13 Ιανουαρίου 2025

Η “Γαλάζια Πατρίδα” ασκείται για απόβαση σε ελληνικό μικρό νησί – Μπορούμε να την αποτρέψουμε;

 
Και σενάριο απόβασης και κατάληψης νησιού περιλάμβανε η τουρκική άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα”, με την συμμετοχή πάνω από 100 πολεμικών σκαφών, 80 εναέριων μέσων και 20.000 χιλιάδων στρατιωτών. Μάλιστα, το συγκεκριμένο σενάριο της άσκησης μεταδόθηκε σε προκλητικό τόνο από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, που όπως αναμένονταν κάλυψαν εκτενώς την ναυτική άσκηση.
 
«Να πούμε πως σε φάση της άσκησης προβλέφθηκε η απόβαση στο νησί. Ειδικές δυνάμεις έφτασαν στο νησί “Γιλάντζικ” (μικρό Φιδονήσι στα ελληνικά, τουρκική νησίδα που βρίσκεται στα ανοιχτά της ακτής του Aksaz) με ελικόπτερο και αργότερα στην παραλία, έκαναν απόβαση τα αποβατικά σκάφη και τα αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα Zaha» ανέφερε χαρακτηριστικά το δίκτυο Haber Global. Το νησί υποτίθεται είχε καταληφθεί από τον “εχθρό”.
 
«Στο πλαίσιο της Άσκησης “Γαλάζια Πατρίδα-2025” πραγματοποιήθηκε επιτυχής Αμφίβια Επιδρομή από τις Μονάδες Αμφίβιων Επιχειρήσεων μας. Οι πεζοναύτες μας, τόσο με ελικόπτερα όσο και με τα ZAHA (αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα), προσέγγισαν σε εχθρικούς στόχους που χτυπήθηκαν από αέρος με ελικόπτερα, κράτησαν την παραλία και κατέλαβαν το νησί», ανέφερε στην ανακοίνωση του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, δίνοντας στην δημοσιότητα το κάτωθι βίντεο: 
Παρά τις προσδοκίες για “ήρεμα νερά”, η τουρκική απειλή παραμένει, μας το υπενθυμίζουν εξάλλου οι ίδιοι που ζητούν λύση “πακέτο” με την Ελλάδα, δηλαδή μαζί με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών να τεθούν και ζητήματα αποστρατιωτικοποίησης, και κυριαρχίας ακόμα και κατοικημένων νησιών! Βεβαίως, η τουρκική στρατιωτική απειλή εστιάζεται στα πολλά μικρά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και δεν είναι καθόλου τυχαία η προβολή της συγκεκριμένης επιχείρησης της άσκησης. 
 
Κάποια από αυτά τα νησιά βρίσκονται δυτικότερα από τα μεγάλα νησιά και ως εκ τούτου είναι τα λιγότερο ευπρόσβλητα. Όμως, όσα μικρά νησιά βρίσκονται πλησίον των τουρκικών ακτών είναι εύκολος στόχος απόβασης για δημιουργία τετελεσμένου. Να θυμίσουμε ότι η Άγκυρα διεκδικεί σαν “τουρκικά” 152 μικρά νησιά και βραχονησίδες.
 
Οι τουρκικές διεκδικήσεις 
 
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε: «Η Ελλάδα παραβιάζει τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων που αποστρατιωτικοποιούν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, διότι εκτελεί στρατιωτικές ασκήσεις στα νησιά Σαμοθράκη, Χίο, Ικαρία, Λήμνο, Λέσβο, Σάμο, Τήλο, Χάλκη, Καστελλόριζο και Πάτμο. Επειδή τα νησιά αυτά έχουν, βάση των Συνθηκών, καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, απαγορεύεται να περιλαμβάνονται σε στρατιωτικές ασκήσεις ή εκπαίδευση». 
 
Τα νησιά αυτά περιλαμβάνονται στην λίστα EGAYDAAK που έχει συνταχθεί από τις τουρκικές υπηρεσίες από το 1996, την χρονιά που η Τουρκία έχει θέσει θέμα “γκρίζων ζωνών”. Το αρκτικόλεξο EGAYDAAK (Egemenligi Anlasmalarla Yunanistan’a devredilmemis Ada Adacik ve Kayaliklar) υποδηλώνει νησιά και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα (σύμφωνα με τους Τούρκους) δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με συμφωνίες. Σε μία υποθετική περίπτωση σύρραξης, κύριοι στόχοι θα είναι αφενός το σύμπλεγμα του Καστελλορίζου (λόγω απόστασης και ΑΟΖ), αφετέρου τα 152 EGAYDAAK.
 
