2 Μαρτίου 2024

Προσοχή στά μεταδεδομένα (metadata) σας!

Τον τελευταίο καιρό είναι αλλεπάλληλες οι αποκαλύψεις σχετικά με την παρακολούθηση των δεδομένων μέσω συσκευών, αποκαλύψεις, είτε με τον Edward Snowden, είτε το σκάνδαλο με τις υποκλοπές (σε ευρωπαίους αξιωματούχους) της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών για λογαριασμό της Εθνικής Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA).
 
Έτσι λοιπόν είναι γνωστό πλέον σε όλους ότι εταιρίες αλλά και κυβερνητικές υπηρεσίες συλλέγουν, συγκεντρώνουν και φυσικά επεξεργάζονται δεδομένα μας τα οποία διακινούνται είτε μέσα από τα κινητά μας τηλέφωνα είτε μέσα από τους υπολογιστές μας.
 
Μέσα από την επεξεργασία αυτών των δεδομένων προσπαθούν να εξάγουν συμπεράσματα για τις συνήθειές μας την καθημερινότητά μας ακόμη και για τις απόψεις μας.
 
Μετά και τις αποκαλύψεις του John Snowden για τις μαζικές παρακολουθήσεις που έκανε η NSA, εξέδωσαν ανακοινώσεις προς τον Τύπο, για να καθησυχάσουν τον κόσμο ότι ποτέ δεν παρακολουθούσαν κάθε αυτού τις συνομιλίες του κάθε πολίτη, δηλαδή δεν κατέγραφαν τα δεδομένα (data) τις κάθε συνομιλίας, αλλά τα μεταδεδομένα (metadata). 
 
Τι είναι τα μεταδεδομένα (metadata); 
 
Είναι οι αριθμοί κλήσης που καλούμε, η διάρκεια των κλήσεων αυτών και φυσικά η ημερομηνία καταγραφής τους. 
 
Έτσι λοιπόν συλλέγοντας κάποια υπηρεσία τα παραπάνω δεδομένα αποκτά κάποιος πλήρη εικόνα για την επικοινωνία του κάθε ανθρώπου, τι σχέση με τον καλούντα, τη συχνότητα επικοινωνίας μας. 
 
Η έκθεση των δεδομένων μας φυσικά δε μένει εδώ!
 
Τα κοινωνικά δίκτυα και η αλόγιστη χρήση τους, κάνουν κάποιους να εκθέτονται μόνοι τους, αναφέροντας τι κάνουν, τι σκέφτονται, με ποιον είναι και πού, παραβιάζοντας οι ίδιοι την ιδιωτικότητά τους! 
 
Στο internet, κάθε αναζήτηση μας είναι πολύ σημαντική πηγή πληροφοριών για αυτόν που τις καταγράφει και μπορεί να τις αξιοποιήσει, ακόμα και μετά από χρόνια!
 
Οι μηχανές αναζήτησης γνωρίζουν τι θέλουμε και τι ψάχνουμε και έτσι μπορούν να έχουν ένα πλήρες 'προφίλ' του κάθε ανθρώπου συγκεντρώνοντας και αναλύοντας όλα τα παραπάνω δεδομένα (data) ή μάλλον μεταδεδομένα (metadata).
 
Τέλος να αναφέρουμε και μέρος της δήλωσης του Eric Schmidt (CEO Google):
“ξέρουμε πού ήσασταν και πού είστε, ακόμη καί τί σκέφτεστε”
 
ΘΕΜΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
Τεχνολόγος-Μηχανικός Υπολογιστών
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.