1 Μαρτίου 2024

Αλήθεια, γνωρίζετε τι μας ετοιμάζουν; Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: "Καλώς Ήρθατε στο 2030... Δεν μου ανήκει τίποτα, δεν έχω ιδιωτική ζωή και η ζωή μου δεν ήταν ποτέ καλύτερη."

"Τώρα δύσκολα μπορώ να πιστέψω ότι αποδεχθήκαμε την κυκλοφοριακή συμφόρηση και τα μποτιλιαρίσματα". Εικόνα: REUTERS/Nicky Loh 
 
Μετάφραση: Απολλόδωρος
12 Νοεμβρίου 2016 | Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ | Διαβάστε το εδώ
 
Ida Auken, βουλευτής, Κοινοβούλιο της Δανίας (Folketinget)
 
Καλώς ήρθατε στο έτος 2030. Καλώς ήρθατε στην πόλη μου - ή μήπως θα έπρεπε να πω "στην πόλη μας". Δεν μου ανήκει τίποτα. Δεν έχω αυτοκίνητο. Δεν έχω σπίτι. Δεν έχω ηλεκτρικές συσκευές ή ρούχα.
 
Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο, αλλά για εμάς σε αυτή την πόλη είναι απόλυτα λογικό. Ό,τι θεωρούσατε προϊόν, τώρα έχει γίνει υπηρεσία. Έχουμε πρόσβαση στις μεταφορές, στη διαμονή, στο φαγητό και σε όλα τα πράγματα που χρειαζόμαστε στην καθημερινή μας ζωή. Το ένα μετά το άλλο όλα αυτά τα πράγματα έγιναν δωρεάν, οπότε κατέληξε να μην έχει νόημα για εμάς να κατέχουμε πολλά πράγματα.
 
Πρώτα η επικοινωνία ψηφιοποιήθηκε και έγινε ελεύθερη για όλους. Στη συνέχεια, όταν η καθαρή ενέργεια έγινε δωρεάν, τα πράγματα άρχισαν να κινούνται γρήγορα. Οι μεταφορές έπεσαν δραματικά σε τιμή. Δεν είχε νόημα να έχουμε πλέον αυτοκίνητα, επειδή μπορούσαμε να καλέσουμε ένα όχημα χωρίς οδηγό ή ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο για μεγαλύτερες διαδρομές μέσα σε λίγα λεπτά. Αρχίσαμε να μεταφερόμαστε με πολύ πιο οργανωμένο και συντονισμένο τρόπο, όταν τα μέσα μαζικής μεταφοράς έγιναν ευκολότερα, ταχύτερα και πιο βολικά από το αυτοκίνητο. Τώρα δύσκολα μπορώ να πιστέψω ότι δεχτήκαμε την κυκλοφοριακή συμφόρηση και τα μποτιλιαρίσματα, για να μην αναφέρω την ατμοσφαιρική ρύπανση από τις μηχανές εσωτερικής καύσης. Τι σκεφτόμασταν;
 
Μερικές φορές χρησιμοποιώ το ποδήλατό μου όταν πηγαίνω να δω κάποιους φίλους μου. Απολαμβάνω την άσκηση και τη βόλτα. Κατά κάποιο τρόπο η ψυχή έρχεται μαζί μου στο ταξίδι. Είναι περίεργο πώς κάποια πράγματα φαίνεται ότι δεν χάνουν ποτέ τον ενθουσιασμό τους: το περπάτημα, το ποδήλατο, το μαγείρεμα, το σχέδιο και η καλλιέργεια φυτών. Είναι απόλυτα λογικό και μας θυμίζει πώς ο πολιτισμός μας προέκυψε από μια στενή σχέση με τη φύση.
 
"Τα περιβαλλοντικά προβλήματα φαίνονται πολύ μακριά"
 
Στην πόλη μας δεν πληρώνουμε ενοίκιο, γιατί κάποιος άλλος χρησιμοποιεί τον ελεύθερο χώρο μας όποτε δεν τον χρειαζόμαστε. Το σαλόνι μου χρησιμοποιείται για επαγγελματικές συναντήσεις όταν δεν βρίσκομαι εκεί.
 
Μια στο τόσο, θα επιλέξω να μαγειρεύω για τον εαυτό μου. Είναι εύκολο - ο απαραίτητος εξοπλισμός κουζίνας παραδίδεται στην πόρτα μου μέσα σε λίγα λεπτά. Από τότε που οι μεταφορές έγιναν ελεύθερες, σταματήσαμε να έχουμε όλα αυτά τα πράγματα στοιβαγμένα στο σπίτι μας. Γιατί να κρατάμε μια μηχανή ζυμαρικών και μια κρεπετομηχανή στριμωγμένα στα ντουλάπια μας; Μπορούμε απλώς να τα παραγγείλουμε όταν τα χρειαζόμαστε.
 
