27 Ιανουαρίου 2024

Ευτυχισμένο το Nέο Έτος μέσω του παράδοξου των χαρτονομισμάτων

Μετάφραση: Απολλόδωρος 
31 Δεκεμβρίου 2023 | Iain Davis | Διαβάστε το εδώ
 
Ευτυχισμένο το νέο έτος!
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπάρχουν κάποιοι λόγοι για να είστε χαρούμενοι.
 
Προφανώς η εξάπλωση του CBDC δεν εξελίσσεται ομαλά. Εμφανίζεται αντίσταση σε χώρες όπως η Νιγηρία, η Ινδία, η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη. Φαίνεται ότι το "Παράδοξο των τραπεζογραμματίων" συμβαίνει παντού.
 
Μερικές φορές αποκαλείται "παράδοξο της ζήτησης συναλλάγματος", η ζήτηση για μετρητά -οι άνθρωποι που τα παίρνουν από τις τράπεζες- αυξάνεται, ενώ η χρήση τραπεζογραμματίων για συναλλαγές λιανικής μειώνεται. Φαίνεται ότι αυτό συμβαίνει σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Προτείνω να πάρουμε κάποια ενθάρρυνση από αυτό.
 
Στην Ινδία, για παράδειγμα, ενώ οι πληρωμές με κάρτες αυξάνονται ως ποσοστό όλων των πληρωμών, η ζήτηση για μετρητά αυξάνεται ταυτόχρονα. Παρά την ουσιαστική κατάργηση του 86% των ινδικών ρουπιών σε μετρητά από τις κυβερνήσεις το 2016, υπήρξε αύξηση της κυκλοφορίας μετρητών κατά 16,6% το 2021 και η χρήση μετρητών παραμένει ισχυρή το 2023.
 
Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας (RBI):
Δεδομένου ότι τα μετρητά και οι ψηφιακοί τρόποι πληρωμής αναμένεται γενικά να υποκαταστήσουν ο ένας τον άλλον, η ταυτόχρονη αύξηση και των δύο φαίνεται αντιφατική.
 
Σύμφωνα με το BBC:
Η Ινδία δεν αποτελεί εξαίρεση στην ταυτόχρονη αύξηση τόσο του ψηφιακού νομίσματος όσο και των φυσικών μετρητών.
 
Οι επίσημες εξηγήσεις για το παράδοξο των μετρητών είναι περίπλοκες και εξαιρετικά αμφισβητήσιμες. Κυρίως επειδή, όταν πρόκειται για μετρητά, η τάξη των παρασίτων των τραπεζιτών δεν γνωρίζει πραγματικά για ποιο λόγο, πού και από ποιον χρησιμοποιούνται. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει καταλήξει σε ένα σωρό περίπλοκες θεωρίες που αφορούν την ταχύτητα του χρήματος και τις προμήθειες χρήματος M1, 2 και 3, καθώς παραπαίει προσπαθώντας να κατανοήσει το φαινομενικά ανεξήγητο.
 
 
Μερικά από τα "παράδοξα" χρήματα πιστεύεται ότι κατέχονται από Πολυεθνικά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα (ΠΧΙ), αλλά εδώ βρισκόμαστε στη σφαίρα των εικασιών. Η δήλωση ότι "μεταξύ 27,5% και 50% της αξίας της κυκλοφορίας των τραπεζογραμματίων θεωρείται ότι φυλάσσεται στη ζώνη του ευρώ" ισοδυναμεί με την παραδοχή της ΕΚΤ ότι δεν έχει ιδέα.
 
Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η ζήτηση για μετρητά αυξήθηκε κατακόρυφα σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της ψευδοπανδημίας. Και πάλι υπάρχουν πολλοί λόγοι γι' αυτό, αλλά μόνο λίγοι αναλυτές είναι πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν την υποκείμενη πραγματικότητα: οι άνθρωποι δεν εμπιστεύονται τις τράπεζες, ειδικά σε περιόδους κρίσης.
 
