24 Μαΐου 2025
Το βέτο ως αναγκαίο εργαλείο διαπραγμάτευσης με την ΕΕ
Γράφει ο ΡΟΥΠΑΣ ΗΡΑΚΛΗΣ
Ξαφνικά το περιβάλλον αλλάζει. Οι διεθνείς εξελίξεις θέτουν την συνοχή της ΕΕ υπό αμφισβήτηση. Σε τέτοιο βαθμό που εύλογα τίθεται το ερώτημα αν η “έλευση” Τραμπ θα αποτελέσει το “πρόσχημα” για μία νέα αναδιάταξη εσωτερικής ισχύος των χωρών της ΕΕ με σαφή χαρακτηριστικά επιπλέον ισχυροποίησης μίας κλειστής ομάδας εις βάρος του συνόλου.
Ο πρόεδρος Τραμπ εξήγγειλε την “Liberation Day” για την Αμερικανική οικονομία. Η Ευρώπη – αν και θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένη – βρέθηκε ξαφνικά σε ένα άγνωστο περιβάλλον “προστατευτισμού”. Ως επακόλουθο, διαμορφώνονται οι αναγκαίες συνθήκες επαναχάραξης των εμπορικών αναπτυξιακών, οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών των χωρών της Ευρώπης. Κατά συνέπεια, η ΕΕ θα αναγκαστεί να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, γεγονός που θα φέρει νέες ισορροπίες στη βιομηχανία και τη μεταποίηση, προκαλώντας ευρύτερη αναδιάταξη πολιτικών, κοινωνικών και διακρατικών συσχετισμών.
Μπροστά στον κίνδυνο αυτό, ίσως τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος η Κυβέρνηση να διαμορφώσει την σχέση της χώρας με την ΕΕ σε νέα βάση, με πιο “αντιδραστικά” χαρακτηριστικά με στόχο την – μέσω ενισχυμένης διαπραγμάτευσης – επίτευξη των αναγκαίων προσαρμογών, με βάση τις ιδιαιτερότητες της χώρας και μόνον. Ίσως βρισκόμαστε στο σημείο εκείνο καμπής, όπου η χρήση του “βέτο” θα πρέπει να αποτελέσει το νέο δυναμικό στοιχείο στις “διεκδικήσεις” μας έναντι των εταίρων.
Καθίσταται αναγκαιότητα για την χώρα μας η συμμετοχή της στην νέα εσωτερική διαπραγμάτευση με τα “όπλα” που τις δίδονται για τον επαναπροσδιορισμό – αν όχι την μερική “ακύρωση” – των υφιστάμενων δεδομένων, βάσει των οποίων αναδεικνύονταν επί δεκαετίες η πολιτική της ΕΕ. Οι έννοιες “κοινή βιομηχανική και αγροτική πολιτική”, που σε κάθε περίπτωση δεν αναδείκνυαν παρά ελάχιστα κοινά οφέλη για όλα τα μέλη της ΕΕ, θα χάσουν με ραγδαίους ρυθμούς την ισχύ τους στο υπό διαμόρφωση νέο περιβάλλον.
Η διαμόρφωση μίας πιο “δυναμικής” διαπραγματευτικής τακτικής θα πρέπει να αξιολογηθεί με όρους “κόστους-οφέλους”. Η περίοδος είναι κατάλληλη να γίνει μία συνολική αξιολόγηση του κατά πόσο τα οφέλη από την μη εναρμόνιση με ορισμένες ευρωπαϊκές οδηγίες, μη ευνοϊκές για την χώρα, καλύπτουν τα όποια πρόστιμα τυχόν επιβάλλονται για την μη εναρμόνιση. Πιθανώς να αναδειχθεί το γεγονός ότι αν αναλύσουμε σειρά μέτρων και κανόνων που προωθούνται από την ΕΕ εδώ και χρόνια, θα φανεί πως μεγάλος αριθμός των πολιτικών, που προωθούνται, δεν στοχεύουν στο συνολικό θετικό αποτύπωμα για όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά για εκείνες που “ελέγχουν” τα κανάλια της γραφειοκρατίας.
Η προσέγγιση της Ελλάδας
Ας υποθέσουμε, κατά συνέπεια, ότι αλλάζουμε τακτική προσέγγιση ως χώρα. Έχει υπολογισθεί ποιο θα ήταν το κόστος της μη προσαρμογής της Ελλάδος προς Οδηγίες της ΕΕ; Ποιο θα ήταν το όφελος της στάσης αυτής; Με δεδομένο ότι η ανάπτυξη της χώρας – ειδικά με την νέα διεθνή πραγματικότητα – αποτελεί το διαχρονικό ζητούμενο. Πόσο επιβαρύνουν την ανάπτυξη της χώρας οι διάφορες οδηγίες, κανόνες και νόμοι, που αποφασίζονται κατά πλειοψηφία με γνώμονα τα συμφέροντα των ισχυρών του Βορρά; Την ίδια στιγμή που οι εκπρόσωποί μας στα διεθνή φόρα μάλλον προάγουν την έννοια των “δημοσίων σχέσεων”, παρά πολιτικές προς όφελος της χώρας.