Αυτό έκανε επίσης ευκολότερη την ανακάλυψη της κυκλικής οικονομίας. Όταν τα προϊόντα μετατρέπονται σε υπηρεσίες, κανείς δεν ενδιαφέρεται για πράγματα με μικρή διάρκεια ζωής. Τα πάντα σχεδιάζονται για ανθεκτικότητα, επισκευασιμότητα και ανακυκλωσιμότητα. Τα υλικά ρέουν πιο γρήγορα στην οικονομία μας και μπορούν να μετατραπούν σε νέα προϊόντα αρκετά εύκολα. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα φαίνονται μακρινά, αφού χρησιμοποιούμε μόνο καθαρή ενέργεια και καθαρές μεθόδους παραγωγής. Ο αέρας είναι καθαρός, το νερό είναι καθαρό και κανείς δεν θα τολμούσε να αγγίξει τις προστατευόμενες περιοχές της φύσης, επειδή αποτελούν τέτοια αξία για την ευημερία μας. Στις πόλεις έχουμε άφθονο πράσινο και φυτά και δέντρα παντού. Ακόμα δεν καταλαβαίνω γιατί στο παρελθόν γεμίζαμε όλα τα ελεύθερα σημεία στην πόλη με μπετόν.
 
Ο θάνατος των αγορών
 
Ψώνια; Δεν μπορώ πραγματικά να θυμηθώ τι είναι αυτό. Για τους περισσότερους από εμάς, έχει μετατραπεί σε επιλογή πραγμάτων προς χρήση. Μερικές φορές το βρίσκω διασκεδαστικό, και μερικές φορές θέλω απλώς να το κάνει ο αλγόριθμος για μένα. Ξέρει το γούστο μου καλύτερα από μένα μέχρι τώρα.
 
Όταν η τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ ανέλαβαν τόσο μεγάλο μέρος της δουλειάς μας, ξαφνικά είχαμε χρόνο να τρώμε καλά, να κοιμόμαστε καλά και να περνάμε χρόνο με άλλους ανθρώπους. Η έννοια της ώρας αιχμής δεν έχει πλέον νόημα, αφού η δουλειά που κάνουμε μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή. Δεν ξέρω πραγματικά αν θα την αποκαλούσα πια δουλειά. Είναι περισσότερο σαν χρόνος σκέψης, χρόνος δημιουργίας και χρόνος ανάπτυξης.
 
"Ζουν διαφορετικά είδη ζωής έξω από την πόλη"
 
Για ένα διάστημα, τα πάντα μετατράπηκαν σε διασκέδαση και οι άνθρωποι δεν ήθελαν να ασχοληθούν με δύσκολα ζητήματα. Μόνο την τελευταία στιγμή ανακαλύψαμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλες αυτές τις νέες τεχνολογίες για καλύτερους σκοπούς από το να σκοτώνουμε απλώς την ώρα μας.
 
Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι όλοι οι άνθρωποι που δεν ζουν στην πόλη μας. Αυτοί που χάσαμε στην πορεία. Αυτοί που αποφάσισαν ότι όλη αυτή η τεχνολογία έγινε υπερβολική. Αυτοί που ένιωσαν παρωχημένοι και άχρηστοι όταν τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη ανέλαβαν μεγάλο μέρος των εργασιών μας. Εκείνους που εκνευρίστηκαν με το πολιτικό σύστημα και στράφηκαν εναντίον του. Ζουν διαφορετικές ζωές έξω από την πόλη. Κάποιοι δημιούργησαν μικρές κοινότητες που αυτοεξυπηρετούνται. Άλλοι απλά έμειναν στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια σε μικρά χωριά του 19ου αιώνα.
 
Μια στο τόσο ενοχλούμαι για το γεγονός ότι δεν έχω πραγματική ιδιωτική ζωή. Δεν μπορώ να πάω πουθενά και να μην είμαι καταγεγραμμένη. Ξέρω ότι, κάπου, όλα όσα κάνω, σκέφτομαι και ονειρεύομαι καταγράφονται. Ελπίζω μόνο ότι κανείς δεν θα το χρησιμοποιήσει εναντίον μου.
 
Συνολικά, είναι μια καλή ζωή. Πολύ καλύτερη από την πορεία που ακολουθούσαμε, όπου έγινε τόσο σαφές ότι δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε με το ίδιο μοντέλο ανάπτυξης. Είχαμε όλα αυτά τα τρομερά πράγματα που συνέβαιναν: ασθένειες του τρόπου ζωής, κλιματική αλλαγή, προσφυγική κρίση, περιβαλλοντική υποβάθμιση, εντελώς γεμάτες πόλεις, ρύπανση του νερού, ατμοσφαιρική ρύπανση, κοινωνική αναταραχή και ανεργία. Χάσαμε πάρα πολλούς ανθρώπους πριν συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούσαμε να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά.
 
Δημοσιεύθηκε αρχικά στο www.weforum.org. ***
 
***Σημ.: Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έχει κατεβάσει απο τον ιστότοπο του αυτό το άρθρο που παρουσιάζει το σχέδιο τους για την Ανθρωπότητα
 
αλλά μπορείτε να το διαβάσετε εδώ 
 
Δικτυογραφία:
Welcome to 2030. I own nothing, have no privacy, and life has never been better | by World Economic Forum | World Economic Forum | MediumShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.