Οι σύμβουλοι του κλάδου των πληρωμών της CashEssentials δήλωσαν: 
 
Η πλειονότητα των κεντρικών τραπεζών επικεντρώνεται επί του παρόντος στην ανάπτυξη του ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας (CBDC). [. . .] [Οι κεντρικές τράπεζες δεν θα πρέπει να βάλουν όλα τους τα στοιχήματα σε αυτό. Η εμπιστοσύνη στα φυσικά μετρητά έχει αποδειχθεί τακτικά κατά τη διάρκεια παγκόσμιων αβεβαιοτήτων, όποια και αν είναι η αιτία τους. Υπάρχει ένα ερωτηματικό κατά πόσον αυτή η εμπιστοσύνη στα φυσικά μετρητά μπορεί να μεταφερθεί σε ένα ψηφιακό νόμισμα. 
 
Παράλληλα με την παγκόσμια ώθηση προς το CBDC και τα εμπορικά ψηφιακά νομίσματα και μάρκες που βασίζονται στο CBDC, υπάρχει αναμφίβολα ένας πόλεμος κατά των μετρητών. Για παράδειγμα, το 2015 υπήρχαν 70.588 ΑΤΜ μετρητών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μέχρι τον Ιούνιο του 2023, υπήρχαν 49.421, εκ των οποίων μόλις 38.612 ήταν ελεύθερα προς χρήση. Μεταξύ 2012 και 2022, ο συνολικός αριθμός των υποκαταστημάτων των τραπεζών και των οικοδομικών εταιρειών μειώθηκε κατά 40%. Εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και σε όλες σχεδόν τις άλλες χώρες του κόσμου, έχουμε προετοιμαστεί να περιμένουμε ότι η πρόσβαση σε μετρητά θα περιοριστεί περαιτέρω.
 
Το ίδιο παράδοξο των χαρτονομισμάτων παρατηρείται και στις ΗΠΑ. Σημειώνοντας την αύξηση της ζήτησης για μετρητά κατά τη διάρκεια της ψευδοπανδημίας, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα Αποθεμάτων του Σαν Φρανσίσκο παρατήρησε ότι το φαινόμενο παρέμεινε. Το 2023 έγραψε: 
 
Παρόλο που οι καταναλωτές πραγματοποιούν λιγότερες πληρωμές με μετρητά σε σύγκριση με την προ της πανδημίας περίοδο, τόσο οι προσωπικές όσο και οι αποθηκευμένες αξίες σε μετρητά παρέμειναν πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα το 2022, γεγονός που σημαίνει ότι [. . .] η ζήτηση των καταναλωτών για μετρητά παραμένει. [. . .] Η συνέπεια σε αυτά τα σημεία δεδομένων για τα μετρητά από την έναρξη της πανδημίας αποκάλυψε ότι μπορεί να είναι ένα νέο φυσιολογικό επίπεδο πληρωμών και διακρατήσεων μετρητών.
 
Ενώ οι μυριάδες "επίσημες" εξηγήσεις για το παράδοξο δεν πρέπει απλώς να απορρίπτονται, οι θεωρίες αυτές προσφέρονται από τις ίδιες τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έχουν δεσμευτεί για την ψηφιοποίηση του χρήματος και της οικονομίας. Χωρίς εξαίρεση, δεν θέλουν να χρησιμοποιούμε μετρητά.
 
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει υποβάλει ασαφείς προτάσεις για να διασφαλίσει υποτίθεται τη διαθεσιμότητα μετρητών. Προχωρά επίσης με γοργούς ρυθμούς στην ανάπτυξη του CBDC και της συμβατής υποδομής ψηφιακών πληρωμών.
 
Οι προτάσεις της για την προστασία των μετρητών δεν κάνουν τίποτα για την αντιμετώπιση της απώλειας των τραπεζικών διευκολύνσεων και των ΑΤΜ που παρέχονται από τις εμπορικές τράπεζες και άλλα καταστήματα. Η δυνατότητα των κυβερνήσεων να αναγκάσουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοιχτές, αν ισχυριστούν ότι δεν είναι εμπορικά βιώσιμες, είναι σχεδόν μηδενική. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προσπαθεί να συγκεντρώσει τη διανομή μετρητών μέσω των δικών της ταχυδρομείων. Για πολλούς ανθρώπους, το Ταχυδρομείο παρέχει πλέον το πλησιέστερο σημείο ανάληψης μετρητών.
 
Παρ' όλα αυτά, το ρεκόρ αναλήψεων μετρητών από τα Ταχυδρομικά Γραφεία σε όλη τη χώρα τον Δεκέμβριο του 2023 υπογραμμίζει ότι η ζήτηση για μετρητά είναι σταθερή. Επιπλέον, περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν μετρητά στις λιανικές συναλλαγές στο Ηνωμένο Βασίλειο. 
 