Πολλά από αυτά είναι ακατοίκητα, άνυδρα, και στερούμενα υψηλής χλωρίδας, γεγονός που δεν προσφέρεται για άμυνα. Το ίδιο ισχύει και για όποιον τα καταλάβει. Ο επιτιθέμενος μπορεί ίσως εύκολα να τα καταλάβει, αλλά δεν μπορεί να παραμείνει επ’ αυτών εκτός αν είναι διατεθειμένος να καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την στήριξη τους. Επιπλέον τα ακατοίκητα νησιά μπορούν να δεχτούν καταιγισμό ναυτικών και αεροπορικών πληγμάτων, αλλά και βολές πυροβολικού από κοντινά μεγαλύτερα νησιά, χωρίς φόβο πρόκλησης φίλιων απωλειών.
 
Πιθανοί στόχοι είναι και οι Φούρνοι, η Θύμαινα, οι Οινούσσες, το Αγαθονήσι, η Σύρνα, η Κίναρος, το Γυαλί, το Πλατύ, η Καλόλιμνος, το Φαρμακονήσι, οι Αρκοί, όλα στη λίστα των “τουρκικών νησιών υπό ελληνική κατοχή”! Πρόβλημα είναι τα μικρά νησιά που κατοικούνται και η κατάληψη των οποίων δεν είναι απλά θέμα γοήτρου ή απώλειας εδάφους, αλλά και ξένης κατοχής επί Ελλήνων πολιτών. 
 
Το αμυντικό τοπίο στα μικρά νησιά 
 
Τα μικρά νησιά είναι συνήθως βραχώδη με απόκρημνους ορεινούς και ημιορεινούς όγκους και με ελάχιστες προσφερόμενες για απόβαση παραλίες. Σε κάποια μόνο από το λιμάνι μπορεί να γίνει απόβαση, ενώ σε άλλα μόνο ελαφρά πλωτά μέσα ή ελικόπτερα μπορούν να αποβιβάσουν μικρά στρατιωτικά τμήματα. 
 
Το δίλημμα για την ΑΣΔΕΝ (Ανώτερη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων) που έχει επιφορτιστεί με την άμυνα στο Αιγαίο είναι πόσο θα διασπείρει τις δυνάμεις της και σε ποια νησιά, ποιες θα κρατήσει ως εφεδρεία και πως θα τις χρησιμοποιήσει. Τα μεγαλύτερα νησιά έχουν επαρκείς δυνάμεις για να αμυνθούν, προκαλώντας και σοβαρές απώλειες στον αντίπαλο. 
 
Σε μικρότερα νησιά, όμως, υπάρχουν δυνάμεις τάγματος, ή απλά φυλάκια με διμοιρία ή και ομάδα. Δηλαδή δυνάμεις που μπορούν να εξουδετερωθούν εύκολα, εάν ο εχθρός τα προσβάλει με πολύ ισχυρότερες δυνάμεις. Σε περίπτωση αιφνιδιαστικής απόβασης σε μικρό κατοικημένο νησί, θα χρησιμοποιήσει προπαρασκευαστικά πυρά για να “μαλακώσει” την άμυνα, χωρίς να υπολογίσει τις απώλειες αμάχων. Στο Καστελλόριζο, μάλιστα, πιθανόν να επιδιώξει τον αφανισμό των κατοίκων και τον αποικισμό του, ώστε να εδραιώσει την τουρκική κατοχή. 
 
Οι δάσκαλοι της άμυνας στα μικρά νησιά 
 
Η τέχνη της οχύρωσης και άμυνας μικρών νήσων έφτασε στο αποκορύφωμά της από τους Ιάπωνες. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αμύνθηκαν σε πλέγματα μικρών νησιών σε όλο τον Ειρηνικό, κάποια εκ των οποίων ήταν ηφαιστιογενή, ενώ άλλα κοραλιογενείς ατόλες. Στα βραχώδη νησιά, οι Ιάπωνες χρησιμοποίησαν στο έπακρο τη διαμόρφωση του εδάφους και όλα τα ντόπια υλικά για να δημιουργήσουν οχυρώσεις. Ελάχιστο σκυρώδεμα ή χάλυβας μπορούσε να προωθηθεί από την Ιαπωνία. Έσκαψαν το έδαφος, δημιουργώντας σήραγγες που συνέδεαν οχυρές αμυντικές θέσεις που παρείχαν αλληλοκαλυπτόμενα πυρά.
 
