14 Μαρτίου 2024

14 Μαρτίου 1489 η μοίρα της Κύπρου περνάει στα χέρια των Βενετών. Η ελευθερία τους όμως είχε ήδη χαθεί από το 1191...

Ο Αρχηγός της Γ’ Σταυροφορίας, βασιλιάς της Αγγλίας, Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος, κατέκτησε την Κύπρο, όταν ο δεσπότης της, Ισαάκιος Κομνηνός, αρνήθηκε να του πουλήσει τρόφιμα. Ήταν το 1191 όταν τα Ελληνικά αυτοκρατορικά στρατεύματα έχασαν και οι σταυροφόροι εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο για τα καλά. 
 
Ο Ριχάρδος εφάρμοσε την φεουδαρχική πρακτική που ίσχυε στη Δυτική Ευρώπη: Ανακήρυξε τη μισή γη προσωπική του κτήση και την υπόλοιπη, γη των Κυπρίων. Μετά, χώρισε την δική του γη σε φέουδα τα οποία πήραν εκλεγμένοι από τον στρατό Ιππότες με την υποχρέωση να φροντίζουν την άμυνα του νησιού απέναντι στην όποια εισβολή. Όρισε δυο τοποτηρητές του κι έφυγε να συναντήσει τους Γάλλους και Γερμανούς σταυροφόρους. Έτσι, ξαφνικά κι απροσδόκητα, η Κύπρος πέρασε στην εποχή της φεουδαρχίας. 
 
Οι τοποτηρητές του Ριχάρδου άρχισαν να συμπεριφέρονται βάναυσα και καταπιεστικά στους Κυπρίους. Οι κάτοικοι των χωριών στις πλαγιές του Ολύμπου επαναστάτησαν (1192). Η επανάστασή τους πνίγηκε στο αίμα αλλά το γεγονός έβαλε σε σκέψεις τον Ριχάρδο. Για να απαλλαγεί από μελλοντικούς μπελάδες, πούλησε την μεγαλόνησο στους Ναΐτες Ιππότες. 
 
Ναίτες Ιππότες
 
Για να βγάλουν τα χρήματα που έδωσαν, οι Ναΐτες επέβαλαν βαριά φορολογία που οι Κύπριοι δεν ανέχτηκαν. Ξεσηκώθηκαν. Οι Ναΐτες διαπίστωσαν ότι τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα όσο τα υπολόγιζαν και ζήτησαν από τον Ριχάρδο να ακυρώσει την συμφωνία και να τους επιστρέψει το χρήμα. Μπήκε στη μέση ο Λουζινιάν, Γάλλος ναύαρχος που τον προηγούμενο χρόνο είχε κυριεύσει την Αμμόχωστο για λογαριασμό του Ριχάρδου. 
 
Πρότεινε να πληρώσει αυτός το ισόποσο της αξίας του νησιού κι επιπλέον να παραχωρήσει στον Ριχάρδο τα δικαιώματά του στον θρόνο της Ιερουσαλήμ και να του χαρίσει την Τύρο. Ο Ριχάρδος δέχτηκε και ξεμπέρδεψε οριστικά με την Κύπρο που του είχε προκύψει τόσο αναπάντεχα.
 
Οι Λουζινιάν εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο στα 1192. Από το 1194, ένωσαν κάτω από το σκήπτρο τους και το βασίλειο της Ιερουσαλήμ. Επί τρεις αιώνες, οι Κύπριοι στέναζαν καθώς στο νησί τους μεταφέρθηκαν κάθε είδους μεσαιωνικές συνωμοσίες, δολοφονίες, εμφύλιες διαμάχες, πόλεμοι Ιπποτών αλλά και επιδρομές κι ακόμα μάχες Γάλλων και Γερμανών. 
 
Η καθολική εκκλησία επιβλήθηκε με την βία, η ορθόδοξη αντιστάθηκε πολλές φορές νικηφόρα και οι ντόπιοι δεν ήξεραν με ποιον να πάνε και ποιον να αφήσουν. Και καθώς στη Δύση ξεπηδούσε ο ανταγωνισμός ανάμεσα στη Βενετία και την Γένοβα, οι μεταξύ τους αντιζηλίες μεταφέρθηκαν και στην Κύπρο. Οι Γενοβέζοι εισέβαλαν στη μεγαλόνησο, την κυρίευσαν, την λεηλάτησαν κι έφυγαν. Στις αρχές του 15ου αιώνα, στο νησί εισέβαλαν οι Μαμελούκοι. Από τα μέσα του αιώνα, η Βενετία καλλιεργούσε το έδαφος για να το καταπιεί.
 
Στις 14 Μαρτίου του 1489, η χήρα του τελευταίου των Λουζινιάν, βασίλισσα της Κύπρου Αικατερίνη Κορνάρου, προτίμησε να πουλήσει το βασίλειό της στη Δημοκρατία της Βενετίας. Για τους Κύπριους, η μεταβολή δεν σήμαινε τίποτα παραπάνω από αλλαγή δυνάστη. Από το 1517, στον ορίζοντα φάνηκαν και οι Οθωμανοί.
 



Share

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικο. Πως αντεξε αυτος ο λαος; Πως;
Α.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.