14 Ιανουαρίου 2025

ΠΕΡΣΕΑΣ: ΓΟΡΓΟΝΟΦΟΝΟΣ ΚΑΙ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΗΣ (1ον)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων
 
Ο Περσέας υπήρξε σημαντική προϊστορική μορφή. Έλληνας και όχι Πέρσης. Αυτός έδωσε το όνομα του στην Περσία, το σημερινό Ιραν. Περιφερόμενος στη θάλασσα μέσα σε ένα κιβώτιο (βάρκα της εποχής θα ήταν) μαζί με την μητέρα του Δανάη βρέθηκε στη Σέριφο. 
 
Τους βρήκε ο ψαράς Δίκτυς και τους πήρε στο σπίτι του. Τον μεν Περσέα τον υιοθέτησε και τον μόρφωσε στον ναό της Αθηνάς, της δε Δανάης ανέλαβε την επιμέλεια. Ο αδελφός του Πολυδεύκης ήταν βασιλεύς του νησιού και ήθελε να νυμφευθεί την Δανάη όταν ενηλικιώθηκε αλλά εύρισκε εμπόδιο τον Περσέα. Κάποια μέρα Πολυδεύκης κάλεσε φίλους και τον Περσέα σε ευωχία (γλέντι) με έρανο για το γάμο της Ιπποδάμειας κόρης του Οινομάου. Ο Περσέας τον ρώτησε τι πρέπει να προσφέρει; Και ο Πολυδεύκης του ζήτησε έναν ίππο. Ο Περσέας του λέγει: Εγώ θα σου προσφέρω και την Κεφαλή της Μέδουσας. Την επομένη μέρα πήγε ο Περσέας τον ίππον, αλλά ο Πολυδεύκης δεν τον δέχθηκε και εζήτησε και την κεφαλή της Μέδουσας σύμφωνα με την υπόσχεση του, διαφορετικά θα πάρει την μητέρα του. 
 
Δεσμευθείς από την υπόσχεση και μη δυνάμενος να την εκπληρώσει, διότι ήταν έργο ακατόρθωτο, αποτραβηγμένος στην ακτή έπεσε σε βαθιά θλίψη και συλλογισμό. Τότε φανερώθηκε μπροστά του ο Ερμής και η Αθηνά και του υποσχέθηκαν ότι θα τον οδηγήσουν στο ταξίδι για την κοπή της κεφαλής της Γοργόνας. Ήρθαν στις νήσους Γραίες, μετά στις ανώνυμες Νύμφες, οι οποίες είχαν την Κυνέη (είδος σάκου), τα φτερωτά πέδιλα και την κίβηση. Φόρεσε ως περικεφαλαία την Κυνέη για να είναι αθέατος, την κίβηση στους ώμους ως φαρέτραν, τα δε πέδιλα στα πόδια για να ίπταται. Έλαβε και την αδαμάντινη Αρπην από τον Ερμή και την ανέμισε στον αέρα και πέρασε τον Ωκεανό, όπου έπιασε τη Γοργόνα στον ύπνο και για να μην την αντικρίσει, διότι διαφορετικά κινδύνευε να απολιθωθεί αν θα την κοίταζε κατάματα, χρησιμοποίησε την ασπίδα της Αθηνάς σαν κάτοπτρο. Αυτή του διεύθυνε το χέρι προς τον τράχηλο της Γοργόνας και της έκοψε το κεφάλι με την Αρπην, το έβαλε στην κίβηση και αναχώρησε για την Σέριφο. 
 
Εδώ προκύπτουν τα εξής ερωτήματα-σχόλια:
 
1/ Τι ήταν τα φτερωτά πέδιλα με τα οποία πεταξε ο Περσέας σε υπερπόντιες χώρες; Πήγε στα νησιά Γραίες, στις Νύμφες και εκείθεν στον Ατλαντικό ωκεανό προς συνάντηση της Γοργόνας. Πτήσεις έκαναν τότε οι θεοί. Όπως αναφέρει ο Ομηρος όταν ο Αχιλλέας ζήτησε από την μητέρα Θέτιδα να μεσολαβήσει στον Δία για την Χρυσηίδα του είπε: «ο Ζεύς είναι σε ταξίδι στην Αιθιοπία» η οποία τότε θεωρείτο η Ινδία;. 
 
2/ Τι ήταν η Κυνέη με την οποία ο Περσέας έγινε αθέατος; Είχαν εκείνη την εποχή ανακαλύψει προηγμένη «stealth” τεχνική με μία περικεφαλαία; 
 
3/ Τι ήταν η αδαμάντινη Άρπη; Αυτή εικάζεται ότι έχει να κάνει με ακτίνες που θα κατηύθυναν το χέρι του Περσέα χωρίς να βλέπει απευθείας την Γοργόνα, αλλά μέσω της χάλκινης ασπίδας και να φθάσει την Άρπη στο σωστό σημείο του λαιμού και να την αποκεφαλίσει. Σαν να λέμε σήμερα ένα είδος ρομποτικής χωρίς ηλεκτρομαγνητικά κύματα. 
 
4/ Τι ήταν η κίβυση στην οποία έβαλε το δηλητηριώδες κεφάλι της Γοργόνας; Μήπως ήταν ένας αποστειρωμένος και απομονωμένος από το περιβάλλον χώρος; 
 
5/ Πάντα να εκπληρώνεις την υπόσχεση σου (μην τάξεις στο μικρό παιδί κουλούρα και στον άγιο κερί) Από τον μικρό μπορεί να γλυτώσεις από τον άγιο ποτέ. 
 
6/ Ποτέ μη χάνεις το θάρρος σου. Στο τέλος θα βρεις τη λύση. 
 
Αναφερόμαστε σε προκατακλυσμιαία εποχή της βασιλείας του Δία που αρχίζει 35.000 Π.Ε και νεώτερα. Να σημειώσουμε ότι ο Περσεύς είναι γιος του Δία και της Δανάης.
 
Ακόμη και σαν αντικείμενα φαντασίας τα γραφόμενα δείχνουν ότι οι άνθρωποι εκείνοι ήταν προφητικοί σε τεχνικές που σήμερα έχουν γίνει πράξη. 
Εχει συνέχεια...
 
(12/1/25) 
 
* Αμφικτύων ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης 
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
amphiktyon@gmail.com 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.