4 Μαρτίου 2024

Ουδέν κακόν αμιγές καλού

Του Κώστα Δημ Χρονόπουλου*
 
Το «κακόν» είναι παλαιό, διαχρονικά επαναλαμβανόμενο και επιφέρει καταστροφές εκεί όπου υπάρχει σεισμογενές έδαφος. Ανησύχησε ο … προειδοποιητικός σεισμός των 4,6 ρίχτερ στην γειτονική μας Τουρκία. Το πιθανό ενδεχόμενο εντονότερου βρυχηθμού του εγκέλαδου /ρήγματος της Ανατολίας, θορύβησε τόσο τους Τούρκους σεισμολόγους, όσο και τους δικούς μας, αφού επηρεαζόμαστε, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου /νησιά. Ας ευχηθούμε το «κακόν» να μην συμβεί. Τουλάχιστον εμείς, γιατί ο Τούρκος Πρόεδρος κος Τ. Ερντογάν μοιάζει να το εύχεται (!), αφού θέλει να το εκμεταλλευτεί πολιτικά («καλό»). Πρόκειται ασφαλώς για πώρωση (σε ανθρώπινο και πολιτικό επίπεδο, που απωθεί και ανατριχιάζει). Προκειμένου να εκλεγεί ο δικός του υποψήφιος (και όχι ο νυν δήμαρχος και ορκισμένος αντίπαλος του Τούρκου Προέδρου), απειλεί και τρομοκρατεί τον λαό, λέγοντας του, πως αν γίνει μεγάλος σεισμός, θα διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου. Αν όμως εκλέξουν τον δικό του υποψήφιο, τότε θα έχουν …. αέριο. Βέβαια δεν διευκρίνισε, ούτε τι είδους αέριο ή αερολογίες θα τους χορηγηθούν, ούτε πως ο νέος δήμαρχος θα το χορηγήσει. Ψυχανεμίζομαι πως θα το διανείμει, μεταφέροντάς το με το Ι.Χ αυτοκίνητό του σε κάθε σπίτι. Εξυπακούεται ότι το «αέριο» θα προέρχεται από την προσωπική παραγωγή του (!)….Ομολογώ πως τέτοια και τόση …..μετασεισμική φροντίδα από … «σοβαρό» (σ.σ αφού η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να τον παίρνει στα σοβαρά , μιας και διαθέτει …. περινούστατους ταγούς !....). ηγέτη, σπάνια συναντά κανείς. 
 
Αυτά ως προς την τουρκική έκδοση της Αρχαιολογικής ρήσης καλού και κακού. Ισχύει όμως το ρηθέν και ως προς εμάς – στον τόπο μας –αλλά και γενικότερα, στο εξωτερικό. Εδώ και χρόνια γράφω για την άφρονα επικίνδυνη εμμονή της τουρκικής ηγεσίας –και μεγαλομανίας – να κάνουν την Τουρκία μεγάλη χώρα και με πυρηνική ισχύ (!). Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου από την εγκατάσταση πυρηνικών εργοστασίων /αντιδραστήρων σε σεισμογενείς χώρες. Κίνδυνος ατυχήματος /σεισμού κ.ο.κ, τόσο για τους κατοίκους της ίδιας της χώρας, όσο και για τους γειτονικούς λαούς. Βέβαια η διεθνής κοινότητα των –παγκοσμιοποιητικής εμβέλειας συμφεροντολόγων- υπνώττει, αδιαφορεί, όταν δεν αβαντάρει !..... Παθήματα –τύπου Τσέρνομπιλ κ.α - δεν έγιναν μαθήματα.  
 
Επαναλαμβάνω σταθερά στα άρθρα μου, ότι η Ελλάδα οφείλει να ηγηθεί μιας διεθνούς προσπάθειας αφύπνισης, προκειμένου να αποφεύγεται η κατοχή πυρηνικών (κατ’ εξοχήν βέβαια) από σεισμογενείς χώρες. Δεν θα πρέπει μόνον να μας ανησυχεί η πολεμική υπεροχή που θα έχει η Τουρκία, έναντι της Ελλάδας, αν αποκτήσει πυρηνικά. Είναι κυρίως ο διαρκής κίνδυνος (ακόμα και σε ειρηνικές περιόδους) ο οποίος θα επικρέμεται, λόγω του σεισμογενούς εδάφους της. Θα μου επιτρέψετε εδώ να αναφερθώ στο βιβλίο μου «Αξιοπρεπώς ζην» (το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Πελασγός» του κου Ιωάννη Γιαννάκενα) όπου στη σελ 209 γράφω: «Πρόταση: Να επιδοθούμε εμείς σε εκστρατεία ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης περί του υπαρκτού κινδύνου, σε περίπτωση που η Τουρκία αποκτήσει πυρηνικά. Το ακλόνητο επιχείρημα μας είναι ότι το σεισμογενές έδαφος της προσφέρεται για μεγάλες καταστροφές, τόσο για τον τούρκικο πληθυσμό, όσο και για τους γειτονικούς λαούς. Αν αυτό που προτείνω, δεν το υλοποιήσουν οι ταγοί μας, τότε ας ετοιμαστούμε να χορέψουμε όλοι μαζί τον χορό του πυρηνικού Ζαλόγγου» !!!...
 
Συνεπώς το τυχόν επερχόμενο «κακό» από σεισμό στην Τουρκία, επιβάλλεται να μας οδηγήσει – Έλληνες, Τούρκους, και διεθνή κοινότητα - στο «καλό» ώστε να σκεφτούμε επιτέλους και αυτούς τους σοβαρότατους κινδύνους!.
 
ΥΓ Δυστυχώς με την Τουρκία δεν είμαστε μόνον καταδικασμένοι να συνορεύουμε γεωγραφικά, αλλά να (αλληλο) επηρεαζόμαστε και ….σεισμολογικά, μέσω γεωλογικών ρηγμάτων. Συνεπώς ό,τι συμβαίνει εκεί (και σε αυτό τον τομέα) μας επηρεάζει αναπόφευκτα. 
 
*ΙατρούShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.