Το BBC αναφέρει ότι ο κύριος λόγος γι' αυτό είναι η καλύτερη κατάρτιση του προϋπολογισμού κατά τη διάρκεια της κρίσης του κόστους ζωής. Υποστηρίζει επίσης ότι πρόκειται για μια προσωρινή ανάκαμψη και μας λέει ότι οι "ειδικοί" λένε ότι θα μειωθεί και πάλι. Αλλά αυτό έχει ελάχιστη σχέση με το παρατηρούμενο παράδοξο, επειδή μεγάλο μέρος των μετρητών που υποτίθεται ότι κυκλοφορούν δεν υπολογίζεται.
 
Αξίζει να επαναλάβουμε ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι τραπεζίτες και οι κυβερνητικοί εταίροι τους δεν συμπαθούν τα μετρητά είναι ότι δεν γνωρίζουν για ποιο λόγο χρησιμοποιούνται ή ποιος τα χρησιμοποιεί. Η λεγόμενη "ανάλυσή" τους θα πρέπει να εξεταστεί σε αυτό το πλαίσιο.
 
 
Τι άλλο λοιπόν θα μπορούσε να εξηγήσει το παράδοξο των χαρτονομισμάτων;
 
Τώρα πρέπει να υποθέσουμε μόνοι μας, ακριβώς επειδή η χρήση μετρητών είναι ανώνυμη και δεν μπορεί να εντοπιστεί εύκολα. Γνωρίζουμε ορισμένα σχετικά γεγονότα: η ζήτηση για μετρητά παραμένει σταθερή ή αυξάνεται, η χρήση μετρητών στο λιανικό εμπόριο διατηρείται, αν δεν αυξάνεται, και πολλά από τα μετρητά που κυκλοφορούν δεν έχουν καταγραφεί.
 
Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή που η απόκτηση μετρητών γίνεται σταδιακά όλο και πιο δύσκολη. Προφανώς, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού που είναι πρόθυμο να παραιτηθεί από την ευκολία προκειμένου να διατηρήσει τα μετρητά στην τσέπη του.
 
Η ΕΚΤ συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που ισχυρίζονται ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα μετρητά ως μέσο αποθήκευσης αξίας. Αυτό μπορεί να ισχύει ως ένα βαθμό, αλλά ο βαθμός αυτός είναι, και πάλι, άγνωστος.
 
Φαίνεται να υπάρχει μια απροθυμία -σε "επίσημους" κύκλους- να συζητηθεί το ενδεχόμενο οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν τα μετρητά για άλλους λόγους. Εξάλλου, τα μετρητά υποτιμώνται μαζί με το νόμισμα. Στην παρούσα μορφή του, δεν αποτελεί ιδιαίτερα καλή αποθήκη αξίας, οπότε γιατί οι άνθρωποι να υποθέσουν ότι είναι;
 
Τι γίνεται αν οι άνθρωποι δεν τα χρησιμοποιούν μόνο ως μέσο αποθήκευσης αξίας; Τι γίνεται αν το χρησιμοποιούν για να ασχοληθούν με την αντιοικονομία; Δηλαδή, πραγματοποιούν όλο και περισσότερες συναλλαγές εκτός της ελεγχόμενης από το κράτος οικονομίας.
 
Προτείνω ότι αυτό αξίζει να εξεταστεί, δεδομένου του γνωστού παράδοξου. Ίσως θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι δεν είναι κάτι που το Κατεστημένο θα ήθελε ποτέ να συζητήσει, πόσο μάλλον να παραδεχτεί.
 
Η αντι-οικονομία σκιαγραφήθηκε από τον ελευθεριακό Samuel Edward Konkin III (SEK3). Πρόκειται για μια επαναστατική πράξη ειρηνικής αντίστασης, διότι, διεξάγοντας τις επιχειρήσεις μας εκτός κρατικού ελέγχου, μεγιστοποιούμε την ανεξαρτησία μας σε σημείο που μπορεί να συνειδητοποιήσουμε ότι στην πραγματικότητα δεν χρειαζόμαστε το κράτος.
 
