15 Μαρτίου 2024

Αρχίζει νέα εποχή λιτότητας με πολύ αυστηρή επιτήρηση

Τέλος σε εκτός προγράμματος παροχές, η χώρα μπαίνει σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και θα απαιτηθεί πρόσθετη προσαρμογή.
 
Μια νέα περίοδος στενού δημοσιονομικού μαρκαρίσματος από τις Βρυξέλλες, που θα θυμίζει αρκετά παλαιότερες, πιο δύσκολες εποχές, αρχίζει από το καλοκαίρι, καθώς για πρώτη φορά θα αρχίσει να εφαρμόζεται το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας, που αναμένεται να λάβει την τελική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα.
 
Η κυβέρνηση έχει επίγνωση των δυσκολιών που θα συναντήσει, παρότι μέχρι τώρα λάβει επαίνους από τις Βρυξέλλες για τη δημοσιονομική της πολιτική και ο προϋπολογισμός βρίσκεται σε τροχιά για την επίτευξη του μακροπρόθεσμου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε σήμερα ότι δεν θα δοθεί εκ νέου το ειδικό βοήθημα για το Πάσχα, το οποίο θα προκαλούσε νέα επιβάρυνση στον προϋπολογισμό και εστίασε στη βελτίωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού, η οποία δεν έχει κόστος για τον προϋπολογισμό. 
 
Το βασικό μήνυμα από αυτή την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, που έχει εφαρμογή ευρύτερα στην οικονομική πολιτική, πέραν του βοηθήματος για το Πάσχα, είναι ότι φθάσαμε πλέον στο τέλος της περιόδου των πάσης φύσεως έκτακτων επιδομάτων, βοηθημάτων και φοροαπαλλαγών, που χορηγήθηκαν σε μεγάλες δόσεις πρώτα για την αναχαίτιση της κρίσης της πανδημίας και, ακολούθως, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών του υψηλού πληθωρισμού. 
 
Πλέον, κάθε ευρώ θα μετριέται με προσοχή από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς επανέρχονται σε ισχύ οι δημοσιονομικοί κανόνες, έστω και αναθεωρημένοι, και η χώρα θα βρεθεί μπροστά σε μια αρκετά αυστηρή επιτήρηση από τις Βρυξέλλες, ενώ θα κληθεί να υλοποιήσει πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή τα επόμενα χρόνια. 
 
Στο τέλος του καλοκαιριού, το υπ. Οικονομικών θα πρέπει να έχει ετοιμάσει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει η Κομισιόν και με βάση αυτό να καταρτισθεί ο προϋπολογισμός για το 2025. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες:
  • Η Ελλάδα θα βρεθεί, μαζί με αρκετές ακόμη χώρες, σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, καθώς το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας προβλέπει ότι ακόμη και χώρες που δεν έχουν υπερβολικό έλλειμμα, πάνω από το 3% του ΑΕΠ, θα υπάγονται σε αυτό το καθεστώς επιτήρησης, εάν έχουν υπερβολικό χρέος. Το καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος συνεπάγεται αυστηρό έλεγχο από την Κομισιόν στην εφαρμογή του προγράμματος που θα συμφωνηθεί, αλλά και υψηλότερους ετήσιους στόχους για τη μείωση των ελλειμμάτων. Ευνοϊκό στοιχείο των νέων κανόνων για την Ελλάδα είναι ότι μπορεί από τους υπολογισμούς για το έλλειμμα να εξαιρούνται οι αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες, «όπου χρειάζεται», όπως αναφέρουν οι νέοι κανόνες (δηλαδή, η Κομισιόν θα κρίνει τελικά πόσες από αυτές τις δαπάνες δεν θα υπολογίζονται).
  • Οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν και έναν γερμανικής έμπνευσης νέο κανόνα για τη «διασφάλιση της ανθεκτικότητας», σύμφωνα με τον οποίο στο τέλος της περιόδου προσαρμογής των κρατών που θα συμφωνηθεί με την Κομισιόν (τα προγράμματα μπορεί να είναι τετραετή ή, υπό όρους, επταετή) θα πρέπει το κράτος μέλος να έχει δημιουργήσει ένα περιθώριο ασφάλειας 1,5% στο έλλειμμα, δηλαδή να μην ξεπερνά το 1,5%, ώστε να υπάρχει μια σημαντική απόσταση από το όριο του 3%. Αυτός ο κανόνας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου Bruegel, θα έχει υπολογίσιμη επίδραση στην οικονομική πολιτική της Ελλάδας. Θα χρειασθεί, ειδικότερα, μια πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή σχεδόν κατά 0,3% του ΑΕΠ ετησίως. Το ποσοστό φαίνεται μικρό και είναι σίγουρα μικρότερο από την υπολογιζόμενη πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή άλλων χωρών (στην Ιταλία π.χ. θα χρειασθεί πρόσθετη προσαρμογή 1,15% του ΑΕΠ). Ωστόσο, είναι αρκετά μεγάλο για τα δεδομένα της Ελλάδας, αν συνυπολογισθεί ότι ήδη η χώρα θα έχει σημείο εκκίνησης μια πολύ σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή που θα έχει συντελεσθεί για να φθάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 2% του ΑΕΠ. Σε τέτοιες συνθήκες, ακόμη και μια μικρή πρόσθετη προσαρμογή δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
Όπως αναφέρουν αναλυτές, η χάραξη της δημοσιονομικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια δυσκολεύει και εξαιτίας της αναμενόμενης κάμψης του πληθωρισμού, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια είχε «φουσκώσει» τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου, δημιουργώντας περισσότερα περιθώρια διαχειριστικής ελευθερίας. Ο μόνος παράγοντας που σίγουρα θα διευκολύνει τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου θα είναι οι εισροές κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, που αναμένεται να συμβάλλουν στη διατήρηση αρκετά ικανοποιητικών ρυθμών ανάπτυξης, τουλάχιστον έως και το 2026.
 
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Θα έχουν και δεύτερο ημίχρονο τα μνημόνια;
Μάλλον... 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.