11 Μαρτίου 2024

ΤΟ CARTEL ΤΩΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ"ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Γράφει ο Σπύρος Κατσούρης*
 
Δίστασα πολύ να συντάξω το παρόν άρθρο, καθότι προέρχομαι από την Τραπεζο-υπαλληλική οικογένεια (συντξ. Τμ/ρχης Τραπέζης τ. Ελλάδος) και γνωρίζω καλά τις συνθήκες εργασίας του Τραπεζικού τομέα (1976-2011). Συνθήκες δύσκολες, δουλειά πολλή, ευθύνες πολλές, αγωνίες πολλές! Αυτά ως προς τις συνθήκες εργασίας (και τις αξιοπρεπείς αμοιβές του προσωπικού). Αλλά και ως προς την Λειτουργία των Εμπορικών Τραπεζών υπήρχε ορθός και υγιής ανταγωνισμός. Πολλές οι εμπορικές Τράπεζες που συναγωνίζοντο ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τα επιτόκια καταθέσεων, τα ανοίγματα Υποκ/των σ' όλη την Επικράτεια, ακόμα και στην εξαγορά ξένων Τραπεζών σε Βαλκάνια και Τουρκία!! Κι ο Τραπεζο-υπαλληλικός κόσμος αριθμούσε 66.000 ανθρώπους και πάνω από 4.100 Υποκ/τα! Μια απεργία να κάναμε, παρέλυαν τα πάντα! 
 
Όμως αυτή η εικόνα γρήγορα ανετράπη με την είσοδό μας στο Ευρώ. Κι αντί να τρώμε με χρυσά κουτάλια όπως μας υπόσχετο ο Κ.Σημίτης, έφαγαν οι ξένοι τα χρυσά μας και αργυρά μας κουτάλια. Τον Ιανουάριο του 2021 έγραψα ένα άρθρο με τίτλο: ΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ (Ροδιακή 21-1-2021), όπου κατεδείκνυα την αρνητική πορεία των Ελληνικών Τραπεζών και της Ελληνικής Οικονομίας. Οι "ντιρεκτίβες" της Ευρωπαικής Ένωσης έφεραν τα πάνω κάτω σ όλη την οικονομία και κοινωνία της χώρας. Μικρές Τράπεζες εξηφανίσθησαν εν ριπή οφθαλμού! Η δική μας ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ εθεωρήθη ανίκανη λειτουργίας! (κι ακόμα να βγάλει συμπέρασμα ο Ορκωτός Λογιστής!) Ισχυρές Ελληνικές Τράπεζες (Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ιονική, Πίστεως κλπ) υποχρεώθησαν σε συρρίκνωση του Ενεργητικού τους και συγχωνεύσεις. Και μην ξεχνάτε το μεγάλο χαστούκι των Capitals Controls του Γιάνη Βαρουφάκη (με το ένα -ν-). Τα Blue Chips του Χρηματιστηρίου έγιναν...Black Chips! Για να ανταπεξέλθουν λειτουργικά κόστη εκποίησαν περιουσιακά τους στοιχεία, έκλεισαν καταστήματα και απέλυσαν προσωπικό. Εδώ και 10 χρόνια τώρα έχουν μπει στα Διοικητικά Συμβούλια των 4 Συστημικών Τραπεζών ξένοι "Επενδυτές", που ξεπούλησαν τα κόκκινα δάνεια των πολιτών σε ξένα Funds, που τους πλειστηριάζουν τα σπίτια! [εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα κόκκινα δάνεια των Ελλήνων Δανειοληπτών τα εκχώρησαν σε ξένα τρωκτικά, που δημοσιογραφική έρευνα διεπίστωσε ότι οι δ/νσεις Ιρλανδίας που αναγράφουν είναι ανύπαρκτες και το σημαντικώτερο: ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ Α.Φ.Μ. στην Ελλάδα για φορολόγησή τους!]. Κι όμως. Αντί να δούμε ανάκαμψή τους (αφού δεν έχουν πια βάρη) και να δούμε κι εμείς οι καταθέτες αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων ή πρόσθετα bonus στους καλούς των πελάτες, βλέπουμε μηδενικά επιτόκια! Ενώ τα επιτόκια δανεισμού υψηλά!! Και όχι μόνον. 
 