Δεν υπαινίσσομαι ούτε για μια στιγμή ότι οι άνθρωποι ασχολούνται σήμερα με την αντιοικονομία επειδή είναι εξοικειωμένοι με την αντιοικονομική θεωρία. Υποστηρίζω ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η αντιοικονομία ευδοκιμεί.
 
Κάποιοι από εμάς μπορεί να έχουν προσωπική εμπειρία για να υποστηρίξουν ανεκδοτολογικά αυτόν τον ισχυρισμό. Προσωπικά, μπορώ να σας πω ότι ένας φίλος ενός φίλου συνάντησε έναν τύπο στη λαϊκή αγορά, του οποίου η θετή κόρη του ξαδέλφου του, του είπε ότι η μαμά της καλύτερής της φίλης της, της ανέφερε ότι, εκεί που ζει, όλο και περισσότεροι άνθρωποι διεξάγουν συναλλαγές από άτομο σε άτομο (P2P) χρησιμοποιώντας μετρητά. Στην πραγματικότητα -είπε- δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα που να μην μπορείς να αγοράσεις με μετρητά. Δεν χρειάζεστε σχεδόν καθόλου κάρτες - είπε.
 
Είτε ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων το κάνει αυτό από ανάγκη είτε για να παρακάμψει σκόπιμα ένα όλο και πιο καταπιεστικό κρατικό καθεστώς, όσο περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν την αντιοικονομία τόσο λιγότερη δύναμη έχει το κράτος πάνω τους.
 
Η πολιτική αλλαγή δεν χρειάζεται να σημαίνει να στέκεσαι στα οδοφράγματα ή να θυσιάζεσαι για έναν σκοπό. Σε γενικές γραμμές, τα κράτη είναι προετοιμασμένα να αμυνθούν απέναντι σε τέτοιες χειρονομίες και συχνά τις ενθαρρύνουν ενεργά προκειμένου να επικαλεστούν τη δικαιολόγηση μιας "καταστολής".
 
Μια πολύ πιο ισχυρή πράξη αντίστασης είναι απλώς να ζούμε ως ελεύθεροι, κυρίαρχοι άνθρωποι -είτε είμαστε είτε όχι- και να συμπεριφερόμαστε ως έντιμοι, ειρηνικοί άνθρωποι. Δεν χρειάζεται να γκρεμίσουμε τα τείχη του κράτους, αλλά μάλλον, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, να οικοδομήσουμε ακμάζουσες κοινότητες έξω από τον κρατικό έλεγχο.
 
Είναι οι μικρές αποφάσεις που παίρνουμε καθημερινά, μέσω των οποίων μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τη συλλογική μας δύναμη. Η ψήφος δεν επιτυγχάνει σχεδόν τίποτα σε σύγκριση.
 
Αν συνειδητά επιλέξουμε να κινηθούμε σταδιακά προς την ελευθερία, σκεπτόμενοι τι αγοράζουμε, από ποιον και πώς πληρώνουμε για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που χρειαζόμαστε ή θέλουμε, τότε θα δημιουργήσουμε αγορές που θα ανταποκρίνονται στις επιλογές μας. Η αντι-οικονομία θα αλλάξει τον κόσμο αν αρκετοί από εμάς αποφασίσουμε ότι θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι και καταλάβουμε πώς να δημιουργήσουμε προσωπική ελευθερία μέσω των πράξεών μας.
 
Απέναντι σε μια παγκόσμια πίεση για την εξάλειψη των μετρητών, μια πεισματική μειοψηφία τα κρατάει και, όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο αριθμός τους αυξάνεται. Θα πρέπει όλοι μας να πάρουμε θάρρος μόνο και μόνο από αυτό το γεγονός. Το παράδοξο των χαρτονομισμάτων αποκαλύπτει ότι η εκπλήρωση των παγκοσμιοποιητικών σχεδίων δεν είναι αναπόφευκτη.
 
Καλή χρονιά.
Ας κάνουμε το 2024 δικό μας.
 
Δικτυογραφία
Happy New Year via the Paradox of Banknotes



Share

1 σχόλιο:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

........Απέναντι σε μια παγκόσμια πίεση για την εξάλειψη των μετρητών, μια πεισματική μειοψηφία τα κρατάει και, όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο αριθμός τους αυξάνεται. ...........
Η ΚΡΥΦΗ ΠΑΝΤΟΤΙΝΗ [[ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΗ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ''ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ'' ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΥΤΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΛΩ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ .
ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.