Τα όπλα καμπύλης τροχιάς, πυροβόλα και όλμοι, τάσσονταν στα πρανή λόφων πίσω από την κορυφογραμμή, έτσι ώστε τα ίδια να μπορούν να βάλουν, αλλά να μην είναι ορατά από τους Αμερικανούς παρατηρητές στις ακτές και να είναι δυσπρόβλητα από εχθρικά πυρά πυροβολικού, λόγω των χαρακτηριστικών της τροχιάς. Μέγιστη έμφαση δινόταν στην παραλλαγή των θέσεων, που με μεγάλη επιτυχία απέτρεπε τους Αμερικανούς πιλότους αναγνωριστικών αεροσκαφών να εντοπίσουν τον εχθρό. 
 
Οι αμυνόμενοι Ιάπωνες άφηναν τους Αμερικανούς να αποβιβαστούν στις ακτές και να συνωστίζονται εκεί πριν εξαπολύσουν καταιγιστικά πυρά με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Οι μονάδες πεζικού που είχαν θέση στα πρανή, ή και στα απέναντι αντιπρανή άφηναν τους Αμερικανούς να περάσουν ανάμεσα τους και τους χτυπούσαν όταν πλέον βρισκόντουσαν ανάμεσα σε πολλά διασταυρούμενα πυρά. Μεγάλη έμφαση δόθηκε και στην δημιουργία ψευδών θέσεων και οχημάτων για να προκαλούν άσκοπα πυρά από πλευράς των επιτιθεμένων.
 
Β’ Παγκόσμιος 
 
Στην περίπτωση του Αιγαίου, το ζήτημα είναι αν το πεζικό μπορεί να ανταπεξέλθει. Στο παρελθόν, υπήρξαν επιδρομές και καταλήψεις νήσων από τον Ιερό Λόχο και Βρετανούς κομάντος. Ταυτόχρονα υπήρξαν και οδυνηρές ήττες στην εκστρατεία του Τσώρτσιλ να καταλάβει τα Δωδεκάνησα, με την Μάχη της Λέρου (1943) να διδάσκεται μέχρι σήμερα. 
 
Οι επιτιθέμενοι Γερμανοί, κυρίως αλεξιπτωτιστές, παρά τις μεγάλες απώλειές τους, μπόρεσαν να χωρίσουν αρχικά στα δύο τις υπέρτερες δυνάμεις των αμυνομένων Βρετανών και Ιταλών που είχαν συμμαχήσει. Η έλλειψη επικοινωνιών, όμως, λειτούργησε εις βάρος των αμυνομένων. Οι βρετανικές και ιταλικές δυνάμεις βρέθηκαν διεσπαρμένες στο νησί και παρά την αριθμητική τους υπεροχή αποκόπηκαν και συνελήφθησαν τμηματικά. 
 
Μονάδες δεν είχαν καμία επαφή με τα ανώτερα κλιμάκια, ούτε εικόνα για την εξέλιξη της μάχης. Το ιταλικό πυροβολικό σπατάλησε τα πυρομαχικά του και το βρετανικό ναυτικό δεν μπόρεσε να ανεφοδιάσει τους αμυνομένους. Η Λουφτβάφε απέκτησε σύντομα την αεροπορική υπεροχή, προκαλώντας μεγάλες απώλειες στους αμυνομένους και βυθίζοντας πολλά πλοία, μεταξύ των οποίων και το ελληνικό αντιτορπιλικό “Βασίλισσα Όλγα”. 
 
Όροι για επιτυχή άμυνα μικρών νησιών 
 
Το νέο δόγμα που εξήγγειλε ο υπουργός Άμυνας, προβλέπει αντιπλοϊκούς πυραύλους που θα καλύπτονται από κατά τόπους αντιαεροπορικούς και αντί–drone θόλους, σπαρμένους σε όλο το Αιγαίο, ειδικά το Ανατολικό (καθώς δεν διαθέτουμε πυραυλική τεχνογνωσία θα πρέπει να αγοράσουμε δεκάδες αντιπλοϊκούς πυραύλους, που σε κάθε περίπτωση κοστίζουν λιγότερο από μία μεγάλη πλατφόρμα μάχης, πχ φρεγάτα). 
 
