8 Ιανουαρίου 2024

Ο Φυσικός Freeman Dyson εξηγεί γιατί η αύξηση του Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα είναι προς όφελος του πλανήτη

Μετάφραση: Απολλόδωρος
3 Ιανουαρίου 2024 | Cassie B. | Διάβαστε το εδώ.
 
Πολλοί κινδυνολόγοι της κλιματικής αλλαγής ανανεώνουν τις εκκλήσεις για μείωση της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα το 2024. Αυτό σημαίνει ότι τώρα είναι μια καλή στιγμή για να επαναλάβουμε το γεγονός ότι το διοξείδιο του άνθρακα είναι στην πραγματικότητα καλό για τον πλανήτη και όλη τη ζωή σε αυτόν. 
 
Ο αείμνηστος σεβαστός φυσικός Freeman Dyson επεσήμανε την εσφαλμένη επιχειρηματολογία που χρησιμοποιούσαν πολλοί περιβαλλοντολόγοι καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του. Ο Αμερικανός θεωρητικός φυσικός και μαθηματικός, ο οποίος γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν γνωστός για το έργο του στη φυσική συμπυκνωμένης ύλης, την πυρηνική φυσική και την κβαντική θεωρία πεδίου, μεταξύ άλλων κλάδων.
 
Στο έργο του "The Scientist as a Rebel" (Ο επιστήμονας ως επαναστάτης) του 2006, αμφισβήτησε την αφήγηση ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα παίζει εξέχοντα ρόλο στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Δύο χρόνια αργότερα, μοιράστηκε την πεποίθησή του ότι τα χρήματα που δαπανώνται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να αφιερωθούν σε "άλλα προβλήματα που είναι πιο επείγοντα και πιο σημαντικά, όπως η φτώχεια, οι μολυσματικές ασθένειες, η δημόσια εκπαίδευση και η υγεία".
 
Ίσως μερικά από τα πιο ισχυρά λόγια του για το θέμα ήρθαν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στην εκπομπή Conversations that Matter, όπου εξήγησε ότι το πρόβλημα έχει παραφουσκώσει και ότι η ύπαρξη περισσότερου διοξειδίου του άνθρακα είναι συνολικά θετική. Σημείωσε: "Το φαινόμενο του διοξειδίου του άνθρακα είναι θετικό για την κοινωνία: "Πρώτα απ' όλα, δεν καταλαβαίνουμε τις λεπτομέρειες. Πιθανώς είναι πολύ μικρότερη από ό,τι γενικά υποστηρίζεται και το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχουν τεράστιες μη κλιματικές επιπτώσεις του διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες είναι συντριπτικά ευνοϊκές [και] οι οποίες δεν λαμβάνονται υπόψη."
 
Επισήμανε ότι το διοξείδιο του άνθρακα κάνει στην πραγματικότητα τη Γη πιο πράσινη: "Όπως μετράται από το διάστημα, ολόκληρη η Γη γίνεται πιο πράσινη ως αποτέλεσμα του διοξειδίου του άνθρακα, οπότε αυξάνει τις γεωργικές αποδόσεις, αυξάνει τα δάση και αυξάνει την ανάπτυξη στον βιολογικό κόσμο, και αυτό είναι πιο σημαντικό και πιο βέβαιο από τις επιπτώσεις στο κλίμα", πρόσθεσε.
 
Έκανε τα σχόλιά του μετά από 37 χρόνια μελέτης του τρόπου με τον οποίο το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα επηρεάζει τη βλάστηση. Είπε ότι στην αρχή πίστευε ότι οι επιπτώσεις του διοξειδίου του άνθρακα στα φυτά μπορεί να είναι περίπου 10 τοις εκατό, αλλά ανακάλυψε ότι στην πραγματικότητα είναι 25 τοις εκατό. Εξήγησε ότι το διοξείδιο του άνθρακα είχε αυξηθεί κατά περίπου 40 τοις εκατό σε εκείνο το σημείο και περίπου το μισό από αυτό πήγε στην "αύξηση της βλάστησης". Σύμφωνα με τα παρατηρήσιμα στοιχεία, "είναι εξαιρετικά ευεργετικό τόσο για την παραγωγή τροφίμων όσο και για τη βιοποικιλότητα, τη διατήρηση των ειδών και ό,τι άλλο είναι καλό".
 
Τα Kλιματικά Mοντέλα είναι Kακοί Προγνώστες
 
Επέστησε επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι, αν και τα κλιματικά μοντέλα μπορεί να μας βοηθούν να κατανοήσουμε την τρέχουσα κατάσταση του κλίματος, είναι ως γνωστόν κακοί προγνώστες για το τι θα συμβεί, επειδή αφήνουν έξω πολλούς παράγοντες που μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην πραγματικότητα.
 
"Ο πραγματικός κόσμος είναι πολύ πιο περίπλοκος από τα μοντέλα", εξήγησε.
 
Ο Dyson διαφώνησε επίσης με την τάση των κινδυνολόγων του κλίματος να αγνοούν την επίδραση των υδρατμών. Λέει ότι επειδή αποτελούν περίπου το 90 τοις εκατό της ατμόσφαιρας, η αφαίρεσή τους από την εξίσωση είναι εντελώς παράλογη, όπως και πολλές άλλες θέσεις που υιοθετεί το πλήθος κατά του άνθρακα.
 
"Το CO2 είναι τόσο ωφέλιμο με άλλους τρόπους, που θα ήταν τρελό να προσπαθήσουμε να το μειώσουμε. Το γεγονός είναι ότι το διοξείδιο του άνθρακα θα αυξηθεί, θα συνεχίσουμε να καίμε πετρέλαιο και άνθρακα και πιθανότατα μας κάνει καλό - η Γη θα γίνει πιο πράσινη ως αποτέλεσμα".
 
Ο Dyson παραδέχθηκε ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή είναι πράγματι ένα πραγματικό φαινόμενο, αλλά υποστήριξε ότι τα πραγματικά ερωτήματα είναι πόσο μπορεί να αποδοθεί η κλιματική αλλαγή στην ανθρώπινη δραστηριότητα και αν είναι όντως τόσο κακή όσο λένε ότι είναι.
 
Για τον ίδιο, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: "Θα έλεγα ότι είναι στο σύνολό της καλή και επίσης ότι δεν είναι τόσο μεγάλη η επίδραση όσο φαντάζονται οι περισσότεροι άνθρωποι", υποστήριξε.
 
Πηγές για το άρθρο αυτό είναι οι εξής: 
 
Δικτυογραφία:
Physicist Freeman Dyson explains why increased carbon dioxide in the atmosphere is good for the planet – NaturalNews.com



Share

1 σχόλιο:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΕΔΩ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΣΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ΤΑ ΦΟΥΓΑΡΑ ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΤΟΥΣ ΨΕΚΑΣΜΟΥΣ ΚΛΠ ΚΛΠ ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΝΙΑΣΤΟΥΝ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΕΡΕΙ ΧΡΗΜΑ Κ ΔΟΥΛΟΥΣ.

Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΕΙΝΑΙ 2 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ.

Η ΠΑΝΙΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΞΥΓΟΝΟ
Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΘΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΠΑΝΙΔΑ .
Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΤΟΡΘΩΝΕΙ Κ ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ .
ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΦΟΥΣΤΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ .
Κ ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΧΑΝΟΙ Κ ΟΙ ΜΠΟΥΦΟΙ ΤΣΙΜΠΑΝΕ.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.