
Βρέθηκε επίσης μια σεξουαλικά άσεμνη εικόνα μιας γυναίκας – τα πόδια ανοιχτά, με σκόπιμα επιμηκυμένα γεννητικά όργανα. 
 
Στοιχεία από τοποθεσίες που βρίσκονται υπό έρευνα υποδηλώνουν ότι ο πολιτισμός των 11.500 ετών δεν ήταν μόνο αρχιτεκτονικά και καλλιτεχνικά προηγμένος, αλλά και κοινωνικά εξαιρετικά πολύπλοκος και ανεπτυγμένος. 
 
Πράγματι, ορισμένα αντικείμενα φέρουν πάνω τους κάτι που φαίνεται να είναι σύμβολα – και ορισμένοι ειδικοί αξιολογούν τώρα την πιθανότητα ο πολιτισμός να ανέπτυξε μια πολύ πρώιμη μορφή ιδεογραφικής γραφής. 
 
Οι πληροφορίες που θα ληφθούν από τις τρέχουσες ανασκαφές είναι πιθανό να αποδειχθούν απαραίτητες για την κατανόηση της προέλευσης του ανθρώπινου πολιτισμού. 
 
Ο πολιτισμός της μικρασιατικής λίθινης εποχής, που αποκαλύπτεται τώρα στον κόσμο, είναι σημαντικός για τρεις βασικούς λόγους. Καταρχάς, είναι ο παλαιότερος πραγματικά εκλεπτυσμένος κοινωνικά πολύπλοκος ανθρώπινος πολιτισμός που έχει ανακαλυφθεί ποτέ.
 
Δεύτερον, είναι το παλαιότερο γνωστό παράδειγμα μνημειώδους αρχιτεκτονικής και μεγάλων οικισμών στην ανθρώπινη ιστορία.
 
Και τρίτον, αντιπροσωπεύει την ευθραυστότητα τέτοιων πολιτισμών – επειδή, παρά το γεγονός ότι διήρκεσε έως και 1500 χρόνια, κατέρρευσε και εξαφανίστηκε χωρίς ίχνος, μέχρι την πρόσφατη ανακάλυψή του. 
 
Στις περισσότερες περιπτώσεις, αν και οι ανθρώπινοι απόγονοι συνέχισαν να υπάρχουν, οι πολύπλοκες κοινωνίες και οι πολιτισμοί τους απλώς δεν υπήρχαν. 
 
Στο παλαιότερο παράδειγμα – αυτό που ερευνάται αυτή τη στιγμή από Τούρκους, Βρετανούς και άλλους αρχαιολόγους – η εκλεπτυσμένη μνημειακή αρχιτεκτονική δεν επανεμφανίστηκε πουθενά στον κόσμο μέχρι 3500 χρόνια αργότερα (όταν η εκλεπτυσμένη αρχιτεκτονική και ο πρώιμος αστικισμός άρχισαν να εμφανίζονται ξανά – αυτή τη φορά στο νότιο Ιράκ. 
 
Αν και ο μικρασιατικός πολιτισμός της λίθινης εποχής τελικά κατέρρευσε (πριν από περίπου 10.000 χρόνια), άκμασε για περίπου 1.500 χρόνια. 
 
Φαίνεται ότι ήταν ένας σχετικά σταθερός πολιτισμός για το μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξής του – και ο πληθυσμός του φαίνεται να ζούσε σε αυτό που μπορεί να ήταν ένας πραγματικός Κήπος της Εδέμ. 
 
Το φαγητό ήταν άφθονο – και πρόσφατα ανακαλυφθέντα αρχαιολογικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι έτρωγαν άγρια ​​ελάφια, αγριογούρουνα, γαζέλες, άλογα, γιγάντια βοοειδή, άγρια ​​πρόβατα, κουνέλια και κατσίκες. 
 
Επιπλέον, ζούσαν σε καλοχτισμένα σπίτια σε συχνά σχεδιασμένους και καλοσχεδιασμένους οικισμούς – και ζούσαν σε φαινομενικά ειρηνικές και καλά οργανωμένες κοινωνίες. 
 
Αν και για το μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξης του πολιτισμού δεν είχαν καμία γνώση των μετάλλων ή ακόμα και της κεραμικής, μπορούσαν να κατασκευάσουν οτιδήποτε χρειάζονταν από πέτρα, κόκαλο, ξύλο, δέρμα ζώων, καλάμια και φυτά. 
 
Για αυτούς, η πέτρα ήταν ο χάλυβας, το πλαστικό και η πορσελάνη της εποχής τους. Χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή όμορφα κατασκευασμένων μπολ, πιάτων, γλυπτών, εργαλείων, όπλων και εξαιρετικών κοσμημάτων (μερικές φορές φτιαγμένων από νεφρίτη!). 
 
Αλλά ο προϊστορικός Κήπος της Εδέμ προέκυψε από πολύ πιο δύσκολες εποχές. Επειδή οι ρίζες του πολιτισμού τους βρίσκονται στην ικανότητα των προγόνων τους να προσαρμοστούν σε μια περίοδο 1.200 ετών κλιματικής επιδείνωσης – μια επιστροφή στις συνθήκες της παγετώδους εποχής που τους ανάγκασαν ξαφνικά να προσαρμοστούν και να εκσυγχρονιστούν. 
 
Στην έρευνα εκτός από τους Τούρκους αρχαιολόγους, συμμετέχουν Βρετανοί, Γερμανοί και Ιάπωνες ακαδημαϊκοί – και οι Κινέζοι θα βοηθήσουν από αυτό το καλοκαίρι. 
 
Βρετανοί αρχαιολόγοι εργάζονται σε διάφορες πτυχές της έρευνας – και ο καθηγητής Ντάγκλας Μπερντ του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, κορυφαίος ειδικός στη Νεολιθική, ηγείται της ανασκαφής στην κρίσιμη τοποθεσία Τας Τεπελέρ που ονομάζεται Μεντίκ Τεπέ. 
 
Η ανάπτυξη της κατοικημένης ζωής στην περιοχή «οδήγησε στην ταχεία ανάπτυξη μνημειώδους αρχιτεκτονικής που αντιπροσωπεύει τους πρώτους εταιρικούς θεσμούς του κόσμου και μεγάλα, λειτουργικά, τελετουργικά κτίρια ως μέρος εκτεταμένων κοινοτικών δικτύων», δήλωσε ο καθηγητής Μπερντ. 
 
Τους τελευταίους 22 μήνες, οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν έναν από τους μεγαλύτερους χώρους του πολιτισμού Taş Tepeler, το Gebeklitepe, ανακάλυψαν το παλαιότερο γνωστό γλυπτό ζώου σε φυσικό μέγεθος (έναν τεράστιο πέτρινο αγριογούρουνο), ενώ στο κοντινό Karahantepe ανέσκαψαν έναν από τους χώρους της Λίθινης Εποχής και τους καλύτερους χώρους τελετουργίας στον κόσμο. οστά γύπα και νύχια αλεπούς (τα οποία ήταν προσαρτημένα στα δέρματά τους), καθώς και ειδώλια ζώων και 40 πέτρινα κύπελλα και πιάτα, διακοσμημένα με φιγούρες ζώων. 
 
Οι ανασκαφές σε δεκάδες βασικές τοποθεσίες στο Τας Τεπελέρ θα ξεκινήσουν ξανά σε λίγες μόνο εβδομάδες – και αναμένονται νέες σημαντικές ανακαλύψεις. 
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.