14 Μαρτίου 2024

Όχι στην παθητικότητα και στην αδιαφορία

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
 
Ο επισκέπτης του Μουσείου Μνήμης του Ολοκαυτώματος, στην Ουάσινγκτον, πρωτεύουσα των ΗΠΑ, στην τελευταία αίθουσα, πριν από την έξοδό του, διαβάζει την σε περίοπτη θέση επιγραφή:
 
«Πρώτα ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές, αλλά σιώπησα - δεν ήμουν δα κομμουνιστής.
Μετά πήραν τους συνδικαλιστές, αλλά σιώπησα – δεν ήμουν δα συνδικαλιστής.
Όταν πήραν τους Εβραίους σιώπησα – δεν ήμουν δα Εβραίος.
Όταν πήραν εμένα – δεν υπήρχε κανείς πλέον που να μπορούσε να διαμαρτυρηθεί….
Martin Niemoeller»
 
Ο Μάρτιν Νίμελερ (1892-1984) ήταν Γερμανός Λουθηρανός πάστορας, που επέκρινε με γενναιότητα το ναζιστικό καθεστώς και ως πολιτικός κρατούμενος πέρασε οκτώ χρόνια στη φυλακή, από το 1937 έως την πτώση των Ναζί, το 1945. Εκείνο που διδάχθηκε και που θέλησε να διακηρύξει ο Νίμελερ με το απόφθεγμά του είναι το πόσο κακό σε μια Πολιτεία είναι η παθητικότητα και η αδιαφορία των πολιτών έναντι των ενεργειών της Εξουσίας της. Αν δεν υπάρχει αντίδραση τότε οι πολίτες γίνονται έμμεσα συνένοχοι με Αυτήν σε όσα πράττει. 
 
Η αδράνεια της πλειονοψηφίας των πολιτών στις ενέργειες της εξουσίας δεν είναι φαινόμενο που αφορά μόνο τα ολοκληρωτικά και δικτατορικά καθεστώτα. Συμβαίνει και στις Δημοκρατικές Πολιτείες. Είναι σαφές ότι ζούμε στην εποχή που η γλώσσα του νικητή συνίσταται στο να λέει « Έχω δίκιο γιατί είμαι πιο ισχυρός», όπως ο αριστερός διανοητής Pascal Bruckner γράφει στο βιβλίο του «Υποφέρω, άρα υπάρχω» ( “Je souffre donc je suis”, Ed. Grasset). Ο γουοκισμός σε συνδυασμό με την παγκοσμιοποίηση προκαλούν ασφυκτικές καταστάσεις στον πατριώτη και φιλελεύθερο πολίτη. 
 
Η εμφανής αντίδραση στην όποια εξουσία δεν είναι εύκολη ενέργεια. Η επίθεση που συνήθως δέχεται ο δημοσία διαφωνών πολίτης δεν είναι μια αντίθετη επιχειρηματολογία. Είναι χαρακτηρισμοί, με τους οποίους εξοστρακίζεται εκτός του «δημοκρατικού τόξου» και τίθεται σε κοινωνική απομόνωση. Η κάθε εξουσία διαθέτει μεγάλη ισχύ και με τον προπαγανδιστικό της μηχανισμό στοχεύει να περάσει στους αδρανείς ιδιώτες τις απόψεις της, που άλλοτε είναι για το καλό του λαού και άλλοτε όχι....Οι περισσότεροι σκεπτόμενοι πολίτες συνήθως μένουν αδρανείς, είτε από λόγους «φρόνησης», είτε για λόγους συμφέροντος. 
 
Στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός και 106 βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν τον Νόμο για τον «πολιτικό γάμο» των ομοφυλόφιλων. Τώρα επιχειρείται η κυβέρνηση να διαχειριστεί αυτό το γεγονός, στο οποίο είναι αντίθετη η πλειονοψηφία των ψηφοφόρων του Κόμματος. Πρώτος στόχος να περάσει στη λήθη, ώστε να μην έχει επίπτωση στις ευρωεκλογές, που θα διεξαχθούν σε τρεις μήνες. Μετά τα πανηγύρια προβάλλονται διάφορα θέματα, αλλά καμία νύξη πλέον για τον «γάμο»,. Ο πρωθυπουργός, εν όψει του εορτασμού των πενήντα χρόνων της ΝΔ, προ ημερών απευθύνθηκε στη συντηρητική ελληνική κοινωνία ως να μη συνέβη η επιβολή του «γάμου» των ομοφυλοφίλων και ως να είναι η ιδεολογική συνέχεια όλων των προηγουμένων ηγετών της, των Κων. Καραμανλή, Γ. Ράλλη, Ευαγ. Αβέρωφ, Μιλτ. Έβερτ, Κώστα Καραμανλή, Αντ. Σαμαρά, ακόμη και του πατέρα του Κων. Μητσοτάκη, ο οποίος προσαρμόστηκε στις αρχές της ΝΔ, όπως διακηρύχθηκαν στη Χαλκιδική. 
 
Στην προκληθείσα κατάσταση ο λαός πρέπει να φανεί ότι έχει αντανακλαστικά. Στις προσεχείς ευρωεκλογές πρέπει να προσέλθει στις κάλπες και να ψηφίσει κατά συνείδηση. Δεν πρέπει να φανεί ότι αποτελεί αγέλη, που κατευθύνεται όπου την πάνε. Δεν πρέπει να υποστεί μιθριδατισμό, από την ανάποδη, δηλαδή να δέχεται χωρίς αντίδραση ό, τι του σερβίρουν. Πρέπει να αντιδράσει και προασπίζοντας την Πίστη και την Πατρίδα του να αποδείξει ότι συνεχίζει την Παράδοση των ηρωικών προγόνων του, του 1821 και του 1940.- 
 
Σημείωση: Στην Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας ο περαστικός βλέπει με δυσάρεστη έκπληξη στην Αμερικανική πρεσβεία δίπλα στον θυρεό των ΗΠΑ ευμέγεθες το σύμβολο των ΛΟΑΤΚΙ! Σημειώνεται ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι ο κ. Γιώργος Τσούνης, γιός μεταναστών. Κατάγεται από το κεφαλοχώρι Πλάτανος Ναυπακτίας, με πλούσια δράση των κατοίκων του στον Αγώνα του 1821. Η πρώτη γλώσσα του Αμερικανού πρέσβη ήταν τα ελληνικά και οι Έλληνες γονείς του τον εφοδίασαν με όλα τα χαρακτηριστικά και τα ιδανικά της φυλής μας. Έχει καλή οικογένεια με τρία παιδιά. Είναι άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και δρων στέλεχος στην Ομογένεια. Από τα αναφερθέντα δεν φαίνεται ότι ο κ. Τσούνης θα προτιμούσε αντί της μητέρας του και του πατέρα του να έχει ως γονείς δύο κυρίους, ούτε ότι τα παιδιά του θα επιθυμούσαν για γονείς δύο κυρίες…



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.