Γι αυτό και αποφάσισα να επανέλθω μετά 3ετίαν και να γράψω το παρόν, διότι βλέπω ότι: Αυτές οι 4 Συστημικές που απέμειναν (Alpha Bank, Eurobank, E.T.E., Πειραιώς), έχουν σχηματίσει CARTEL! Μπορεί στις χώρες της Λατινικής Αμερικής να υπάρχουν Cartel (π.χ. κοκαίνης), εδώ στο Ελλαδιστάν έχουμε Cartel Τραπεζών. Γιατί το λέω αυτό;; Διότι:
 
1) Αποφασίζουν όλες μαζί για θεαματική μείωση του προσωπικού, με εθελούσιες εξόδους.
2) Εγκαθιστούν όλες μαζί νέα αυτόματα μηχανήματα συναλλαγών στα κατ/τά τους.
3) Κλείνουν κατ/τα, αδιαφορώντας για τον κόσμο που εξυπηρετούσαν σε πόλεις και χωριά, με αφάνταστη ταλαιπωρία αυτών.
4) Υποδεικνύουν στους συναλλασσομένους την χρήση μηχανημάτων και e-banking από κινητά smart phones.
5) Μειώνουν όλες μαζί τα επιτόκια καταθέσεων, ενώ διατηρούν υψηλά τα των δανείων.
6) Βάζουν "χαράτσι" μισό € τον μήνα (0,60) σε κάθε λογ/σμό που τηρούν οι καταθέτες-πελάτες των αλλά και σε συν/γές με κάρτες, με το πρόσχημα τα υπέρογκα λειτουργικά τους έξοδα. Ενώ η αλήθεια είναι: οι τεράστιες αποδοχές Διοικητικών στελεχών, η ενοικίαση καταστημάτων, η αγορά ή κατασκευή μεγαθηρίων κατ/των (όπως πέρισυ στην Αττική η Eurobank) και η κατασπατάληση των χρημάτων μας σε επιδεικτικές χορηγίες (sponsores). Δηλαδή "με ξένα κόλλυβα κάνουν μνημόσυνα" που λέει ο λαός μας. Τουτέστιν με τα δικά μας χρήματα φαίνονται αυτές ως ευεργέτες. 
 
Μια ματιά στις οικονομικές εφημερίδες και περιοδικά αποδεικνύουν του λόγου μου το αληθές. (π.χ. το περιοδικό ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ της εφημ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής 9-7-2023 σε συνολικά 8 σελίδες έχει αναλυτικά τις συμμετοχές των σε διαφόρους οργανισμούς, ιδρύματα, σωματεία κλπ ιδίως της Eurobank. Το ίδιο περιοδικό της 12-11-2023 σε σελ. 6 έχει αναλυτική "προσφορά" της "φιλτάτης" μου Eurobank στην ...Αειφόρο οικονομία! Αλλά και το ένθετο περιοδικό της εφημ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, το ENJOY της 5-11-2023, τεύχος 244, σελ.11 αναφέρει ότι η EUROLIFE χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου τους Δελφικούς Διαλόγους και στηρίζει πρωτοβουλίες Διεθνούς εξωστρέφειας του Ευρωπαικού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών κλπ κλπ. Ναι, η "φιλτάτη" μου! Και την αποκαλώ έτσι διότι ενώ είμαι πελάτης της σχεδόν 30 χρόνια και με απομυζά ποικιλοτρόπως (ιδίως στην διαχείριση των Αμοιβαίων και Μετοχών μου, όπου ρουφά 4.500€ ετησίως ως διαχειριστικά κόστη και έξοδα!!!), εν τούτοις σε δικό μου αίτημα για στήριξη του Πολιτισμικού Μελάθρου Ρόδου, δεν διέθεσε ούτε 1 € !! (Ρίξτε μιά ματιά στο Google για το ΠΜΡ να δείτε τι εστιν).
7) Και μια που μίλησα για Αμοιβαία κλπ, το Cartel των "Ελληνικών" Τραπεζών ωθεί τους πελάτες του σε συγκεκριμμένα προιόντα, ως τάχα καλύτερα των απλών καταθέσεων. Σε Αμοιβαία, Ομόλογα, Μετοχικά, Ασφαλιστικά κλπ εσωτερικού και εξωτερικού. Όπου δεν έχεις το δικαίωμα πρόσβασης ή αλλαγής του προεπιλεγέντος "καλαθιού" επενδυτικών προιόντων , δεν μπορείς να ελέγξεις αν υπήρξαν κέρδη σου και που διοχετεύθησαν και δεν ξέρεις αν στο τέλος θα δεις το χρήμα σου να επανέρχεται σε υλική μορφή (καθότι όλ' αυτά είναι άυλα) ή αν θα απωλέσεις ολόκληρο το κεφάλαιό σου (όπως αναφέρουν σε μικρά γράμματα στους όρους συμμετοχής σου). Προσωπικά χάνω περί τις 50.000€.
8) Το "Καρτέλ" των "Ελληνικών" Τραπεζών είναι οι φορείς της Νεοταξικής οικονομικοκοινωνικής αντίληψης στον τόπο μας. Μία Παγκόσμια Εξουσία και ένα Παγκόσμιο Οικονομικό Σύστημα και Νόμισμα!
9) Αντί συναλλαγών σε μετρητά ή μεταφοράς χρημάτων από ένα λογ/σμό σε άλλο (όπου εισπράττουν και ικανή προμήθεια) η δε ΕΤΕ κάτω από 1.000€ δεν συναλλάσσεται κάποιος στα ταμεία της, σου συνιστούν 2 τινά: ή την χρήση των αυτόματων μηχανημάτων τους (που κι εδώ πρέπει να είσαι πελάτης τους και νάχεις κάρτα με κωδικούς) ή
10) την χρήση του e-banking (ηλεκτρονικός λογ/σμός με τον οποίο ο κάθε πελάτης πραγματοποιεί τις επιθυμητές του συναλλαγές ή αποστολές χρημάτων, πληρωμές λογ/σμών κλπ από το κινητό του smart phone. Εδώ όμως προκύπτουν νέα δεινά: α) η ανικανότητα των ηλικιωμένων ανθρώπων προς εξοικείωση με τον νέο τρόπο συναλλαγής, β) ο κίνδυνος εξαφάνισης των καταθέσεων μας από αετονύχηδες hackers που υποδύονται τις Τράπεζες και σου ζητούν να επιβεβαιώσεις κωδικούς, ΑΦΜ και αριθμούς λογ/σμών. Κάθε μέρα διαβάζουμε απώλειες περιουσιών μ' αυτούς τους απατεώνες.
11) Το Cartel των "Ελληνικών" Τραπεζών όμως δεν αντιδρά ομαδικά και σε μια νέα μορφή Τραπεζικών συναλλαγών, ούτε είδαμε να εισηγείται δυναμικά στο Κράτος την φίμωση των κρυπτονομισμάτων (bit coins) όπου σ αυτό το νέο "φρούτο" διακινούνται δισεκατομμύρια μαύρου χρήματος για "ξέπλυμα" και εγκληματικές δραστηριότητες. Γιατί σιωπούν;;
 
Θα μπορούσα να πω κι άλλα για τα Πιστωτικά μας Ιδρύματα αλλά θα κουράσω τον αναγνώστη, που το κύριο ερώτημα που του γεννάται είναι: Τι κάνουμε; Πώς μπορούμε να αντιδράσουμε σ' αυτές τις Τράπεζες, που δυστυχώς μπήκαν στη ζωή μας και τις θεωρούμε Αναγκαίο Κακό; Πολλά μπορούμε:
1) Διαμαρτυρόμεθα ομαδικά και οργανωμένα, όπως κάνουν διαδηλώσεις οι αγρότες, οι φοιτητές, οι συνταξιούχοι κλπ
2) Αρνούμεθα να συναλλασσόμεθα με τα ηλεκτρονικά μέσα που μας υποδεικνύουν και απαιτούμε συναλλαγές με φυσικό χρήμα! Το ίδιο και στα Super Markets.
3) Αρνούμεθα το νέο χαράτσι των 0,50 € σε κάθε λογ/σμό και συναλλαγή μας.
4) Τις καταγγέλλουμε σε Ε.Ε., Ε.Κ.Τ., ΠΟΤ κλπ
5) Αποσύρουμε ομαδικά της καταθέσεις μας και...καταρρέουν εν μια νυκτί!!
Το κάνουμε;; 
 
ΑΝΑΚΡΕΩΝ ΔΑΥΛΗΣ Ο ΡΟΔΙΟΣ 
Ρόδος 10- 3- 2024
 
*Νομικός, Οικονομολόγος, Πολιτειολόγος, Δάσκαλος, συντξ Τμ/ρχης Τραπέζης Ελλάδος, αρθρογράφος, βραβευμένος Λογοτέχνης, κτήτωρ και Δ/ντης του Πολιτισμικού Μελάθρου Ρόδου κλπ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.