Βεβαίως, προϋπόθεση για επιτυχή άμυνα σε μικρά νησιά είναι και η προετοιμασία. Επειδή ο επιτιθέμενος έχει την πρωτοβουλία κινήσεων, ο αμυνόμενος οφείλει να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση. Ευτυχώς, λόγω μεταναστευτικού και το Λιμενικό και του Πολεμικό Ναυτικό βρίσκονται ήδη σε επιφυλακή και επίσης έχει τοποθετηθεί πλήθος αισθητήρων. Αυτό έχει καταστήσει πολύ δύσκολο το πέρασμα των υδάτινων συνόρων, αποτρέποντας, εν μέρει, τον αιφνιδιασμό. Οι Τούρκοι, βέβαια, θα μηχανευτούν τρόπους για να διαπεράσουν τις ναυτικές δυνάμεις, ή θα τις εμπλέξουν αλλού για να τις απασχολήσουν, σε ενδεχόμενο πολεμικό σενάριο. 
 
Θεωρούμε ότι στον αέρα η ελληνική Αεροπορία θα επικρατήσει, αλλά και πάλι ο εχθρός θα προσπαθήσει να απασχολήσει τις ελληνικές δυνάμεις μακριά από τον στόχο του. Έχοντας εμπλέξει Ναυτικό και Αεροπορία σε άλλα μέρη, θα στείλει τις δυνάμεις εφόδου που θα προηγηθούν (με ταχύπλοα ή ελικόπτερα) και τις κυρίως αποβατικές δυνάμεις που θα ακολουθούν. 
 
Θεωρώντας ότι οποιοδήποτε από τα μικρότερα νησιά μπορεί να είναι ο στόχος, οι υπεύθυνοι διοικητές πρέπει να μελετήσουν το ανάγλυφο του εδάφους και να αναγνωρίσουν θέσεις που προσφέρονται για άμυνα και εναλλακτικές θέσεις διασποράς και ανασυγκρότησης. Πρέπει να δημιουργηθούν νέες θέσεις και οχυρώσεις, καθώς και ορύγματα επικοινωνίας. Όλα αυτά απαιτούν μόχθο και καλή γνώση του εδάφους. 
 
Οι μονάδες πρέπει να ασκούνται συνεχώς ώστε με ελάχιστη προειδοποίηση να καταλάβουν τις προκαθορισμένες από τα σχέδια θέσεις, να τάξουν τα όπλα υποστηρίξεως, αλλά και όπλα που θα αντιμετωπίσουν τα αποβατικά σκάφη και αγήματα. Τα κατευθυνόμενα αντιαρματικά θα παίξουν σημαντικό ρόλο κατά των αργοκίνητων αποβατικών. Τα υψηλότερα σημεία που δίνουν οπτική επιτήρηση των πιθανών σημείων απόβασης πρέπει να επανδρώνονται συνεχώς και να ξέρουν οι στρατιώτες το διακύβευμα. 
 
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ασκούνται συνεχώς σε επιχειρήσεις ενίσχυσης μικρών νησιών μετά το φιάσκο στα Ίμια. Τέτοιες επιχειρήσεις διεξάγουν οι Μοίρες Αμφιβίων Καταδρομών, τα Ειδικά Τμήματα Εθνοφυλακής, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, αλεξιπτωτιστές, καταδρομείς, πεζοναύτες και το 547ο Αερομεταφερόμενο Τάγμα Πεζικού. 
 
Όπως προαναφέρθηκε, ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχει το Καστελλόριζο ευρισκόμενο στην εσχατιά της ελληνικής επικράτειας. Γι’ αυτό πρέπει να εκπονηθούν ειδικά σχέδια και για μεταφορά δυνάμεων και για αεροπορική και ναυτική υποστήριξη. Η απώλεια ακόμα και του μικρότερου νησιού είναι βαριά ήττα και η επιχείρηση ανακατάληψης έχει μεγάλες δυσκολίες λόγω της ελάχιστης απόστασης από τις τουρκικές ακτές…
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.