Έχει αναλυθεί σε ποιο βαθμό το πεδίο των ψηφισμένων προσαρμογών συνολικά – χωρίς να αναδεικνύουν το εκσυγχρονιστικό στοιχείο, ούτε να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ομογενοποίηση των λειτουργιών των κρατών μελών – έρχονται σε αντίθεση με την υγιή αναπτυξιακή κουλτούρα της χώρας; Έχει προβληματιστεί κανείς διαχρονικά στις κυβερνήσεις, σε ποιο βαθμό “επιβαλλόμενες” οδηγίες διαμορφώνουν πεδία συγκεντρωτισμού, κοινωνικών ανισορροπιών και αποκλεισμών;
Ας εξετάσουμε, λοιπόν, μήπως για ένα τύπου ελληνικό “liberation day” έχει φθάσει ο καιρός να γίνει σε βάθος ανάλυση των πραγματικών επιπτώσεων των μέχρι σήμερα ευρωπαϊκών οδηγιών. Να γίνει η καταμέτρηση κόστους-οφέλους (cost-benefit), με στόχο η έννοια της διαπραγμάτευσης να αποκτήσει στοιχεία δυναμικής παρέμβασης. Άλλωστε, μετά τους υπό διαμόρφωση νέους όρους του παγκόσμιου εμπορίου, η συνολική επιβίωση της ΕΕ φαίνεται πλέον να μην αναδεικνύεται ως Συλλογική στόχευση. “Περνάει”, πλέον, μέσα από την επιβίωση κάθε κράτους ξεχωριστά. Μέσα από την προώθηση συνθηκών και οδηγιών “διαπάλης” με τα πλέον αδύναμα κράτη.
Διαπραγμάτευση με δυναμική παρέμβαση
Σε ενδεχόμενη τέτοια μέτρηση υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να αναδειχτεί το οξύμωρο, ότι δεν είναι λίγες οι φορές που Οδηγίες αφαιρούσαν και αφαιρούν από μία εθνοκεντρική ανάπτυξη. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της αντιαναπτυξιακής χρήσης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Κατά συνέπεια, ο “εγκλωβισμός” των αναπτυξιακών πολιτικών της χώρας σε ένα έμμεσα επιβαλλόμενο από την ΕΕ περιβάλλον – ελλείψει ουσιαστικού αναπτυξιακού αφηγήματος – οδηγεί, για άλλη μία φορά, στην επιβεβαίωση του γεγονότος ότι για όλο τον Νότο το “Σύμφωνο Σταθερότητας” είναι εξαιρετικά περιοριστικό και πλέον ανεπίκαιρο.
Για να είναι δυνατή όμως η παραγωγική “αντιπαράθεση” εντός της ΕΕ, θα έπρεπε η κυβέρνηση να είχε προσδιορίσει το διαπραγματευτικό της στίγμα πριν χρόνια. Προκύπτουν, κατά συνέπεια τα εξής ερωτήματα: Ποιες οι περιπτώσεις όπου η κυβέρνηση διαφοροποιήθηκε διεκδικώντας ρυθμίσεις προς όφελος της χώρας και μόνον; Σε ποια σημεία χρησιμοποίησε το βέτο ως “εργαλείο διαπραγμάτευσης”; Πότε ενημερώνεται ο πολίτης για τις θέσεις της χώρας και πότε αυτές εισακούσθηκαν; Σε ποια πλατφόρμα ενημέρωσης παρατίθενται οι προτάσεις της χώρας, που δεν “πέρασαν” και τους λόγους που αυτό έγινε; Ποιες προϋποθέσεις έθετε η κυβέρνηση μέχρι σήμερα προκειμένου να ψηφίσει θέσεις που απετέλεσαν Ευρωπαϊκή πολιτική; Ποια αντισταθμιστικά οφέλη έλαβε για την θετική της προσέγγιση επί των προτάσεων;
Ερωτήματα για τα οποία ουδέποτε έχει υπάρξει ενημέρωση για να γνωρίζει ο πολίτης το βάθος της “διαπραγματευτικής διάθεσης” ή αδυναμίας της χώρας. Καθίσταται, πλέον, εμφανές πως η μέχρι σήμερα στάση της χώρας, ως προς τη διαμόρφωση των πλαισίων πολιτικής της ΕΕ, πρέπει να αλλάξει ως προς το ύφος, αλλά και τους όρους διαπραγμάτευσης, που να αναδείξουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα προς όφελος της μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής πορείας, με όποιος τρόπους και “μεθοδεύσεις” έχει στα χέρια της η Κυβέρνηση. Μόνον τότε, ίσως ξεπεράσουμε τις αδυναμίες μας σε δεδομένη επόμενη διεθνή κρίση.
Κατηγορία Θέματος
Διεθνείς Σχέσεις,
Εθνικά Θέματα,
Ειδήσεις-Πολιτική
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)
1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.
1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου