4 Μαρτίου 2024

Η Ευρωβουλή ενέκρινε την ενιαία ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα παρά τις αντιδράσεις: «Έρχεται η κοινωνία των κωδικών QR»

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την εφαρμογή ενός προτεινόμενου συστήματος ψηφιακής ταυτότητας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
 
Οι εκπρόσωποι ενέκριναν το πλαίσιο ψηφιακής ταυτότητας με διαφορά 335 ψήφων υπέρ έναντι 190 κατά, στις 29 Φεβρουαρίου. Το νομοσχέδιο χρειάζεται τώρα επίσημη έγκριση από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να γίνει νόμος.
 
Ενώ το πλαίσιο ψηφιακής ταυτότητας υπήρξε αμφιλεγόμενο στις Βρυξέλλες, με πολλούς πολιτικούς να επισημαίνουν πιθανές ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τα πολιτικά δικαιώματα, όσοι το υποστήριξαν επιμένουν τώρα ότι τα ζητήματα αυτά έχουν ξεκαθαριστεί.
 
Σύμφωνα με δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε μετά την ψηφοφορία, η εγγραφή σε ένα νέο «πορτοφόλι» ψηφιακής ταυτότητας θα είναι απολύτως εθελοντική (σε αυτή την φάση). Η πρόταση ορίζει ότι όσοι αρνούνται να αναλάβουν μια εικονική ταυτότητα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσουν καμία «αρνητική επίπτωση» γι’ αυτό.
 
Προστίθεται ότι το νέο σύστημα θα επιτρέπει στους χρήστες που θα εγγραφούν να επαληθεύουν ανεξάρτητα την ταυτότητά τους στο διαδίκτυο, χωρίς τη χρήση ιδιωτικού λογισμικού – ο νόμος προβλέπει τη δωρεάν διάθεση «αναγνωρισμένων ηλεκτρονικών υπογραφών» για τους Ευρωπαίους.
 
Αυτό, θεωρητικά, θα διευκολύνει το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού εντός της ΕΕ, για παράδειγμα, καθώς και την αντιμετώπιση της κυβερνητικής γραφειοκρατίας – εφόσον η νομοθεσία «εφαρμοστεί σωστά».
 
Οι ευρωβουλευτές επέμειναν επίσης ότι ο κώδικας πίσω από τα νέα πορτοφόλια πρέπει να είναι «ανοιχτού κώδικα», κάτι που, όπως υποστήριξαν, θα βοηθήσει στη διασφάλιση της διαφάνειας στη λειτουργία του.
 
«Αυτή η νομοθεσία αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των πολιτών, θέτοντάς τους υπό τον πλήρη έλεγχο της χρήσης και της κοινής χρήσης των δεδομένων τους», δήλωσε η εισηγήτρια του νομοσχεδίου Ρομάνα Γέρκοβιτς.
 
«Η ψηφιακή ταυτότητα έχει εξελιχθεί από απλή ευκολία σε καταλύτη για την εμπλοκή των πολιτών, την κοινωνική ενδυνάμωση και ένα μέσο για την προώθηση της συμμετοχικότητας στην ψηφιακή εποχή».
 
Δεν πείστηκαν όλοι οι πολιτικοί ότι τα ζητήματα που σχετίζονται με τα σχέδια της ΕΕ για την ψηφιακή ταυτότητα έχουν επιλυθεί.
 
Μιλώντας πριν από την ψηφοφορία, ο πολιτικός της ομάδας «Ταυτότητα και Δημοκρατία» (ID) Χέρολφ Άνεμανς περιέγραψε το προτεινόμενο σύστημα ότι βάζει το μπλοκ στο δρόμο προς μια «κοινωνία επιτήρησης βασισμένη στο κινεζικό μοντέλο».
 
«Η ΕΕ είναι υπερβολικά πρόθυμη να πηδήξει σε αυτή την πύλη προς την κοινωνία των κωδικών QR», δήλωσε ο Φλαμανδός πολιτικός.
 
«Το ψηφιακό πορτοφόλι για όλους τους πολίτες αποτελεί κίνδυνο για τις ελευθερίες και την ιδιωτική μας ζωή»!
 
Ο Μίχελ Χόχεφεν της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) ονόμασε την πρόταση ως «προσβολή για τη δημοκρατία», στοχεύοντας ιδιαίτερα τους ευρωβουλευτές των οποίων τα κόμματα συμμετέχουν στην τρέχουσα υπηρεσιακή ολλανδική κυβέρνηση, επειδή ψήφισαν υπέρ της μεταρρύθμισης.
 
«Παρά την πρόταση της πλειοψηφίας στην Ολλανδική Βουλή των Αντιπροσώπων εναντίον αυτής, η κυβέρνησή μας ψήφισε υπέρ στην ΕΕ», δήλωσε.
«Γιατί υπάρχουν ακόμα τα εθνικά κοινοβούλια, αν τα αγνοούν;», διερωτήθηκε.
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.